parlement live 1-12-21

debat 1-12-21

live op TV kanaal politiek 24

Live en later terug te kijken op Youtube.

https://youtu.be/PxjuHyPeuvI

In 10 jaar Rutte regeringen zijn er 5 ziekenhuizen gesloten, 10.000 ziekenhuisbedden verminderd, 25 spoedpolies gesloten, 19 intensive care eenheden gesloten, 1000 IC bedden minder, 80000 zorgmedewerkers ontslagen. Maar de VVD was er van overtuigd dat het zo moest. Nu vinden ze rare maatregelen nodig om wat er nog resteert van de zorg te ontzien.

De invloed van het parlement wordt nu weer beperkt. Er zijn partijen die niet mogen stemmen en maar enkele seconden spreektijd krijgen. Maar de meerderheid in het parlement heeft daarmee ingestemd.

16.45 uur begon vandaag het corona debat, dat waarschijnlijk tot ver in de avond door zal gaan. VVD mocht als eerste spreken en begon meteen over handhaving en boetes voor mensen die geen mondkapje dragen. Achteraf, zou ze “met de kennis van nu” liever andere beslissingen hebben genomen.

Merkwaardig die VVDers die altijd heel zeker zijn van hun beslissingen op grond van heel weinig onderbouwing en niemand serieus nemen die minder bijziend is. Achteraf bleken die doorgedrukte beslissingen niet de beste te zijn, maar herinnering aan de andere adviezen heet dan wijsheid achteraf.

SP merkt op dat het OMT niet kan aangeven welke maatregelen effectief zijn, wat het effect is, en de demissionair regerende partijen kunnen dat ook niet beargumenteren.

Fleur Agema waarschuwt dat iedereen moet zorgen elkaars adem niet in te ademen. Er is een hoge besmettingsgraad en de regerende partijen komen met allerlei onduidelijke maatregelen. De ventilatie moet in orde gebracht in schoolgebouwen en alle andere gebouwen waar mensen samen komen. Mondkapjes blijken in nieuw onderzoek 50% besmettingen te verminderen.

SP vraagt waarom het hele beleid op “de markt” afgestemd moet worden. Waarom geen gratis zelftesten verspreiden vanwege marktverstoring, waarom pakhuizen vol mondkapjes laten verschimmelen omdat ze niet gratis gegeven mogen worden? Geef de 1000 euro zorgbons. Zorg voor gratis parkeren voor de verpleging. Bouw de afgebroken zorg weer op. Stop mensen te dreigen en geef eerlijke informatie over de vaccinaties.

Kuiken PvdA stelt dat het vertrouwen in het beleid is geschaad door onduidelijk beleid en desinformatie. Van Houwelingen FvD vraagt waarom ze dan tegen verschaffen van cijfers stemde. Kuiken stelt dat hij wantrouwen wekt door desinformatie. Deze ochtend heeft van Dissel de cijfers beloofd. Dan blijkt dat Fleur Agema geen vraag meer mag stellen.

Groen Links stelt dat de stukken telkens laat of niet aan de parlementsleden worden gegeven en er nauwelijks gelegenheid is het beleid en het effect daarvan te beoordelen. Oude maatregelen worden niet geëvalueerd. Waarom wordt de 25000 big geregistreerde verpleegkundigen de kosten van vernieuwing van hun registratie niet vergoed.

Partij vd Dieren vraagt waarom minister de Jonge er zo op gebrand is er in sneltempo extra bevoegdheden bij te krijgen. Het land wordt in een permanente crisis situatie gebracht en dat is excuus voor bijzondere bevoegdheden. Toch is bijna niets goed geregeld. Waarom was het testen van de passagiers op Schiphol een puinhoop. Is er een draaiboek om zoiets ordelijk af te handelen?

Christenunie vraagt om langere termijn beleid. Testcapaciteit zou omhoog kunnen. Ze wijst op zelftesten beschikbaar stellen. Vrijwilligheid geeft ruimte voor vertrouwen. Van Haga vraagt of de Christen Unie nooit akkoord zal gaan met verplicht vaccineren.

Van Houwelingen stelt dat de zorg op instorten staat en de samenleving polariseert doordat de ministers ongevaccineerden als zondebok aanwijst. Het beleid gaat steeds verder met aantasting van burgerrechten. Op de vraag van D66 stelt van Houwelingen dat ieder voor zichzelf moet bepalen hoe en wat de persoonlijke beslissingen zijn. Experts kunnen niet allemaal vrijuit spreken helaas. Kritiek is niet toegestaan. Wetenschappelijk debat is niet mogelijk.

Volt meldt dat een miljoen Europeanen met kanker rondlopen zonder aan de beurt te komen voor onderzoek, diagnose en behandeling. Zorg snel voor boosterprikken, lockdown en veilig maken van de scholen. Deel de goede kwaliteit maskers uit. Bescherm zorgmedewerkers.

JA21 wijst op verschuiving van activiteiten door de 5 tot 5 maatregel. Goede informatie over basisregels is verwaarloosd, nadruk is gelegd op dwingende regels en voorschriften. Vaccins worden nu aan jongeren opgedrongen maar zijn voor kwetsbaren onvoldoende beschikbaar. Gepleit wordt voor covid klinieken.

SGP citeert een parlementslid uit de tijd van de Spaanse griep epidemie. Hij wil saamhorigheid. Kunnen andere zorginstellingen ingeschakeld. In verpleeghuizen is het aantal sterfgevallen weer net zo hoog als aan het begin van de pandemie. Waarom wordt niet meer aandacht gegeven aan verbetering van ventilatie in schoolgebouwen. Hij wil dat nieuwe medicijnen nu al worden ingekocht.

DENK ziet steeds terugkeren van beperkende maatregelen. Nederland heeft zorgcapaciteit niet uitgebreid maar ingekrompen. Steeds wisselende maatregelen worden genomen die averechts werken en ondernemers in problemen brengen. Buitensport geeft geen risico. Indeling in essentieel en niet essentieel is discutabel. De Vries verwijt Denk en Van Haga haat filmpjes te plaatsen. Beide ontkennen.

De Haan (zonder partij) wil antivirale geneesmiddelen en een protocol dat snelle behandeling mogelijk maakt.

Vd Plas (BBB) gruwelt van de minister die de noodroep van de zorg weglacht. Weer zijn er maatregelen die niet werken. De minister leidt af van zijn falen door de ongevaccineerden als zondebok aan te wijzen. De regering dient excuses aan te bieden. Belemmeringen moeten opgelost, die zorgpersoneel belemmeren om terug de zorg in te komen. Er moet duidelijk gecommuniceerd wat de basismaatregelen zijn.

Simons (Op1) stelt vast dat de demissionair minister altijd de verkeerde maatregelen kiest, te laat reageert en accepteert dat veel mensen besmet, ziek en dood eindigen. Ze hebben verzuimd de volksgezondheid te waarborgen.

Van Haga verwijt de regering zich te richten op accineren van jonge mensen die niet gevaccineerd willen worden. Boosterprikken voor kwetsbaren en ouderen zijn effectiever. Hij roept op om geen mondkapje te dragen en niet te testen.

Omtzigt stelt vast dat kudde immuniteit niet haalbaar is gebleken. Landen met hoge vaccinatiegraad blijven nu ook nieuwe uitbraken krijgen. Er is in Nederland geen strategie, geen lange termijn visie. Dodental stijgt in verpleeghuizen. Er is een onverklaarde oversterfte van 900 mensen per week in Nederland. Er is geen vervangende minister van ziekenhuizen. Nederland is zelfs niet in staat de passagiers van 2 besmette vliegtuigen ordelijk te testen en in quarantaine te plaatsen.

Fleur Agema merkt nog op dat debat sterk is beknot, het parlement nauwelijks aan het woord komt en de demissionair regerende partijen zonder democratische controle besluiten neemt. Ze vraagt waarmee Kuiken ambtenaren complimenteerde, daarover wil ze graag geïnformeerd. Kuiken legt dat uit aan een belediging aan de ambtenaren.

Schorsing tot 20.15 uur.

Vragen en antwoorden

Op vragen over effectiviteit van de maatregelen kan Rutte niets anders zeggen dan dat hij geen viroloog is en dat de modelleurs van het OMT de beste ter wereld zijn. Alle maatregelen bij elkaar zullen het besmettingsratio onder 1 brengen, denkt hij.

Simons (Op1) vraagt waar de demissionaire regering naar streeft. Is het streven dat idereen besmet wordt of voorkomen dat iedereen besmet wordt. Daar komt geen duidelijk antwoord op. Omtzigt vraagt naar of de strategie van kudde immuniteit nu is verlaten, en wat de lange termijn visie is. Ook daar komt geen antwoord op. Fleur Agema vraagt of er nu aandacht is voor de vele onderzoeken die aantonen dat gebruik van mondkapjes 53% besmettingen kunnen verminderen. Als antwoord krijgt ze het verwijt dat Geert Wilders deze zomer nog maatregelen wilde afschaffen.

PvdD vraagt of er gedragswetenschappers worden betrokken bij het samenstellen van het pakket maatregelen. Rutte reageert alsof dat een volkomen nieuw idee is, waar hij wel open voor staat. Kuiken PvdA stelt dat het beleid fout op fout maakt en wijst op het niet vervangen van de minister voor ziekenhuizen. De situatie is slecht, noodzakelijke behandelingen worden uitgesteld.

VdPlas BBB herinnert eraan dat al in 2016 door veiligheidsdiensten is gewaarschuwd dat de zorg niet in staat is een pandemie op te vangen. Dat de zorg niet op orde is. Ze wil dat er gestopt wordt met het uiteen drijven van groepen in de bevolking. Ze vraagt Rutte om leiderschap te tonen.Niet aansturen op tweedeling maar op saamhorigheid. Rutte reageert door te wijzen op 15% van de bevolking die niet is gevaccineerd. Vrijheid geeft ook verantwoordelijkheid. vdPlas zegt dat die verantwoordelijkheid niet werd benadrukt bij invoeren van de corona pas.

D66 herinnert eraan dat alle landen eerder besloten een boosterprik te geven en na die beslissing is de uitvoering nog lang uitgesteld. Rutte meent dat de beslissingen zo snel als mogelijk was zijn genomen. Omtzigt geeft een overzicht van de vele ministersposten die sinds het aftreden van de regering zijn vervangen, maar er is geen minister van medische zorg. Rutte antwoordt dat dit niets zegt over het belang dat wordt gehecht aan de zorg en de ziekenhuizen.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

2 gedachten over “parlement live 1-12-21”

  1. Ja, dat is zo.
   Het voordeel van Youtube is dat je het ook achteraf nog kunt afspelen.
   Ik kan maar 1 debat tegelijk volgen en daarvan moet ik ook wel wat laten schieten, want er zijn ook nog andere dingen te doen. Mijn selectie is vaak ook toevallig. Van te voren weet ik niet welk debat het meest interessant wordt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: