Geurinflatie

van badschuim naar allesreiniger

Ik zit weer onder de blauwe plekken, schrammen en wonden.

Bij het openen van de tuindeur zag ik mijn kat in de tuin zitten. Op die plek hadden we jarenlang in de zon gezeten als het een beetje lekker weer was. Samen op een comfortabele ligstoel. En als ik er niet zat, gebruikte hij die stoel ook graag alleen.

Terras

Buurman en ik hadden die plek bestraat met witte kwartstegels die de warmte opslaan en nog een tijd vast houden als de zon even weg is. Omzoomd door een glazen terrasscherm was het er zelfs in de winter aangenaam. Werd het in de zomer te warm, dan had mijn deel van de tuin een mooi schaduwplekje onder de notenboom.

Territorium

Nu buurman dood is wordt de tuin weer gesplitst. Ik heb nog steeds de schaduwkant helaas. Met de oude verweerde grijze betontegels. Aan mijn kant werden de klusjes gedaan, omdat je het daarvoor niet te warm wil hebben en een verfspat op een oude grijze tegel is geen ramp. Nu ik alleen dat deel overhoud is de tuin voor mij een stuk minder leuk.

Scherven

Van die tuinsplitsing trekt de kat zich weinig aan. Het zonneterras is niet meer wat het was. Die ligstoel hebben de ontruimers weggehaald, terwijl ik er even niet was. Na de ontruiming en het werk van de bouwvakkers ligt overal glas, gruis, spijkers en scherven. Hij gaat toch lekker warm op ons terras in de zon zitten, ook als ik daar niet meer kom. Midden in de troep op zijn plekje. Dat claimt hij. Een kat is een territoriaal dier.

Hij likt zich de hele dag schoon, zoals een kat dat doet. Nu kan hij daarmee van alles via zijn vacht binnen krijgen wat voor hem gevaarlijk kan zijn. Ik probeerde hem daar weg te lokken. Met een gevuld voerbakje liep ik naar een ander zonnig plekje waar hij geen risico zou lopen. Maar ook daar was iets veranderd.

Speerpunten

De verhuurder heeft het poortje in buurmans heg laten afzagen en dat is op het tuinpad gesmeten. Het stuk metaal heeft scherpe punten. Takken die er doorheen groeiden zijn nu verward geraakt met afgehakt groen en puin. Ik week ervoor uit. Naast het pad lag het nu vernielde gazon. Ooit prima beloopbaar, maar ook hier moet je nu oppassen voor scherpe glasscherven.

Om die te ontlopen nam ik weer een andere richting, maar nu bleek het ligusterhaagje, dat onze vuilnisbakken uit het zicht hield, kaal en kort gezaagd. Alleen de stammetjes staan er nog. De rij afgekorte scherpe takken steken als speerpunten uit de grond. Dat zag ik te laat. Ik struikelde en ging languit over de scherpe punten. Aan mijn voeten en benen is dat te zien. En vooral te voelen. Ook een arm is niet onbeschadigd gebleven. Pijnlijk.

Wonden

De mens heeft een wonderbaarlijk herstellingsvermogen. De wonden groeien wel weer dicht. Maar dit soort verwondingen kan lelijke littekens achterlaten. Het begon al te zwellen en kan gaan ontsteken. Het advies van de huisarts kan ik wel dromen: “Sodabad”. Met armen, voeten en benen in een sodabad betekent dat ik de badkuip in moet, gevuld met soda water.

Huisvlijt schreef alweer een paar jaar geleden iets over geneeskrachtig badschuim. Dat lijkt me aantrekkelijker. Haar bericht is goed gedocumenteerd en voor de product details verwijs ik dus naar dat artikel. Het leek mij het proberen waard.

Ik zocht waar het te koop is, want ik ben het in de winkel niet vaak tegen gekomen. Misschien omdat ik er nooit eerder naar zocht. Er bleek juist een aanbieding te zijn bij Trekpleister in Nederland. Koop 2 + 2 gratis.

Effectief is dat de halve prijs. Maar dan heb je wel meteen 4 flessen van iets dat misschien helemaal niet bevalt. Nog nooit eerder had ik het gebruikt, dus ik besloot toch maar eerst 1 fles te proberen. De dichtstbijzijnde drogist had het in de winkel. Geen aanbiedingsprijs, maar als ik er meer van zou willen hebben dan kon ik alsnog de Trekpleister aanbieding gaan kopen, want die aanbieding gold ook nog de volgende dag.

Getest

Mijn eerste fles Badedas ooit. Tijd voor een test.

Met mijn pijnlijke wondjes ging ik het Badedas bad in. Ik verwachtte dat het zou gaan prikken in de open wonden, maar dat deed het niet. Het voelde zelfs verzachtend aan. Zonder pijn kon ik het goed schoon wassen en ik bleef lekker lang in het warme bad. Dat was ook goed tegen de spierpijn die ik van de val had overgehouden. Het was inderdaad een ontspannend bad, zoals op Huisvlijt en in de reclame beschreven. Maar ontspannend zou een bad met andere badschuim ook geweest zijn. Het bleek de huid niet uit te drogen, wat een zeepje vaak wel doet. Mijn haar heb ik er ook mee gewassen, om ook dat uit te testen. Het is er niet slechter van geworden. De volgende ochtend ben ik gaan douchen met een badspons vol badedas badschuim. Dat ging ook goed.

Geneeskracht

Hoe medicinaal de werking is, dat weet ik niet. Elk wondje kan gewoon met water en zeep schoongemaakt. Maar dat is vaak een pijnlijke bedoening. Het bad voelde veel beter dan wat ik mij van vroeger herinner toen mijn moeder wondjes schoon maakte. De korsten op mijn wonden waren na het bad weg en de huid was gladder. Maar die korsten kwamen terug en de ruwe plekken van beschadigde huid zijn er ook weer. Misschien is het geheim dat je die korsten regelmatig weekt om ze zacht te maken en zonder schade te laten verdwijnen, zodat de huid daaronder goed kan herstellen. Ik zal het voorlopig blijven gebruiken tot de wonden genezen zijn.

Classic

Tot nu toe voelt het goed. Volgens de informatie op Huisvlijt moet het de badedas “Classic” versie zijn met dennen en kastanje extract. Van het zelfde merk zijn ook andere geuren te koop, maar die zouden niet geneeskrachtig werken. Er is ook een “Classic feel” van badedas, maar het is me niet duidelijk of die de zelfde werking zou hebben. Daarom koos ik de “badedas Classic”. Die heeft een geur die niet iedereen lekker vindt.

Geur

Een medicinaal middeltje ruikt vaak niet lekker. Jammer, maar niet belangrijk. Geur is voor een badschuim wel van belang. Er zijn tal van geurtjes die ik lekkerder vind dan deze badschuim met vermeende geneeskrachtige werking. Volgens de etiket informatie bevat het extract van dennen en kastanje. Het heeft een bosgeur die niet onaangenaam is.

Ik weet dat noorderlingen die in een omgeving met naaldbossen wonen de dennennaalden voor van alles gebruiken. Ze zetten er thee van die rustgevend zou zijn maar niet zonder gezondheidsrisico. Ze gebruiken aftreksels als huismiddeltje om insecten te weren en huiduitslag te genezen. Dennen extract zou een geneeskrachtige werking kunnen hebben.

Hoeveel dennenextract in deze badschuim is verwerkt wordt nergens aangegeven. Als de fabrikant geneeskrachtige werking zou claimen, dan zouden ze dat moeten bewijzen met duur wetenschappelijk onderzoek. Zonder dat bewijs verkopen ze het spul toch wel.

In ieder geval heeft deze badschuim een bosluchtje waarin de geur van dennen overheerst. Vroeger zal dat geurtje het luxe gevoel hebben gegeven dat sommige gebruikers beschrijven in recensies en als reactie op het bericht van Huisvlijt. Maar in dat bad ik moest steeds denken aan allesreiniger.

Parfum

In de parfum industrie kennen ze zoiets als geur inflatie. Als een parfumeur een nieuwe geur heeft ontwikkeld wordt dat een tijd lang gebruikt voor een duur parfum. Daarna wordt het geurtje verkocht voor zeep en lotion. Dan wordt het toegepast in luchtverfrissers, reinigingsmiddelen en tenslotte toiletreiniger. Dennengeur heeft al die stadia doorlopen. Het is geen slechte geur en het is niet precies gelijk aan de synthetische dennengeur van allesreiniger, maar ik moet er wel steeds aan denken. Vooral nu de geur in mijn haar zit.

Aanbieding

Normaal zal ik shampoo en badschuim met andere geur gebruiken, maar voor het schoonmaken van wondjes wil ik het voortaan wel in huis hebben. De Trekpleister aanbieding was de volgende dag nog geldig. Het was zondag en dan is de winkel dicht. Het kon nog on-line besteld en maandag in de winkel afgehaald. Dat wilde ik doen.

Mislukt

Eerst accepteerde het bestelformulier mijn adres niet, daarna mijn email adres niet. Het opgeslagen paswoord van een eerdere bestelling werkte niet meer. Vervolgens heb ik mij ingeschreven als nieuwe klant met hetzelfde woonadres en email adres, dat nu wel werd geaccepteerd. Ik kon de bestelling doorgeven en koos voor afhalen in de winkel, maar in mijn dorp deed de winkel daar niet aan mee. De keuze voor een winkel 50 kilometer verderop was al automatisch ingevuld. Daar stopte het voor mij. Ik heb de bestelling afgebroken.

Positief resultaat

Het belangrijkste positieve resultaat vind ik, dat ik de wonden schoon kon wassen zonder pijn. Ik heb geen natte ontstoken wonden, maar wel zwellingen die alle kleuren van de regenboog aannemen. De korsten zijn droog en hard. De beschadigde huid is ruw. Na elk bad of douche met dit spul ziet het er beter uit, maar daarna komen de wondkorsten opnieuw terug. Of het nou echt beter geneest weet ik niet.

Geneeskrachtig

De fabrikant claimt geen geneeskrachtige werking. Met wondgenezing experimenteren lijkt me geen goed idee. Als ik me voorstel hoe dat gedaan zou moeten worden, denk ik dat het onethisch zou zijn. Bovendien zal niemand het dure onderzoek willen betalen. Een medisch wetenschappelijk onderzoek is niet te verwachten.

Fabrikant Unilever heeft niets te winnen met onderzoek naar geneeskracht van deze badschuim. Het zal dus niet gebeuren. Maar de pijnloze wondverzorging vind ik goed genoeg om te zorgen dat ik altijd een fles in huis heb.

Prijs

De Badedas Classic badschuim 300 ml kost bij Kruidvat en Trekpleister in Nederland normaal €6,19. De verlopen Trekpleister aanbieding was 2+2 gratis, totaal €12,38 voor 4 flessen, bij afhalen in de winkel. Als ik de bestelling in mijn dorp had kunnen afhalen zou ik 3 flessen Classic besteld hebben + 1 fles Classic feel om te proberen. Dat zou bij afhalen van de bestelling totaal €12,03 gekost hebben.

Kruidvat heeft een eigen merk “Kruidvat Wilde Kastanje-Extract Badschuim” met dennengeur 750 ml voor €2,49. De groene fles lijkt op de Badedas Classic maar of de inhoud ook lijkt op die badedas weet ik niet. Soms zijn die eigen merk producten van Kruidvat precies gelijk aan het product van een bekend merk en worden ze in de zelfde fabriek gemaakt. Van deze Kruidvat badschuim weet ik dat niet.

Herkansing

De daarop volgende week (DEZE WEEK) had Kruidvat de zelfde aanbieding in Nederland als Trekpleister de week daarvoor. Dus ook weer 2+2 gratis. Maar elke bestelling moet dan minimaal €15 euro bedragen. Dus bestelde ik ook daar niet. Het kan deze week nog gewoon in de winkel gekocht zolang het daar in voorraad is.

Eerlijk gezegd hoef ik ook niet meer zo nodig veel flessen in huis te halen. Als mijn fles op raakt, dan is het misschien in de aanbieding bij de DA drogist die dichter bij mij in de buurt is. In Nederland gelden dit soort aanbiedingen vaak. Dat kan, omdat de gewone prijs voor drogisterij artikelen in Nederland veel te hoog is. Bij DA drogist betaalde ik €6,39 voor 1 fles 300ml Badedas Classic. Iets duurder, maar echt veel te dure aanbiedingen vind je bij Bol. Het kan ook heel veel goedkoper. Dat ontdekte ik later.

Te hoge prijzen

In Nederland zijn andere badedas bad en douche producten voor veel lagere prijzen te koop, maar de Classic badschuim met de vermeende geneeskrachtige werking niet. De normale prijs van rond de 6 euro voor 300ml badedas Classic ligt in Nederland aanzienlijk hoger dan in Duitsland. Daar kost een fles 500 ml badedas Schaumbad Classic Vital €1,95 in een DM winkel. Die winkels vind je door heel Duitsland, ook in de buurt van de Nederlandse en Belgische grens.

https://www.dm.de/badedas-schaumbad-classic-vital-p8710447262696.html#detail-section

Vroeger dachten we dat de Duitse Mark meer waard was dan de Nederlandse Gulden. Ook de Euro blijkt in Duitsland meer waard dan in Nederland. Dat ligt niet alleen aan de hogere Nederlandse BTW van 21%.

Winkelen over de grens?

DM staat voor Drogerie Markt. DM betekent ook Deutsche Mark. Tegenwoordig gebruiken ze daar de Euro. Die noemt menig Duits burger de Teuro, omdat alles sinds de invoering van de nieuwe munt duurder werd. Bij ons zijn prijzen en inkomens nog verder uit elkaar gegroeid. Begrijpelijk dat Nederlanders en Belgen die dicht bij de grens wonen wel eens boodschappen gaan doen in Duitsland. Als je daar heen gaat, denk er dan aan dat daar in de winkels een masker wordt gedragen. Afhankelijk van de ontwikkeling van aantallen besmettingen in de Europese landen kan soms de grens gesloten zijn voor Nederlanders.

De hoge Nederlandse benzineprijs zorgt ervoor dat boodschappen doen over de grens alleen loont als je daar echt dichtbij woont. En dan is het in Duitsland ook nog eens goedkoper tanken voor de terugreis.

.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Geurinflatie”

 1. Wat naar dat je zo bent gevallen en gewond raakte Vlierbloesem. De aanleiding is ook erg vervelend zeg. Maar wat fijn dat de Badedas hielp! Toen ik dat na de bevalling van mijn eerste kind destijds geadviseerd kreeg door de kraamhulp, ik moest erin gaan zitten, vond ik het ook weldadig. Ik had echt het gevoel dat het helend werkte en verzachtte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat gevoel had ik ook. Ik was al blij dat het geen pijn deed en het de wonden goed schoon maakte. Nu valt me op, dat de korsten niet geïrriteerd zijn. Als het gewoon met een zeepje en water is schoongemaakt en dan met jodium behandeld, dan komen er van die pijnlijke geïrriteerde en jeukende korsten op een wond. Dat heb ik nu helemaal niet. Ik denk dat de badedas echt helpt en ik ben blij met die ontdekking. Fijn dat jij er over schreef, Nicole. Anders was ik niet op het idee gekomen om badedas te gebruiken.

   Like

 2. Op vakantie in Oostenrijk werd mijn verkoudheid genezen met een dennenaalden aftreksel. Boven een kom met het hete brouwsel inademen, net als bijvoorbeeld met Dampo wordt gedaan, heeft me toen echt geholpen. Veel medicijnen zijn afgeleid van plantaardige middeltjes die al eeuwen worden toegepast.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had ook gehoord van die toepassing. Dat lijkt me helemaal niet zo vreemd, want dennentakken in huis opgehangen geven ook het gevoel dat je makkelijker ademt. Het is een frisse lucht die prettig aandoet. We doen het hier vooral rond de kerst, maar het hele jaar door zou het misschien ook goed zijn voor de luchtwegen. Misschien helpt dat zelfs desinfecterend en werkt het tegen ongedierte, zoals me ook wel eens is verteld.

   Like

  1. Vooral geuren kunnen je terug in de tijd brengen. Nog meer dan geluiden of foto´s. Of iets je van een ziekte afhelpt hangt natuurlijk ook af van welke ziekte dat dan was. Maar van een lekker warm bad kun je echt opknappen. Ook zonder badedas.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: