Slow motion

Zijn alle maatregelen, beperkingen en lockdowns voor niets geweest?

Er blijven steeds nieuwe varianten komen. Steeds weer zijn er mutanten die nog zieker maken, nog sneller worden verspreid. Dan wordt door de deskundigen weer gezegd dat die nieuwelingen nauwelijks een rol spelen, in ons land nauwelijks worden waargenomen. Maar even later worden vanwege dat virus weer extra maatregelen genomen.

Iemand schreef: “Is dit het uitsterven van de mensheid in slow motion?”

Banksy – Meisje met de uuhm…
Zijn alle maatregelen, beperkingen en lockdowns voor niets geweest?

Landen die weinig besmettingen kenden krijgen ineens te maken met grote uitbraken. Soms kan getraceerd worden waar dat vandaan komt, maar soms ook niet. In Nieuw Zeeland werd ineens een nieuwe variant gevonden. Er kon geen oorsprong ontdekt worden. Contact onderzoek leverde niets op. Onderzoek naar geïmporteerde diepvries producten gaf ook geen uitsluitsel.

Serieuze onderzoekers en artsen proberen beter te begrijpen hoe de besmetting plaatsvindt. Hoe de ziekte verloopt. Welke behandelingsmogelijkheden er zijn. Welke medicatie beschikbaar is.

Censuur

Artsen krijgen waarschuwingen en boetes van de gezondheidsdiensten. Publicaties verdwijnen door censuur. Aan het beleid mocht niet getwijfeld worden. Vragen over de oorsprong van het virus mochten niet gesteld. Pas als een overheidsdienst er openlijk aandacht aan geeft mogen onderwerpen besproken worden.

Maar het denken van mensen kan niet uitgeschakeld. Burgers willen veel geloven, maar de twijfel kruipt naar boven. Zonder eerlijke informatie gaan mensen toch in gedachten alle mogelijkheden na. Eén van mijn buren denkt dat het virus uit de ruimte komt. Een ander zegt dat verspreiding van het virus biologische oorlogvoering is. De volgende vertrouwt de vaccins niet. Denkt dat juist daarin ziekteverwekkers worden verspreid. Zijn opa heeft in een kamp nog medische experimenten op mensen meegemaakt. Daarover heeft hij de familie al heel vaak verteld. Nu wantrouwt de hele familie de vaccinaties.

Er werd door onze eigen overheid te vaak gelogen, zodat hun informatie niet meer vertrouwd wordt. Aan de bedoelingen achter maatregelen wordt getwijfeld. In Nederland helpt het niet dat een regering die moest aftreden gewoon blijft door regeren. Besluiten van het parlement negeert. Weigert te antwoorden op vragen van parlementsleden. En zoiets beweert als dat er naar eer en geweten is gelogen. Dat is geen vertrouwenwekkend gedrag.

“Het is maar een griepje”

Officiële deskundigen die in het begin van de pandemie de ernst van de ziekte ontkenden -“Het is maar een griepje”- lieten de oude interviews verwijderen, herschrijven telkens een paar regels in de publicaties en doen dan alsof de Nederlandse instellingen en de regering het altijd al bij het rechte eind hebben gehad.

Spaans benauwd

Ik had geen herhaling verwacht van wat een eeuw eerder gebeurde tijdens de uitbraak van de Spaanse griep. Die werd zo genoemd omdat alleen in Spanje vrij over die ziekte gepubliceerd mocht worden. Andere landen verboden eerlijke berichtgeving. Waarom kunnen regeringen dat nu nog steeds niet beter?

De medische kennis is nu zo veel beter. Communicatie mogelijkheden zijn goed. Goed onderzoek en rationele beslissingen zijn mogelijk. Maar regeringen blijven maar door stuntelen. Hun beperkte inzichten orakelen en hun ondeskundigheid verbergen door andere berichtgeving te verbieden.

Iemand schreef in reactie op een alweer verwijderde publicatie: “Is dit het uitsterven van de mensheid in slow motion?”

Ik denk het niet. De mensheid is taai en heeft al eerder ziekten en natuurgeweld overleefd. Soms bleven maar weinig mensen over, maar aan de mensheid kwam geen einde. Ook deze ziekte zal niet in uitsterven eindigen. De meeste mensen sterven er niet aan. Maar je kunt er wel erg ziek van worden. Daar kunnen we zelf wat aan doen.

Sinds de mondkapjes niet meer verplicht zijn zie ik mensen die helemaal nergens meer rekening mee houden. Ze denken dat de pandemie voorbij is. Anderen nemen juist extra voorzorg. Dragen wel dat mondkapje. Kiezen voor het kapje met de beste filtering. Houden zo veel als mogelijk is afstand. Proberen de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen en de toegelaten medicatie in huis te hebben. Ondanks de beperkingen die onze overheidsklunzen ons opleggen, kunnen we zelf nog wel wat doen.

We kunnen de lucht filteren zodat we geen grote hoeveelheden van het virus tegelijk binnen krijgen. Nu duidelijk is dat vaccinatie niet de enige oplossing is, wordt misschien ook serieus gekeken naar werkende medicatie. Misschien herschrijven de gezondheidsdiensten straks de publicaties, zodat het lijkt alsof ze altijd al hebben gezegd dat snelle behandeling mensen kan genezen.

Misschien kunnen we straks de zelftest gebruiken om zelf te bepalen wanneer het tijd is om een paar pilletjes te nemen tegen de griep en die andere virus ziekten.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Slow motion”

  1. Dit gebeurt dieren ook. Denk maar eens aan de vogelgriep. Die duikt de laatste jaren vaak weer op. Daar horen we van omdat dan de kippen weer naar binnen moeten. Misschien was het er vroeger ook, maar wisten we er niet van. Misschien is ook dat steeds weer een nieuw virus dat onder vogels slachtoffers blijft maken.
   Het valt mij op dat er bijna geen spreeuwen meer zijn. Een paar jaar geleden vond ik het een plaag worden. Ze aten veel van mijn appels op voordat ze rijp waren. Ineens waren het er nog maar een stuk of 10. Nu zie ik die zwermen helemaal niet meer terug komen.

   Like

 1. ‘Uitsterven…’ is me te vergezocht, de mensheid -of mensdom?- is voor mijn gevoel nog lang niet af. Wel verwacht ik dat dit een blijvende kwestie is, wie weet welke virussen er nog meer op ons afkomen. Of andere ziekmakers, nu nog onbekende vormen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat denk ik ook. Er zijn al vaker wereldwijde uitbraken van besmettelijke ziekten geweest. Zelfs al in de steentijd. Het aantal mensen werd gedecimeerd en wat restte dat plantte zich voort. Het aantal doden door die corona ziekte is op het totaal aantal mensen eigenlijk maar klein. Ik denk dat het grootste probleem bestaat uit de schade die de ziekte in je lichaam aanricht. Het verstopt aderen, laat organen afsterven en het immuunsysteem slaat op hol. Mensen genezen van de virusziekte maar houden er suikerziekte, nierfalen, lever disfunctie of een auto-immuunziekte aan over. Geen prettig vooruitzicht.

   Wat je er zelf aan kunt doen is letten op voldoende voedingsstoffen en proberen zo weinig mogelijk van dat virus binnen te krijgen. Want hoe meer virusdeeltjes iemand besmetten hoe ernstiger de ziekte wordt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s