Economie van medicijn industrie

Wetenschappelijk onderbouwd?

Je zou bijna gaan denken dat nieuwe medicijnen altijd beter zijn dan oude bekende middelen. Want de werking van die nieuwe is wetenschappelijk onderbouwd?

Met veel lof wordt nu in het nieuws een nieuwe anti-corona pil beschreven. Zelfs de toelating als medicijn lijkt al geregeld, als je de kranten mag geloven. Wetenschappelijke onderzoeksgegevens zijn voor dat nieuwe middel helaas nog niet vrijgegeven.

Onderzoek

Normaal moet een medicijn een lange weg gaan voordat het verkocht mag worden. Eerst laboratorium onderzoek, dan dierproeven, dan test op mensen, wetenschappelijke proefpublicatie van de onderzoeksmethode en bevindingen, dan de kritieken van collega wetenschappers, onderzoek naar werking en bijwerking bij overdosering en bij langdurig gebruik, weer publicatie, enzovoort. Zoiets duurt jaren en kost veel geld. Soms ook dierenleed en mensenlevens.

Nieuwe toepassing

Het is niet ongewoon om een toegelaten medicijn te gebruiken voor iets waarvoor het oorspronkelijk niet werd toegelaten. Een pil die onregelmatige menstruatie reguleerde bleek een uitstekend anticonceptie middel. Pillen tegen hoofdpijn bleken te werken als ontstekingsremmer en als bloedverdunner. Voor die veelgebruikte nieuwe toepassingen werd soms nieuw onderzoek gedaan en toelating aangevraagd. Maar het is ook niet ongebruikelijk dat iets wordt voorgeschreven vanwege een later ontdekte werking, zonder dat een nieuwe toelating volgt. Een antiparasitair middel dat een antivirale werking blijkt te hebben is niet zo vreemd als sommige journalisten suggereren. Soms willen journalisten niet te veel tijd steken in hun artikel of TV uitzending. Het is meestal veilig om na te praten wat een grote multinational publiceert.

Snelle toelating

Vanwege de corona pandemie mag soms een noodprocedure gevolgd worden, waarbij stappen worden overgeslagen of voorlopig uitgesteld, terwijl het middel toch al gebruikt mag worden. Omdat de ziekte gevaarlijk is en een goed alternatief ontbreekt. De corona vaccins zijn op die manier sneller toegelaten dan gebruikelijk, wat veel mensen wantrouwig maakt. Helaas is het onmogelijk om alle gebruikelijke stappen te nemen binnen korte tijd. Er is onderzocht en getest, maar niet zo uitvoerig en langdurig als normaal.

Remdesivir

Die snelle procedure geldt voor nieuwe medicijnen, die noodzakelijk zijn omdat er geen alternatieve medicatie is. Voor bestaande medicijnen die een andere toepassing krijgen kan dat ook. Remdesivir werd gebruikt tegen Ebola, maar helaas werkte het niet. Het is toegelaten en nog steeds gepatenteerd. Na kortdurend onderzoek werd het versneld goedgekeurd als middel tegen het corona virus, maar helaas werkte het niet. De versnelde goedkeuring blijft, maar gebruik wordt nu door de WHO afgeraden.

Molnupiravir

Nu is er een nieuwe aanvraag voor toelating van een corona medicijn. Molnupiravir is ontwikkeld door Merck. Het zou verschillende virussen doden. Wetenschappelijke publicaties zijn niet vrijgegeven, maar we moeten aannemen dat onderzoeksresultaten bekend zijn gemaakt aan de autoriteiten die beslissen over de toelating van medicijnen. Deze video behandelt de werking en eigenschappen van het nieuwe corona medicijn, voorzover die op dit moment bekend zijn.

Nieuw anti viraal medicijn van Merck

Het middel Molnupiravir wordt in de volgende video vergeleken met het oudere middel Ivermectine. Beide middelen bestrijden het virus na besmetting. Beide moeten snel na besmetting worden toegepast. Beide zijn getest, maar het oude middel is langduriger getest dan het nieuwe middel. Beide laten het virus verdwijnen, maar op een andere manier. Molnupiravir doodt het virus door de eiwitten aan te tasten. Ivermectine voorkomt binnendringen van het virus in de menselijke cellen zodat het virus geen overlevingskans heeft.

oud en nieuw vergeleken – https://youtu.be/hKa3EZqofNo

Ivermectine

Ook ivermectine kan het virus doden, maar zo wordt het medisch niet toegepast. De strategie van een Ivermectine behandeling is belemmering van het binnendringen van het virus in de cellen van de besmette persoon. Het virus kan niet overleven en vermeerderen buiten die cellen. Doden hoeft niet, het verdwijnt bij behandeling met Ivermectine, zonder schade te kunnen hebben aangericht. Om dit te bereiken is een lagere dosis Ivermectine nodig dan nodig zou zijn om het virus te doden. Net als het nieuwe middel Molnupiravir is ivermectine het meest effectief in de eerste dagen na besmetting. Bovendien kan ivermectine gebruikt als preventief middel.

De werkzame stof ivermectine wordt onder verschillende merknamen verkocht. Het is lang geleden al getest en goedgekeurd als humaan geneesmiddel. Miljarden doses zijn al geconsumeerd door mensen. Er is decennia ervaring mee. Het is inmiddels al veel gebruikt tegen het corona virus en bleek vooral goed te werken als het snel na besmetting werd genomen. Toch wordt de versnelde procedure om goedgekeurd te worden voor die nieuwe toepassing niet gebruikt voor dit goedkope middel waarvan het patent al lang is verlopen.

Zo werkt de stof ivermectine:

https://odysee.com/@DrMobeenSyed:1/Ivermectin:7d

Het is medische informatie. Engelstalig. Maar eenvoudig uitgelegd.

Besmet thuis zonder medicatie

Nog steeds kan iedereen besmet worden door al die coronavirus mutanten. Helaas ook nog na vaccinatie. In Nederland moet je thuis blijven als na een test blijkt dat je besmet bent. Je krijgt het advies aspirine te nemen tegen hoofdpijn. Pas als je zo ziek wordt dat ziekenhuis opname noodzakelijk is, dan wordt je behandeld. In India ging dat ook zo als in Nederland. Mensen werden zonder behandeling naar huis gestuurd na een positieve corona test. Pas als toediening van zuurstof nodig werd kon men naar het ziekenhuis komen.

De situatie werd in India zo ernstig, dat ziekenhuizen onvoldoende zuurstof konden geven. Patiënten moesten hun eigen zuurstof flessen meenemen en dat lukte natuurlijk lang niet altijd. Bovendien raakten ziekenhuizen overvol. Patiënten stierven in de wachtrij buiten.

Thuis met medicatie

Enkele Indiase staten hebben geprobeerd de toestroom van covid-19 patiënten te beperken, door mogelijkheden te bieden voor thuisbehandeling.

In Uttar Pradesh kregen positief geteste mensen bijvoorbeeld de volgende zelfmedicatie kit mee naar huis:

  • 1 Digitale hartslag en zuurstof meter
  • 1 Digitale thermometer
  • 15 Paracetamol tabletten (als pijnstiller, ontstekingsremmer, bloedverdunner)
  • 30 Vitamine C tabletten (voor immuunsysteem versterking)
  • 30 Multivitamine en mineralen tabletten met Zinc (immuunsysteem)
  • 2 dozen vitamine D3 (immuunsysteem)
  • 10 tabletten 12 mg Ivermectine (als coronavirus remmer)
  • 10 tabletten 100mg Doxycycline (als antibioticum tegen secundaire infecties)
  • 5 medische wegwerp maskers
  • 2 medische maskers type N-95
  • 100ml handreiniger
  • 1 doos met 20 alcoholdoekjes
  • 2 paar medische handschoenen
  • Ze kunnen dit pakket verschaffen voor $2,65 per persoon.
  • Er is contact onderzoek en medische begeleiding.

https://www.hindustantimes.com/cities/lucknow-news/yogi-adityanath-launches-covid-19-medical-kits-for-covid-19-symptomatic-children-101623747649057.html

https://www.hindustantimes.com/india-news/no-fresh-covid-cases-in-up-s-59-districts-australian-mp-praises-yogi-govt-101631606229422.html

https://www.thehindu.com/news/national/covid-19-with-fewer-side-effects-ivermectin-still-used-widely-in-india-despite-who-recommendation-against-it/article34540312.ece

Sindsdien is het aantal ziekenhuisopnamen gedaald, maar ook daalde het aantal besmettingen drastisch. Op een bevolking van 204 miljoen inwoners in Uttar Pradesh werden 5 miljoen vroegbehandelingskits verstrekt aan mensen die positief getest werden. Inmiddels worden ruim 190000 testen per dag gedaan waaruit gemiddeld nog 33 nieuwe positieve uitslagen volgden. Daarbij moet wel opgemerkt dat nog lang niet iedereen getest wordt. De medicatie wordt verstrekt als experiment, omdat alleen dan de WHO het goedkeurt. Het experiment is nog gaande en wordt wetenschappelijk begeleid met medewerking van de WHO. Tussentijds kan al vastgesteld dat het aantal ziekenhuis opnamen en doden enorm daalt.

Publicatie van onderzoeksresultaten zal na afloop van het experiment volgen. Maar dit is niet het soort onderzoek dat nodig is voor toelating van ivermectine als antiviraal medicijn. Daarvoor is vereist, dat de helft van de positief geteste mensen een niet werkend tablet in hun medicatiepakket krijgt en dat beide groepen vergeleken worden: Hoeveel sterven er in elke groep, hoeveel moeten in het ziekenhuis opgenomen, hoe lang zijn de groepen ziek.

Wetenschappelijk is het ook verantwoord om aantallen te vergelijken vóór de verstrekking van de medicatie pakketjes en na de verstrekkingen. Maar wetenschappelijk is niet gelijk aan voldoende voor toelating als medicijn.

Om aan de toelatingseisen te voldoen moet het onderzoek een deel van de mensen niet werkende nepmedicijnen geven. Dan kan hoge sterfte aantallen onder de deelnemers volgen. Niet elke onderzoeker is bereid die verantwoording te nemen.

Dat is het dilemma van onderzoek met een medicijn waarvan je al weet dat het werkt. Om de werking te bewijzen moet je de helft van de mensen genezen en de andere laten sterven. Als de mensen sterven aan het middel dat getest wordt, dan moet een onderzoek stopgezet. Gelukkig worden onderzoeken tegenwoordig ook wel stopgezet als de mensen sterven die het placebo krijgen. In de publiciteit wordt dat wel eens gezien als onwetenschappelijk of frauduleus. Is het luie journalistiek, of bewuste desinformatie?

verstrekking van medicatie voor vroegbehandeling

Niet alleen in India krijgen positief geteste mensen een setje medicijnen mee naar huis. Hier een paar voorbeelden van pakketjes die mensen mee naar huis kregen in landen waar vroegbehandeling wordt geboden:

Bolivia – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
Brazilië – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
El Salvador – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
Quatamala – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
India – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
Mexico – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
Panama – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.
Thailand – Medicatie pakketje voor vroegbehandeling na positieve corona test.

Er zijn meer landen die dit soort medicatiepakketjes meegeven aan mensen die na een test besmet blijken te zijn. Er is medische en wetenschappelijke begeleiding en al die projecten worden beschreven, de resultaten gepubliceerd.

Wetenschappelijk

Het resultaat is van belang omdat de mensen een betere overlevingskans hebben zonder ernstig aangetaste organen door het corona virus en de afweer reactie van het lichaam. Als alle feiten die daarbij blijken worden gepubliceerd in een wetenschappelijke studie, kan de farmaceutische industrie nog steeds stellen dat de uitkomst onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is. Dit soort onderzoek voldoet namelijk niet aan de toelatingseisen voor een nieuw medicijn.

Wetenschappelijk is niet hetzelfde als voldoend aan de eisen voor toelating van een medicijn. Daarvoor moet de helft van de mensen nepmedicatie krijgen en dus onbehandeld blijven. Welke mensen dat zijn moet willekeurig gekozen. Behandelaars en patiënten mogen niet weten wie nep krijgt en wie echte medicatie krijgt. De farmaceutische industrie doet dat onderzoek op de manier die is vereist voor toelating van een nieuw medicijn. Ook als dat betekent dat veel proefpersonen placebo´s zullen krijgen en sterven. Maar moet je dat ook willen doen als je al uit ervaring weet dat een middel werkt?

Vroege medicatie

Vooral als het direct na de test wordt meegegeven is die vroegbehandeling succesvol. Een middel als ivermectine remt de vermeerdering van het virus, maar is niet zinvol om te gebruiken als de ziekte al in een gevorderd stadium is. Als het virus al is overwonnen worden covid-19 patiënten ziek van de schade die het virus in het lichaam heeft aangericht. Het is vooral belangrijk om snel het virus af te remmen, zodat er niet veel schade aan bloedvaten en organen kan ontstaan. Uitgestelde behandeling is een enorm gezondheidsrisico.

Aspirine

In Nederland wordt iemand na een positieve test naar huis gestuurd met het advies een aspirientje of paracetamol te nemen. Beide zijn veilig genoeg om in de drogist en de supermarkt zonder recept te kunnen kopen. Maar aan de hand van gemelde bijwerkingen zijn ze beide – evenals ibuprofen – minder veilig dan ivermectine.

veilig doseren

Voor alle medicijnen moet de voorgeschreven dosering worden aangehouden. Een heel buisje aspirine opeten maakt je niet gezond. Voor ivermectine geldt het zelfde. Helaas is door de huidige eigenaar van de merknaam Merck informatie in omloop gebracht waarbij veel te hoge doses van ivermectine worden genoemd. Gevaarlijk hoge doses. Ik plaats hier geen link naar die gevaarlijke desinformatie. Een link naar de veilige dosering die eerder werd gepubliceerd door fabrikant Merck die het inmiddels verlopen patent in bezit had, geef ik wel.

Hier is de bijsluiter met veilige dosis die Merck eerder publiceerde voor ivermectine onder de merknaam Stromectol. De veilige doses worden ook gepubliceerd door FLCCC. De Engelstalige behandelingsprotocollen zijn er ook in het Nederlands en andere talen.

Nederlands beleid

Voor het nieuwe product van Merck zijn nog geen wetenschappelijke publicaties vrijgegeven. Er zijn alleen persberichten van de fabrikant.

Als het nieuwe anti-virale middel van Merck door de Amerikaanse FDA wordt goedgekeurd, zal de Europese EMA waarschijnlijk volgen. Als die dure nieuwe medicijnen ook in Nederland mogen worden voorgeschreven zal dat een enorme verbetering zijn in de gezondheidszorg.

Het prijsverschil is groot. Ivermectine is vrij van patentrecht en kost daardoor een paar cent. Het nieuwe middel Molnupiravir waarvan Merck het patentrecht heeft kost 700 dollar. Mogelijk zal de Nederlandse overheid alsnog voorschrijven om het generieke middel te gebruiken, dat het zelfde doet, maar waar geen patent meer op rust. De toekomst zal het leren.

https://odysee.com/@FrontlineCovid19CriticalCareAlliance:c/FLCCC-WEBINAR-082521_FINAL_YouTube:7?r=Hzjse8hTWq9qdJ6aRPtAy2S4QKjVTXWM

Hier nogmaals een informatieve documentaire over de farmaceutische industrie. Hoe het komt dat sommige medicijnen zo duur zijn. Niet in het Nederlands, maar een groot deel van de Nederlanders heeft voldoende Engelse lessen gevolgd om het te kunnen verstaan, denk ik.

(tekst © Vlierbloesem)

Bloed 22 augustus 2021

Preventie en vroegbehandeling 13 augustus 2021

Frisse lucht en vitamines 11 augustus 2021

Vroegbehandeling en preventie van Covid-19 11 april 2021

Medicijnen tegen Covid-19 10 april 2021

Trombose 24 maart 2021

Op de volgende pagina zijn de actuele corona cijfers voor Nederland en de wereld bijgewerkt tot en met 7 oktober 2021.

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Economie van medicijn industrie”

  1. Pingback: IVM
  2. Pingback: Australia
  3. Pingback: canada
    1. En ze kunnen het ook heel goedkoop doen. Ik denk dat het heel veel kosten scheelt in de gezondheidszorg, als besmette mensen heel snel geholpen worden, zodat het geen ernstige ziekte wordt en er niet nog meer besmettingen plaatsvinden. Maar niet alle staten van India doen dat.

      Heel jammer dat ook Nederland mensen helemaal niet behandelt in de eerste dagen na besmetting.

      Like

Plaats een reactie

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

fotosintesi blog

testi e fotografie dell'autore

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

De Digitale Zevende Dag

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. En dus geen persoonlijke bijdragen meer via dit medium. In 2023 verzorgde ChatGPT een dagelijks Nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient en in 2024 worden automatisch op zondag hét beeld en dé uitspraken van de voorbije week gepubliceerd.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

het minimalistige leven

van een moeder van vier op het noorse platteland

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

PARADIJSVOGELS

Eenvoudig leven op het Deense platteland

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

ce qui me surprend chaque jour

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.