Verhaaltje voor het slapen gaan

sciencefiction

1984

Elke dag een hoofdstuk, of een heel boek in ééns uitlezen? Iedereen leest anders. Maar dit is een luisterboek. Het complete boek 1984 wordt voorgelezen. Je hoeft dus niet te kijken, alleen luisteren. Val je daarbij in slaap, dan start je de volgende dag waar je was gebleven.

Het boek werd door George Orwell geschreven en gepubliceerd in 1948. Pas in 1949 lag het in de winkel. Er zijn twee Nederlandse vertalingen uitgegeven. Dit is weer een sociale science-fiction die speelt in 1984. Een totalitaire staat waar geen burgerrechten bestaan, geen privacy. Waar niemand kritiek heeft op de staat en ieder de officiële regeringsstandpunten verwoordt.

Camera´s zijn overal geïnstalleerd om iedereen altijd en overal in de gaten te houden. Collega´s, buren, de eigen kinderen en volkomen onbekenden verraden iedereen die nog een foute uitspraak of handeling durft te vertonen. Niemand herinnert zich andere tijden, want die gedachten worden uitgebannen. Als dat niet lukt krijg je te maken met de gedachtenpolitie.

Haat wordt gestimuleerd. Liefde is verboden. Toch ontwikkelt zich in die situatie nog een verboden romance.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

10 gedachten over “Verhaaltje voor het slapen gaan”

  1. Het is waarschijnlijk wel te leen in de bibliotheek.

   Ik liet het voorlezen terwijl ik in bad lag. Langer dan normaal, want ik wilde niet na het eerste hoofdstuk stoppen. Ik had een doosje met chocolaatjes en een paar koekjes en ben heerlijk gaan relaxen in mijn badedas bad. De kat vond het lang duren en kwam kijken. Hij ging er gezellig bij zitten op het deksel van de toiletpot.

   Een papieren boek lezen in bad is geen goed idee, heb ik ondervonden.

   Like

  1. Ik las het lang geleden. Toen was het nog echt sciencefiction. Veel was technisch nog niet mogelijk, maar nu wel. Als ik het nu opnieuw lees of luister, dan gaan de overeenkomsten opvallen. Ook dingen die me eerder niet zijn opgevallen.

   Geliked door 1 persoon

 1. Bedankt. Ik heb dat altijd al willen lezen, maar het kwam er niet van.
  Nu zal ik het luisterboek zeker gebruiken. Niet in een keer maar een par dagen steeds een stukje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s