Weggegooid geld, deel 6

verdampende tegoeden, overbodige kosten
en onveilige data opslag

Ook de Nederlandse overheid verzamelt graag gegevens in lekke digitale systemen. Ze zijn niet handig in de digitale wereld.

Bij elk project worden miljoenen verspild aan niet goed werkende software. Systemen zijn niet op elkaar afgestemd. De beveiliging is niet in orde. Ze raken vaak gegevens kwijt. Er zijn al meermalen hacks geweest.

De corona testgegevens werden al door criminelen te koop aangeboden.

Nu denkt de Nederlandse overheid met de digitale test en vaccinatiebewijzen een systeem te hebben dat veilig genoeg is om alle andere mogelijkheden en papieren bewijsjes daaraan ondergeschikt te maken en uit te sluiten. Een uitdraai van persoonlijke data uit de centrale opslag van test en vaccinatie gegevens is in Nederland niet meer rechtsgeldig.

Papier

Het gele boekje dat andere landen ook gebruiken, is hier ineens geen rechtsgeldig vaccinatiebewijs. De QR code op een telefoontje is in de rest van Europa een extra mogelijkheid, naast dat simpele boekje. Maar Nederland doet het andersom. Een hoogst onveilig digitaal systeem is verkozen boven de simpele goedkope methode van een boekje of een papier met vaccinatie gegevens.

Ik ben geen anti-vaxer. Soms kies ik voor vaccinatie en soms niet. Ik heb al heel wat vaccins gekregen. Dat vind ik meestal een goede methode om te beschermen tegen besmettelijke ziekten. Het nemen of niet nemen van de vaccins hangt af van de inschatting welk risico minder is: de ziekte of het vaccin. De corona prikken zijn bijzonder, omdat ze nog maar kort geleden zijn ontwikkeld. Er is dus nog geen lange ervaring met werking en bijwerking. Zelf denk ik het vaccin beter te kunnen verdragen dan de ziekte.

Een vaccinatie halen was altijd simpel en onbureaucratisch. Met die coronaprikken is dat ineens heel anders. Het kwam al niet makkelijk op gang door de vele verschillende ingewikkelde structuren die de Nederlandse overheid dacht nodig te hebben om de bevolking kans op vaccinatie te geven. Nu blijkt ook de administratieve verwerking onnodig ingewikkeld te verlopen. Bij de horeca bleek de controle op test- en vaccinatie bewijzen allerminst soepel te verlopen.

Ik was niet de enige die na vaccinatie geen bewijs kreeg op smartphone of papier. Ook na een corona test liet de uitslag vaak te lang op zich wachten, zodat mensen alsnog geen toegang kregen tot de horeca en evenementen. Terwijl mensen die niet getest of gevaccineerd waren wel toegang kregen, omdat het hele systeem niet werkte.

Stagnerende meldingen

Digitale gegevens verwerking is bij de Nederlandse overheid al lange tijd een probleem. Nu is er weer een probleem met het doormelden van vaccinaties en afgeven van vaccinatiebewijzen. De overheid beschuldigt huisartsen van het niet doorgeven van vaccinaties. Huisartsen melden dat de software van de overheid niet goed werkt. Direct na vaccinatie een bewijsje meegeven is zoveel makkelijker en goedkoper dan een app met een scancode waarvoor iedereen een dure telefoon moet hebben.

Geen vaccingegevens

Op de dag dat ik de laatste prik haalde kreeg niemand op die GGD priklocatie de vaccingegevens mee. Geen printje. Geen aantekening op een papiertje. Niks. Alle wegen bewandelend om een gegevens uitdraai te krijgen, heb ik nog steeds geen vaccinatiebewijs en ik vraag me af wat de reden is voor de Nederlandse overheid, om zo´n dure en lastige barrière op te werpen.

Iedereen 24 uur per dag traceerbaar

Een complot wil ik het niet noemen. Maar zou het de bedoeling van onze overheid zijn, dat iedereen die dat nog niet deed voortaan gaat rondlopen met een mobieltje dat voortdurend met de vele zendmasten contact zoekt, zodat iedere Nederlander altijd overal traceerbaar is?

Om aan mijn vaccinatiegegevens te komen heb ik nu de gezondheidsraad geschreven en de plaatselijke GGD afdeling. Ik wacht af wat de reactie is.

Lees morgen meer: https://vlierbloesem.wordpress.com/2021/07/02/weggegooid-geld-deel-7/

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Weggegooid geld, deel 6”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s