Corruptie en belangenverstrengeling

Tegenstrijdige belangen in de Haagse politiek – debat 8 september 2021

De Europese waakhond tegen corruptie heeft gewaarschuwd. De Nederlandse Raad van State meent dat het ongewenst is. Leden van het parlement stellen dat de dubbelfuncties niet kunnen. Maar volgens Rutte is het niet verboden.

Corruptie

Deze regering is al afgetreden maar blijft gewoon door regeren. Al lange tijd zijn in deze regering dezelfde mensen tegelijkertijd minister of staatssecretaris en ook parlementslid. Bovendien stappen ze rechtstreeks over naar een baan waarin ze de belangen van bedrijven behartigen op het zelfde beleidsterrein waarvoor ze als minister of staatssecretaris het landsbelang moesten dienen. Die belangenverstrengeling is niet toegestaan, maar Rutte vindt dat het wel kan. De inmiddels afgetreden bewindslieden zagen geen probleem. Als het parlement de dubbelfuncties wil verbieden dan moeten ze de grondwet veranderen, meent Rutte. Kamerleden denken daar verschillend over en behalve praten gebeurt er verder niks.

We hebben een gekozen volksvertegenwoordiging, het parlement, die de regering controleert. Dubbelfuncties zijn ongewenst, omdat een regering dan zichzelf gaat controleren en het parlement buiten spel zet. Als burger heb je dan geen enkele vorm van zeggenschap meer.

Staatsrechtelijk is de bespreking van de dubbelfuncties van belang, omdat we in Nederland in theorie onze hele wetgeving baseren op een scheiding van machten die elkaar moeten controleren en zo nodig corrigeren. De achtereenvolgende regeringen onder leiding van Rutte overtreden keer op keer wetten. Rutte heeft daar zelf geen probleem mee. Onder druk van het parlement treedt er af en toe een minister of staatssecretaris af. De hele regering is al maanden geleden afgetreden. Maar ze blijven ondertussen gewoon zitten.

Technische storingen

Het debat was gisteren live te volgen op NPO politiek. De video om het terug te kijken werd pas vandaag geplaatst. Nog steeds zijn er in het parlementsgebouw technische storingen, waardoor af en toe het geluid wegvalt en het beeld hapert. Ook zitten er pauzes in de opnamen. Die kun je doorspoelen.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “Corruptie en belangenverstrengeling”

  1. Dit kan nog heel lang gaan duren, zolang niet genoeg parlementsleden er iets aan willen doen. Omdat wij allemaal hebben kunnen kiezen wie er in het parlement zit, zijn wij allemaal samen verantwoordelijk en moeten wij samen met een oplossing komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s