Al een tijdje had ik geen trek meer in aardappelen, rijst of spaghetti. Ik at alleen nog groenten, vlees en vis.
Misschien komt het door het weer. Het is nu koud, nat en de zon laat zich bijna niet zien. Koolhydraten geven energie en als het koud is gebruik je meer energie om je lichaam op temperatuur te houden. Ik had weer trek in een aardappeltje. Maar dan niet zo´n dampende meelbal. Ook een aardappel moet lekker zijn.
Ik hoop dat mijn combimagnetron nog lang zal blijven werken. Maar het nadeel van elektrisch koken is dat je die elektrische apparaten veel sneller moet vervangen dan een ouderwets gasfornuis. Mijn combimagnetron is groot genoeg om er een aardewerken tajin in te zetten. De vorm van het deksel zorgt ervoor dat alle dampen condenseren en terugvallen in de schaal. Zo droogt het eten niet uit, het kookt niet over en de smaken verspreiden zich in de hele schaal. Vandaag kookte ik simpel aardappelen en groenten.
aardappeltjes, prei en paprika
Ook de wok is een pan met een andere vorm dat de standaard Europese pannen die we op het vuur of de kookplaat gebruiken. Een wok heeft een kleine bodem die de warmtebron raakt. Tegen de wanden kun je leggen wat minder warm moet worden. Zo kook of bak je in één pan op verschillende temperaturen.
Varkenshaasje met champignons en roomsaus
De kat vond het erg gezellig, want hij at wat mee van mijn vlees. Dat is altijd leuker dan gewoon maar voer uit zijn eigen bakje eten.
Ik roerbak erg veel. Gebruik daar gewone kleine keramische koekepannen voor. Heb altijd een zak mexikaanse roerbakgroente in de vriezer. Vul dat aan met ui, paprika en/of komkommer. Doe eerst kipbrokken of een halve hamburger. Dat gaat er rosti of krieltjes bij en de groente gaat er het laatst en het kortst in. Wissel ook af met pasta/couscous/rijst. Maar aardappel toch wel om de dag. Regelmatig doe ik geen ‘vlees’ maar vis en die gaat er pas na de aardappels in. Vandaag trouwens magnetron hutspot die ik ook in de koekepan in olie opwarm. Dan hoef ik de vieze jus die bij die maaltijden zit niet te gebruiken.
LikeLike
De zakken wokgroenten uit de diepvries vind ik vaak wel goed. Ook heel handig om in huis te hebben, want het blijft vers. Maar sommige samenstellingen halen ze ineens uit sortiment en de verse roerbakgroenten is me te vaak niet vers genoeg bij de supermarkten in de buurt.
Rijst en spaghetti is makkelijk en kan zeker ook lekker zijn. Voordeel van rijst is dat je het droog bewaart en dus heel lang goed houdt. Kun je altijd in voorraad hebben. Pasta en couscous ook. Dat eet ik natuurlijk ook wel, maar ik had de laatste maanden gewoon geen trek meer in de koolhydraat houdende componenten van een maaltijd.
Rösti is ook lekker en heel makkelijk. Aardappelschijfjes uit de diepvries heb ik geprobeerd, maar dat is gewoon een beetje vettige in plakjes gesneden aardappel, die je echt los van elkaar in de oven moet leggen om een beetje op gewone gebakken aardappeltjes te laten lijken.
De rauwe en halfgare aardappel producten in een plastic zak vind ik niks. Dan heb ik liever een doodgewone aardappel die ik zelf uit het jasje pel. Friet vind ik ook het lekkerst van gewone verse aardappelen.
LikeLike
Heb al tijden ruzie met supermarkten. Die mexikaanse roerbakgroente haalde ik eerst bij AH, later de Vomar en nu is het alleen nog bij de Jumbo. Jumbo heeft trouwens ook een handige diepvrieszak met zalm tagliatelle tomaten en spinazi. Hoeft dus alleen een gesnippert uitje bij. De Marrokaanse vega-versie vind ik nog beter, maar die heeft mijn Jumbo niet meer. Vind het nog wel in een buitenwijk-Jumbo. Je moet bij alles opletten, die aardappelplakjes wordt idd nix in de vriezer. Doe nog wel ‘krieltjes’, maar dat is ook vaak een ellende om ze los van elkaar te krijgen. Zou die zak al moeten splitsen voordat ik het in de vriezer mik. Vooral bij pasta en chinees is het goed opletten of er niet veel te veel zout in zit. Zelf haal ik regelmatig mij de Indonees die ook vrijwel zoutloos maar wel gekruid kookt. Was een keer bij een andere Indonees en daar kreeg ik hartkloppingen van de grote hoeveelheid zout. Was dus mooi de laatste keer.
LikeLike
Grappig,dat je lichaam aangeeft,wat je nodig hebt. Goed,dat je er naar luistert. Zouden er nog stamppotten komen met stevige vorst?
LikeLike
Gisteravond vroor het al. Het deksel van de vuilnisbak zat vastgevroren. Maar het is nog te vroeg voor boerenkool stamppot of een pan snert. Als de vorst doorzet gaat dat er zeker wel van komen.
LikeLike
Iets anders: maar weer-gerelateerd, het valt me op hoeveel meer/vaker ik moet eten bij koud weer op de fiets…
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is inderdaad de verbranding die jij op de fiets ook merkt. Het interne kacheltje heeft meer brandstof nodig als het koud is. Met toepassing van het zelfde principe kunnen mensen die te dik zijn kilootjes afvallen door de CV thermostaat lager te zetten, zonder een extra zak chips te eten.
LikeLike
Gewokte verse groente is lekker. Die zakken en pakken gesneden groenten gebruikte ik vroeger vaak. Maar soms zijn die groenten niet echt vers. Soms verzuurd, wat ik heel vies vind. Daarom heb ik de groente tegenwoordig liefst zo onbewerkt mogelijk. Van een stengel prei verdrogen de buitenste bladeren als het even ligt. Maar die haal je weg en de rest is nog prima. Kool het zelfde. Je moet wel altijd het plastic eraf halen, want daar bederft de groente van.
Ik heb een oud maar goed gasfornuis. De gas aansluiting is zo geplaatst, dat de gaspitten te dicht tegen het keukenblok aan staan, Alleen als ik het vuur laag instel kan ik het veilig gebruiken. De oven is goed en in de winter bakte ik graag. Dan is de oven tegelijk een prima kacheltje. Maar aan de ene kant staat het keukenblok en aan de andere kant, ook strak tegen het fornuis aan, de plek voor een koelkast. De hitte maakt een koelkast kapot. Mijn gasfornuis gebruik ik daarom weinig.
Ik heb een goedkope tweepits inductie kookplaat gebruikt. Dat is anders koken, maar het went. Dat plaatje is na een paar jaar gebruik kapot en ik heb nu niet de moed om het open te schroeven voor reparatie. Daarom heb ik nu een 1 pits inductie kookplaatje gekocht, besteld bij Lidl. Dat is geen enorme uitgave en ik kan weer wokken.
De tajin vind ik handig in de combi-magnetron. Met hetelucht en microgolf gecombineerd werkt voor mij het beste. Voordeel van die combi oven vind ik dat je tijd en energie precies kunt instellen en het gaat op tijd vanzelf weer uit. Die instellingen schrijf ik in de recepten hier, zodat ik het zelf weer kan terugzoeken en het niet elke keer opnieuw hoef te verzinnen. De magnetron is losstaand, dus die kan ik overal plaatsen.
LikeGeliked door 1 persoon
Lekker.
Een tajine heb ik niet, ik wok veel. Op gas, dat vind ik het lekkerst, bovendien heb ik geen elektrische kookplaat.
Grote zakken gemengde groente, liefst Chinees of Thais, aangevuld met een handje rijst of kleine blokjes aardappel. Ietsje zout of salie en andere kruiden. Snel wokken en omscheppen, binnen een kwartiertje op tafel.
Zelf maken is lekkerder maar daarvoor moeten voldoende groenten in huis zijn.
LikeGeliked door 1 persoon