Raamfolie

Ik had vroeger gewoon gordijnen en voor de deurramen op maat gehaakte gordijntjes. Nu heb ik al een paar jaar stalen ramen en deuren die met plastic bekleed zijn. Daar kun je niets aan vast maken zonder te beschadigen.

Daarom heb ik kale deurramen en dat bevalt me niet.

Ik vind het er ongezellig uitzien. Het is wel handig om vrije uitkijk te hebben op de tuin en bezoekers aan huis. Inkijk vond ik lange tijd ook geen probleem, totdat de woningverhuurder iemand heeft aangenomen speciaal om bij de bewoners naar binnen te gluren.

Ongewenst bezoek 15 september 2020

Nu zie ik door de hele wijk folie op de ramen verschijnen. Iedereen plakt de ramen er mee vol. Meestal gewoon een matglaspatroon. Soms met een decoratie. Echt mooi vind ik het niet, maar ik heb net zoals de andere huurders een reden om toch alle ramen ergens mee af te dekken. En op die staal met plastic ramen laat niets anders zich goed bevestigen.

Ik zag afgelopen week bij de Aldi raamfolie liggen. Zonder lijm aan de achterkant. Het moet zich statisch aan de ramen hechten en dan kun je het er ook zo weer vanaf peuteren. Huisvlijt schreef er al in 2014 over en zij heeft ze dus al jaren op de ramen.

Ik heb een paar rolletjes meegenomen. De deurramen heb ik al zeer grondig schoon gemaakt, om een superglad vlak te krijgen. Zo hoop ik het zonder luchtbellen netjes op de ramen te krijgen. De volgende stap is het op maat knippen. Ik heb het nog even uitgesteld omdat ik niet zo goed durf.

Morgen dan maar?
Als iemand goede tips heeft, dan zijn die zeer welkom.

Video van Guy:

en hier nog één:

Ik heb hetzelfde type ramen. Maar de video is voor zelfklevende folie, dus met een lijm laag (?) Ik heb nu folie die zonder lijm statisch blijft plakken, zoals plastic aan van alles vast wil klitten. Zou dat het zelfde werken met die zeepsop?

Twijfel, twijfel,…

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

25 gedachten over “Raamfolie”

  1. Dat vind ik ook zo´n geklungel.
   Het vinden van de passende maat is al een opgave. Dus dan maar een te grote folie gekocht en die bijknippen. Geen geringe opgave.

   Voor mijn tablet kocht ik schermfolie. Niet precies passend, dus ik moest bijknippen. Uit de verpakking kwam een hard plastic vel met een zelfklevende folie. Ik wist niet welk deel er op het scherm moest. De folie kon ik bijknippen, dus heb ik die maar gebruikt. Het hard plastic deel kon niet kleiner gemaakt. Nu is die folie deels losgekomen en zitten er zandkorreltjes en luchtbellen onder.
   Ook niet echt een mooie oplossing.

   Voor mijn (niet slimme maar wel piepkleine) mobieltje bleek het makkelijkste een rol gewone transparantie verpakkingstape. Goed doorzichtig en na plakken aan de randen van het telefoontje afknippen. Iemand anders liet het schermpje van een gelijk model mobieltje onbeschermd. Dat is nu zo gekrast dat je er nauwelijks nog wat door ziet.

   Een telefoonhoesje helpt ook tegen krassen.

   Like

 1. 1 Deur is klaar.
  Het moeilijkste was goed afbreken van het afbreekmesje om een goed scherp snijvlak te krijgen. De maat aftekenen op de folie was ook wel even een dingetje, omdat geen potlood iets zichtbaar achterliet en de meeste stiften ook niets deden op het plastic.

  De folie zit op een rol die met plakband is vastgezet. Als je die tape eraf haalt blijft er een vieze plek plakkerigheid. Dat wilde ik niet op mijn raam. Ik moest onder en boven aan de rol een flink stuk wegknippen.

  Nu heb ik niet een overblijvende strook aan één stuk voor op het toiletraam. Desnoods zet ik daar verschillende restjes overgebleven folie tegen elkaar aan. Dat raampje hoeft niet mooi te worden. Belangrijkste is dat het die enge gluurder belemmert.

  In het donker kijk je nu niet meer van buitenaf door de deur ramen heen.
  De folie valt ook niet op. Morgen zal ik kijken hoe het er overdag uitziet.

  Like

  1. Ja, ik vind het een engerd.
   Bovendien vormt hij besmettingsrisico. Hij kletste zich bij mensen naar binnen tijdens de eerste lock-down. Zo iemand die geen enkele voorzorg in acht neemt en van deur tot deur gaat vormt een hoog risico als er een besmettelijke ziekte rondwaart.

   Like

 2. Ik heb dit folie ook voor het raam, wat uit 3 delen bestaat, in het midden folie met een rustige print van gras en vlinders, aan beiden zijkanten egaal.
  Het is wel iets, wat je het best samen kunnen doen als het een breed oppervlak is.
  Het snijden met een mesje hoeft ook niet zo hard erop geduwd te worden, dat je in de kit zou snijden, zo dik en stug is dat folie niet en eventueel met een liniaal erlangs snijden.
  Zelf ben ik er wel tevreden over.
  Lily

  Geliked door 1 persoon

   1. Statische, want met een lijmlaag is gewoon niet mooi te doen, ooit wel eens geprobeerd, maar was echt een teleurstelling! Plakken is ook plakken en het is soms lastig, zeker als je een groot oppervlak alleen moet doen, zit het even scheef, nou ja, vul maar in, wat met die statische niet is.
    Met statisch kan niets anders dan scheef snijden mis gaan, maar met een stevige liniaal en niet al te hard drukken moet het goed gaan.
    Lily

    Geliked door 1 persoon

    1. OK, ik waag het er maar op met een rolletje van de Aldi. Het was €4,95 voor een rol van 2 meter, die breed genoeg is voor de deur ramen. Dat is in ieder geval al een snelle bescherming tegen die enge gluurder.

     Ik hou dan nog wat restjes over om op het toiletraampje te plakken. Daar had ik ook een gordijntje dat er niet meer bevestigd kan worden sinds het houten raampje is vervangen door staal/plastic. Tot nu toe vond ik het geen probleem dat onbedekt te laten, Het raampje is hoog geplaatst en geen normaal mens gaat daar doorheen staan loeren. Maar die gluurder is een type dat een mobieltje op een selfiestick overal naar binnen wurmt om foto´s te maken.

     Like

       1. Gewoon met water, want je wilt er geen zeepwater onder, wat resten kan geven en het voordeel van water is dat je dan nog ietwat kunt schuiven met het folie. Zit het naar tevredenheid dan voorzichtig vanuit het midden naar de zijkanten strak vegen, zodat het overtollige water verwijderd wordt.
        Zit het er eenmaal naar wens op, heb je er geen omkijken meer naar en kan het als een gewone ruit gezeemd worden.
        Lily

        Geliked door 1 persoon

        1. Het zit erop. Bedankt voor de hulp.
         De voordeur heb ik gisteravond van buitenaf bekeken en daar zie je dan niks meer door als ik het licht uit heb. Ik moet het nog bij daglicht bekijken hoe het is als het licht achter de deur aan is.
         De achterdeur moet ik nog doen.

         Like

  1. Ja, dat is een beetje het probleem met die folie. Als het erop zit zie je zelf ook niks meer. Gordijnen zijn veel handiger. Die hang je op en wil je zelf kijken, dan schuif je ze opzij. Maar gordijnen kun je aan die deuren dus niet meer ophangen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor die link. Dat is mijn dilemma. Knip je verkeerd, dan is het verprutst. Maar snij je het af als het erop zit, dan kan het ook verkeerd gaan. De ramen zitten heel netjes gekit in de deuren. Als je gaat snijden dan zit je al gauw in die kit met het mesje.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale activist én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Simpel en Minimalistisch Leven

een blog over besparen, minimalisme, eenvoudig leven en het plezier daarin

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

Anno Zijlstra Blog

Thailand travel expert / broad interest in current social developments / annozijlstra@gmail.com

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Maak-Je-Eigen-Moestuintafel-gezonde lifestyle

Hier vind je tips hoe jij je eigen moestuintafel gaat starten! Wat heb je nodig? Hoe begin je met het zaaien van plantjes en het overpoten en wanneer zet ik ze in mijn moestuintafel? Hier vind je alle info die je nodig bent. Ik geef je goede tips met voorbeelden van mijn eigen moestuintafel.

%d bloggers liken dit: