Grote katten

kunnen luid spinnen

Of dat nog steeds gebeurt weet ik niet, maar als kind mocht ik ooit het voeren van de dieren zien in dierentuin Artis.

De leeuwen en tijgers kregen ieder apart een groot stuk bevleesd karkas. Terwijl de andere dieren gevoerd werden bleef ik bij de eerste leeuw kijken. Hij gromde tegen het karkas en naar mij. Ik deed de ogenbeweging die katten onderling uitwisselen als geruststelling. De leeuw deed dat terug en had verder geen aandacht voor mij. Hij ging niet meteen eten, maar gaf het karkas kopjes. Knabbelde een beetje op een bot en ging liggen spinnen. Daarna speelde hij ermee en at het op zijn gemak op. Ondertussen luid spinnend. Het enorme volume van zijn borstkas was hoorbaar.

Een aantal jaren geleden zag ik een witte leeuwin met lijger jongen in een circus wagen. De jongen waren nieuwsgierig en speels. De leeuwin was oplettend. Ik gebruikte de ogen taal van katten en dat stelde haar gerust. Ze waren prachtig, maar ik vroeg me af of de volwassen dieren ooit de ruimte kregen om te rennen, zich uit te rekken en hun nagels te scherpen. In Nederland mogen dieren niet meer in het circus optreden.

Thuis lopen mijn katten altijd vrij rond. Alle katten die ik had konden naar eigen keuze het huis in en uit. In de tuin liggen zonnen of zich verstoppen onder struiken. Rennen en sluipen, klimmen in bomen.

Als ze kletsnat geregend thuiskwamen verwachtten ze lekker te worden afgedroogd met een handdoek en geborsteld. Eén van mijn katten werd zo oud dat hij zichzelf niet goed meer kon wassen. Dan moest ik dat doen met een washandje en warm water. Daarna drogen met een föhnborstel.

De grote katten in deze filmpjes leven allemaal achter een hek. Ik denk dat de meeste huiskatten een beter leven hebben.

Huiskatten kunnen een aantal vervelende besmettelijke ziekten krijgen, waaronder ook corona varianten. Mensen laten hun katten daar meestal tegen vaccineren. Gelukkig zijn die kattenziekten niet de zelfde als de mensziekten. Een aantal jaren geleden bleken grote katten in het wild aan varianten van die kattenziekten te lijden, waardoor er veel sterfte was. Er zijn toen organisaties aan het werk gegaan om ook die wilde grote katten te vaccineren.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

3 gedachten over “Grote katten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s