Don´t let it happen

1984 boek, bespreking, citaten, advies van George Orwell

Dat dit distopische verhaal over leven onder dictatuur werd verboden door dictatoriale regimes, dat kun je verwachten. De Sovjet Unie verbood het.

Maar wie gedacht had dat het in de USA (Amerika) altijd vrij was om dit boek te lezen, die heeft het mis.

1984

1984

is geen

handleiding

Censuur werd ook in Nederland nog maar kort geleden afgeschaft. Zelf ben ik nog bij een filmvertoning geweest in de zaal van de filmkeuring, ten behoeve van de censuur door het Nederlandse ministerie van cultuur (WVC).

Nu worden niet vaak meer boeken en films verboden door de overheid. De media doen vooral aan zelfcensuur en laten zich door de voorkeuren van de overheid leiden. Wat “sociale media” genoemd wordt is een verzameling commerciële bedrijven, die tekst en video verwijderen als wordt gedacht dat iets adverteerders kan afstoten of door regeringen bezwaarlijk kan worden geacht. De vroegere vorm van censuur is dus minder gebruikelijk.

De moderne vorm van censuur wordt al in het boek 1984 beschreven. Een overheidsdienst verzorgt de censuur op eigen publicaties door herschrijven van eerdere informatie. In het boek bestaan andere publicaties al niet meer. In het tegenwoordige Nederland bestaan afwijkende publicaties nog kort. Wat afwijkt van overheidsstandpunten wordt verwijderd na publicatie. Vervangen door het meest recente standpunt van de overheid. Wie die oude standpunten niet geloofde werd voor paranoïde uitgemaakt op TV. Wie de oude standpunten nu nog steeds gelooft wordt voor gevaarlijke gek uitgemaakt. De opvattingen van het RIVM werden herschreven en Nederlanders die zich nu nog de eerdere standpunten kunnen herinneren zijn al schaars.

De bevolking heeft gebrek aan energie, woonruimte en voedsel. Privacy bestaat niet meer. Overal zijn camera´s. Elke burger is verdacht. De overheid heeft altijd gelijk. In het boek is er voortdurende dreiging van terroristische aanslagen.

Heb je het boek 1984 zelf nog niet gelezen, of ben je vergeten wat er ook alweer in stond, dan kun je het nu lezen of laten voorlezen. Wil je een boekbespreking? Hier is het:

Hier nog een aantal opmerkelijke citaten van George Orwell:

Kort na publicatie van het boek 1984 stierf George Orwell aan TBC. Op zijn ziekbed gaf hij nog een interview, met een nadrukkelijk advies aan lezers in vrije democratische landen:

Laat het niet gebeuren.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Don´t let it happen”

  1. Waarschijnlijk is het wel in de bibliotheek te vinden. Maar als luisterboek kost het je minder tijd. Je kunt het dan afspelen terwijl je aan het schoonmaken bent, of andere klusjes doet. Ik luister boeken bij voorkeur in bad.

   Like

 1. Ik weet niet wanneer ik het boek voor het eerst las, ik schat in zo ongeveer 1970. Anders dan gebruikelijk, weet ik al enige tijd, las ik het boek als een stevige ideologiekritiek op de USA, pas ongeveer twintig jaar later zag ik mijn fout of iets dergelijks, in

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat Orwell het heeft bedoeld als waarschuwing om niet toe te staan dat een nog redelijk vrij land een dictatuur wordt. Een gevestigde dictatuur is moeilijker tot democratie om te vormen dan andersom.

   Like

  1. Steeds vaker worden youtube filmpjes op andere kanalen geplaatst na verwijdering door de censuur van youtube. Maar er is ook veel voorgoed verdwenen. Wat via TV wordt vertoond is door de zelfcensuur een vertekend beeld. Informatie is nog wel te vinden, maar sommige woorden worden niet meer gebruikt omdat dit dan direct gewist wordt. Zo ontstaat een raar eigen taaltje dat anderen niet meer begrijpen.

   Like

    1. Het voordeel van de filmpjes is dat je het opnieuw kunt afspelen. Als je iets niet hebt kunnen volgen dan lukt het de volgende keer misschien wel. Anderen hebben het in hun filmpjes over hun huisdier. Als je ze volgt weet je wat ze bedoelen, maar iemand die voor het eerst iets van die persoon ziet, weet niet waar het over gaat.

     Zo werd in de commentaren op een youtube filmpje iemand voor rotte vis uitgemaakt, omdat die heel nadrukkelijk zei dat hij alleen maar informatie deelde en nooit zou vertellen dat je iets anders zou moeten doen dan wat de overheid je opdraagt. Dat een gehoorzame burger altijd precies doet wat de regering zegt. Dat was cynisch bedoeld. Die tekst beschermt tegen de censuur. En dat begrijpt dan natuurlijk niet iedereen.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Simpel en Minimalistisch Leven

een blog over besparen, minimalisme, eenvoudig leven en het plezier daarin

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

Thailand travel expert / broad interest in current social developments / annozijlstra@gmail.com

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Maak-Je-Eigen-Moestuintafel-gezonde lifestyle

Hier vind je tips hoe jij je eigen moestuintafel gaat starten! Wat heb je nodig? Hoe begin je met het zaaien van plantjes en het overpoten en wanneer zet ik ze in mijn moestuintafel? Hier vind je alle info die je nodig bent. Ik geef je goede tips met voorbeelden van mijn eigen moestuintafel.

%d bloggers liken dit: