Verhuurders treiteren bewoners weg

Nieuw is het niet, een bewoond huis kopen om er zelf te gaan wonen als de bejaarde huurders zijn overleden. Er zijn ook mensen die dat een handje willen helpen.

Een beetje treiteren, dan heb je zo´n oudje al snel onder de grond, zullen dit soort lieden denken. Hier een verhaal verteld voor de TV camera:

https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/529652/

De woonbond verzamelt klachten over onbetamelijke verhuurders:

Daarbij denken zij vooral aan de traditionele huisjesmelkers. Commerciële verhuurders die geld belegden in één of meer pandjes en van de huuropbrengst leven. En ook de grote beleggers in huurwoningen hebben nu hun aandacht.

Commerciële “sociale” huursector

Ze vergeten dat de Nederlandse regering ook de “sociale” huursector heeft omgevormd tot commerciële verhuurders. De woningbouwverenigingen, ooit opgericht om leefbare woningen voor arbeiders beschikbaar te maken, zijn sinds enkele jaren omgevormd tot woningcorporaties. Huren worden jaarlijks verhoogd, zodat goedkoop wonen niet meer mogelijk is. Huurwoningen werden verkocht met forse winst. Die corporaties gingen de woningen verkopen, maar ook verzekeringen, energiecontracten, onderhoudscontracten en klussen van schijnzelfstandigen.

Maximaal toegestane huur

Om het maximale bedrag uit de huurwoningen te peuren maken de corporaties gebruik van de extra huurverhoging die ze nieuwe huurders mogen berekenen. De procentuele huurverhogingen worden elk jaar in rekening gebracht, maar huurders die al vele tientallen jaren op het zelfde adres wonen, mogen ze niet ineens het maximaal toegestane huurbedrag vragen.

Dat maakt oude bewoners ongewenst. Er gaan smoesploegen de wijken door, om ouderen over te halen te gaan verhuizen. Een mooie bejaardenflat is toch veel gezelliger? Wie niet vrijwillig gaat wordt weggetreiterd.

Lees ook:

Foto door Emese Pop op Pexels.com

Verhuurders treiteren bewoners weg 31 oktober 2021

Bosaardbei 30 oktober 2021

De schutting van Lia 9 oktober 2021

Onverwacht probleem 18 september 2021

Verder zonder vrienden 18 juli 2021

Foute planning 17 juni 2021

Cruciale superspreader 7 april 2021

Ongewenst bezoek 15 september 2020

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

15 gedachten over “Verhuurders treiteren bewoners weg”

 1. De woningcorporaties treiteren alle oudere bewoners weg, omdat ze nieuwe bewoners direct de maximale huur mogen vragen en daardoor boven de huurgrens komen. Dan is hun woningbestand geen “sociale” woning verhuur meer. Zo kunnen ze onder alle regels uit die huurders beschermen.

  Like

 2. Ik woon in een sociale huurwoning en heb vorig jaar na jaren zeuren eindelijk een nieuwe keuken gekregen. Het huis is uit 1983 en er was nog nooit iets aan de keuken gedaan. Verder heb ik op mijn slaapkamer nog steeds enkel glas net als in de voordeur. Gelukkig was mijn achterdeur ook met enkel glas verrot, daar was een paar jaar geleden eerst nog een plaatje voor getimmerd , maar ja dat houd het rottingsproces niet tegen. Nu moest daar een nieuwe deur komen en daar zit nu gelukkig wel dubbel glas in. Maar over elk puntje moet je zeuren voor er iets gedaan word. Op de kleine slaapkamer keek je door een kier bij het tuimelraam zo naar buiten, dat probeerde men eerst te verhelpen door een tochstrip, maar die liet na een paar weken al weer los, dus na aandringen kwam daar een nieuw raam. Ik ben nog de enige huurder in het rijtje waar ik woon, wat het ook lastig maakt om iets gedaan te krijgen , want hoe meer mensen klagen hoe sneller er iets gedaan word. De mensen in het rijtje die een woning kochten merken nu ze er langer wonen dat er weinig onderhoud gedaan is in de jaren dat het huurwoningen waren en lopen nu tegen allerlei onkosten aan van dingen die gerepareerd cq vervangen moeten worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Walgelijk hoe er met huurders omgegaan wordt. De rechten van huurders worden steeds slechter. De mogelijkheden voor juridische hulp worden slechter. En iedereen blijft maar VVD/CDA/D66 stemmen.
   Het tekort aan woningen maakt dat je niet kunt verhuizen. De centraal vastgestelde huurverhogingen maken dat huurders te veel betalen. En de verhuurders hoeven niks meer te leveren. Totaal gebrek aan rechtsbescherming voor de burger.

   Like

   1. Hier zitten de kopers ook met schimmel en gebreken.
    De overgebleven huurwoningen hebben nieuwe dakbedekking en ramen. Het is wel verbeterd.
    Maar nu willen ze de oude huurders weg en vervangen voor nieuwe huurders die fors meer moeten betalen.

    Like

    1. Woningcorporaties afschaffen, graag. Terug naar de woningbouwvereniging, waarin huurders stemrecht hebben. Maar dat heb ik helaas nog geen enkele politieke partij horen zeggen.

     Over rechtsbescherming voor burgers heb ik Omtzigt en Leijten gehoord. Groep Omtzigt en SP. Zou best kunnen dat er meer zijn.

     Geliked door 1 persoon

   2. Nou deze partijen krijgen mijn stem niet meer. De woningbouw zou natuurlijk het liefste zien dat ik ga verhuizen , want doordat ik de enige huurster nog ben op dit rijtje is alles wat vernieuwd moet worden ook nog eens duurder omdat je dan voor een woning van alles uit de kast moet halen , wat natuurlijk duurder is dan wanneer je een heel rijtje in een keer aanpakt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja natuurlijk is het voor een verhuurder het makkelijkst als er helemaal geen bewoners zijn, alleen maar huurbetalers. Maar ze zullen toch met bewoners rekening moeten houden. Als we meer rechten hadden konden we dat afdwingen. Wist je dat we die rechten ooit wel hebben gehad? Waarom een bevolking zich zo laat bestelen als de Nederlanders hebben toegestaan, kan ik niet begrijpen.

     Hoe gaat het met jou? Maakt die verhuurder het je erg lastig?

     Like

     1. Gelukkig niet, maar merk het aan het feit dat ik verderop in de wijk waar nog wel veel huurders wonen veel meergedaan word aan bijvoorbeeld duurzaamheid. Al weet ik dan weer niet of je blij moet zijn dat de woningbouw zonnepanelen op het dak van je huurwoning plaatst. Of zoals bij mijn dochter in de flat al bezig is met het overgaan op electrisch koken en verwarmen van de flats. Die bewoners betalen al meer huur en worden dan ook nog opgezadeld met de kosten van nieuwe kookapperatuur en pannen etc.

      Geliked door 1 persoon

      1. Als ze aan je woning werken terwijl je er woont, dat is verschrikkelijk. Maar als je dat hebt doorstaan zou je willen dat ze je met rust laten. Dat doen ze helaas niet. Je moet meer huur betalen. En hier komen ze dan met een verhaal dat ze de buurt zo hebben opgeknapt en dat ze nu ook eisen gaan stellen aan de huurders. Dan begint het gezeur. Ze deden zelfs formuliertjes in de brievenbussen, waarin je de tuinen van de buren moest beoordelen. Dan zijn er natuurlijk altijd mensen die een ander even flink dwars willen zitten en het vol zetten met klachten over de hele buurt.

       Like

      2. Overigens, wat kook apparatuur betreft: Een elektrisch fornuis is duur. Maar een inductie kookplaatje kun je voor een redelijke prijs bestellen bij Lidl en Aldi heeft ze ook vaak. Het blijft een uitgave die je noodgedwongen en niet uit vrije wil moet doen. Maar de kosten blijven beperkt met die kookplaatjes en inductie is energiezuiniger dan gewone elektrische kookplaten.

       Like

  1. Die zijn inderdaad grotendeels wegbezuinigd. Maar waar ik woon zijn wel kleine flatjes waar ze bejaarden in willen stoppen. Handig, mensen die slecht traplopen in hoogbouw stoppen. Ik heb een vervelend vermoeden hoe ze die flatjes leeg hebben gekregen. De woningcorporatie verdient aan elke verhuizing. Vertrekkende bewoners krijgen een forse rekening voor het opknappen van de verlaten woning. De nieuwe bewoners moet meteen de maximaal toegestane huur betalen.

   Wat een woningbouwvereniging was is nu een huisjesmelker met bijzondere voorrechten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: