Na de toeslagen affaire

burgerrechten

Terwijl de discussie in media en politieke wereld nog gaat over de vraag of het aan de wetgeving lag of aan de uitvoering, weten we dat er bij de toeslagen werd gediscrimineerd door de belastingdienst.

De discriminatie had niet mogen plaatsvinden, wordt gezegd. In de toekomst moeten we dit voorkómen. Maar hoe serieus moeten we die mooie woorden nemen?

Aantasting van burgerrechten

Al enkele jaren wordt discriminatie en aantasting van burgerrechten ingebakken in wetgeving. Niet alleen in die regelingen voor toeslagen. Het gaat geruisloos, want de media geven er weinig aandacht aan. Daardoor worden er snelle vorderingen gemaakt. Wie de wetswijzigingen enkele decennia heeft gevolgd, weet dat de burgerrechten steeds verder worden afgebroken.

Een voorbeeld

Hier is weer een voorbeeld van meer recente wetgeving. De uitvoering is al gaande, maar aan de regels wordt nog gewerkt: De Nederlandse overheid wil banken en andere bedrijven de rol van opsporingsdienst laten uitvoeren. Die moeten rapporteren als er iets opvalt in iemands financiële transacties. Lang niet iedereen is zich er van bewust, maar banken pluizen nu al de bankrekeningen na van personen, bedrijven, stichtingen en verenigingen.

Ellen Timmer (jurist) schrijft al geruime tijd juridische artikelen en berichten waarin de wetgeving die dit regelt onder de loep wordt genomen. Zoals gezegd, de uitvoering is al gaande terwijl de wetgeving nog in de maak is. Hier is een deel van de wet die moet legaliseren dat er in uw privé bankgegevens wordt geneusd en waar dan op gelet moet worden:

WWFT – Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

WFT – Wet Financieel Toezicht

Op 18 oktober ging een wetgevingsconsultatie van start die het voor de opsporing makkelijker moet maken om aan bankgegevens te komen. Het verwijzingsportaal bankgegevens bestaat momenteel al en ik schreef er al over. De belangrijkste wijziging staat in het navolgende nieuwe artikel in de Wft: In de toelichting wordt uitgelegd wat de veranderingen inhouden. De […]

Opvragen bankgegevens moet makkelijker worden voor de opsporing | verwijzingsportaal bankgegevens, Wwft — Ellen Timmer – juridische artikelen en berichten

Opvallend is dat in de toelichting bij artikelen 126nf Sv, 126uf Sv en 126zn Sv wordt verondersteld dat uit de bankgegevens de volgende persoonsgegevens zouden zijn af te leiden betreffende iemands

 • godsdienst of levensovertuiging,
 • ras,
 • politieke gezindheid,
 • gezondheid,
 • seksuele leven of
 • lidmaatschap van een vakvereniging. “

schrijft jurist Ellen Timmer.
Wat mij opvalt en steeds duidelijker wordt dank zij de uitstekende informatie die deze jurist al lange tijd verschaft in haar artikelen, is de moedwillige discriminatie en aantasting van burgerrechten die deze wetgeving zal veroorzaken.

Criminele wetgeving

De wetgever stelt dat deze wet bedoeld is om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen. De bedenkers van die wetgeving willen daarvoor de bankgegevens laten napluizen op aanwijzingen voor keuzen in de persoonlijke levenssfeer en gebruik van burgerrechten. Wat dan wordt gezien als aanwijzing voor crimineel gedrag is opvallend.

Hoe zou lidmaatschap van een vakvereniging wijzen op terrorisme of witwassen? Regimes die vakbondsleden vervolgen zijn niet zelden zelf criminele dictaturen. In Nederland kenden we het recht van vereniging.

Wat heeft de bank te maken met het seksuele leven van haar klanten en hoe kan dit wijzen op terrorisme of witwassen? Hebben we in Nederland geen grondwet die ons vrijheid in beleving van geaardheid moet waarborgen?

De bank kan misschien overboekingen naar de fysiotherapeut of de tandarts op onze rekeningen zoeken. Op welke manier duiden die boekingen inzake onze gezondheid op terrorisme of witwassen?

In een democratie zijn de politieke rechten van de burger gewaarborgd. Waarom moet in bank overzichten dan gezocht naar aanwijzingen voor onze politieke gezindheid? Wijst een contributiebetaling aan een politieke partij op bewust en verantwoord burgerschap, of op terrorisme en witwassen?

De bank zou volgens die wetgeving ook uit de overboekingen moeten kunnen afleiden wat iemands ras is. Wat men zich daarbij voorstelt is al raadselachtig, maar welk belang is een vermoeden van iemands ras, bij het zoeken naar aanwijzingen voor terrorisme en witwassen?

In de grondwet is ook onze vrijheid van godsdienst of levensovertuiging geregeld. Toch wil de wetgever dat de bankoverboekingen worden nageplozen op zoek naar godsdienst of levensovertuiging van de rekeninghouder.

Burgerrechten

Deze wetgeving lijkt niet bedoeld te zijn voor criminaliteitsbestrijding. De wet is eerder een garantie voor discriminatie en aantasting van burgerrechten. Laten we ons niet blind staren op de kinderopvangtoeslag affaire en denken dat het met de rechtsstaat in Nederland en Europa verder wel in orde is. De slachtoffers van die affaire werden zonder strafrecht bestempeld als fraudeurs. Als criminelen, terwijl ze niets fout deden. Met die houding wordt elke burger als crimineel behandeld.

De huidige wetsontwikkeling maakt dat dit soort ernstige benadeling en discriminatie van burgers eerder regel dan uitzondering zal zijn. Rechten die de burger in de afgelopen eeuw heeft veroverd worden nu in rap tempo afgebroken.

Op welke volksvertegenwoordiger heb jij de afgelopen jaren gestemd en wat heeft die gedaan om burgerrechten te beschermen? Grote kans dat je daar niet zo op hebt gelet.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Na de toeslagen affaire”

 1. Leveranciers zouden alert moeten zijn op een afwijkende bestelling….
  Oplettende postbodes….
  Jék.
  Handig voor de overheid, kennelijk moeten we terug naar de sociale contrôle van afgelegen gehuchten. Men zal bij voorbaat meer psychiatrische inrichtingen moeten opzetten.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: