Verder zonder vrienden

en een probleem verholpen

Mijn kat is geschrokken van herrie en geschreeuw in het huis van de overleden buurman. Het lawaai dat gepaard gaat met het verwijderen van alles wat op eerdere bewoning wijst klinkt nu dagelijks luid door in mijn woning. Hinderlijk voor mij en de kat voelt zich niet meer thuis.

Zijn lievelingsplekjes in onze gemeenschappelijke tuin zijn niet meer veilig. Hij eet zijn voer en verstopt zich dan ergens in het gemeente plantsoen.

Een andere buurman was al vertrokken naar een verpleeginrichting. Zijn zoon werd uit het huis gezet omdat het huurcontract niet op zijn naam stond. Twee buurvrouwen werden door de GGD afgevoerd. Ik weet niet hoe het ze nu gaat. Hun huis kwam leeg en werd aan anderen verhuurd. Een vriend met een opvallend lijzige spraak werd niet serieus genomen toen hij het alarmnummer om hulp belde. De telefonist dacht aan een grap. Hij werd later nog gereanimeerd. Te laat. Hij stierf snel daarna. De buurman met wie ik mijn tuin had samengevoegd is ook dood en mijn beste vriend is dood. Er zijn in korte tijd veel mensen in mijn omgeving weggevallen. Ik zal ze missen.

Vriendenhulp is schaars geworden. Een buurjongen laat merken dat de TV prioriteit heeft. Ik zal veel alleen moeten oplossen.

Weerloos

Bij de ontruiming van het huis van buurman werd alles wat volgens de werklui waarde had in een busje geladen en afgevoerd. De rest werd uit het raam gesmeten, waarna een handelaar in metalen uitselecteerde wat voor hem van waarde was. Een ander zocht naar verhandelbare elektronica. Er waren verschillende ploegen tegelijk bezig, die elkaar het eigendomsrecht betwistten. Ze vochten letterlijk om de spullen.

Veel daarvan was geen eigendom van buurman maar van mensen waarvoor hij installaties en reparaties deed. Computersystemen en elektronica die eigendom waren van anderen. Ook aan een computer van mij was hij aan het werk voordat hij onverwacht het ziekenhuis in ging. Meenemen en verkopen van die spullen is feitelijk diefstal, maar daar zaten deze handelaren niet mee. Ik kon ze niet tegenhouden. En passant stalen ze ook een deel van mijn tuinmeubilair.

“De hele tuin moet leeg.” riep iemand met een grote heggenschaar die met zijn arm een breed gebaar maakte alsof hij het hele dorp ging uitroeien. Ik vertelde dat hij mijn deel van de tuin ongemoeid moest laten en hij schreeuwde iets terug, maar vertrok terwijl de andere ZZP´ers zich aan mijn spullen vergrepen. Tegen 10 man met veel spieren en weinig hersens ben ik niet opgewassen.

Wat hun interesse niet had bleef achter in de tuin. In de avond klonk daar geroezemoes. De tuindeur openend hoorde ik in het donker mensen wegrennen. De buurt kwam uit de restanten nog wat spullen zoeken. De afwasmachine en wasdroger bleven staan. Ik kon niets doen. Het vaccin maakte me ziek en weerloos.

Herstel

Eerder had ik een probleem met mijn wasdroger. ( Foute planning 17 juni 2021) Ik heb nog veel last van de beschadiging aan mijn achillespees maar ben weer behoorlijk hersteld van de coronavaccinatie en heb mijn normale kracht weer grotendeels terug. Het werd tijd om het droger probleem aan te pakken. Internet hielp me de gebruiksaanwijzing van de wasdroger te vinden:

Het knipperlichtje met de melding “zeef” wijst op een belemmering van de luchtstroom in de droger. In mijn herinnering was kracht nodig om het paneel te openen waarachter die belemmering waarschijnlijk te vinden is. Om die reden kreeg ik daarbij eerder hulp van de buurman die nu dood is.

Buurman had een zelfde droger als ik. Nu stond die in de tuin. Met een verlengkabel sloot ik de achtergelaten droger aan en die bleek nog te werken. Het was zwaar, maar het lukte me om die te verplaatsen naar mijn schuur. Ik kon mijn was weer drogen.

De werking en instelmogelijkheden van beide drogers zijn gelijk, voor zover ik dat kan zien. Mijn droger heeft verlichting in de trommel, die van buurman heeft dat niet. Mijn droger heeft kortere teksten bij de controle lampjes, maar de plaatsing en betekenis lijken gelijk. De water reservoirs en stoffilters zijn uitwisselbaar. Inmiddels zie ik ook tijdens gebruik van buurmans droger de melding “zeef reinigen” verschijnen. Niet altijd, maar wel vaak. Het zelfde probleem als mijn eigen droger al had. Dat probleem moet opgelost. De gebruiksaanwijzing helpt.

Het waterreservoir is geleegd. Het pluizenfilter is schoon. Niets belemmert de lucht inlaat opening. Het koelelement zit achter het paneel, dat bij dit model eenvoudig te openen moet zijn door indrukken van een knop, lees ik. Dat valt mee. Ik had het gehannes met een vorige droger in gedachten, waarvan een paneel met lastig los en vast te maken veertjes en klemmetjes op zijn plek gehouden wordt. Het deurtje moet open en daarachter is dan die knop. Helaas. Met mijn vingers krijg ik de knop niet ingedrukt. Met geen mogelijkheid.

Vingervervanger

Ik herinner me dat het buurman ook niet zonder moeite lukte. Reden voor hem om die klus lang uit te stellen. Maar voor mij is uitstel geen optie. Ik moet een oplossing vinden en op hulp hoef ik niet te wachten.

Toevallig kocht ik pas nog een nieuwe snoeischaar waarvan het handvat is bekleed met rubber. Een goede snoeischaar die nu ook een prima harde vingervervanger blijkt, die door het rubberlaagje niet uitglijdt bij het indrukken van de knop. Gelukkig. Het luikje opende.

Het paneel klapt open en laat een vastgekoekte viltlaag zien. Met borstels, spons en een saté prikker in combinatie met een stofzuiger kan het stof weg gepoetst uit het koelelement en het luchtkanaal. Dat klinkt makkelijker dan het is. Het was een langdurige klus. Maar nu ik weet hoe het moet zal ik het vaker doen. In de smalle ruimte tussen droger en afwasser leg ik de koperdraad borsteltjes, oude tandenborstels en metalen saté prikkers die daarvoor nodig zijn. Dan hoef ik voortaan niet te zoeken.

Ik gebruik nu de waterzuiger. De gewone stofzuiger gebruikte ik al niet vaak meer, maar voor dit soort klusjes waren alle kleine hulpstukjes handig. De werklui konden er helaas niet met hun handen vanaf blijven. Zelfs een emmertje met sop dat ik buiten had staan omdat ik daar het paneeltje van de droger een sopje gaf, was ineens weg. De buitendeur stond open dus ik liep naar binnen en vroeg om mijn emmer, die ik terug kreeg. Sindsdien houden de werklui die deur op slot.

Mijn droger werkt nu weer goed. Ik heb die bovenop mijn afwasmachine staan, waardoor ik er goed bij kan. Zelf kan ik zo´n droger niet alleen tillen, zodat buurmans droger nog op de vloer staat. Het luchtkanaal met koelelement is dicht op de vloer lastiger schoon te maken.

Toch besloot ik vandaag ook die machine onder handen te nemen, maar openen van het paneel bleek onmogelijk. Ik zag ook waarom. Er ontbreken voeten. Mijn droger heeft verstelbare pootjes om het apparaat waterpas te kunnen plaatsen op vloeren die niet helemaal vlak zijn. Bij de buur-droger ontbreken die. Zonder ruimte tussen vloer en afdekpaneel is openklappen onmogelijk.

Voeten

Nog steeds staat in de tuin die afwasmachine. De elektra kabel is er af geknipt. In het bordenrek stond nog een schoon gewassen bordje. Ooit had ik buurman daarop een hapje gebracht. Kennelijk was dat afgewassen en nog niet terug gebracht. Nu heb ik mijn bordje terug.

De vaatwasser stond op 4 van die stelvoeten die aan de droger ontbreken. Die heb ik los geschroefd. Ze zijn vies. In mijn eigen afwasmachine zullen ze schoon gewassen worden. Ik hoop dat ze onder de droger passen. Dan heb ik weer een probleem opgelost.

De ruimte bovenop die voetloze wasdroger heb ik benut om zwaar gereedschap neer te zetten. Om die stelpoten te plaatsen zal ik de spullen er af moeten halen en de droger iets omhoog moeten krijgen. Optillen is uitgesloten. Daar ben ik niet sterk genoeg voor. Een beetje kiepen, zodat er net genoeg ruimte komt voor de pootjes, lijkt me wel mogelijk. Dat zit in de planning. Maar niet meer voor vandaag.

Fruit

Eerst geef ik voorrang aan de bessen. Rode en zwarte bessen zijn rijp en moeten geplukt. Anderhalve kilo heb ik nu in de vriezer. Vierenhalve kilo verdeeld over zes ijsdozen passen perfect in een lade van mijn vrieskast. Van de rest zal ik sap en bessenpuree maken die in weckglas bewaard kan worden.

In de tuin van buurman staat een volle kruisbessen struik. Nog niet allemaal rijp, maar de werklui laten weinig van de struik over. Ik zal de bessen plukken. Een buurvrouw vertelde me dat ze na de pluk nog narijpen. De perenboom zit vol onvoldragen vruchten. Ze zullen de kans op rijping niet krijgen. De kiwi die elk jaar kratten vol goed fruit gaf is door de werklui al zwaar beschadigd en zal volledig vernield worden. Dit jaar geen kiwi oogst. Komende jaren ook niet meer. De lege kratten had ik als provisorische tuinafscheiding neergezet, om de werklui aan te geven tot waar ze mochten komen. Het grootste deel van die kratten werd ook gestolen.

Buurmans deel van de tuin zal volledig leeg gehaald worden, alsof er nooit iets is geplant. Het tuinhek zal weg gaan. Het terras wordt opgebroken. De siertegels gaan weg. Er komt een zielig rijtje grauwe betontegels van de tuindeur naar het trottoir. Het glazen terrasscherm is al weg. Het wordt daar zo kaal als hij het in 1980 aantrof.

Takken van de notenboom hangen over mijn deel van de tuin. Daar zat ik graag in warme zomers. Elk najaar kon ik rijpe walnoten rapen. Het lijkt erop dat ik ook die vriend zal verliezen. De wettelijke bescherming van bomen is vervallen. In de gemeente verordeningen lees ik dat alleen voor “bijzondere” bomen een kapvergunning nodig is. Toevallig zijn alleen bomen van de gemeente als bijzonder aangemerkt. Het enige dat de walnoot kan redden is de hoge prijs voor het kappen van een grote boom.

(tekst © Vlierbloesem)
(streetart © Banksy)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

15 gedachten over “Verder zonder vrienden”

  1. En ook voor de nieuwe bewoners. Er liepen mensen in de tuin die vertelden dat zij de woning toegewezen hadden gekregen. Ze vonden het jammer dat alle isolatie en betegeling, keukenblok, waterleiding, en verwarming uit de bijkeuken werd gesloopt, zodat het weer het oorspronkelijke koude vochtige schuurtje werd.

   Maar de werklui willen natuurlijk zo veel mogelijk uren schrijven. Als ze dan de opdracht krijgen dat alles leeg moet, dan slopen ze zo veel mogelijk. Zelfs de thermostaatkranen zijn van de radiatoren gehaald. Ze zijn al best lang bezig en er is dagelijks veel lawaai.

   Like

  1. In elke buurt wonen wel een paar etterbakken. Daarvoor verhuizen heeft geen zin. Bovendien wil ik niet eens denken aan moeite en kosten van verhuizen. Dat wil ik alleen voor een echte verbetering. Een leuk huisje op een eiland in de stille oceaan lijkt me wel wat.

   Geliked door 1 persoon

 1. Je woont daar niet zo fijntjes.
  Een schutting is niet mooi maar het beschermt wel je privacy en je spullen. Ik moet er niet aan dènken zo behandeld te worden als je omschrijft.
  Alleen zijn is knap lastig, ik ben het ook maar heb een buurman die als klusjesman optreedt. Kwestie is dat je niet om elk wissewasje hulp vraagt en dan dingen zelf gaat doen. Moet doen, in jouw geval.
  Je bent handig, begrijp ik, dat komt goed uit.

  Like

  1. Als ik een schutting zou accepteren dan zou die tussen achtertuin en trottoir komen. Tussen mijn tuin en het nu lege huis in, plaatsen ze niets. Dat moeten bewoners zelf doen. Zonder tussen afscheiding kan iedereen nog steeds mijn tuin in. Ik had daarvoor al palen, maar die zijn tijdens de ontruiming van buurmans huis gestolen. De ploeg die de verhuurder op dat huis af stuurde pakt waar ze trek in hebben. Daar helpt een schutting langs het trottoir ook niet tegen. Ik ga nu niet opnieuw iets kopen als tussen afscheiding. Dat is zinloos. Ik kan ook nog niet weten wat voor mensen er zullen komen wonen. De buurvrouw aan de andere kant is oké. In de buurt woont goed en slecht, zoals je altijd zult hebben. Op zo´n ontruiming, waarbij ineens de busjes met spullen worden ingeladen en van alles uit het raam gesmeten wordt, komen mensen af die ook wel wat mee willen graaien.

   Like

    1. Een vervelende buurt is het voor mij op dit moment zeker wel. Dat wordt vooral aangestuurd door de verhuurder, die graag het verdeel en heers spel speelt. Bewoners die elkaar naar het leven staan zullen niet gauw gezamenlijk weerstand bieden aan het verhuurbedrijf. En mensen laten zich daar makkelijk voor misbruiken.

     Buurman en ik hebben zich ooit verzet tegen een huurverhoging van meer dan 20%. Gewonnen, waardoor de hele buurt een huurverlaging moest krijgen. Vond de verhuurder niet leuk.

     Onder de huurders begreep maar een enkeling dat die huurverlaging niet een vriendelijk gebaar van de verhuurder was. Sindsdien hadden we wel een probleem met dat bedrijf en de praatjes die het personeel over ons verspreidde.

     Een schutting helpt daar niet tegen.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: