Feestdagen

kerst in coronatijd

In een jaar waarin we zonder masker boodschappen deden en voor de feestdagen bij de slager in een lange rij stonden te wachten, ontstond een gesprek.

Iemand klaagde er over, dat de winkelreclame geen kerst aanbiedingen had, maar feest aanbiedingen. Ze treurde om de aantasting van tradities.

“Wij vieren hier geen lichtjesfeest, wij vieren hier kerst. We hebben een kerstboom en zingen kerstliedjes. Dat doen we al tweeduizend jaar. Nu moeten we ineens alles overboord gooien.”

“Laat Bonifatius het maar niet horen,” zei ik. Maar daar bleek ze nog nooit van gehoord te hebben.

In het gebied dat we tegenwoordig Nederland noemen kenden we niet altijd een kerstfeest. Misschien versierden de mensen hier al lang geleden een boom om te vieren dat de dagen weer langer werden. De gewoonte om een boom in huis te zetten kwam pas eeuwen later. Kerst is hier een mengeling van heidense gebruiken en een mix van gewoonten die in onze diversiteit aan religies gebruikelijk is.

Nederlanders hebben tegenwoordig allemaal zo hun eigen geloof en ongeloof. Het Keltisch gedachtengoed ging gepaard met gewoonten en rituelen, die door Germaanse stammen niet allemaal gewaardeerd werden. Er zijn hier oorlogen gevoerd tussen stammen. Het Romeinse bezettingsleger bouwde tempels voor hun vele goden. Die staatsreligie werd hier nooit helemaal van harte overgenomen. Later kwamen de zendelingen met een ander geloof van ver weg. De Roomse kerk werd oppermachtig, maar die macht hield hier geen stand omdat de gelovigen er anders over dachten dan de kerkleiding.

Ook de nieuwe kerken hadden volgelingen die toch weer iets anders geloofden dan wat er op de kansel gepreekt werd. Kerksplitsingen volgden in een diversiteit aan religieuze opvattingen. Mensen uit andere gebieden brachten ook hun eigen religie mee. Hier slaan we elkaar de kop niet meer in, vanwege geloof en ideeën. We vechten elkaar niet langer de kerk uit. We accepteren dat er meerdere kerken zijn, meerdere opvattingen, vrijheid van godsdienst, vrijheid van ongeloof. We zijn niet langer verplicht om te doen alsof we in het imaginaire vriendje van een ander geloven. We mogen vrij denken.

Hoewel we weten dat we een beter leven hebben als ieder voor zichzelf mag denken, als we verschil in opvatting vrij mogen uiten, steekt de roep om eenvormigheid toch weer de kop op. Wetenschap wordt nu uitgeroepen tot een nieuwe religie, waarin dogma´s worden opgelegd die iedereen moet geloven. Terwijl echte wetenschap altijd zoekende is. Onderzoek en uitwisseling van ideeën, testen van elkaars bevindingen. Alles ter discussie stellen. Dat is wetenschap die ontwikkeling kan brengen. Er zijn mensen die dat niet meer willen. Ze hebben liever een religie die ieder dwingt hetzelfde te geloven.

Zelf ben ik een voorstander van godsdienst vrijheid. Van vrijheid om te denken. En bomen laat ik liever buiten staan. Wel heb ik ooit een conifeer in de tuin van lampjes voorzien. Dat vond ik wel vrolijk. Sinds mijn verhuizing doe ik dat niet meer. Dennetakken ruiken lekker. Het schijnt dat muizen en sommige insecten er niet van houden. Dat heb ik nooit uitgetest. Maar het zou een reden kunnen zijn om die takken rond midwinter in huis te halen.

Ik heb dit jaar geen kerstboom, geen dennetakken. Ik heb de Rozemarijn gesnoeid. Die takken ruiken ook heerlijk. Een paar takken van de rozen, zonder bloemen in dit jaargetijde, maar wel met nog mooie rode bottels. Lijken wel kerstballen. Heel vrolijk. De lange uitlopers van de klimrozen heb ik horizontaal omgebogen, door de pergola gevlochten en vastgebonden. Uit die horizontaal gedwongen takken gaan in het voorjaar verticale takken groeien die later bloemtrossen vormen.

De zon schijnt, maar het is koud buiten. Ook het huis is koud. Mijn bed is warm. In de slaapkamer heb ik computer en TV. De kat ligt naast me te ronken. Hij heeft gegeten, ik heb koffie gedronken. Straks maak ik een lekker bord warm eten voor mijzelf en de kat eet daar wat van mee. Dat vinden we gezellig.

De corona maatregelen staan geen grote feesten met veel mensen toe, dit jaar. Ik hoef geen visite en geen uitnodiging om ergens kerst te gaan vieren, geen lichtjesfeest of hoe je het ook noemen wilt. Ook zonder andere mensen zijn de kat en ik tevreden in een koud huis met uitzicht op een zonnige wereld. Waar de kale takken straks weer zullen bloeien en vrucht dragen.

Ik wens iedereen fijne feestdagen, hoe je die dagen ook wilt noemen.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Feestdagen”

  1. Natuurlijk vier je die feestdagen zoals je dat zelf kiest. Als dat voor jou kerst heet, dan is dat op geen enkele manier een probleem. Maar van een winkelier kun je niet verwachten dat die alle klanten negeert die een andere invulling geven aan die vrije dagen. Beseffen dat het ook anders kan is geen aantasting van je eigen viering.

   Like

 1. Misschien was het ooit een gelegenheid om de eigen wintervoorraad kritisch te beschouwen. In tijd van kou en schaarste een ander kans van overleven te geven met wat je zelf kunt missen. Voedsel of iets lekkers als anonieme gift. Dat zal ook lang geleden gewaardeerd zijn.

  Nu weer actueel, want een deel van de bevolking zit deze winter in de kou. Te lage inkomens. AOW al jaren niet geïndexeerd en nu ook losgekoppeld van het minimumloon. Ouderen die nog niet dood gaan aan een ziekte, aan uitgestelde zorg, kunnen alsnog dood gaan van kou en honger. De kiezers laten de meest harteloze en ondeskundige mensen regeren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het wordt tijd dat we gaan inzien dat we zelf verantwoordelijk zijn voor wat we doen, binnen de mogelijkheden die we hebben. Geen goden die onze keuzes dwingen. Geen staat die de plaats van goden inneemt. De nieuwe spuitreligie van onze regering wordt ons net zo goed opgedrongen als vroeger de tirannie van de Romeinse goden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Als regeringsbeleid dwingen wordt zonder discussie en argumenten, als alles wordt verplicht of verboden, ga je richting staatsreligie. Met een onzichtbare macht als excuus en als boeman. Staatsreligie is niet nieuw.
   Familie Kim heeft ook zo iets in het leven geroepen. Ze houden er een groot land mee in bedwang.

   Like

 3. interessante bespiegelingen Vlierbloesem! Zelf maak ik een duidelijk verschil tussen wetenschap en geloof, met de korte konstatering dat Einstein, een wetenschapper, gelovig was.
  Anderzijds noem ik het liberaal humanisme een geloof zonder een god buiten de mens. Waarbij de leden van deze kerk, ook voor elkaar, ontkennen dat ze er lid van zijn. Ik wens een ieder mooie dagen nog!

  Like

  1. Ik denk dat religie heel goed kan samengaan met wetenschap. Als de wetenschap maar vrij is in onderzoeken en bevragen, in publiceren en bediscussieren. Wetenschap kan niet afhankelijk worden gemaakt van religie zonder aan waarde te verliezen. Wetenschappelijke bevindingen mogen nooit een dogma worden, want dat belemmert ontwikkeling. Wetenschap is niet gelijk aan alles weten. Het is onderzoeken om iets te weten te komen.

   Like

   1. Helemaal eens. Stel nu dat Einstein volgens de wetenschappelijke regels de hypothese het gras is oranje, moet verwerpen als zijnde waar. Hij geeft het nog niet op, en wil verder onderzoek doen, hij twijfelt over de eerstvolgende hypothese het gras is groen en het gras is geel. Hij kan dan de keus maken tussen deze twee hypothesen door een muntje op te gooien. Einstein gooit dan geen muntje op maar kiest op andere gronden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: