Corona compensatie maatregelen

en tekort aan woonruimte

Voortzetting nieuwe steunpakket corona, huisvesting, asielbeleid

Debat over het nieuwe steunpakket corona – Tweede Kamer 8 december 2021

Sprekerslijst: 1. D.J.G. Graus PVV 2. H. Nijboer PvdA 3. R.H. (Romke) de Jong D66 4. W.R. van Haga Groep Van Haga 5. A.A. Aartsen VVD 6. B. van Kent SP 7. M. Amhaouch CDA 8. S.R.T. van Baarle DENK 9. P.A. Grinwis ChristenUnie 10. C. Stoffer SGP 11. S. Maatoug GroenLinks 12. C.A.M. van der Plas BBB

Pauze en daarna vanaf 15.00 uur Debat over de huisvesting van statushouders

Asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten

Erg voorspelbare discussie. Toegelaten asielzoekers die inmiddels de procedure hebben doorlopen en mogen blijven zouden een gewone woning moeten krijgen, maar door het woningtekort moeten ze in de asielzoekerscentra blijven. Voor Nederlanders die hier geboren zijn is ook geen huisvesting, dankzij het sublieme beleid van de regeringen Rutte. Kennelijk denken Nederlanders niet erg na als ze mogen stemmen, want ze hebben zelf gekozen voor de problemen waar we nu mee zitten.

Rechts of fascistisch

De kleine rechtse partijen deden ieder hun best om de asielzoekers de schuld van het falende beleid te geven en ieder voor zich vond de andere partijen niet rechts genoeg. Daarop ontstond een discussie of die partijen rechtse of fascistische partijen zijn. Dat mocht aanvankelijk niet van de voorzitter, maar die discussie zette zich voort. Vervolgens meenden sommigen dat fascistische partijen niet alleen nationalistisch, xenofoob en ondemocratisch zijn maar ook gewelddadig en geen van de politieke partijen is voorstander van geweld. Ze vinden zichzelf dus niet fascistisch.

Daarna kabbelde de vergadering door, vaststellend dat er tekort aan woningen is, dat er jarenlange wachtrijen zijn, dat de grond in handen is van projectontwikkelaars, dat woningcorporaties betaalbare woningen laten afbreken om er te dure woningen te bouwen en dat de woninghuur en koopprijzen te hoog zijn voor mensen met een gangbaar inkomen. Kortom de inkomens zijn in Nederland laag en de woningen schaars en duur.

Wie dit een paar jaar eerder voorspelde werd niet serieus genomen en nu ziet iedereen het resultaat van bekrompen marktdenken, maar Nederlanders zijn blijven stemmen op de partijen die dit probleem veroorzaakten.

Gebrekkig geheugen

De politici zullen het vergeten zijn, want hun geheugen werkt selectief. Maar er is een economische crisis geweest die werd veroorzaakt door wanbeheer van banken. De regeringen van vele landen gingen de banken redden en gaven daar veel belastinggeld aan uit.

Goed lopende bouwbedrijven gingen in die tijd failliet omdat de banken hun leningen terugtrokken. De overheid ging bezuinigen en trok de planning van bouwwerken in. Bedrijven konden materialen, energie en personeel niet meer betalen en moesten bouwprojecten onafgemaakt staken. Personeel kwam op straat te staan en raakte zelf in financiële problemen. Ze zochten nieuw werk in andere sectoren. De Nederlandse overheid remde bestedingen die de economie op peil hadden kunnen houden in een tijd van personeelsoverschot, goedkope grond en materiaalprijzen, wat in die tijd een goede infrastructuur en woningvoorraad had kunnen opleveren en de economische crisis had kunnen verminderen. Helaas is herstel van de woningproblematiek nu weer extra duur.

Wat de meeste politici ook vergeten, is de commercialisering van de woningbouwverenigingen. Die werden omgevormd tot woningcorporaties, waarin huurders niets meer te zeggen hebben. De directies kenden zichzelf enorme salarissen en pensioenvoorzieningen toe. Financieel wanbeheer brachten de woningcorporaties in problemen. VVD minister Blok bedacht de verhuurdersheffing die sociale huurwoningen extra duur maakten, elk jaar werden de huren fors verhoogd terwijl de inkomens laag gehouden werden.

Minister Blok ging tijdens buitenlandse reizen investeerders werven, die als huisjesmelkers op de Nederlandse markt zijn gekomen. In buitenlandse belastingparadijzen gevestigde bedrijven die Nederlandse huurwoningen exploiteren zijn voor aandeelhouders extra aantrekkelijk, omdat ze over de opbrengsten geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, ook niet als ze zelf in Nederland wonen.

Wie van de Nederlandse belastingwetgeving optimaal gebruik maakt, kan zonder te hoeven werken een hoog inkomen verwerven en hoeft geen belasting te betalen. Wie in Nederland werkt en belasting betaalt komt door dit beleid in problemen. Toch zijn dit de mensen die telkens weer stemmen op de partijen die dit probleem veroorzaken. Want de groep die van dit beleid profiteert is zelf te klein om een meerderheid in het parlement te stemmen.

