Gasmuntje

energie overstap

Als kind werd ik wel eens naar de melkboer gestuurd om snel een gasmuntje te kopen.

Het fornuis werkte op stadsgas en tijdens het koken en bakken liep de meter wel eens sneller dan mijn moeder had verwacht. Dan moesten er muntjes in de gleuf, anders mislukte de taart en werden de aardappels niet gaar.

Energierekening

Gelukkig heb ik zelf altijd een meter gehad die aardgas en elektra blijft leveren zolang ik elke maand het afgesproken bedrag betaal en aan het eind van het jaar komt de eindafrekening. De vaste energieleverancier was een nutsbedrijf dat eigendom was van de stad of de provincie. Maar in Nederland moesten volgens het dogma van de economische liberalisering alle nutsvoorzieningen verkocht aan de meest biedende. Gemeenschappelijk eigendom werd privé onderneming. De opbrengst staken de lokale overheden in banken die failliet gingen. Weg waren de opbrengsten en de bedrijven voor algemeen nut.

Geliberaliseerde energiemarkt

Dat beleid heeft een oerwoud van energiebedrijven opgeleverd, waaruit wij als consument mogen kiezen. De markt is niet zo ver geliberaliseerd dat buren elkaar de zelf opgewekte energie mogen leveren. Dat is verboden. Het moet administratief altijd lopen via een energiebedrijf, dat ook de door burgers zelf opgewekte energie inkoopt voor een prijs die éénzijdig door het energiebedrijf wordt bepaald. Net zoals de prijs die in rekening wordt gebracht bij de uiteindelijke verbruiker.

Commerciële bedrijven moeten winst maken. We betalen nu dus niet meer alleen voor de kosten van de energiewinning, infrastructuur en personeel. We betalen ook de winst van de commerciële energie bedrijven en de gestapelde belastingen over het totaalbedrag.

Energiebedrijven mogen aan iedereen een ander bedrag in rekening brengen voor de zelfde levering. Die tarieven mogen ze ook naar willekeur aanpassen. De klant die altijd blijft bij het zelfde bedrijf betaalt een steeds hoger tarief. Concurrenten lokken klanten met lagere prijzen en overstap premies. Die puzzel moet elk jaar weer opgelost. Het was er weer tijd voor en ik ben weer overgestapt.

Overstappen

Om te vermijden dat alle dingen tegelijk geregeld moeten worden, wil ik niet op 1 januari overstappen. Ik ben daarom ooit in de zomer overgestapt van het oude gecommercialiseerde nutsbedrijf naar een goedkopere concurrent. Toch ben ik nu gebonden aan overstap in het begin van de herfst.

Bij die vele bedrijven waarvan ik klant was zijn er enkele geweest, die erg traag waren met de administratieve afhandeling. Zo ook bij de vorige overstap. Pas anderhalve maand na de overeenkomst werd de levering door United Consumers gestart en daarna zat ik wel een heel jaar aan dat bedrijf vast. Zo´n vertraging betekent dat niet alleen de overstap datum schuift, maar ook dat het vorige bedrijf gaat leveren tegen het variabele tarief. Dat kan duurder zijn dan het tarief dat je met dat bedrijf was overeengekomen.

Het is ook wel eens gebeurd dat een bedrijf een overeenkomst aanging, pas laat de levering startte en ook nog eens ondertussen de tarieven aanpaste. Dat bleek te mogen volgens de onleesbare voorwaarden. Zo zat ik dus een jaar vast aan een te hoog tarief en was mijn overstapdatum ongewenst verschoven.

Een heel aparte ervaring vond ik het bedrijf Vandebron Windstroom dat na afsluiten van de overeenkomst van mij vroeg een heel jaar energielevering vooruit te betalen. Dat contract heb ik direct binnen de 14 dagen bedenktijd afgezegd. Maar dat gaf me dus wel vertraging bij de overstap naar een nieuwe leverancier.

Leveringsvoorwaarden

Nu let ik dus extra op de voorwaarden in de overeenkomst. Het lijkt erop of sommige bedrijven hun best doen om zo onleesbaar mogelijke overeenkomsten op te stellen. Het taalgebruik is vaak erg onduidelijk, maar soms is er ook een kriebelig klein lettertype gebruikt, dat bij digitaal vergroten door wazigheid niet meer leesbaar is. Zo wordt het onnodig lastig, wat geen toeval kan zijn.

Vergelijkers vergeleken

Ik vergelijk het aanbod altijd op verschillende vergelijkingswebsites. De prijzen kunnen per vergelijker makkelijk 100 euro of meer verschillen. Een combinatie met allerlei andere producten heb ik liever niet, maar soms ontkom je daar niet aan. Elke energie vergelijker krijgt betaald per afgesloten contract. Dat wordt natuurlijk doorberekend in de energienota. Maar ga je rechtstreeks naar de energieleverancier, dan betaal je altijd nog meer. En een verkoper aan de deur of de telefoon daar moet je helemaal niet aan beginnen. Dat zijn soms echte oplichters.

Vorig jaar was het op een aantal vergelijkingswebsites nog mogelijk om snel te wisselen in weergave van de kosten per maand en per jaar. Weergave met hoog en laag verbruik. En weergave met en zonder overstap premie. Nu kwam ik dat niet meer tegen. Om het verschil te zien moest ik telkens opnieuw alles invullen. Alleen wijzigen van de variabele die ik wilde vergelijken was nu niet mogelijk.

Premies en tarieven

De kosten worden natuurlijk bepaald door alle tarieven en premies samen. Krijg je een hoge premie, maar zijn de verbruikskosten hoog, dan betaal je misschien evenveel als bij een bedrijf dat geen premie geeft maar lage tarieven rekent. Ook kunnen de boete clausules enorm verschillen. Als je redenen hebt om het contract voortijdig te beëindigen, dan ben je de overstap premie kwijt en soms moet je daar bovenop nog een contractbreuk boete betalen. Die bedragen zijn vooraf soms helemaal niet te vinden.

Aanvankelijk koos ik dit jaar een bedrijf met lage tarieven, zonder overstap premie. Dan zou het me niets kosten als ik voortijdig zou overstappen. Maar in hun onduidelijke voorwaarden vond ik toch iets over kosten voor beëindiging van het contract. Dat deed me dit keer toch kiezen voor Vattenfall. Niet helemaal de goedkoopste, maar met een duidelijke overeenkomst. Allerlei mogelijk bijkomende kosten leken me redelijk en in ieder geval duidelijk. De hogere tarieven worden gecompenseerd door de overstappremie van 160 euro, die achteraf verrekend wordt. Dat betekent dat ik het hele jaar elke maand teveel moet betalen, wat later terug gegeven wordt als ik niet binnen de contractperiode dood ga. Want overlijden zien veel bedrijven als contractbreuk. Maar zou het een koude winter worden die ik overleef, dan is het weer een voordeel dat de bijbetaling al vooruit is voldaan.

Vaste einddatum

Wat ik prettig vind, is dat de einddatum van het contract met Vattenfall nu al vast staat. Dus ook als de start van de levering traag zou verlopen, dan wordt niet opnieuw de startdatum van de volgende overstap naar voren geschoven.

Stijgende lasten

Ik ga straks meer energiekosten betalen dan nu. Op het laagste punt van de wereldmarktprijzen kon ik nog niet overstappen. Energie terugleveren kan ik niet. Op een huurhuis kan ik geen zonnepanelen plaatsen. De verhuurder bepaalt wat er op het dak komt. Als die zou beslissen dat er zonnepanelen komen, dan is de opbrengst niet voor mij maar voor het bedrijf. Ik zou misschien verplicht kunnen worden de stroom af te nemen van de woningverhuurder, die alvast een eigen energiebedrijf is gestart.

De gestegen energieprijzen en de hogere heffingen voor consumenten in Nederland:

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/84672NED/table

Dat ga ik voelen, want alle kosten stijgen, mijn inkomen stijgt niet. Door de veranderde woonsituatie brengt de tuin voorlopig ook niets meer op. De gezellige winteravonden bij buurmans haardvuur zijn verleden tijd.

(tekst © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Gasmuntje”

  1. Als ik vergelijk wat je betaalt wanneer je bij hetzelfde energiebedrijf blijft en als je steeds overstapt scheelt het echt wel veel. Een paar honderd euro. En dat kijk ik naar de totale kosten. Niet alleen de overstap premie of de tarieven.

    Zonnepanelen scheelt een hoop. Dat kan ik niet doen. Net zo als veel mensen heb ik niks te zeggen over wat er op mijn dak komt.
    De politiek kan er nu niks meer aan doen. Dat was iets van jaren geleden, toen ze ineens het tafelzilver gingen verkopen en met de opbrengst gingen gokken. Die nutsvoorzieningen zijn we voorgoed kwijt.

    De ziekenfondsen zijn er ook niet meer. Erg goed vond ik die niet, maar wat we nu hebben is niet beter. Die verzekeringsbedrijven zijn niet beter. Alleen maar duurder.

    Geliked door 1 persoon

  2. Gasmunten, ik dacht dat ze van heel lang geleden waren.
    Overstappen deed ik twee keer , toen kwam ik weer terug bij de oude leverancier: ik werd er nauwelijks wijzer van. Netzomin als met de ziekenfondsen.
    Ik weet wel dat het zakkenvullerij is maar we kunnen er zo weinig tegen doen. Voor demonstraties ben ik te oud (lees: geen zin in), na verkiezingen moet je altijd maar afwachten welke regering het wordt. Als er tenminste nog eentje komt.
    Ik heb een paar zonnepanelen en dat scheelt. Nu zou ik een nieuwe cvketel moeten kopen maar daar denk ik nog over na. De leverancier vraag ik natuurlijk niet om raad. 😏

    Geliked door 1 persoon

    1. Gasmuntjes zijn inderdaad van lang geleden. Dat is iets uit de tijd van het stadsgas. Elke stad of streek had een gasbedrijf dat kolen vergaste en dat werd net als nu geleverd door leidingen tot in de huizen. Maar de gasmeters werkten met muntjes die je steeds moest bijvullen. Later kwam aardgas en dat werd met andere meters afgerekend. Toch moet jij die muntjes ook nog gekend hebben. Tenzij je ergens woonde waar ze geen gas leverden.

      Like

        1. In het eerste huis dat ik kocht waren nog leidingen van gasverlichting. Ik weet niet of daarvoor ooit een speciaal gas werd geleverd. Gas kwam er niet meer naar die lamp aansluiting.

          In de schuur stond een butagas kooktoestel voor een was ketel. Laag op de grond, grote maat. Die heb ik ook nooit gebruikt.

          In de keuken stond een petroleumstel onder een schoorsteen. Beide ook niet door mij gebruikt.

          In de huiskamer was een aardgasleiding voor een kachel. Daarop heb ik een ronde emaille ETNA kachel aangesloten. Bovenop de kachel kon je nog koken of iets warm houden. Voor een gasfornuis moest ik de leiding naar de keuken laten aanleggen.

          Nu woon ik in een moderne betonnen doos met CV op aardgas en aardgasfornuis in de keuken. Koken doe ik steeds meer op losse elektrische toestellen. Bijvoorbeeld een elektrische snelkookpan die je overal kunt neerzetten. Een kleine inductiekookplaat. Dat soort dingen, die binnen en buiten te gebruiken zijn. En een combimagnetron, die te zwaar is om te verplaatsen. Maar taarten en pizza vind ik lekkerder als ze uit het oude gasfornuis komen.

          Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

ce qui me surprend chaque jour

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.