Vuur en water

te veel of te weinig

Vocht en warmte hebben we nodig, maar we krijgen soms te weinig en soms te veel. Met rampzalige gevolgen.

Vorig jaar spontane branden in Scandinavië, Siberië en Noordpool gebied. Australië krijgt elk jaar te maken met grote hitte en overstromingen. In de USA en Canada is het ook jaarlijkse kost. In Alaska werd de hitte dit jaar zo extreem dat schelpdieren in het water van de zee gaar werden. Geen zeewater in een pan op het vuur. Gewoon in zee, waar de oesters leefden.

Overstromingen zien we jaarlijks in Europa langs grote rivieren. Op dit moment zijn er extreem grote overstromingen in Oostenrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Nederland.

Centraal China kent ook die steeds terugkerende overstromingen, maar dit jaar is de regenval ook daar extreem. In 1 dag viel zo veel regen als normaal in een heel jaar valt. Huizen spoelden ook daar weg. Wegen werden onbegaanbaar. Een metro baan veranderde in een ondergrondse rivier. Passagiers stonden tot hun nek in het water opgesloten in de wagons. Veel mensen verdronken.

Wereldwijd hebben we te maken met positieve en negatieve kanten van water en vuur. Op dit moment lijkt het extremer dan anders. Wereldwijd.

De ergste gevolgen laat ik hier niet zien.
Ik verdraag het niet om die beelden terug te kijken.

Extreem weer. Veranderd klimaat. Tientallen jaren eerder voorspeld. Geschreven, gepraat, georganiseerd, maar niemand wilde het weten.

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Vuur en water”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s