Stroomstoring

zonder chaos en paniek

Ik had een afspraak met de garage. Die werd afgebeld vanwege een stroomstoring. Het bedrijventerrein zat zonder elektra. Geen elektra, geen brug, geen licht, geen gereedschap.

Waarschijnlijk vanwege de hoge gasprijs wordt er nu meer elektra gebruikt. Verwarming en koken op gas, wordt nu vervangen door elektrische apparatuur. Overbelasting is dan te verwachten en dat is waarschijnlijk gebeurd. De garageman belde af en dacht dat ik ook zonder stroom zou zitten, want ik woon er heel dicht bij. Maar bij mij geen probleem. Alles werkt, ik heb alleen de verwarming niet aan omdat die te duur is.

Even geen stroom

Een plaatselijke storing komt wel vaker voor. Soms doet de straatverlichting het niet. Soms valt in het hele dorp de stroom uit. Meestal duurt dat niet lang. De garage afspraak is weer een week verzet. Jammer dat de afspraak ook de vorige week werd verzet. Die keer doordat werk aan een andere auto uitliep. Er zijn klanten die voor een leuke omzet zorgen en klanten zoals ik, die af en toe voor iets kleins komen. Soms zo klein dat ik niks hoef te betalen. Dus ik begrijp dat een dure klant voor gaat. Bovendien vind ik het prettig dat deze man de auto kent. Anderen hebben door onkunde nog wel eens schade veroorzaakt. Dus ik wacht geduldig, tot ik weer bij deze garage terecht kan.

Landelijke storing

Bij Systeembug kwam ik een nogal angstaanjagend verhaal over stroomstoring tegen, dat ik hier toch niet gauw zie gebeuren.

“Wat als heel Nederland wekenlang zonder stroom zit? Of sterker nog, heel Europa of de hele wereld?” Het verhaal komt van https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/chaos-en-paniek-dit-gebeurt-er-in-nederland-bij-een-totale-black-out/ar-AAQ9A03?ocid=mailsignout&li=BBoPOOe

Heel Europa zonder stroom?

Als ergens in Europa de stroom uitvalt door een technisch probleem dan wordt al snel stroom geleverd via een andere centrale of ergens wordt een kabelbreuk opgespoord en gerepareerd. Bij plaatselijke overbelasting kan iets zijn doorgebrand, maar op veel plaatsen zit beveiliging ingebouwd. Dat beperkt de schade. Net zoals bij ons in woningen de stroomtoevoer met zekeringen is afgeschermd voor de kortsluiting in een apparaat.

Het fantasie verhaal van Microsoft nieuws ziet al na 43 seconden problemen in het Europese netwerk ontstaan. Dan volgt een opsomming van uur tot uur. “Het eerste uur: internet valt weg, mensen zitten vast in de lift, treinen en trams stoppen, pinnen lukt niet meer” lees ik. Dat klopt. Waar een stroomstoring is valt die apparatuur uit.

Twitter en face book zijn onbereikbaar, maar dat is geen verlies. Een paar uurtjes niet achter de computer of mobiele telefoon is voor niemand een ramp. Even wennen misschien. WordPress is niet meer bereikbaar zonder internet verbinding. Werken “in the cloud” is dan niet mogelijk. Maar laptops hebben batterijen en met een reserve accu kun je verder computeren als je gewoon eigen software op je computer hebt staan.

Niet meer pinnen is vervelend als je bij de kassa staat met je boodschappen. Gewoon cash geld betalen gaat vaak al niet meer. Maar als zoiets langer zou duren neemt elke winkel weer echt geld aan.

Thuis werkt de CV pomp niet meer en dat is jammer. Maar in het eerste uur merk je daar nauwelijks iets van. Duurt het langer, dan ga je het voelen. Veel mensen zitten nu al zonder verwarming, omdat de energieprijzen te hoog zijn. Ze stoken niet en zitten in de kou. Bij een stroom uitval zitten ook mensen te bibberen die dat niet gewend zijn. Weer een nieuwe beleving. “Weet je nog, toen de verwarming een dag was uitgevallen?”

Zonnepanelen zouden niet werken zonder externe stroom aanvoer? Dan zou je de installatie eens kritisch moeten bekijken. Dat kan verbeterd worden. Bovendien heeft je Tesla nog een volle accu. Die kun je ook gebruiken.

Voorzieningen

Zonder stroom komt het nieuws niet meer door. Hoe ver de storing reikt weet niemand, dus geen paniek. Was de storing lokaal, landelijk of Europa wijd? Niemand weet het. Als het koud is worden de open haarden weer aangestoken. Anderen trekken in huis een jas aan en pakken een dekentje.

Toilet doorspoelen moet je maar even niet doen. Zolang er nog goed kraanwater is kun je pannen of een badkuip met water vullen. Als je zuinig bent kun je daar lang mee doen.

Het zal vele uren duren voordat het verkeer stil valt. Elke lift heeft een ontsnappingsmogelijkheid maar ook 24 uur in de lift overleef je wel. Traplopen of thuisblijven is ook geen ramp. Voor sommige mensen gaan er dagen voorbij voordat ze weer een keer hun huis uit gaan. Ook zonder storing.

Onze waterhuishouding is in Nederland voorzien van backup systemen. Gauw nog even benzine tanken is lastig omdat de tankstations op elektra werken. Trouwens, waar zou je heen willen? Water en energie worden niet meer geleverd. Voor mensen met beademingsapparatuur een probleem, maar voor de meeste mensen niet. Generatoren maken stroom aan waar dat echt noodzakelijk is.

Aan een transistor radio heb je niet veel. Radio uitzending zal wegvallen en er bestaan al niet veel kanalen meer die nieuws via de ether uitzenden. Misschien heeft buurman Bakkie, bakkie, break een accu en contact met een andere zendamateur. Je gaat vroeg naar bed om warm te blijven. Misschien mis je dan de avond verlichting niet. Je kunt ook buiten naar de sterren gaan kijken. Die worden nu eindelijk goed zichtbaar.

Voedsel

Waarschijnlijk eet je de eerste dag brood, melk en koekjes. Koken zonder de gewone apparatuur is onwennig. Haal vast wat eten voor de volgende dag uit de vriezer. Dat wordt dan een gezellige barbecue.

De eerste 48 uur is alles in de vriezer nog stijf bevroren. Bederven doet ook ontdooid voedsel niet meteen. Haal slecht verpakte diepvries als eerste uit de vriezer, dan zitten straks de doperwtjes niet onder de bessensap met spinazie. Zelfs in de koelkast is het niet meteen warm, want de verwarming was uitgevallen zodat het overal in huis koud genoeg is om vers voedsel nog dagenlang zonder extra koeling te bewaren. Voor kat en hond heb je hopelijk wat blikvoer in voorraad, anders zul je jouw voedsel moeten delen.

Ook na 48 uur is er in geen enkele wijk in Nederland paniek en chaos. Hooguit een verhaal waar je met vrienden en familie nog eens aan terugdenkt. Zo snel breekt hier geen hongersnood uit en er komen geen plunderingen. Heb je een honkbalknuppel, bewaar die dan voor een spelletje in het park. Je bent toch geen Amerikaan?

Het hele paniekverhaal blijkt een manier om een weekblad te verkopen, dat uitnodigt om daarin de rest van de bangmakerij te lezen.

Dure energie

In Europa hebben we nu geen stroomstoring maar een marktstoring. De prijs van energie is ineens omhoog geschoten. Wie veel geld heeft blijft het als vanouds gebruiken, wie weinig geld heeft zit nu in de kou. In verschillende landen komt er opnieuw een lockdown vanwege corona besmettingen. Dan wordt dus weer minder gereisd, wat ook de energieprijzen doet dalen.

Later dan bedoeld breng ik de auto naar de garage. Ik maak er toch al weinig gebruik van. Boodschappen kan ik ook lopend doen en als het moet kan ik nog lang toe met wat ik in huis heb. Het zal wel goed komen. Ook bij een stroomstoring die langer duurt.

Tekorten

Een echt probleem ontstaat zonder storing. Gewoon als uitvloeisel van ons sociaal-economisch systeem en politieke keuzen. De verdeling van middelen die een handvol superrijken in staat stelt naar Mars te vliegen en anderen te weinig laat om verwarming en voedsel te kopen. Niet als er ineens iets uitvalt, maar dagelijks, wekelijks, aan het eind van elke maand. En dat jaren lang.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Stroomstoring”

  1. De aarde kan heel goed zonder ons. En wij kunnen best een paar dagen zonder stroom. Het is een sensatieverhaal van een weekblad, heel overdreven en onrealistisch. De enige reden waarom mensen werkelijk vaak zonder stroom zitten, is omdat ze de rekening niet kunnen betalen. En natuurlijk ook als er rampen gebeuren, zoals kort geleden nog in Zuid Nederland, België, Duitsland. Maar het Europese stroomnet is goed beveiligd en valt nooit heel lang uit.

   Like

   1. Daar ben ik ook niet bang voor.
    De film over de aarde als die uiteindelijk verschroeit, gaf een idee van hoe het in zijn werk zou gaan. Stap voor stap, het zou jaren duren.
    Bijzonder mooi.

    Like

  1. Een houtkachel en een voorraad hout is een goede voorzorg. Daar dacht ik samen met buurman en vrienden ook op terug te kunnen vallen. Maar helaas, zelf kreeg ik jaren geleden al geen vergunning voor de rookgasafvoer, maar ik gaf mijn houtkachel aan buurman en we hebben veel winters doorgebracht bij het houtvuur. Maar dat is niet meer. Voor verwarming heb ik geen alternatief.

   Maar jij hebt zonnepanelen, Die geven jou toch in ieder geval een deel van je elektra?
   Ben je dan toch nog volledig afhankelijk van de verbinding met een energienet?

   Like

  1. Dagenlang durende stroomstoring komt nu ook wel eens voor. Meestal is er dan ergens een kabel kapot. Bij rampen zoals overstromingen, waarbij alles kapot gaat en de huizen onbewoonbaar worden is er natuurlijk ook geen stroom meer, Die dingen gebeuren. Maar het verhaal van een stroomstoring ergens in Europa, waardoor in heel Europa de stroom uitvalt, dat is gewoon niet waar. Dat zal niet gebeuren. En in Europa gaan we elkaar ook niet meteen aanvallen als de stroom uitvalt. Dat is een Amerikaanse gewoonte. Hier reageren we anders op een stroomuitval.

   Een beetje voedselvoorraad heb ik zelf ook wel in huis. Vooral als het winter wordt. Ik hou er altijd rekening mee dat ik griep kan krijgen. Dan wil ik niet ziek naar de winkel hoeven te gaan voor voedsel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: