papieren QR code

pasje om te plassen

Het internationaal erkende vaccinatieboekje wordt in Nederland niet erkend als het de corona vaccinaties betreft. Hier moet iedereen vanaf 14 jarige leeftijd een persoonsgebonden QR code hebben.

Zonder QR code geen toegang tot openbare gelegenheden. Geen toegang tot horeca, ook niet als je nodig naar de WC moet.

Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) heeft er op aangedrongen dat iedereen die geen digitale apparatuur heeft een QR code moet kunnen krijgen, zodat ze niet worden uitgesloten. Na vaccinatie of een negatieve corona test kun je een QR code aanvragen. Je hebt dan toegang tot DigiD nodig, waarvoor ook weer een toegangscode nodig is en een Nederlands adres waar je staat ingeschreven bij de burgerlijke stand. De code kan op een smartphone geïnstalleerd.

“Nu iedereen binnenkort op veel plaatsen een corona toegangsbewijs nodig heeft, eist ANBO direct actie van het ministerie van gezondheid (VWS) om ervoor te zorgen dat ouderen zonder moderne smartphone of printer niet buiten de boot vallen. Het telefonisch aanvragen van een coronabewijs op papier lukt nog steeds niet altijd. Ondanks aandringen van ANBO doet het ministerie nog te weinig.”

https://www.anbo.nl/nieuws/papieren-qr-code-corona-nu-echt-urgent

“Er is een telefoonnummer voor het aanvragen van een op papier afgedrukte QR code. Wie dat nummer belt krijgt vaak foute informatie meldt ANBO. Het ministerie van VWS erkent dat er een probleem is met het informatienummer over corona (0800-1351)”.

Dat heb ik dus maar even geprobeerd. Ik zocht eerst mijn paspoort en vaccinatiegegevens op. Tussen de vaccinatieboekjes van de katten ligt sinds kort ook mijn eigen vaccinatieboekje, waarin alleen de coronaprikken staan. Mijn eerdere vaccinaties zijn niet meer te achterhalen, maar voor de coronapas ook niet van belang. Ik ga bellen:

0800-1351 gebeld en in de wacht gezet van 14.34 tot 15.53 terwijl een robot deze meldingen laat horen:

 • lange wachttijd
 • bel later terug
 • voorlezen keuze menu
 • verwijzen naar website
 • opmerkingen over thuis blijven en afstand houden
 • alleen naar huisarts bij hoge koorts en hoesten (De Delta variant heeft andere symptomen, maar dat weet de robot niet.)
 • en dit wordt eindeloos herhaald.

Dan word ik doorverbonden met een mens. Ook zij meldt dat er een lange wachttijd is. Vraagt of ik een smartphone heb, dat heb ik niet. Zegt dat ik via DigiD kan inloggen en aanvragen, maar ik weet al dat DigiD om een smartphone vraagt. Dan word ik doorverbonden met een volgende robot:

 • De robot begint met vragen:
 • Gaat het om een papieren QR code ? Ja. Daarvoor toets ik 1 in.
 • Dan volgt intoetsen van mijn burgerservicenummer (BSN). Dat staat heel klein op de eerste pagina van het paspoort. Met een loepje in de ene hand en de telefoon in de andere heb ik een derde hand nodig om het paspoort op die eerste pagina open te houden. Voor de robot ben ik niet snel genoeg.
 • Robot zegt geen nummer te hebben ontvangen. De tweede keer lukt het me om snel genoeg het nummer in te toetsen.
 • Robot vraagt daarna om intoetsen van de postcode cijfers.
 • Na intoetsen vraagt de robot of ik een aanvraag wil indienen. Ja, daar bel ik voor. Dus ik kies voor het getal 1 dat hoort bij Ja.
 • Dan vraagt de robot alles opnieuw
 • Ik herhaal de hele routine opnieuw
 • Daarna wordt nog eens gevraagd of ik een aanvraag wil indienen.
 • Ik besluit daar niet op te reageren, want met een robot kun je zo eeuwig door blijven gaan.
 • Nu volgt de melding dat het zal worden opgestuurd naar adres en postcode waar de aanvrager geregistreerd staat. (Je zal toch maar dakloos zijn.)
 • Dan wordt nog gevraagd of ik meer wil vragen, maar dat hoeft voor mij niet.
 • De verbinding wordt verbroken.
 • Het is inmiddels 16.00 uur.

Nu afwachten tot het in de brievenbus ligt.
Eerder werd iedere Nederlander 2 gratis zelftests aangeboden. Die heb ik al veel eerder aangevraagd, maar nog steeds niet in huis.

Ondertussen ging de behandeling van de begroting van de al afgetreden regering vandaag weer door. Alle delen van het meerdaagse debat zijn hier te zien en te beluisteren: Algemene beschouwingen (22 en 23 september 2021) Alle 4 delen heb ik daar geplakt om ook achteraf nog te kunnen volgen.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

47 gedachten over “papieren QR code”

 1. De buurvrouw van mijn dochter mag geen vaccinatie omdat ze een stofwisselings ziekte heeft. Ze heeft de GGD gebeld om een uitsluitingsbriefje, die wisten nergens van af en die stuurde haar naar het RIVM en die stuurde haar weer terug naar de GGD. De informatie ontbreekt gewoon voor veel mensen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is ongelooflijk, zo´n puinhoop ze er van maken. Hierbij is absoluut niet nagedacht over de belangen van burgers. Deze regering is zo dol op controle, dat ze miljoenen uitgeven voor niet werkende systemen en de burger verplichten zich aan tegenstrijdige regels te houden.

   Zelf ben ik ook van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl ik niet eens een uitzonderingsgeval ben. Ik heb me gewoon 2x laten prikken, maar de tweede keer gaven ze geen uitdraai mee. Het was een heel gedoe om het papier te krijgen waarop staat waarmee ze gevaccineerd hebben. De bijwerkingen heb ik zelf kunnen doorgeven aan Lareb. Maar als ik heel ernstige bijwerkingen zou hebben gehad, dan was ik niet eens in staat geweest het door te geven.

   Die papieren kreeg ik na veel moeite. Maar voor die QR code moest ik weer een aanvraag doen. Al die regelzucht en het vele geld dat ze er aan uitgeven geeft mij geen vertrouwenwekkende indruk.

   Voor de vrouw die geen vaccin verdraagt is het misschien een oplossing als de huisarts een verklaring opstelt. Ik heb wel gehoord dat mensen zoiets van hun arts krijgen. Zelf hoef ik niet zo nodig een kroeg in of wat voor gelegenheid dan ook, waar je die code voor nodig zou hebben. Alleen om onderweg een toilet te kunnen gebruiken is het wel handig om een papiertje bij je te hebben. Maar ik ga zeker niet op pad met een mobieltje met al mijn gegevens en die code erop.

   Like

  1. Ik denk niet dat ik met die code naar de horeca ga, tenzij ik een noodstop moet maken. Ik zie me al de bosjes in duiken, omdat ik moet plassen. ;D
   Theater, evenementen, ik denk niet dat ik er heen ga met die code. Het uitsluiten van mensen kan ik niet goedkeuren. Beter kunnen we allemaal gewoon voorzichtig blijven, voorzorgen nemen tegen besmetting en je immuunsysteem op peil houden.

   Like

 2. Al heb ik een smartphone, ik moest het toch met een papieren vaccinatiebewijs doen. Men kon niet uitleggen waarom.
  Niettemin werd het goedgekeurd in een theater, en op terrassen bleef ik niet lang.
  Nu las ik net een handige manier om toch de QR binnen te halen, ik denk dat ik het doe.

  Voor veel ouderen is internet een penitentie maar ik ken er ook van wie ik zie dat het gemakzucht is en soms gierigheid. Alles overlaten aan de kinderen, reuzehandig natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ze maken het onnodig moeilijk.
    Ik denk dat ze het gele vaccinatieboekje zullen moeten gaan erkennen. En ook de computer uitdraai die vaak is meegegeven na de prik. Het is net hordelopen, met die onzinnige maatregelen. De ene ondoordachte barrière na de andere kom je tegen. Vragen om een vaccinatiebewijs is niet meer houdbaar.

    Like

  1. Ook jonge mensen begrijpen er vaak geen snars van, zelfs als ze een smartphone hebben en er handig mee om lijken te gaan. Vaak is het digitaal kletsen, filmpjes doorsturen en spelletjes wat ze er mee doen. De beveiliging is vaak helemaal niet bekeken.

   Like

 3. Ik ben boven de 50 en volgens het zwembad (vrij zwemmen uren) en zo nog het een en ander hoor ik nu tot de senioren. Ik heb een smartphone, maar ook een ingevuld geel.vaccinatieboekje. En om eerlijk te zijn snap ik niet waarom dat niet als corona toegang geldig kan zijn.
  Ik denk dat ik maar wacht tot ik mijn avatar naar voorstellingen kan sturen terwijl ik thuis mijn eigen lekkere koffie drink en eens via de telefoon ga bijkletsen met mijn oude tantes:-)

  Geliked door 2 people

  1. Dat is inderdaad heel bijzonder. Een internationaal vaccinatiebewijs niet erkennen, daar moet een reden voor zijn. Het lijkt erop dat de demissionaire regering gebruik van die QR code erg belangrijk vindt.

   Like

 4. Telefoonzombies zien de werkelijkheid om hun heen niet eens meer. Denken niet na over wat dit voor de maatschappij betekent. Het is zorgelijk dat een deel van de bevolking buitengesloten wordt. Wie het wil kan nu die papieren code laten opsturen. Wel met een hinderlijke wachttijd. Bedankt dat jij het getest hebt, Vlierbloesem.

  Geliked door 1 persoon

  1. Graag gedaan. Ik weet hoe hinderlijk het is om via een doolhof menu het bos in gestuurd te worden. Het beste kun je bellen vanaf een vaste lijn met onbeperkt bellen. Dan heb je minder last van dat lange wachten.

   Like

 5. Als je toch al die tijd die het kost om uit te zoeken, te bellen en zo’n tekstje te schrijven zou gebruiken voor iets nuttigs, zou je een goedkoop model smartphone er al uit hebben en die dan weer kunnen inzetten voor allerhande moderne zaken die zo makkelijk geworden zijn op die manier.

  Like

   1. Niet verdragen is een groot woord, ik maak me over een ander uiteraard niet zo druk. Beetje sneu is het, hoeveel tijd er in muiterij gaat zitten, terwijl je ook mee kunt gaan met je tijd. Kun je de tijd die je overhoudt inzetten voor nuttigere en leukere dingen.
    Mijn iPhone is geen speeltje, maar een kleine computer waarmee ik mijn werk en persoonlijke zaken kan regelen, waar ik ook ben, wanneer ik dat wil.
    Kan ik tenminste spontaan op vakantie en uit eten, zonder al die rompslomp omdat ik blijf hangen in het verleden.

    Like

    1. Persoonlijk vind ik dat er inderdaad een keuze moet zijn. En die is er niet. Wij willen voor de kinderen nog geen digi D, en kan kun je niet zelf een papieren qr code aanmaken. Ik heb vervolgens al 2 dagen aan de telefoon gelegen voor een papieren versie voor de kinderen maar voordat ik bij de robot kom, dus eindelijk iemand van vlees en bloed krijg, wordt de verbinding verbroken en moet je steeds weer opnieuw minimaal 30 minuten aan de lijn hangen voordat je de verbinding weer verbroken wordt. De kinderen zijn netjes 2x gevaccineerd maar zonder digi d kun je dus niet meedoen met de maatschappij.

     Geliked door 1 persoon

     1. Een Digid voor m’n veertienjarige was heel snel aangevraagd en daarmee was alle moeilijkheid opgelost. Ze kan gaan waar ze wil. Ik kon geen reden bedenken waarom het bezwaarlijk zou zijn om die op haar leeftijd al te hebben.

      Ik zou het netjes vinden als het makkelijker kan voor sommige doelgroepen, maar soms kan het ook helpen om mensen wat meer mee te laten gaan met hun tijd.

      Like

      1. @ [ˈsxrɛi̯vər] ,
       ook jouw mobieltje is binnenkort verouderd. Dan moet jij je weer aanpassen aan wat voor de zoveelste overheidsmisser verlangd wordt.
       Wie wat meer digitale ervaring heeft, weet dat je niet altijd hoeft mee te gaan in de aanschaf van gadgets. Zeker niet als de minst digitaal vaardige instantie er mee komt.

       Geliked door 1 persoon

       1. Mijn mobiel is drie maanden uit, dus dat zal zo’n vaart niet lopen. Ik verwacht zo’n 3 á 4 jaar te doen met m’n iPhone. Vervanging is bij mij meestal niet afhankelijk van de comptabiliteit, maar van de slijtage of waardevolle vernieuwing in dat segment.

        Een smartphone is echt geen gadget meer. Hooguit als je graag het nieuwste en uitgebreidste type wil. Een smartphone is wat het is: een smartphone waarop je administratieve handelingen kunt verrichten, waarmee je contact kunt maken, waarop je kunt werken en waarmee je op een simpele manier handelingen als betalingen mee kunt uitvoeren zonder je hele portemonnee mee hoeft te slepen.

        Like

        1. Dan zul je wel erg blij zijn met je mooie nieuwe mobieltje. Kun je die echt als computer gebruiken? Met tekstverwerker, spreadsheets, grafische toepassingen, boekhouding en dergelijke?

         Like

        2. Ik vind vervanging eens per 3 a 4 jaar vaak, vooral vanwege de grondstoffen. Het zou me een lief ding waard zijn als ik er 10 jaar mee kon doen, producenten hebben er echter baat bij wanneer bepaalde updates nietmeer ondersteund worden op een model. Niet vraaggestuurd, maar aanbod gestuurd, en dat vind ik erg vervelend.

         Geliked door 1 persoon

         1. Daar heb je gelijk in, Nano. Vooral Apple gaat niet zo vriendelijk met de gebruikers om. Als ze een nieuw model te koop hebben dan sturen ze naar de oude modellen updates die de toestellen langzamer laten werken. Ook reparatie van die modellen wordt belemmerd. Dat veroorzaakt veel schroot en dus vervuiling en verspilling van grondstoffen.

          Trouwens, de werkomstandigheden van de arbeiders die de toestellen maken zijn bar slecht.

          Geliked door 1 persoon

      2. Dat je het kunt aanvragen weet ik ook wel, hoef je mij niet uit te leggen. Maar nergens wordt gegarandeerd dat de overheid veilig met deze gegevens om gaat. En wanneer je het niet hebt kan het ook niet gehaakt of gelekt worden. Kijk naar het fotograferen van kentekens, blijken er ineens ook foto’s van bestuurders en bijrijders gemaakt worden terwijl het wettelijk niet is toegestaan.

       Mijn schoonmoeder heeft ook geen smartphone of printer en ze kan op deze manier niet 1x in de maand gaan eten bij een soort tafeltje dekje, terwijl ze netjes gevaccineerd is. Is toch buitensluiten.

       Geliked door 1 persoon

       1. Het is buitensluiten als het niet simpel op te lossen is imo. Een printer of smartphone is zo simpel te verkrijgen tegenwoordig voor zo weinig geld, of tweedehands. Moderniseren hoort er soms bij. De groep die dat zich dan ook echt niet kan veroorloven zal überhaupt niet uit eten gaan.

        Like

       2. Chris, de Nederlandse overheid is slordig met onze gegevens. En ze blijven maar steeds meer verzamelen. Nu hebben ze de gegevens van de coronavaccinatie toch al en eigenlijk vond ik het niet vreemd dat ze de voortgang van de vaccinaties wilden registreren. Maar ook daarbij zijn alweer zo veel fouten gemaakt.

        Like

     2. @Chris, Als je een papieren QR voor de kinderen wilt, dan kom je er op deze manier misschien toch doorheen:

      Ik heb de telefoonstem gezegd dat ik wel DigiD heb, maar daar zonder smartphone geen toegang meer krijg. Daarna werd ik doorverbonden met de robot en werd het toch geregeld. DigiD heeft namelijk iedereen. Het is de toegang tot je DigiD die je moet aanvragen en als je dat niet doet, dan blijven die computerbestanden van de overheid gewoon bestaan.

      Like

      1. Ik kom wel na lang wachten wel bij iemand die me vervolgens moet doorverbinden naar de robot. ( een andere afdeling) en dat is een soort trechter want daar wordt de verbinding steeds verbroken. Deze afdeling sluit ook eerder dan de afdeling waar je in eerste instantie naar toe belt. Rechtstreeks naar de 2e afdeling bellen kan niet. Ik heb het voor nu opgegeven. Dan maar niet naar de horeca of theater. En school ziet maar hoe ze het regelen wanneer de kinderen ergens mij naar toe moeten. Het moet toch gewoon een keuze zijn om zonder smartphone of digi d door het leven te gaan!!!! We hebben ons al die tijd netjes aan alle coronamaatregelen gehouden maar worden nu buitengesloten.

       Geliked door 1 persoon

       1. Dat ben ik met je eens, Chris. Het gestuntel met al die tegenstrijdige maatregelen duidt op ondeskundigheid of een bedoeling die ze niet willen uitspreken. Ik heb al horen zeggen dat het moeilijk maken voor ongevaccineerden is bedoeld om mensen zover te krijgen dat ze toch maar een prik halen. Dat vind ik op zich al verwerpelijk. Het moet vrije keuze zijn.

        Maar ook de gevaccineerden maken ze het behoorlijk moeilijk met die QR onzin. Gewoon het internationaal erkende vaccinatieboekje zou meer dan genoeg zijn, maar ze willen persé dat iedereen met die QR op een mobiel rondloopt.

        Like

    2. Het geeft ook aan dat je dus in alles de massa volgt zonder na te denken. Precies waar de Overheid op hoopt. Gefeliciteerd u bent geslaagd voor de proef.

     Like

     1. Wat een boel onzin in zo’n korte reactie. ‘In álles de massa volgen.’ Omdat ik niet principieel ga muiten? Omdat ik een merktelefoon gebruik?
      Omdat ik geen moeite heb met een QR code die wappies uit m’n aura houdt op een terras?
      Ik ben vooral gelukkig niet zo’n domme volgzame oproerkraaier die overal op tegen is, zonder echt te weten waarom. ‘Als we maar kunnen muiten’.

      Geliked door 1 persoon

      1. Gelukkig weet jij wel zonder in gesprek met mij te gaan, dat ik zonder meer principieel tegen ben, een wappie en een oproerkraaier. En ik doe aan muiten, zonder te weten waarom.

       Bijzonder toch dat niemand in de wereld naar de toekomst kan kijken, de effecten bij een bepaalde bloedgroep veel heftiger is dan bij anderen, allergieen of auto imuunziekten mensen bij vaccinatie teveel risico laten lopen en dus, waar het artikel om gaat, niet iedereen in de gelegenheid is om “even een qr code” te downloaden.
       Allemaal wappies. Respect was een groot goed, maar dat wordt met die qr code finaal naar de ….. geholpen.

       Geliked door 1 persoon

       1. Ik verwijs nergens naar jou persoonlijk. Ik verwijs naar wat je zegt wat tegenstrijdig is met mijn opvattingen. Of jij ze aanhangt kan ik idd niet zien. Boeit me ook niet. Doe wat je wil. Doe ik ook.

        Die QRcode zelf doet niets. Mensen maken het veel groter dan het is. Los van of ‘ie toegankelijk is voor iedereen die voldoet aan de voorwaarden om m te krijgen. Daar kun je iets van vinden.
        Al vind ik dat men zelf ook best kan meewerken aan toegankelijkheid.

        Like

       2. Mensen staan er niet bij stil dat er goede redenen kunnen zijn om je niet te vaccineren. Sterkte, E. Trek het je niet aan. Het is zo al moeilijk genoeg. Wel dat vaccin nemen is ook maar een gok. Niemand weet wat de gevolgen later zullen zijn.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Simpel en Minimalistisch Leven

een blog over besparen, minimalisme, eenvoudig leven en het plezier daarin

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

Thailand travel expert / broad interest in current social developments / annozijlstra@gmail.com

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Maak-Je-Eigen-Moestuintafel-gezonde lifestyle

Hier vind je tips hoe jij je eigen moestuintafel gaat starten! Wat heb je nodig? Hoe begin je met het zaaien van plantjes en het overpoten en wanneer zet ik ze in mijn moestuintafel? Hier vind je alle info die je nodig bent. Ik geef je goede tips met voorbeelden van mijn eigen moestuintafel.

%d bloggers liken dit: