data bijgewerkt t/m 28-11-21
De nieuwste corona mutant B.1.1.529 wordt genoemd Omicron. Het is ontstaan in Botswana, waar iemand met een verzwakt immuunsysteem werd onderzocht.
Hij bleek besmet met HIV en Corona. HIV verzwakt de afweer tegen besmettelijke ziekten. Meestal krijgen mensen met onbehandelde AIDS verschillende andere besmettelijke ziekten.
Het laboratorium onderzoek werd gedaan in Zuid Afrika. Daaruit bleek die nieuwe mutant. De kliniek waarschuwde direct de WHO en andere instellingen in de wereld.
Het virus is dus niet ontstaan in Zuid Afrika, maar het is er ontdekt. Het verontrustende aan dit virus is de hoge besmettelijkheid en de lange incubatietijd. De stekels die kenmerkend zijn voor corona virussen, zijn van deze mutant dermate anders, dat gevreesd wordt dat afweerstoffen tegen de eerste varianten niet effectief zijn tegen deze nieuwe mutant.
Het zou kunnen dat de antistoffen deze nieuwe variant niet herkennen. Dat geldt dan zowel voor antistoffen die het lichaam maakte in reactie op vaccinatie als de antistoffen na eerdere besmetting. Ook het bloedproduct dat in de eerste dagen kan genezen zou dan niet werken.
De symptomen zijn anders dan na besmetting met Delta en voorgaande mutanten. Deze heeft tot nu toe extreme vermoeidheid veroorzaakt, hoofdpijn en lichaamspijn. Er blijken ook mensen zonder symptomen na onderzoek besmet te zijn.
Het is inmiddels in een aantal landen in Zuidelijk Afrika waargenomen en het lijkt zich snel te verspreiden naar andere landen. Van Malawi reisde iemand naar Israël, waar de besmetting met deze mutant werd vastgesteld. In België bleek iemand besmet die in Egypte en Turkije was geweest.
De laatste twee vliegtuigen uit Zuid Afrika, die in Nederland zijn geland, bleken een hoog percentage besmette passagiers te bevatten. Er is een oproep gedaan voor testen en quarantaine van alle reizigers die de laatste 10 dagen uit Zuidelijk Afrika zijn gekomen. Nederland test niet altijd op de verschillende mutanten. Nu moet naar de Omicron corona mutant B.1.1.529 gezocht worden. De variant is nu in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, UK Engeland, Israël, Egypte, en verschillende Afrikaanse landen gevonden.
Niet zeker is hoe ziekmakend of dodelijk het nieuwe virus is, maar volgens Zuid Afrikaanse onderzoekers lijkt het mee te vallen. Vervelende maar milde symptomen. Niet veel besmette mensen moeten naar de intensive care. Vooral jonge mensen zouden besmet worden en vaccinatie houdt het niet tegen.
Israël sluit de grenzen. Inwoners mogen nog landen maar daarna moeten ze direct getest en in quarantaine. Steeds meer landen weigeren vluchten uit Zuidelijk Afrika en andere landen waar een besmetting met dit virus is vastgesteld. Elk land probeert dat virus tegen te houden.
Een goed toegesneden vaccin tegen deze mutant is er niet. De techniek van de vaccins zou snelle aanpassing mogelijk maken, hebben de patenthouders eerder gepubliceerd. Maar voor de Delta variant hebben ze dat nog niet gedaan. Nu zou dat voor Omicron moeten gebeuren.
(tekst © Vlierbloesem)
Op de volgende pagina staan de actuele corona cijfers voor Nederland en de wereld tot en met 28 november 2021.
Ik merk dat ik het lastig vind om de naam van deze te onthouden. Ik snap niet waarom, maar ik zeg het telkens verkeerd.
LikeGeliked door 1 persoon
O omdat die letter aan de beurt was. Na de Engelse Alpha, een paar anderen die we vergeten en dan de Delta variant, vervolgens een heleboel anderen, kwam de O aan de beurt.
Micron omdat het een heel klein virus is. Samen is het Omicron.
De medicijnen vind ik ook moeilijk te onthouden. PAXLOVID verwar ik steeds met andere woorden.
LikeLike
Dank voor de uitgebreide informatie. Hoeveel mutanten zullen er nog komen?
LikeGeliked door 1 persoon
Heel veel, verwacht ik. Maar die hoeven niet allemaal heel gevaarlijk te zijn.
LikeLike
Goed verhaal! We worden weer banger gemaakt dan strikt noodzakelijk is
LikeGeliked door 1 persoon
De pers meldt graag sensatie. Maar het is natuurlijk best nieuwswaardig dat er een variant bij is die zich meer verspreidt dan de vorige. Vaak geven de media meer aandacht aan snel melden dan aan zorgvuldig feiten verzamelen. Toch heb ik de gegevens van openbare bronnen, waar iedereen kan gaan kijken, luisteren en lezen. Van de journalistiek zou je mogen verwachten dat die ook even rondkijkt wat er aan informatie beschikbaar is, voordat ze gaan publiceren.
LikeLike