Wetgevingsoverleg tijdelijke corona maatregelen

corona data bijgewerkt t/m 17-11-21

De afgetreden Nederlandse regering is na de verkiezingen blijven door regeren.

Dat is mogelijk, doordat de kiezers opnieuw op de regerende partijen stemden. Zonder een nieuwe regering te vormen, kunnen de partijen van de vorige regering de vorming van een andere regering tegenhouden.

Sindsdien zijn de afgetreden regeringspartijen bij elk voorstel zeker van een meerderheid van stemmen in het parlement. Vanwege het corona virus wordt steeds verdergaande wetgeving aangenomen. Burgerrechten worden tijdelijk uitgeschakeld. Daarin is Nederland niet alleen. Ook andere Europese landen hebben grondrechten van de burgers opzij gezet. Het gebeurt zelfs wereldwijd.

Deze demissionaire regering heeft in een persbericht bekend gemaakt wat de nieuwste beperkingen zijn. Rechtsgeldigheid is er pas als het parlement daarin toestemt. Gisteren zijn de maatregelen en het beleid besproken. Vandaag moeten de wetten besproken, die de afgetreden regering wil invoeren. Partijen zullen nu proberen de wetgeving aan te passen en daarvoor hun argumenten geven.

Erg effectief is het coronabeleid van de regerende partijen niet geweest. Bovendien blijken de mutaties van het corona virus veel minder dan verwacht geremd te worden door vaccinatie. Het aantal besmettingen is enorm gestegen sinds de laatste invoering van wetgeving, die de verplichte toegangspas met QR code invoerde en tegelijkertijd mondkapjesplicht en afstand houden afschafte. De regering stelt dat die besmettingen zijn veroorzaakt door ongevaccineerden en burgers die zich niet aan de basisregels houden.

Nu willen de als regering optredende partijen de corona wetgeving verder uitbreiden. Met de QR pas identificeren burgers zich als gevaccineerd of genezen na een besmetting. Ook kan een test aantonen dat men niet besmet is. Die mogelijkheid wil de minister nu ook afschaffen. Bovendien wil hij de QR pas verplichten voor winkels. Zo worden ongevaccineerden van steeds meer buitengesloten.

Inmiddels is gebleken dat gevaccineerden niet lang immuun blijven. Ook is niet iedereen die de ziekte heeft doorgemaakt blijvend immuun. Beide kunnen ziek worden en ook weer anderen besmetten. Dat maakt onderscheid tussen mensen op basis van immuunstatus zinloos.

Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met aanpassing van de tijdelijke regels over de inzet van coronatoegangsbewijzen bij niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen (35961)

Download 2021D43277 35961 Advies Afdeling advisering Raad van State inzake Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met aanpassing van de tijdelijke regels over de inzet van coronatoegangsbewijzen bij niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen

Download 35961-1 Koninklijke boodschap

Download 35961-2 Voorstel van wet

Download 35961-3 Memorie van toelichting

Download 35961-4 Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader Rapport

Download 35961-6 Verslag

Download 35961-9 Nota naar aanleiding van het verslag

Download Aanbiedingsbrief

17 november 2021 12:00 – 23:00 uur Locatie: Groen van Prinstererzaal Commissie:Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deze vergadering is te volgen via Youtube. https://youtu.be/owQKKuhBM0o Klik op het plaatje en start de video met de pijl.

Fleur Agema probeerde met een motie van orde dit debat uit te stellen, omdat parlementsleden nauwelijks tijd hebben gehad de voorgestelde wetgeving te lezen. Ze wilde hoofdelijke stemming, maar de voorzitter liet per fractie stemmen en zo werd haar voorstel afgewezen.

Caroline van der plas (BBB) stelt dat je iets dat niet werkt, niet moet herhalen. Verschillende parlementsleden vinden het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële winkels raar gekozen. Willekeurig onderscheid waar welke maatregelen gelden, is geen effectief middel om verspreiding van het virus in te dammen. Besmettingscijfers zijn gestegen na invoering van de QR code toegangspas, zoals die ook stegen na “Dansen met Jansen” van deze minister. Dit beleid veroorzaakt pieken in besmettingsaantallen. Overhaaste ondoordachte beslissingen richten economische schade aan.

Het CDA ziet dat de QR code toegangspas controle moeilijk uitvoerbaar is voor winkeliers. De voorgestelde wetswijziging voorziet in toepassing van de QR eis voor winkels, waarbij onderscheid tussen essentiële en niet- essentiële winkels is opgenomen. CDA en Christen unie willen liever de detailhandel buiten de maatregelen houden, maar ze willen de minister toch de mogelijkheid laten om dat elk moment te kunnen invoeren. Ook de plaats waar de QR code vereist kan worden kan de minister volgens deze wet naar willekeur aanpassen.

Dat geeft de minister voortaan de macht zonder invloed van het parlement besluiten te nemen. Omtzigt en Agema wijzen op de onuitvoerbaarheid voor kleine bedrijven en de onrealistische keuze voor wat essentiëel en niet-essentiëel is. De voorgestelde wetgeving geeft de minister de vrijheid om naar willekeur beperkingen op te leggen die tegen de gangbare burgerrechten ingaan.

Baudet wordt kwalijk genomen dat hij refereert aan de tweede wereld oorlog. Het is een vergelijk met de jaren voorafgaand aan die oorlog stelt hij. In de aanloop naar de totalitaire Duitse staat werden groepen mensen uitgesloten van het sociale leven en dat is ook nu gaande. De staat kreeg steeds meer macht en burgerrechten werden aangetast. Hij begrijpt niet dat anderen dat niet zien en wil ervoor waarschuwen.

Na de schorsing komt De Jonge vragen beantwoorden en toelichting geven.

Voor handhaving van die QR controle wordt 15 miljoen uitgegeven aan extra BOA s, maar een extraatje voor verpleegkundigen was zo moeilijk dat de regerende partijen het parlement uit liepen. Ze wilden niet vóór stemmen, zoals ze hadden beloofd. Ze wilden ook niet laten zien dat ze tegen stemden. Door weg te lopen maakten ze een besluit onmogelijk. Met nog een handvol andere handhavingskosten wordt nu aan die QR maatregel 45 miljoen euro uitgegeven. Dat maakt duidelijk waar de prioriteiten liggen bij deze demissionaire regering. Beperking van de spreektijd was hinderlijk en uit niets bleek het nut van deze nieuwe beperking van burgerrechten.

Beslissingen worden in een volgende bijeenkomst genomen: Procedurevergadering VWS

Deze vergadering moet nog plaatsvinden 18 november 2021 11:00 – 12:00 uur Locatie: Troelstrazaal Commissie: Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Regeling houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met de verbrede inzet van coronatoegangsbewijzen en een uitbreiding van de mondkapjesverplichting + Regeling houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met het opnemen van een grondslag voor het blokkeren van coronatoegangsbewijzen

Zie ook:

Weer thuis blijven 12 november 2021

Don´t let it happen 17 oktober 2021

Op de volgende pagina staan de actuele corona cijfers voor Nederland en de wereld tot en met 17 november 2021.

(tekst © Vlierbloesem)

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Wetgevingsoverleg tijdelijke corona maatregelen”

 1. Moslims worden in Myanmar door het leger vervolgd, beroofd van hun land, verdreven en vermoord. Genocide, waarschijnlijk om hun land in bezit te nemen en om tweestrijd in de bevolking te kweken. Want een verdeeld volk is makkelijk te knechten.
  Zo zijn er veel voorbeelden in de geschiedenis en in de tegenwoordige tijd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Yugoslavische Moslims waren ook niet gelijk aan Joden. Toch werden ze slachtoffer van genocide. Opgesloten in kampen, uitgehongerd, mishandeld, vermoord. Het gaat niet om gelijke mensen of gelijke groepen, maar gelijke misdaad die vooraf gegaan werd door discriminatie die er minder ernstig uitzag. De ene bevolkingsgroep opzetten tegen de andere is een vaak toegepaste tactiek van dictaturen in wording.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een paar kanttekeningen naar aanleiding van dit stukje:

  De vergelijking die Baudet maakt tussen Joodse mensen en ongevaccineerden slaat nergens op. Een ongevaccineerde heeft zelf die keuze gemaakt, Joodse mensen hadden geen keuze: die konden er niets aan doen dat ze Joods waren en op grond daarvan de dood werden ingejaagd. Ik vind het een hele nare vergelijking.

  Verder is het in Nederland nog altijd zo dat een wet pas een wet kan worden als hij door zowel de Tweede als de Eerste Kamer wordt aangenomen. Het demissionaire kabinet heeft niet een meerderheid in de Eerste Kamer en kan dus niet van alles erdoor jassen.

  Een hartelijke groet van Jo.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet niet hoe oprecht Baudet is, maar dat weet ik ook niet van alle mensen die zeggen dat je die vergelijking niet mag maken. Genocide is niet iets wat alleen Joden in de 2e wereld oorlog is overkomen. Er zijn veel voorbeelden van vervolging van groepen mensen, meestal minderheden, vaak aangewakkerd door totalitaire regimes. Of groepen die een dictatuur willen vestigen. De Duitse Nazi beweging begon jaren voor de oorlog met vermoorden van politici en vakbondsmensen. Later werden Joden, Jehova getuigen, zigeuners, gehandicapten, communisten en socialisten vervolgd, beroofd, mishandeld, in kampen gezet en vermoord. Dat hoorde bij de tactiek van die beweging. Angst zaaien en de samenleving ontwrichten. Tot alleen over kon blijven wat hun goed leek.

   Het nazi regime was er niet in 1 nacht. Ze gingen steeds een klein stukje verder. Als iedereen het bijtijds had gezien hadden ze nog gestopt kunnen worden. Het waren niet alleen Joden die werden vermoord door die beweging die later regering werd. Het was niet alleen in Duitsland. Dit is wereldwijd toegepast. Het gebeurt nog steeds. Als je er middenin zit zie je het misschien te laat.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

@annoz weblog

art architecture Japan South Korea EU USA

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

%d bloggers liken dit: