Starten met geduld

startproblemen bij vorst

Omdat ik maar een enkele keer een auto gebruik, terwijl de andere gebruikers overleden zijn, staat die auto vaak lange tijd stil.

De accu wordt tijdens rijden opgeladen, maar bij stilstand loopt die langzaam leeg.

Eénmaal per week een stukje rijden is voldoende om een week later weer te kunnen starten. Eéns per 2 weken lukt vaak ook nog wel aardig. Maar alleen met geduld. Sleutel in het contactslot. Voet op het gaspedaal. Een korte startpoging en tegelijkertijd gas geven. Dan rust en tot 10 tellen.

Daarna het zelfde opnieuw. Zo pompt de auto een klein beetje benzine uit de tank in de leiding. Dat verdampt. Het is niet de benzine maar de benzinedamp die moet ontbranden voor de start. Als de start lukt, gas geven tot de motor goed loopt en dan gaan rijden. Verder geen centje pijn.

Ook de volgende dag is er dan geen startprobleem te verwachten en de auto is direct te gebruiken, zoals je dat van de meeste auto´s met benzinemotor verwacht. Maar ik rij niet dagelijks. De laatste tijd ook niet wekelijks.

Lampje

Er was iets met een lampje en dan mag je de weg niet op. De vaste knutselaars die naar dit soort dingen keken zijn niet meer. De garageman stelde het afgesproken werk twee keer uit en daarna bleek hij ziek. De auto stond lange tijd stil.

Inmiddels moest de auto ook gekeurd, dus was rijden noodzaak geworden. Ik kon terecht bij een soort hobby garage. Mensen die voor hun plezier wat aan auto´s knutselen. De accu kon ik laden met een accculader aan een stroomkabel vanuit mijn huis. Aangekomen bij de garage liet ik de auto een paar dagen achter. Daar is het lampjesprobleem verholpen, waarna ik de auto weer gekeurd en in orde kon ophalen.

Starten

Na het lange stilstaan had ik hulp nodig bij het starten en thuis sloot ik de acculader weer aan. Meestal gebruik ik een “druppellader”. Die vult een accu langzaam met stroom. Volgens mensen die verstand van die dingen hebben is dat beter voor de accu dan snel op vol vermogen te laden. Die druppellader doet vele uren over het opladen.

Als het echt nodig is om ergens op een bepaalde dag en tijd te zijn is een snellader handiger. Die had ik ook. Daarmee kon de auto accu en ook de traplift accu opgeladen. Handig.

Traplift en auto

Het trapliftstoeltje maakt alleen helemaal boven en helemaal beneden contact voor het opladen van de accu. Blijft het stoeltje ergens anders stilstaan, dan raakt de accu leeg en kan heel moeizaam met een sleutel het stoeltje richting laadpunt bewogen. Maar de snellader kan altijd op het stoeltje aangesloten zodat het stoeltje weer met volle accu verder kan rijden. Handig.

Met diezelfde snellader kon de auto accu naar keuze langzaam of snel met stroom gevuld. Zo nodig kon dat apparaat zelfs als starthulp voor de auto gebruikt worden. Handig.

Dat apparaat stond beneden aan de trap naast het traplift stoeltje. Daar is weinig ruimte. Het stond in de weg. Ik zette het in de auto. Samen met de kleine druppellader en de stroomkabel voor de energie toevoer vanuit huis. Dat leek handiger. Helaas werd uit de auto wat gereedschap en die snellader gestolen. Sindsdien gebruikte ik alleen nog de kleine druppellader, die de dief mij gelaten heeft.

Vorst

Nu is het koud buiten. Een nieuwe lockdown zorgt dat iedereen wat minder autorijdt. Ik zie de ANWB starthulp weer vaak verschijnen in de buurt. Ik besloot opnieuw een apparaat te bestellen dat helpt bij startproblemen. Een snellader die meteen als starthulp dient. Goedkoop vond ik het niet, maar alles is duurder geworden. Dit apparaat is nog groter en zwaarder dan de vorige. Niet mijn voorkeur, maar wat moet dat moet.

Bij vorst werken accu´s minder goed. Na een hele nacht aan de druppellader is starten meestal geen probleem. Deze keer wel, maar de snellader was al geleverd. Even het boekje gelezen. De kabel van 20 meter uitgerold. Dan het laadapparaat aansluiten, maar nee. Geen aansluiting mogelijk.

Stekkeren

De stekkers van verlengkabel en starthulp passen niet op elkaar. Een andere verlengkabel reikte maar tot de halve afstand. Twee kabels gecombineerd. Maar ook op die kabel laat het apparaat zich niet aansluiten. De stekkers zijn voorzien van allerlei belemmeringen. Lastig. En eigenlijk vond ik het apparaat ook te groot en te zwaar. Bijna besloot ik om het maar weer retour te zenden, maar ik had ook niets beters.

In huis heb ik verschillende kabels en verzamelstekkers bij elkaar gezocht, gepast, gecombineerd en getest. Het lukte een combinatie te vinden die van begin tot eind de stroom doorvoert.

Voor het onhandig grote apparaat kon ik met moeite een passende plek onder de motorkap vinden. De accuklemmen vragen kracht en zijn ook onhandig groot. Maar ik kreeg het allemaal aangesloten. Het knopje voor de accu uitlezing vertelde dat deze nog voor 78% geladen was. Genoeg om te kunnen starten, zou ik verwachten. Maar in combinatie met vrieskou was dat kennelijk niet genoeg. Voor opladen drukte ik op de voorgeschreven knopjes, zag lichtjes gaan branden en hoorde een hoog piepgeluid. Alsof er iets aan het opstijgen was. De analyse knop liet me weten dat de accu nu voor 100% geladen was. Dat ging snel. Ik ruimde de kabelcombinatie weer op.

Starten

Nu zou ik moeten kunnen starten, dus ik belde snel mijn afgezegde afspraak dat ik toch zou komen. Weer naar buiten om te starten. Dat ging goed. Maar daarna sloeg de motor af. Ik startte opnieuw. Nu kreeg ik het bekende geluid te horen van starten met een lege accu. Geen start, maar wel een mooie belofte. Het apparaat kan de accu snel laden. Maar de accu is nu ook weer snel leeg.

Waarom de accu nu al na 1 start weer te leeg is, weet ik niet. Misschien was de accu door de kou slechter geworden. Inmiddels kreeg de zon alweer minder invloed op de vorst, die de wegen opnieuw glad maakte. Gisteren ging ik niet meer op pad.

Volgens het boekje kan het soms nodig zijn een accu meerdere keren maximaal te laden voordat deze weer goed werkt. Dat ga ik straks doen. Ik hoop dat het goed gaat.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Starten met geduld”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: