Consumenten prijs index cijfers bijgewerkt.
Terugkijkend naar wat ik in 2016 aan prijsontwikkeling noteerde, zie ik dat ik in die tijd nog boerenkaas kon kopen.
Nu is er alleen nog de supermarkt. Maar wel goedkoper. De boerenkaas was er niet onder de 10 euro per kilo. Nu kost de jonge Goudse kaas in de supermarkt rond de 7 euro per kilo. In de aanbieding soms rond de 6 euro.
Meel om zelf brood te bakken is flink in prijs gestegen. Het goedkoopste meel is nog steeds witte bloem. Tussen 2002 en 2016 steeg de prijs van 15 cent naar 35 cent. Het is al lange tijd zo rond de 45 cent en gisteren zag ik in de supermarkt dat goedkoop meel 59 cent per kilo kost. Volkoren meel kost €1,14 bij de super.
Een bakker is er niet meer. Kant en klaar gebakken brood is bij de supermarkt te koop. Een volkoren bruin kost ongeveer 1 tot 2 euro. Afhankelijk van welke je kiest. Oud brood, dat mijn bakker in Leiden in de vriezer bewaarde voor klanten die te laat kwamen voor vers brood, gaf hij gratis mee. Sommige klanten kochten gewoon brood voor zichzelf en vroegen daarbij een brood voor de hond. Dat was datzelfde gratis brood van de vorige dag uit de vriezer. Nu wordt in de supermarkt “vriesvers” brood verkocht. Voor 2 euro.
Maar er is ook supermarkt brood in de aanbieding. Ik nam een volkoren broodje uit de aanbieding van Aldi mee voor 79 cent. Meestal bak ik zelf, maar af en toe een fabrieksbrood is ook te doen. Een stukje paté was vanwege de verkoopdatum 75 cent. Zoute haring was ook in de aanbieding. Er is geen verschil tussen de supermarkt haring en de haring die aan de stal wordt verkocht. Het komt allemaal uit de zelfde groothandel.
Groente is nu nog veel duurder dan wat ik in 2016 noteerde. Een stengel prei kostte in 2013 nog 19 cent per stuk. In 2016 werd dat 39 cent. Op dit moment liggen ze voor 59 cent in de winkel. Winterwortelen waren in 2013 nog 39 cent per kilo, in 2016 79 cent en in 2021 meestal 99 cent. Maar soms is er een aanbieding. Vandaag is knolselderij en winterwortelen in de aanbieding voor €1,33 per kilo. Gek genoeg kost een stel wortelen in plastic zak vaak minder dan onverpakte wortelen. Steeds vaker is groente niet meer onbewerkt te koop. Zakken geschrapte wortelen zijn niet langer dan een dag te bewaren. Bladgroenten zitten gesneden in een plastic zak. Eet je niet snel alles op dan is de volgende dag alles bedorven. Wie de afgelopen maanden mijn blog las weet dat uit de tuin voortaan heel weinig groenten en fruit zal komen.
Actuele prijzen per artikel per winkel kun je hier opzoeken, met weergave van het prijsverloop over een aantal maanden: https://www.supermarktscanner.nl/
De meest recente CBS cijfers met consumentenprijs index zijn hier te vinden: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-consumentenprijzen
De oude prijsindex cijfers vanaf 1900 kwamen ook van het CBS en kun je nog terug vinden onderaan deze pagina: https://vlierbloesem.wordpress.com/genoeg/ waar ik de nieuwste beschikbare gegevens aan heb toegevoegd.
Voor Nederlanders die geen hoog inkomen hebben zijn de gestegen energieprijzen en kosten van huisvesting het meest ingrijpend. Mijn verhuurder verhoogt de huurprijzen elk jaar maximaal, zodat alle woningen boven de huurgrens voor sociale woningen getild worden. Niet alleen maakt dat wonen onbetaalbaar voor wie de woningen bedoeld waren, maar het maakt de verhuurder almachtig. Eénmaal boven die grens mag de verhuurder doen waar die trek in heeft.
De wijk is ooit door de overheid gebouwd om te voorzien in woonruimte voor mensen met een laag inkomen. Voor 1 gulden werd de hele wijk in eigendom overgedragen aan een woningbouw vereniging, die werd omgevormd tot een commercieel opererende woning corporatie en zich ontwikkelt tot een ordinaire huisjesmelker.
Het worden Noorse prijzen zeg! Hoewel de prijzen hier ook stijgen.
We worden met zijn allen in een richting van complete afhankelijkheid gedrukt. Dat is heel zorgwekkend. Enige dat helpt is de handen in elkaar slaan, ons vermogen weghalen bij de banken, weer zelf dingen gaan doen, samen doen… Dit gaat niet goed.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb hier samen met buren een groententuin, fruit, kippen en konijnen gehad. Een gezamenlijke houtkachel met grill en rook mogelijkheid, waar met gietijzeren pannen op gekookt kon worden. Een voorraad stookhout, die kwam van de bomen die mensen uit hun tuin weg wilden hebben en pallets die bedrijven kwijt wilden. We waren op alles voorbereid, maar dat wekt kennelijk irritatie.
Iemand maakte een gat in het gaas dat de kippen beschermde er stuurde een fret naar binnen. Voor de dieren was het hier niet meer veilig. Buren zijn gestorven. Ik ben als enige over met een tuin die klein is om van te eten. En wat ik nog kon redden wordt me nu dwangmatig afgenomen als de verhuurder zijn zin krijgt. Samen zelf dingen doen gaat niet meer op als mensen overlijden en je alleen overblijft.
LikeGeliked door 1 persoon
Oef, wat verdrietig van de kippen. En voor jou. Echt, wat een….
Allemaal zo mijlenver afgedwaald van de natuur, van hun eigen natuur.
En straks zit iedereen helemaal muurvast, alles electrisch en derhalve op afstand bestuurbaar en al het andere verboden. Want ‘milieubelasting’. Of ‘besmettingsgevaar’. Maar zo lang de meerderheid nog comfortabel is met Netflix en crappy food en hun 5e booster om weer een weekje aan de Costa del Sol te mogen liggen dan verandert er niet veel ben ik bang. Zal er toch iets ingrijpenders moeten gebeuren.
Mensen snappen niet dat we in oorlog zijn, ik denk letterlijk, hoewel de wapens nu anders dan zijn 80 jaar geleden. Alles wat goed en vrij is, moet en zal kapot.
Enige dat we kunnen doen is handen ineen slaan en er het beste van maken… Maar hoe, haha 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Wat erg dat een initiatief dat zo mooi begon eindigt met een op winstbeluste huisjesmelker zeg!
LikeLike
Het resultaat van afschaffen van alle waarborgen voor behoud van de oorspronkelijke doelstellingen. Er zijn veel voorbeelden van woningcorporaties die de zelfde weg gaan. Geld gaat boven mensen, helaas.
LikeLike
Minimumloon en bijstandsuitkering krijgen een salarisverhoging van 7,5%. De AOW is daar nu net van losgekoppeld dus de gepensioneerden profiteren hiervan niet mee. In tegenstelling van wat vaak beweerd wordt zijn gepensioneerden helemaal niet rijk. En dan wordt ze dit ook nog afgenomen. De loonsverhogingen in het algemeen dekken bij lange na de prijsstijgingen niet.
LikeGeliked door 2 people
Pensioenen zijn op zijn best 70% van het laatst verdiende loon, dus altijd minder dan het inkomen was. Maar de grondslag van het pensioen werd al vaak gewijzigd en altijd in het nadeel van de pensioengerechtigde. Onderweg naar de pensioenleeftijd zijn mensen op verschillende manieren bestolen. Ouder personeel werd vaker ontslagen en ze hadden weinig kans op nieuw werk. Leeftijdsontslag op de 65ste verjaardag bleef bestaan, maar de pensioenleeftijd ging omhoog. Velen moesten naar de bijstand. Dan geldt pensioenaanspraak als vermogen dat eerst opgemaakt moet worden, voordat een uitkering betaald werd. Voor die pensioenen gelden erg onvoordelige afkoopregelingen. De verzekeringsbedrijven konden ongestraft allerlei slechte pensioenverzekeringen verkopen, zodat er na jaren betalen weinig pensioen werd uitgekeerd. Bedrijfspensioenen konden legaal leeggeroofd door de bedrijven en de staat heeft ook flink uit de pensioenpotten gegraaid. Wat overbleef aan pensioenrechten werd niet meer geïndexeerd, waardoor de maandelijkse betalingen steeds minder waarde hebben. Een reparatie door verhoging van de AOW verwacht ik van dit kabinet niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Een middelgroot gezin zal veel geld kwijt zijn alleen al om te eten.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat die prijsstijgingen hard aankomen bij gezinnen met lage inkomens. En tegenwoordig met al die flexibele arbeidscontracten kan ook de onzekerheid van het inkomen een groot probleem vormen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben haast blij gepensioneerd te zijn.😏
LikeGeliked door 1 persoon
Moeilijk om steeds minder te kunnen kopen,als je budget niet zo ruim is. Vaak is “gezond”voedsel ook een stuk duurder
LikeGeliked door 1 persoon
Biologische producten kosten meer dan de “gewone”, maar basisproducten zijn goedkoper dan kant en klare maaltijden. De pizzabezorger zal het bij mij niet druk krijgen. Ook de andere maaltijden aan huis zal ik niet vaak laten komen. Zelf koken is meestal gezonder en goedkoper. Maar duur wordt alles, want ons geld is steeds minder waard.
LikeLike