Veel besmettingen

minder voorzorgen

Hoewel we nu weten dat het vaccin niet zo goed werkt als we hadden gehoopt, zal er een verplicht vaccinatiebewijs of test zijn voor bezoekers van Nederlandse horeca en andere gelegenheden.

Banksy – statistiek

Nog steeds hebben we in Nederland te maken met die uiterst besmettelijke Delta virus mutant. Dagelijkse besmettingsaantallen zijn nog niet onder de duizend gezakt. Nu gaat er iets veranderen. Er gelden weer nieuwe regels.

Grote evenementen waren tot nu toe niet toegestaan. Behalve als er race auto´s bij betrokken waren, bleek eerder. Misschien schrikt de herrie het virus af, zodat het minder besmettelijk wordt? Of zou er een andere reden zijn?

Als er een besmetting op school was gebleken moest een hele klas thuis blijven. Dat wordt anders. Geen afstand houden, geen verplichte mondkapjes, behalve in het openbaar vervoer. Dat was al uitgelekt.

Live persconferentie 19.00 uur 14 september 2021
In het kort kregen we van de ministers dit te horen:

Besmettingsrisico is niet verminderd. Mondkapjes, handen wassen, geen handen geven en afstand houden blijven nodig. Die voorzorgsmaatregelen zijn niet langer verplicht, alleen in het openbaar vervoer blijven mondkapjes wel verplicht. Over vaccinatieplicht op het werk is niets besloten. Thuis gelden geen restricties. Alle onderwijs gaat onbeperkt open. Zonder testbewijs, afstand houden en mondkapjes. Evenementen mogen ´s nachts doorgaan. Dan mag geen alcohol geschonken. Om 24.00 uur moet alle horeca dicht tot 6 uur in de ochtend. Ook gelegenheden met minder dan 75 bezoekers moeten controleren op corona pas. Zonder vaccinatiebewijs of negatieve test mag geen toegang gegeven tot café en restaurant. De test blijft wel gratis.

Corona pas

Als vaccinatiebewijs geldt in Nederland niet het internationale vaccinatieboekje maar alleen de speciale Nederlandse QR code die via een download te verkrijgen is. Wie daarvoor de apparatuur niet heeft, die moet maar proberen of een bibliotheek daarbij wil helpen, volgens de minister van Volksgezondheid vandaag.

Eerder bleek dat de Nederlandse QR code in het buitenland niet geldig is. Daarvoor moet weer een andere QR code opgehaald. Beide codes kunnen geïnstalleerd op een smartphone, die dus voortaan altijd onderweg mee moet. Allemaal op stap met een tracking device. Dat zal van pas komen bij het contact onderzoek, als blijkt dat zelfs de QR code niet beschermt tegen besmetting.

Wie dat niet heeft kan iemand vragen de code op te halen en af te drukken op papier. Voor het opvragen van één van de QR codes is een DigiD registratie nodig. DigiD kan aangevraagd via internet, met opgave van het Burger Service Nummer (BSN). Dat is het nummer dat alle in het bevolkingsregister geregistreerde Nederlandse burgers is toegekend. Wie ook dat niet heeft kan onderweg geen kopje koffie drinken en zal een thermoskan gaan aanschaffen.

Toeristen en daklozen

Hoe zou een buitenlandse toerist aan een pasje kunnen komen om onderweg van de horeca gebruik te kunnen maken? De aanwezige pers vroeg daar niet naar. Helaas vroeg de pers tijdens deze presentatie ook niet hoe een dakloze aan een QR code komt. Of een buitenlandse werknemer, een buitenlandse student.

Want zonder Nederlands adres en telefoonnummer krijgt niemand meer toegang tot DigiD, dus ook geen QR code, dus geen toegang tot horeca. Kan dus nergens iets te eten of drinken kopen. Ook niet na volledige vaccinatie. In Nederland waren vorig jaar 36400 daklozen. Cijfers voor 2021 zijn niet gepubliceerd.

Daklozen Nederland 2020DaklozenDaklozen relatief
Totaal personen36400100%
Geslacht: Mannen3060084 %
Geslacht: Vrouwen580016 %
Leeftijd: 18 tot 27 jaar850023 %
Leeftijd: 27 tot 50 jaar2070057 %
Leeftijd: 50 tot 65 jaar720020 %
Van Nederlandse afkomst1460040 %
Met migratieachtergrond2180060 %
Migratieachtergrond westers350010 %
Migratieachtergrond niet-westers1830050 %
Ingeschreven in een van de 4 grote steden1310036 %
Ingeschreven in andere gemeente2330064
Bron: CBS. Dakloze kinderen worden in deze statistiek niet meegeteld.

Ik vraag me af hoe buitenlandse werkers en bezoekers het zullen ervaren als hun internationaal erkende vaccinatiebewijzen hier nergens toegang geven.

Toerisme 20102011
bestedingen NL economie totaalmln euro595166223751963
Recreatieve bestedingen van huishoudensmln euro519395384237083
prijsniveau 2015
toegevoegde waarde basisprijs
2015=10082,485,859,9
bestedingen NL economie totaal2015=10086,088,265,8
Recreatieve bestedingen van huishoudens2015=10097,498,360,4
Aandeel toerisme toegevoegde waarde basisprijs%3,23,22,4
Recreatieve bestedingen van huishoudens%17,918,111,1
werkgelegenheid toerisme: banenx 1 000641663690
Toerisme: werkzame personenx 1 000550567583
Toerisme: arbeidsvolumex 1 000384392425
Aandeel toerisme in werkgelegenheid: banen%6,66,76,4
Toerisme werkzame personen%6,36,46,1
Toerisme arbeidsvolume%5,55,65,5
De laatste kolom is een corona jaar met lock-down maanden

Besmettingsaantallen

In totaal zijn sinds begin 2020 door het RIVM 1974662 Nederlandse besmettingen gemeld, totaal 18083 overleden Covid-19 patiënten en 1883827 mensen die weer zijn genezen.

Vandaag meldde het RIVM aan de WHO weer 2009 nieuwe corona besmettingen + 10 nieuwe doden. Gegevens over besmettingen en vaccinaties voor Nederland en de wereld tot en met 14 september 2021 staan op de volgende pagina.

(tekst © Vlierbloesem)

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Veel besmettingen”

  1. Voor het prikbewijs heb ik ook nog moeten bellen en schrijven, maar uiteindelijk heb ik het. Ook het gele vaccinatieboekje heb ik gekocht. Dat moest ik door het prikstation laten invullen na toestemming van de GGD. Dat boekje wordt internationaal erkend. Maar niet in Nederland. Hier is dat met alle stempels en handtekeningen erin nog niet genoeg.

   Om ergens een kop koffie te kunnen drinken moet ik een QR code hebben.
   Ook ik heb geen smartphone. Ik heb wel gebeld voor een papieren QR code.

   Daarvoor moest ik door een heel doolhof van websites en telefoonnummers en codes intoetsen, maar uiteindelijk vertelde de telefoon robot dat ik de QR code met de post thuisgestuurd zal krijgen.

   Nu maar afwachten.
   Als het gelukt is zal ik schrijven hoe het ging. Dan kan jouw tante dat op dezelfde manier doen. Of misschien kun jij het voor haar doen, als ze het lastig vindt.

   Like

 1. Ik ben zo benieuwd hoe ze het gaan rijmen dat iemand die niet gevaccineerd is niet naar een restaurant mag zonder test om te eten, maar wel in datzelfde restaurant mag bedienen…. werkgevers mogen immers niet vragen of personeel gevaccineerd is, en terecht.
  Waarom een zo tolerant land als Nederland zo discrimineerd, terwijl zowel gevaccineerden als ongevaccineerden besmettelijk zijn is mij echt een raadsel. Ander raadsel is waarom de pers hier geen vragen over stelt en hierover niets in de krant komt. Vrijheid van meningsuiting??
  Sommige mensen reageren (medisch) heel naar op een prik, laat iedereen vrij in zijn keuze.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit beleid zit vol met tegenstrijdigheden. Het lijkt alsof ze niet weten waarmee ze te maken hebben. Vanaf het begin al deden ze uitspraken die op ondeskundigheid wijzen. Het gestuntel heeft al veel levens gekost. Het gemak waarmee ze burgerrechten aantasten is niet om aan te zien.

   Het grootste deel van de pers heeft daar geen aandacht voor. Die zijn dus ook ondeskundig en ongeinteresseerd. Anders zouden ze wel kritisch zijn. Dat de meeste burgers geen interesse hebben kan ik wel begrijpen. Ze zouden moeten kunnen vertrouwen op regering en RIVM. Maar dat blijkt helaas niet te kunnen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s