Migranten

De VVD zette zich ook al jarenlang in voor het importeren van goedkope arbeiders uit landen waar de lonen en de kosten lager waren. Deze mensen dachten hier goed te kunnen verdienen, maar zij wisten niet hoe hoog de kosten hier zijn en kwamen uiteindelijk in slechte tijdelijke huisvesting terecht waarvoor hoge kosten in rekening gebracht werden. De opzet om door loonconcurrentie de loonkosten te drukken slaagde. Er was niet gerekend met de ondergrens in de loonstructuur, die werken tegen de uiterst lage lonen hier niet mogelijk maakt. De basiskosten van een bestaan in Nederland kunnen niet betaald van de te lage lonen. VVD regeert al lange tijd en andere partijen namen van harte deel aan dit geheel van beleidsbeslissingen die ten onrechte liberaal werd genoemd. De uitbuiting van arbeiders en het bevoordelen van de uitbuiters loopt nu steeds duidelijker vast.

Een ander probleem vormen de groep onterechte asielzoekers die worden afgewezen, maar niet terug kunnen omdat hun land ze liever kwijt is. Een deel daarvan misdraagt zich en terwijl het debat gaande was werd een mishandeling en vechtpartij gemeld. Het voornemen is nu om met vervoerbedrijven en vakbonden te bespreken hoe de veiligheid van chauffeurs en passagiers in het openbaar vervoer gewaarborgd kan worden.

Besproken werd vandaag ook nog de noodzaak om een noodopvang mogelijkheid in stand te houden voor als er onverwacht vluchtelingen opgevangen moeten worden.

Oorlog

Niemand in het parlement herinnerde zich vandaag dat de stroom Afghanen die nu huisvesting nodig hebben, hier zijn als gevolg van Nederlandse deelname aan oorlog. Het is alweer even geleden dat een meerderheid in ons parlement dat besloot. Oorlog is duur en nooit zonder gevolgen. Personeel van de Nederlandse projecten en ons leger is de verantwoording van Nederland. In Afghanistan zijn ze nu in gevaar. Je kunt die Afghanen niet verwijten dat de Nederlandse politici tegen de wil van de Nederlandse bevolking in oorlogszuchtig beleid voerden.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

6 gedachten over “Corona compensatie maatregelen”

  1. Zo denk ik er ook over.
   Goedkope woningen worden afgebroken en vervangen door kantoorpanden waar geen behoefte aan is, maar die voor hoge waarden op de balans van bedrijven staan. Een kunstmatig tekort aan woonruimte werkt prijsopdrijvend. Huren worden jaarlijks verhoogd terwijl inkomens laag worden gehouden. Koopwoningen zijn te duur in verhouding tot de inkomens en de bouwkosten. Grond is in handen van speculanten en project ontwikkelaars. Grote huisjesmelkers zijn gevestigd in buitenlandse belastingparadijzen, zodat de aandeelhouders geen belasting hoeven te betalen over de winsten.

   Allemaal geen natuurverschijnselen en niet veroorzaakt door de woningzoekenden. Het is gevolg van beleid.

   Geliked door 1 persoon

    1. De beste kansen zijn al voorbij. Tijdens de economische banken crisis had de overheid bouwopdrachten kunnen geven. Die kans is verkeken. Maar er zijn nog wel wat dingen die een beetje kunnen helpen.

     °De regelgeving aanpassen, die mensen nu dwingt om ieder een eigen woonruimte te zoeken. Zoals de korting op AOW wanneer mensen oma in huis nemen, of als oma een kamer aan een kleinkind ter beschikking stelt. Afschaffing van de korting op de bijstandsuitkering wanneer een inwonend kind 18 jaar wordt.
     °De regels voor bedrijfsbalansen aanpassen, zodat ongebruikte bedrijfspanden moeten worden afgewaardeerd en niet alleen maar voor boekhoudkundige redenen worden aangehouden.
     °De belastingvrije inkomsten van huisjesmelkers via de belastingparadijzen route gaan belasten.
     °Verbod op afbraak en verkoop van betaalbare huurwoningen door de woningcorporaties.
     °Herinvoering van huurders zeggenschap in de woningcorporaties.
     °Afschaffen van de regel dat woninghuren voor nieuwe huurders extra verhoogd mogen worden.
     °Afschaffen van de later ingevoerde regel dat woninghuren voor bestaande huurders zo ver verhoogd mogen worden dat het verschil tussen langjarig hurenden en nieuwe huurders wordt ingehaald.
     °Herinvoeren van beschermende huurwetgeving, zodat verhuurders niet langer aansturen op gedwongen vertrek van huurders, om aan nieuwe huurders weer een veel hogere huur te mogen rekenen.
     °Afschaffen van het “passend toewijzen”, waardoor huurwoningen niet mogen toegewezen aan woningzoekenden met een laag inkomen, die in aanmerking zouden komen voor huurtoeslag.
     °Hoogte van de huren relateren aan de oorspronkelijke stichtingskosten, zodat goedkoop gebouwde woningen niet tegen extreem hoge huren verhuurd mogen worden.

     Als huurwoningen niet langer heel veel duurder zijn dan de kosten van een koopwoning, dan zullen de koopwoningen ook in prijs dalen en weer betaalbaar worden.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

SIMPEL EN MINIMALISTISCH LEVEN

Een blog over minimalisme, eenvoudig en zuinig leven en het plezier daarin...

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

broad interest in current social developments

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: