Volksgezondheid 2

beleid en begroting, antwoorden

Begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) (Beantwoording)

1 Begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI)

2 Schriftelijke antwoorden op vragen gesteld tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2022 op 26 oktober 2021 en reactie op amendementen

28 oktober 2021 11:30  –  18:45 uur

https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details/activiteit?id=2021A06592

Was live op TV via kanaal NPO politiek en ook te zien op https://youtu.be/barF3vsZ7jU maar die video is vervangen.

https://youtu.be/barF3vsZ7jU

VIDEO van 2e termijn Volksgezondheid 28 oktober 2021 is de zelfde avond ineens niet meer beschikbaar op youtube en een dag later vervangen door een lange video met eerste en tweede termijn samen.

Demissionair minister Hugo de Jonge ontkent dat in Nederland een structureel tekort is aan capaciteit. Terwijl er jarenlang is bezuinigd op de zorgsector, personeel is ontslagen, ziekenhuizen gesloten, beweert hij dat de capaciteit is opgeschaald. Feitelijk hebben 26000 mensen die in de zorg werkten zelf ontslag genomen omdat ze het niet meer volhielden. De slechte betaling van het personeel in de verpleging, de beschamende onwil om iets aan de slechte betaling te doen, wordt door de – afgetreden maar nog steeds door regerende – minister ontkent. Alleen het corona virus zou problemen veroorzaakt hebben, maar Nederland zou een geweldige ziekenzorg hebben.

Aan het feit dat Nederlandse ziekenhuizen patiënten naar Duitsland moesten verhuizen, vanwege onvoldoende capaciteit in Nederland, gaat hij voorbij. Ook andere landen hebben door het corona virus knelpunten in de zorg. Problemen worden volgens hem veroorzaakt door ongevaccineerden en de partijen die voor vrijwilligheid zijn. De zorg wordt te duur.

Hij telt daarbij de eigen bijdragen en andere kosten die mensen zelf betalen op bij wat via de overheid wordt betaald. Dat veel mensen door de hoge eigen bijdragen geen gebruik kunnen maken van noodzakelijke zorg, krijgt geen aandacht. Feitelijk betalen mensen met de laagste inkomens wel de hoge zorgpremie, maar krijgen de zorg niet omdat daarvoor nog bijbetaald moet worden waarvoor ze te weinig geld hebben.

Antwoorden op de vraag waarom de regering de winstbelasting voor bedrijven heeft verlaagd, terwijl de corona zorgkosten extra geld gingen kosten, ging de minister uit de weg, door uit te weiden over hogere zorgvraag in de toekomst. Mensen moeten zich op tijd voorbereiden op ouder worden. Er werd nog even gepraat over trapliften, waarbij werd vergeten dat bijdragen via gemeenten aangevraagd moeten worden nadat de Rutte regeringen deze kosten naar de gemeenten werden doorgeschoven en gemeenten lang niet allemaal voldoende middelen hebben om die kosten te dragen. In de huidige praktijk wordt installatie van een traplift uitgesteld tot het niet meer hoeft, omdat de procedure zo lang duurt en de normen zodanig, dat betrokkene al vóór of snel na installatie is overleden.

Voor bereikbaarheid van spoedeisende zorg verwijst de minister naar een hervorming die naar schatting 3 jaar gaat duren. Steeds meer gebieden hebben geen spoedpoli meer, of een eerste hulp post die maar enkele uren per dag of week open is. Hij stelt dat steeds meer mensen boven 80 jarige leeftijd maakt dat zorgschaarste ontstaat. Daarop wordt opgemerkt dat van de spoedpoli meestal weinig mensen boven 80 jaar gebruik maken. Door tekorten en sluiting van ziekenhuizen zijn ook de spoedpolis gesloten. Het verzekeringsbedrijf heeft zorgplicht, stelt de minister. Hoe denkt hij dat iemand die met spoed medische hulp nodig heeft, in onderhandeling gaat met de verzekering?

Tweede deel

De minister stelde dat ongevaccineerden bedden in beslag nemen die voor anderen bedoeld waren. SP waarschuwt de minister tegen het zaaien van verdeling. De Jonge is het daar niet mee eens, want het is uitspreken van een ongemakkelijke werkelijkheid.

Van der Plas (BBB) vraagt om uit te spreken dat maatregelen niet specifiek tegen ongevaccineerden gericht zal zijn. Dat wil De Jonge niet, want dinsdag worden de maatregelen bekend gemaakt. Caroline wil dat het parlement niet als laatste wordt ingelicht, nadat de regering het eerst heeft laten lekken om te zien hoe het publiek er op reageert.

Goochelaar de Jonge

In het volgende deel goochelt de minister met getallen om zijn bewering te staven dat de meeste corona patiënten in het ziekenhuis nu ongevaccineerd zijn. Dat bleek niet waar te zijn, meldde universitair ziekenhuis Maastricht. Volgens de minister komt dat door de periode waarover werd gemeten en is het patiënten bestand in een universitair ziekenhuis altijd anders dan in alle andere ziekenhuizen. Dat ziekenhuis heeft uitspraken gedaan op basis van gegevens in een week en de correcte meetperiode zou de hele maand oktober zijn.

Daarmee past De Jonge een statistische truuk toe. De maatregelen voor afstand houden enzovoort zijn sinds 25 oktober afgeschaft. Sinds die datum zijn veel meer mensen besmet. Door te willen meten over een langere periode is het aantal en de samenstelling van de patiënten anders. De minister kiest de meetperiode waarin de cijfers hem het beste uitkomen. Meerdere parlementsleden komen met voorbeelden van andere verhoudingen van gevaccineerden en ongevaccineerden en stellen dat die gegevens niet overeen komen met wat de minister stelt. Ze worden het bos in gestuurd met kul over de film en de foto. Jammer dat ze de statistische truuk niet begrijpen.

De opmerking dat het RIVM niet meer vertrouwd wordt beantwoordt De Jonge met te zeggen dat het heel raar is om de instituties niet meer te vertrouwen.

Caroline vd Plas (BBB) vraagt om gegevens, of de ongevaccineerden in het ziekenhuis om medische redenen niet gevaccineerd konden worden. Volgens de minister kunnen die gegevens niet gegeven, maar tegelijkertijd stelt hij wel dat het mensen zijn die niet gevaccineerd wilden worden. Dus hij kletst uit zijn nek of hij weigert bewust gegevens te geven.

De minister blijft antwoorden weigeren. Door beschuldiging van ongevaccineerden laat de minister zelf zien, dat gegevens waarmee het beleid komt niet te vertrouwen zijn. Wisseling van minister zou de oorzaak kunnen wegnemen dat het vaccineren zelf niet wordt vertrouwd. Van der Staaij (SGP) waarschuwt voor het risico van de houding van de minister.

Volt merkt op dat vaccinatie niet de enige manier is om van het virus af te komen. De WHO adviezen volgen en de beschermingsmaatregelen niet laten vallen is dringend nodig. De uitgestelde zorg loopt op.

Longcovid

Simons (Bij1) vraagt naar de erkenning van langdurig zieken na corona besmetting (Longcovid). Nu krijgen veel mensen geen uitkering omdat het UWV of de particuliere verzekering de ziekte niet erkennen. De minister antwoordt dat er verzekerde zorg is, en gaat eraan voorbij dat de getroffen mensen ook geen inkomen hebben. Hij verwijst naar lotgenoten contact en toekomstig onderzoek.

Beloning in de zorg

Over verhoging van de lonen in de zorg blijkt dat vooral de midden inkomens er geld bij krijgen. Er komt ook voor de laagste inkomens iets bij, hoeveel wordt overgelaten aan de onderhandeling tussen werkgevers en werknemers. Met werkgevers worden de ondernemingen bedoeld, zoals de klinieken. Met werknemers worden de werkenden bedoeld, maar hier vooral de vakbonden die geacht worden de werkenden te vertegenwoordigen.

Probleem in de beloningsstructuur in de zorg is, dat gekwalificeerde mensen werken voor een laag salaris. De laagste lonen zijn in Nederland te laag om van rond te komen, zodat er toeslagen en andere regelingen nodig zijn. De laagste lonen in de zorg zijn volgens de minister “marktconform”. Dat wil zeggen, ze krijgen net zo weinig betaald als de laagstbetaalden die ergens anders werken. Hun probleem wordt nu nauwelijks opgelost.

Tot zover het deel dat ik heb beluisterd. De behandeling van antwoorden op vragen over deze begroting gaat vandaag nog door tot  18:45 uur.

Elke poging om de vrijwilligheid van vaccinatie te waarborgen mislukt. Het is niet vast te stellen of de minister liegt over gegevens en zelf het statistisch gerommel met gegevens heeft verzonnen, of dat hij oplepelt wat een ander heeft bedacht.

Het garanderen van zorg voor mensen die in financiële problemen zitten, lukt met deze minister ook niet. Het lijkt of hij niet weet dat een verzekerde met betalingsachterstand aanspraak op zorg verliest, maar de manier waarop hij Kuzu het bos in wil sturen lijkt toch op bewust voorbij gaan aan de situatie die ontstaat voor mensen die niet kunnen betalen.

Soms leek er een lichtpuntje op momenten dat hij iets doorschoof naar zijn opvolger. Vervanging van deze minister zou iets kunnen oplossen. Maar later noemde hij weer die opvolger en aansluitend liet hij weten dat hij misschien zelf zijn opvolger zou zijn.

De video die ik bij dit bericht plaatste veranderde meermalen van inhoud. Dat is jammer. Ik laat de lezer graag de bronnen zien.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: