Volgend jaar beter?

data bijgewerkt tot 30 december 2021

Het is alweer lang geleden dat ik in landen kwam waar ziekten voorkwamen die we hier niet kennen.

Vooraf kreeg ik de nodige vaccinaties. Ook kreeg ik medicatie mee voor als ik toch iets zou oplopen. De tandarts gaf me zelfs een tube lijm mee, zoals hij ook in de praktijk gebruikte om een losgeraakte kroon weer vast te plakken. “Dat kun je ook als voorlopige noodvulling gebruiken” zei hij.

Malaria

In het gebied waar ik heenging kwam malaria voor. De huisarts gaf me een recept voor hydroxychloroquine. “Meteen gebruiken als je gestoken bent.” adviseerde hij. “Niet afwachten of je malaria krijgt, geen test laten doen. Dat kost allemaal tijd en ondertussen verergert de ziekte.” Hij wist waar hij het over had, hij kende de gevolgen. “Als je in je slaap wordt gestoken, dan weet je niet welk insect dat deed en of je bent besmet. Het middel is ongevaarlijk, de ziekte niet.”

Ik werd gestoken en wist niet waardoor. Ik heb het medisch advies gevolgd en hydroxychloroquine ingenomen. Een kuurtje van een aantal dagen, waar ik geen last van had, maar misschien wel gevolgen van heb ondervonden.

Bijwerkingen

Niet tijdens het nemen van de tabletten, merkte ik iets van bijwerkingen. Maar daarna kreeg ik diarree. Later zag ik dat de groenten werden gewassen in niet erg schoon rivierwater, dat is een waarschijnlijker oorzaak geweest. Nog later vond ik in mijn ontlasting een erg lange lintworm. Daar moet ik al lange tijd mee hebben rondgelopen want het kost tijd om zo groot te groeien. Dat de hydroxychloroquine daar iets mee te maken had is mogelijk. Het middel heeft bijwerkingen, maar niet alle bijwerkingen zijn algemeen bekend en niet alle bijwerkingen zijn ongewenst.

De werking van hydroxychloroquine is als anti malaria middel bedoeld voor bestrijding van symptomen. Na besmetting volgt hoge koorts die de malariaparasiet doodt, maar ook de mens zelf kan doden. Tegen koorts werd ook wel kinine gebruikt. Hydroxychloroquine bleek beter te werken. Tegenwoordig worden tegen malaria weer nieuwe middelen gebruikt.

Hydroxychloroquine kan een anti parasitaire werking hebben die de malaria parasieten doodt en de lintworm het leven heeft gekost. Hydroxychloroquine wordt ook gebruikt als middel tegen de ontstekingen die door reuma worden veroorzaakt. Het is er niet voor op de markt gebracht, maar die toepassing is wel succesvol gebleken. Het is daarom toegestaan dit malaria medicijn voor te schrijven aan reumapatiënten.

Alle medicijnen hebben bijwerkingen. Onbedoelde werking die ongewenst kan zijn, andere bijwerkingen kunnen een plezierige bijkomstigheid zijn. Er zijn nu veel meer aandoeningen waarvoor hydroxychloroquine wordt toegepast en malaria bestrijding is zelfs niet meer de eerste toepassing in de Nederlandse bijsluiter.

Experiment

In het begin van de corona pandemie wist niemand hoe de ziekte bestreden kon worden. Er werd met bestaande medicatie geëxperimenteerd. Vanwege de hoge koorts van covid-19 patiënten werd ook hydroxychloroquine geprobeerd. Het bleek de patiënten niet te genezen.

Zeer zieke patiënten, die met hoge koorts op de intensive care afdeling lagen, verbeterden niet bij gebruik van hydroxychloroquine. Toch werden later nog testen gedaan met het middel. In Nederland werd een arts bekend door zijn vroegbehandeling met hydroxychloroquine en zinc. Een patiënt overleed en een aantal werd genezen. Hij maakte dit bekend. Zijn methode werd verboden.

In Nederland kunnen artsen, die nu nog hydroxychloroquine voorschrijven aan met corona virus besmette patiënten, beboet worden en zelfs hun artsen bevoegdheid verliezen. Censuur maakt publicatie over behandeling met hydroxychloroquine op een deel van het internet onmogelijk. In veel publicaties wordt het geneesmiddel daarom aangeduid met HCQ en in Spaans sprekende landen LCQ, of “het malaria geneesmiddel”.

Onderzoek

Er is vaker onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van dit middel voor behandeling van patiënten die met een corona virus mutant zijn besmet. Omdat er geen andere medicatie effectief was gebleken, werd toestemming voor klinisch onderzoek gegeven. Een aantal Nederlandse ziekenhuizen boden hun patiënten die behandeling aan als deelnemer aan onderzoek. De patiënten werden niet opzettelijk geïnfecteerd, maar waren al besmet. Ze hadden geen eerdere behandeling gekregen. Ze moesten boven 18 jaar zijn en hun toestemming hebben gegeven. Het onderzoek werd geleid door het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Een deel van de patiënten kreeg geen behandeling, zoals de standaard werkwijze in heel Nederland was. Ze werden alleen verzorgd en van zuurstof voorzien. Een deel werd behandeld met chloroquine en een deel met hydroxychloroquine. Patiënten werden in verschillende stadia van de ziekte behandeld.

Het onderzoek kon zonder financiële ondersteuning plaatsvinden, omdat de betrokken patiënten al voor verzorging in het ziekenhuis waren opgenomen. De normale vergoedingen voor ziekenhuisopname werden op de standaard wijze gefinancierd. Niemand werd extra betaald. De medicatie kostte bijna niks. Omdat hydroxychloroquine een oud patentvrij medicijn is, dat al lange tijd geleden toelating verkreeg, kan het erg goedkoop ingekocht. Het wordt in Nederland geproduceerd.

De resultaten zijn september vorig jaar al gepubliceerd in het International Journal of Infectious Diseases en je kunt hier een download ophalen:

Resultaten

Er bleek geen positief effect van chloroquine. Voor intensive care patiënten bracht ook hydroxychloroquine geen verbetering. Maar voor patiënten die nog niet aan intensive care opname toe waren bleek toepassing van hydroxychloroquine de intensive care opname vaak overbodig te maken.

Het Nederlandse onderzoek onder coördinatie van Isala is niet het eerste, het enige of het laatste onderzoek naar werkzaamheid van middelen. Er zijn andere onderzoeken geweest met een positieve uitkomst voor gebruik van HCQ en onderzoeken met een negatieve uitkomst. Positief waren vooral de resultaten waarbij de patiënt nog niet ernstig ziek was. Juiste timing bleek erg belangrijk.

Er is een meta analyse van ruim 300 onderzoeken naar bruikbaarheid van HCQ: https://c19hcq.com/

“Database of all HCQ COVID-19 studies. 369 studies, 273 peer reviewed, 303 comparing treatment and control groups. HCQ is not effective when used very late with high dosages over a long period (RECOVERY/SOLIDARITY), effectiveness improves with earlier usage and improved dosing. Early treatment consistently shows positive effects. Negative evaluations typically ignore treatment time, often focusing on a subset of late stage studies. In Vitro evidence made some believe that therapeutic levels would not be attained, however that was incorrect, e.g. see [Ruiz]. Recently added: McKinnonGrassin-DelyleRaoCalderón. HCQ or CQ has been officially adopted for early treatment in all or part of 38 countries (54 including non-government medical organizations).”

Ook andere middelen worden nog steeds onderzocht en toegepast. https://c19early.com/

Nieuwe medicatie

Er zijn nu nieuwe gepatenteerde geneesmiddelen. Daarvoor mag een versnelde toelatingsprocedure toegepast worden als er geen andere bruikbare middelen bestaan. Zolang oude patentvrije middelen niet mogen worden gebruikt, komen de nieuwe medicijnen in aanmerking voor die noodprocedure.

Ruim een jaar na het Isala onderzoek is toepassing van HCQ nog steeds in alle stadia van de ziekte verboden in ons land en heeft de farmaceutische industrie voldoende tijd gehad om nieuwe middelen te testen die de ziekte in de beginfase kunnen afremmen. De versnelde toelatingsprocedure is eerst in de USA gevolgd. Meestal volgen andere landen de beslissing die de FDA neemt. Concurrenten mogen die nieuwe middelen niet produceren, omdat er nu voor vele jaren patent op rust.

Lange termijn effecten van de nieuwe middelen zijn nog niet onderzocht omdat daarvoor de tijd ontbrak. In normale tijden zou dan geen toelating op de markt worden gegeven, maar nu wordt de versnelde noodprocedure gevolgd. De industrie was vooraf al zo zeker van toelating, dat ze alvast reclame maakten voor hun middelen. Wetenschappelijke publicaties zijn nog niet vrijgegeven.

Magische magistrale geneesmiddelen – 21 oktober 2021

Zoektocht naar corona medicatie – 11 november 2021

Vroegbehandeling en preventie van Covid-19 – 11 april 2021

Economie van medicijn industrie – 7 oktober 2021

Ook de corona vaccins zijn met de versnelde noodprocedure als medicijn toegelaten. Nu de werking van de vaccins tegenvalt, wordt ook in het Nederlands parlement gevraagd om inkoop van die nieuwe medicijnen voor vroegbehandeling na besmetting. Er wordt gewacht op goedkeuring.

Praktische problemen

Een praktisch probleem met de middelen voor vroegbehandeling is de beschikbaarheid. Het middel moet snel na besmetting beschikbaar zijn voor de besmette mensen. Een duur middel wordt niet makkelijk op grote schaal preventief uitgedeeld. De landen die direct na een positieve corona test direct een pakketje medicijnen meegeven, gebruiken daarvoor de goedkope patentvrije geneesmiddelen. Veilige dosering, werking en bijwerking is daarvan al voldoende bekend, zodat de medische begeleiding eenvoudiger is dan bij een nog onbekend medicijn.

Ook goedgekeurde medicijn kunnen problemen geven in combinatie met andere medicatie. Daarom is medische begeleiding altijd belangrijk. Artsen en apothekers moeten daar op letten. Medische begeleiding is niet mogelijk als artsen een werkzaam middel niet mogen voorschrijven. Patiënten zullen proberen de medicatie illegaal aan te schaffen en zonder medische begeleiding gebruiken. Dan is het risico van verkeerde combinaties en foute dosering groter.

De nieuwe vroegbehandelingsmedicatie is door de versnelde toelatingsprocedure weinig onderzocht op effecten in combinatie met andere medicatie. Dat maakt verantwoorde medische begeleiding lastig.

Vaccins

Het is nu algemeen erkend, dat de corona vaccins minder goed werken dan verwacht. Voor wie weinig las over dit onderwerp: Ook het RIVM erkent dit nu. Een vaccin kan zelf nooit een virus tegenhouden. Het kan alleen het immuunsysteem helpen een gevaarlijk virus te herkennen. Dat geldt net zo goed voor de griep prik, de corona prik en de pneumokokken prik.

Immuunsysteem

Opvallend is ook, dat in de voorlichting geen aandacht wordt gegeven aan de vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Inmiddels is algemeen bekend dat minimaal vitamine D3 en zinc noodzakelijk zijn voor het menselijk immuunsysteem. Bij tekorten kan het immuunsysteem niet goed werken.

Frisse lucht en vitamines – 11 augustus 2021

Corona gegevens en beleid november 2021 – 3 november 2021

Het immuunsysteem heeft die vitamines en mineralen nodig.

In het Nederlands beleid is geen aandacht voor de werking van het immuunsysteem. Vaccins kunnen niet goed werken bij mensen die een tekort aan vitamines en mineralen hebben. Vroege behandeling met hydroxychloroquine en zinc was door die huisarts niet zo gek bedacht, maar onvoldoende onderzocht. Jammer dat hij door de Nederlandse deskundigen voor kwakzalver werd uitgemaakt en moest stoppen met de vroegbehandeling met vitaminen, mineralen en hydroxychloroquine, die in Nederland werd verboden.

Ook wel jammer dat andere goedkope en veilige middelen, die al lange tijd een toelating als humane medicatie hebben, in Nederland voor Covid vroegbehandeling verboden worden. Nederland heeft nog steeds geen vroegbehandeling voor mensen na een positieve corona test, zoals dat in andere landen wordt gedaan. In Nederland moeten positief geteste mensen thuis blijven zonder behandeling. Wie in ademnood komt kan in het ziekenhuis worden opgenomen. Langzaam begint het initiatief op gang te komen om patiënten thuis van zuurstof te voorzien.

Volgens de cijfers die Nederland aan de WHO doorgeeft, geneest sinds 5 november 2021 in Nederland niemand meer van corona:

RIVM corona cijfers 5 november 2021:
Bevestigde besmettingen Nederland totaal: 2177707
Totaal overleden: 18517
Totaal genezen: 1993056

RIVM corona cijfers 30 december 2021:
Bevestigde besmettingen Nederland totaal: 3116039
Totaal overleden: 20892
Totaal genezen: 1993056

Het zijn de officiële cijfers, die Nederland doorgeeft aan de WHO. We moeten aannemen dat die correct zijn. Ik hoop dat 2022 betere resultaten laat zien.

(tekst © Vlierbloesem)

Op de volgende pagina staan weer de actuele corona cijfers tot 30 december 2021 voor Nederland en de wereld. De officiële cijfers, die landen zelf hebben doorgegeven aan de WHO.

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

9 gedachten over “Volgend jaar beter?”

 1. Je schrijft:
  “Het is nu algemeen erkend, dat de corona vaccins minder goed werken dan verwacht. Voor wie weinig las over dit onderwerp: Ook het RIVM erkent dit nu. Een vaccin kan zelf nooit een virus tegenhouden. Het kan alleen het immuunsysteem helpen een gevaarlijk virus te herkennen. Dat geldt net zo goed voor de griep prik, de corona prik en de pneumokokken prik.”

  Ik denk:
  De overheidsvoorlichting had daar meer aandacht aan moeten schenken dan aan tweedracht zaaien.
  Reageerders zoals Aaf zullen onwetend zijn. Dat is niet verwijtbaar. Maar vanuit onnozelheid een blogger beschuldigen van onjuiste informatie verspreiding is niet netjes. De volgende dag moesten officiële regeringsbronnen al toegeven dat de informatie in jouw blog correct is, Het zou de reageerders sieren om excuus aan te bieden voor hun valse beschuldigingen.

  Geliked door 2 people

  1. Ach, ze zal het wel niet begrepen hebben. En iedereen mag schrijven wat er in het hoofd omgaat. Ze dacht ook dat ik over haar kinderen en kleinkinderen beweerde dat ze zich niet konden laten testen, terwijl ik het had over 2 Engelse onderzoeken. Sommige mensen lezen wat te vluchtig en oordelen over wat ze denken dat er staat.

   Like

 2. Dankjewel weer voor jouw goed onderbouwd betoog.
  Ik onderzoek ook alles en denk er precies zó over.
  Nog steeds weggezet als zweverige gek en complot denker.
  Ik hoef mijn gelijk niet maar het zo bewust niet na willen denken van zovelen maakt me enorm moedeloos…en weinig hoopvol voor de mensheid.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben in Nederland instituten zoals het RIVM, omdat het onmogelijk is je over alles goed te informeren. Daar zouden we op moeten kunnen vertrouwen. Helaas bleek vanaf het begin dat woordvoerders van het RIVM niet bepaald aandachtig met die ziekte bezig waren geweest. De eerste Chinese publicaties die publiek toegankelijk waren, werden door hun niet gelezen. Ze namen geen kennis van onderzoeken en adviseerden op basis van gebrek aan kennis.

   Eerst werd ontkend dat het virus in Nederland een probleem kon geven. Daarna werd zonder onderzoek het ene na het andere advies gegeven. De Nederlandse regering gebruikte de RIVM adviezen als excuus voor maatregelen die dan weer wel en dan weer niet genomen werden.

   Bij de laatste perspresentatie voor de huidige lockdown stond de demissionaire minister van volksgezondheid de ongevaccineerden domweg te dreigen. De baas van het RIVM werd erbij gehaald om wetenschappelijk gewicht toe te voegen. Op vragen over de risico´s en maatregelen gaf hij het enig eerlijke antwoord: We weten het niet.

   Geliked door 1 persoon

  1. Een precies aantal zullen we nooit weten. Er zijn al plannen voor een parlementair onderzoek naar het handelen van onze overheid. Maar ik verwacht daar niet veel van. Ooit zal wel iemand het gaan becijferen.

   De echte aantallen slachtoffers van de Spaanse griep in begin vorige eeuw zijn nu nog steeds niet bekend. Cijfers daarover zijn schattingen. In die tijd kon over de ziekte in veel landen niet gepubliceerd worden door de censuur. Je zou verwachten dat met de toegenomen kennis en de vrijheid van meningsuiting die we hadden, niemand zou toestaan dat zoiets opnieuw zou gebeuren. Helaas liep het dit keer niet veel anders.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: