Aardappeltjes

Al een tijdje had ik geen trek meer in aardappelen, rijst of spaghetti. Ik at alleen nog groenten, vlees en vis.

Misschien komt het door het weer. Het is nu koud, nat en de zon laat zich bijna niet zien. Koolhydraten geven energie en als het koud is gebruik je meer energie om je lichaam op temperatuur te houden. Ik had weer trek in een aardappeltje. Maar dan niet zo´n dampende meelbal. Ook een aardappel moet lekker zijn.

Ik hoop dat mijn combimagnetron nog lang zal blijven werken. Maar het nadeel van elektrisch koken is dat je die elektrische apparaten veel sneller moet vervangen dan een ouderwets gasfornuis. Mijn combimagnetron is groot genoeg om er een aardewerken tajin in te zetten. De vorm van het deksel zorgt ervoor dat alle dampen condenseren en terugvallen in de schaal. Zo droogt het eten niet uit, het kookt niet over en de smaken verspreiden zich in de hele schaal. Vandaag kookte ik simpel aardappelen en groenten.

aardappeltjes, prei en paprika

Ook de wok is een pan met een andere vorm dat de standaard Europese pannen die we op het vuur of de kookplaat gebruiken. Een wok heeft een kleine bodem die de warmtebron raakt. Tegen de wanden kun je leggen wat minder warm moet worden. Zo kook of bak je in één pan op verschillende temperaturen.

Varkenshaasje met champignons en roomsaus

De kat vond het erg gezellig, want hij at wat mee van mijn vlees. Dat is altijd leuker dan gewoon maar voer uit zijn eigen bakje eten.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Aardappeltjes”

  1. Ik roerbak erg veel. Gebruik daar gewone kleine keramische koekepannen voor. Heb altijd een zak mexikaanse roerbakgroente in de vriezer. Vul dat aan met ui, paprika en/of komkommer. Doe eerst kipbrokken of een halve hamburger. Dat gaat er rosti of krieltjes bij en de groente gaat er het laatst en het kortst in. Wissel ook af met pasta/couscous/rijst. Maar aardappel toch wel om de dag. Regelmatig doe ik geen ‘vlees’ maar vis en die gaat er pas na de aardappels in. Vandaag trouwens magnetron hutspot die ik ook in de koekepan in olie opwarm. Dan hoef ik de vieze jus die bij die maaltijden zit niet te gebruiken.

    Like

    1. De zakken wokgroenten uit de diepvries vind ik vaak wel goed. Ook heel handig om in huis te hebben, want het blijft vers. Maar sommige samenstellingen halen ze ineens uit sortiment en de verse roerbakgroenten is me te vaak niet vers genoeg bij de supermarkten in de buurt.

      Rijst en spaghetti is makkelijk en kan zeker ook lekker zijn. Voordeel van rijst is dat je het droog bewaart en dus heel lang goed houdt. Kun je altijd in voorraad hebben. Pasta en couscous ook. Dat eet ik natuurlijk ook wel, maar ik had de laatste maanden gewoon geen trek meer in de koolhydraat houdende componenten van een maaltijd.

      Rösti is ook lekker en heel makkelijk. Aardappelschijfjes uit de diepvries heb ik geprobeerd, maar dat is gewoon een beetje vettige in plakjes gesneden aardappel, die je echt los van elkaar in de oven moet leggen om een beetje op gewone gebakken aardappeltjes te laten lijken.

      De rauwe en halfgare aardappel producten in een plastic zak vind ik niks. Dan heb ik liever een doodgewone aardappel die ik zelf uit het jasje pel. Friet vind ik ook het lekkerst van gewone verse aardappelen.

      Like

      1. Heb al tijden ruzie met supermarkten. Die mexikaanse roerbakgroente haalde ik eerst bij AH, later de Vomar en nu is het alleen nog bij de Jumbo. Jumbo heeft trouwens ook een handige diepvrieszak met zalm tagliatelle tomaten en spinazi. Hoeft dus alleen een gesnippert uitje bij. De Marrokaanse vega-versie vind ik nog beter, maar die heeft mijn Jumbo niet meer. Vind het nog wel in een buitenwijk-Jumbo. Je moet bij alles opletten, die aardappelplakjes wordt idd nix in de vriezer. Doe nog wel ‘krieltjes’, maar dat is ook vaak een ellende om ze los van elkaar te krijgen. Zou die zak al moeten splitsen voordat ik het in de vriezer mik. Vooral bij pasta en chinees is het goed opletten of er niet veel te veel zout in zit. Zelf haal ik regelmatig mij de Indonees die ook vrijwel zoutloos maar wel gekruid kookt. Was een keer bij een andere Indonees en daar kreeg ik hartkloppingen van de grote hoeveelheid zout. Was dus mooi de laatste keer.

        Like

    1. Gisteravond vroor het al. Het deksel van de vuilnisbak zat vastgevroren. Maar het is nog te vroeg voor boerenkool stamppot of een pan snert. Als de vorst doorzet gaat dat er zeker wel van komen.

      Like

    1. Dat is inderdaad de verbranding die jij op de fiets ook merkt. Het interne kacheltje heeft meer brandstof nodig als het koud is. Met toepassing van het zelfde principe kunnen mensen die te dik zijn kilootjes afvallen door de CV thermostaat lager te zetten, zonder een extra zak chips te eten.

      Like

  2. Gewokte verse groente is lekker. Die zakken en pakken gesneden groenten gebruikte ik vroeger vaak. Maar soms zijn die groenten niet echt vers. Soms verzuurd, wat ik heel vies vind. Daarom heb ik de groente tegenwoordig liefst zo onbewerkt mogelijk. Van een stengel prei verdrogen de buitenste bladeren als het even ligt. Maar die haal je weg en de rest is nog prima. Kool het zelfde. Je moet wel altijd het plastic eraf halen, want daar bederft de groente van.

    Ik heb een oud maar goed gasfornuis. De gas aansluiting is zo geplaatst, dat de gaspitten te dicht tegen het keukenblok aan staan, Alleen als ik het vuur laag instel kan ik het veilig gebruiken. De oven is goed en in de winter bakte ik graag. Dan is de oven tegelijk een prima kacheltje. Maar aan de ene kant staat het keukenblok en aan de andere kant, ook strak tegen het fornuis aan, de plek voor een koelkast. De hitte maakt een koelkast kapot. Mijn gasfornuis gebruik ik daarom weinig.

    Ik heb een goedkope tweepits inductie kookplaat gebruikt. Dat is anders koken, maar het went. Dat plaatje is na een paar jaar gebruik kapot en ik heb nu niet de moed om het open te schroeven voor reparatie. Daarom heb ik nu een 1 pits inductie kookplaatje gekocht, besteld bij Lidl. Dat is geen enorme uitgave en ik kan weer wokken.

    De tajin vind ik handig in de combi-magnetron. Met hetelucht en microgolf gecombineerd werkt voor mij het beste. Voordeel van die combi oven vind ik dat je tijd en energie precies kunt instellen en het gaat op tijd vanzelf weer uit. Die instellingen schrijf ik in de recepten hier, zodat ik het zelf weer kan terugzoeken en het niet elke keer opnieuw hoef te verzinnen. De magnetron is losstaand, dus die kan ik overal plaatsen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Lekker.
    Een tajine heb ik niet, ik wok veel. Op gas, dat vind ik het lekkerst, bovendien heb ik geen elektrische kookplaat.
    Grote zakken gemengde groente, liefst Chinees of Thais, aangevuld met een handje rijst of kleine blokjes aardappel. Ietsje zout of salie en andere kruiden. Snel wokken en omscheppen, binnen een kwartiertje op tafel.
    Zelf maken is lekkerder maar daarvoor moeten voldoende groenten in huis zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Simpel en Minimalistisch Leven

een blog over besparen, minimalisme, eenvoudig leven en het plezier daarin

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

Thailand travel expert / broad interest in current social developments / annozijlstra@gmail.com

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Maak-Je-Eigen-Moestuintafel-gezonde lifestyle

Hier vind je tips hoe jij je eigen moestuintafel gaat starten! Wat heb je nodig? Hoe begin je met het zaaien van plantjes en het overpoten en wanneer zet ik ze in mijn moestuintafel? Hier vind je alle info die je nodig bent. Ik geef je goede tips met voorbeelden van mijn eigen moestuintafel.

%d bloggers liken dit: