Eindelijk van muggen verlost?

In enkele Afrikaanse landen wordt het gratis verstrekt aan de bevolking, betaald door de WHO en de farmaceutische industrie.

Dit programma werd ingezet tegen de parasiet die rivierblindheid veroorzaakt.

https://www.who.int/bulletin/volumes/82/8/editorial30804html/en/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/onchocerciasis

https://www.who.int/teams/control-of-neglected-tropical-diseases/onchocerciasis/prevention-control-and-elimination

Tegelijkertijd werkt het ook tegen andere parasitaire besmettingen en het programma is uitgebreid naar andere landen met ernstige parasitaire ziekten. Waar de ziekte onchocerciasis effectief is bestreden werd het Ivermectine programma gestopt.

Afrika

Ik zag een reportage van een artsenpost die kinderen van schurft afhielp. Jongetjes tot een jaar of 10 konden naar de post komen, een paar pillen slikken, hun kleding inleveren en in een zwembad gaan spelen. Ondertussen werd de kleding gewassen en zo ontdaan van schurftmijten. De Ivermectine pillen dreven de schurftmijten de kinderhuid uit en door te spelen in het zwembad werden de mijten weggespoeld. Het water was licht gechloreerd en door een waterfilter gezuiverd.

De kinderen hadden een leuke dag en in de schoongewassen en gedroogde kleding gingen ze weer naar huis. Jongetjes en meisjes werden op verschillende dagen uitgenodigd, om tegemoet te komen aan morele bezwaren van hun ouders. Oudere kinderen en volwassenen werden op minder speelse wijze van hun parasitaire besmettingen afgeholpen.

Het project werd helaas gestaakt doordat het zwembad een te luxe uitgave werd gevonden en de aanblik van naakte kinderen in de fantasie van autoriteiten perverse associaties opriep die niets met de werkelijkheid van het project te maken hadden.

Ivermectine tabletten zijn daar gelukkig nog wel verkrijgbaar. Het middel is spotgoedkoop te produceren en ook in de commerciële handel in veel landen voor iedereen betaalbaar en beschikbaar. Het wordt voor zowel mensen als dieren gebruikt tegen een breed scala aan parasitaire besmettingen.

Malaria

Van een malaria besmetting kun je in het beginstadium makkelijk afkomen door een kuurtje Hydroxychloroquine. Ook een oud beproefd en spotgoedkoop middel. Als student kreeg ik voor een bezoek aan Afrika Hydroxychloroquine en vitaminetabletten mee, voor als ik door een malariamug gestoken zou worden. De tandarts gaf me een tubetje lijm mee om een eventueel losgeraakte kroon zelf weer vast te plakken. Goedkope effectieve zelfzorgmiddelen voor gebruik in Afrika. Helaas kan ik daar in de binnenlanden van Nederland niet meer op rekenen. In dat gebied is gezondheidszorg niet voor iedereen makkelijk toegankelijk.

De malariamug wordt nog vaak bestreden met middelen die alle insecten doden en het milieu vervuilen. Het Nederlandse Universitair Medisch Centrum Radboud heeft een paar jaar geleden onderzoeksresultaten gepubliceerd van de toepassing van ivermectine als middel om malaria te bestrijden. De mug sterft na drinken van het bloed van mensen die Ivermectine hebben gebruikt. Dat bloed blijft een maand lang voor bloed drinkende insecten dodelijk.

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2018/muggendodend-middel-is-een-maand-effectief

Voor de gebruiker zijn er geen nadelige gevolgen. De nu bestudeerde toepassing van Ivermectine is een mooie vorm van selectieve bestrijding van alleen de ziekteverwekkende insecten. Een enorm ecologische voordeel ten opzichte van de middelen die alle insecten doden en het milieu vervuilen. Een bijkomend positief effect is dat de mensen die dit middel nemen meteen van allerlei andere parasitaire besmettingen worden afgeholpen.

Tijgermug

Naarmate we hier in het noordelijk deel van de aardbol met hogere temperaturen te maken krijgen, komen ook allerlei ziekte verwekkers meer naar ons woongebied. De tijgermug die knokkelkoorts overbrengt is al in Nederland gezien.

Als ook de tijgermug sterft na het drinken van bloed met ivermectine kan knokkelkoorts effectief bestreden worden.

Het middel werd al lange tijd gebruikt tegen gevaarlijke en levensbedreigende parasieten in vee, waarna mensen het middel ook zelf gingen nemen met positief effect. Daarom zijn de fabrikanten naast de Ivermectine voor vee ook Ivermectine voor mensen gaan maken en op grote schaal wordt dit al jarenlang toegepast.

De Ivermectine tabletten om kleinvee en huisdieren te ontwormen zijn van gelijke samenstelling als de tabletten voor mensen. De hoeveelheid werkzame stof per tablet kan verschillen. De eisen die gesteld worden aan de zuiverheid verschillen ook. Daarom is het altijd beter om zelf een humaan geneesmiddel te nemen, als je de keuze hebt. Redenen om als mens diergeneesmiddelen te gebruiken zijn betaalbaarheid en verkrijgbaarheid.

De overheid gaat in de diverse landen heel verschillend met dit medicijn om. Het middel dat in het West Afrikaanse project gratis wordt verstrekt kan in een naburig land verboden zijn. Soms is het voor weinig geld en zonder recept te koop. Maar ook vaak is het duur en slecht verkrijgbaar. De fabricage is spotgoedkoop. Ivermectine wordt wereldwijd al decennia voor zowel vee en huisdieren als voor mensen toegepast. Het is effectief en veilig gebleken, bij de juiste dosering.

Restricties

Er zijn wel wat beperkingen aan de toepassing. Het is dodelijk voor reptielen, vissen en insecten. Bordercollies en Australische schaapshonden verdragen het niet.

Combinatie met andere anti-parasitaire middelen kan gevaarlijk zijn. Met name diethylcarbamazine kan ernstige bijwerkingen hebben en is in combinatie met ivermectine gebleken fataal te kunnen zijn. Het oudere (1940) middel Diethylcarbamazine is meestal vervangen door het veilige Ivermectine (1970). Diethylcarbamazine en Ivermectine staan beide op de WHO lijst met essentiële geneesmiddelen. De patenten zijn verlopen. In India en China wordt diethylcarbamazine soms nog aan zout toegevoegd (DEC‐medicated salt) en het is nog steeds onder verschillende merknamen te koop als middel tegen parasieten.

Er wordt een tussentijd geadviseerd van 5 weken voordat overgestapt kan worden op Ivermectine. Medicatie met alleen ivermectine als werkzaam bestanddeel wordt nog op grote schaal patentvrij geproduceerd.

Voor melkvee geldt een restrictie van 5 weken na toepassing van ivermectine. In die periode mag de melk niet voor menselijke consumptie verkocht. Die termijn wordt ook aangehouden voor slachtvee. Daarna is het vlees vrij van de stof. Ook mag het niet aan drachtige dieren gegeven in het begin van de zwangerschapsperiode.

informatie update:

Avermectine is de benaming van een groep producten waar ook Ivermectine van is afgeleid. Avermectine wordt nog als merknaam gebruikt voor het oudere en iets goedkopere product dat minder zuiver is en nog veel bijwerkingen heeft. Daaruit is de werkzame stof gesynthetiseerd die ivermectine wordt genoemd. Ivermectine is de meest pure vorm van de werkzame stof, die beter werkt en veilig is. Kies geen avermectine maar de meest pure vorm ivermectine.

Voor vee en huisdieren zijn combinatiemiddelen met ivermectine onderzocht op risico en veilig genoeg gebleken voor specifieke diersoorten. Ook die zijn af te raden. De combinatiemiddelen zijn niet beter, ze kunnen slechter zijn. Vaak is de toepassing beperkt tot een specifieke diersoort omdat het voor andere dieren giftig is. Een combinatiemiddel voor mensen of honden is vaak giftig voor katten. Niet onderzochte combinaties zijn ook af te raden. Voor de combinatiemiddelen kon patent worden verkregen als nieuw geneesmiddel. Gepatenteerde medicatie kan duurder verkocht dan de patentvrije middelen. Daarom komt de industrie steeds met die nieuwe combinatiemiddelen.

Veiliger zijn middelen bedoeld voor zowel honden als katten met als enige werkzame stof ivermectine.

Humane toepassing

In veel westerse landen, waaronder Nederland, is ivermectine voor mensen moeilijk verkrijgbaar. Wanneer het legaal toegepast mag worden is het vaak duur. In de USA gebruiken ook om die reden veel mensen diergeneesmiddelen voor zichzelf. Als de juiste dosering wordt aangehouden hoeft dat geen probleem te geven, maar ronduit gevaarlijk kunnen de injecteerbare vormen zijn.

Niet injecteren

Voor vee wordt ivermectine ook in een vloeibare vorm geleverd die onder de huid (subcutaan) ingespoten wordt. Voor groot vee ongevaarlijk als het goed wordt gedaan. Injectie in het spierweefsel (intramusculair) en in de aderen (intraveneus) mag beslist niet. Voor toepassing op mensen is de injecteerbare vorm totaal ongeschikt en gevaarlijk.

Zelfmedicatie

Amerikanen in agrarische gebieden passen wel vaker diergeneesmiddelen op zichzelf toe. Er is in de USA wel goede gezondheidszorg, maar die is niet voor iedereen even makkelijk toegankelijk en vaak erg duur. Ook in Nederland wordt gebruik van gezondheidszorg belemmerd door een hoog bedrag aan eigen risico, die mensen met de laagste inkomens dwingt te kiezen tussen eten en medische zorg, of hoge schulden maken die misschien niet afbetaald kunnen worden.

Schurft

Bij schurft dacht ik altijd aan grote vieze korsten op besmette plekken. Maar Amerikanen laten op Youtube filmpjes zien dat de beginfase van schurft er helemaal niet zo opvallend uitziet.

Jeukende ruwe plekjes op de huid, die gelukkig in het beginstadium snel verholpen kunnen worden. Via de reguliere geneeskunde is een duur artsenbezoek, laboratorium onderzoek en een op recept verkrijgbare tube crème van 65 dollar vereist. Daarom kiezen sommige Amerikanen voor zelfmedicatie.

Een wormenkuurtje voor paarden dat als pasta bij het paard in de mond wordt gespoten, is veel goedkoper dan de dure tube scabies crème van de apotheek. Daarom wordt die pasta ook wel als huidcrème gebruikt tegen schurft. Middelen tegen schurft en follikelmijt maken Amerikanen in de agrarische gebieden soms zelf van diergeneesmiddelen. Er doen veel recepten de ronde, waar ik twijfels bij heb. Allerlei diergeneesmiddelen worden in combinatie met andere stoffen tot crème verwerkt.

Het meest bruikbare recept kwam van iemand die de samenstelling van een schurft bestrijdende crème analyseerde: 99% stoffen die samen een gewone huidcrème vormen met 1% ivermectine. Het simpele recept voor een eigen middeltje is dan ook: Voeg aan een goede huidcrème 1% ivermectine toe. Dat is gelijk aan 1 fijngemalen tablet voor kleinvee (5mg) toegevoegd aan een gangbaar potje van 50ml dagcrème of nachtcrème. De crème kan dan zijn afgestemd op wat je het liefst op jouw huid gebruikt.

De prijs van dat tabletje is laag. Een potje van 100 stuks 5mg tabletten voor kleinvee en huisdieren kost tussen de 1 en 10 dollar. Daar zijn heel wat potjes geneeskrachtige crème mee te maken en moeilijk is dat niet.

Zelfmedicatie wordt vaak pas gekozen als de reguliere gezondheidszorg tekort schiet. Omstreden is de toepassing van ivermectine als antiviraal middel. Er zijn landen waar het wordt toegepast, terwijl andere landen het verbieden. Zelfmedicatie is niet zonder risico. Je zou zelf een verkeerde diagnose kunnen stellen. Maar dat doen artsen ook. Je kunt verkeerde brouwsels maken en daar schade van ondervinden. Natuurlijk is het altijd beter als je naar iemand toe kunt die gedegen kennis van aandoeningen en geneesmiddelen heeft. En bereid is die kennis toe te passen voor jouw gezondheid.

Lees ook: Voortschrijdend inzicht 16 mei 2021

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Eindelijk van muggen verlost?”

    1. Zelf heb ik muggengaas voor de ramen, zodat ik met open raam kan slapen. Zonder gaas is het echt niet te doen. Maar toch weten ze me nog te steken als ik een deur open doe of buiten ben. Als ze dan ook nog enge ziektes overbrengen dan wil ik echt wel van die beesten af. In tropische gebieden is dat nog veel urgenter. Een middel om alle bloed drinkende insecten te bestrijden en de andere te laten leven lijkt mij een goede oplossing.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: