Consumentenprijs stijgingen

Consumenten prijs index cijfers bijgewerkt.

Terugkijkend naar wat ik in 2016 aan prijsontwikkeling noteerde, zie ik dat ik in die tijd nog boerenkaas kon kopen.

Nu is er alleen nog de supermarkt. Maar wel goedkoper. De boerenkaas was er niet onder de 10 euro per kilo. Nu kost de jonge Goudse kaas in de supermarkt rond de 7 euro per kilo. In de aanbieding soms rond de 6 euro.

Meel om zelf brood te bakken is flink in prijs gestegen. Het goedkoopste meel is nog steeds witte bloem. Tussen 2002 en 2016 steeg de prijs van 15 cent naar 35 cent. Het is al lange tijd zo rond de 45 cent en gisteren zag ik in de supermarkt dat goedkoop meel 59 cent per kilo kost. Volkoren meel kost €1,14 bij de super.

Een bakker is er niet meer. Kant en klaar gebakken brood is bij de supermarkt te koop. Een volkoren bruin kost ongeveer 1 tot 2 euro. Afhankelijk van welke je kiest. Oud brood, dat mijn bakker in Leiden in de vriezer bewaarde voor klanten die te laat kwamen voor vers brood, gaf hij gratis mee. Sommige klanten kochten gewoon brood voor zichzelf en vroegen daarbij een brood voor de hond. Dat was datzelfde gratis brood van de vorige dag uit de vriezer. Nu wordt in de supermarkt “vriesvers” brood verkocht. Voor 2 euro.

Maar er is ook supermarkt brood in de aanbieding. Ik nam een volkoren broodje uit de aanbieding van Aldi mee voor 79 cent. Meestal bak ik zelf, maar af en toe een fabrieksbrood is ook te doen. Een stukje paté was vanwege de verkoopdatum 75 cent. Zoute haring was ook in de aanbieding. Er is geen verschil tussen de supermarkt haring en de haring die aan de stal wordt verkocht. Het komt allemaal uit de zelfde groothandel.

Groente is nu nog veel duurder dan wat ik in 2016 noteerde. Een stengel prei kostte in 2013 nog 19 cent per stuk. In 2016 werd dat 39 cent. Op dit moment liggen ze voor 59 cent in de winkel. Winterwortelen waren in 2013 nog 39 cent per kilo, in 2016 79 cent en in 2021 meestal 99 cent. Maar soms is er een aanbieding. Vandaag is knolselderij en winterwortelen in de aanbieding voor €1,33 per kilo. Gek genoeg kost een stel wortelen in plastic zak vaak minder dan onverpakte wortelen. Steeds vaker is groente niet meer onbewerkt te koop. Zakken geschrapte wortelen zijn niet langer dan een dag te bewaren. Bladgroenten zitten gesneden in een plastic zak. Eet je niet snel alles op dan is de volgende dag alles bedorven. Wie de afgelopen maanden mijn blog las weet dat uit de tuin voortaan heel weinig groenten en fruit zal komen.

Actuele prijzen per artikel per winkel kun je hier opzoeken, met weergave van het prijsverloop over een aantal maanden: https://www.supermarktscanner.nl/

De meest recente CBS cijfers met consumentenprijs index zijn hier te vinden: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-consumentenprijzen

De oude prijsindex cijfers vanaf 1900 kwamen ook van het CBS en kun je nog terug vinden onderaan deze pagina: https://vlierbloesem.wordpress.com/genoeg/ waar ik de nieuwste beschikbare gegevens aan heb toegevoegd.

Voor Nederlanders die geen hoog inkomen hebben zijn de gestegen energieprijzen en kosten van huisvesting het meest ingrijpend. Mijn verhuurder verhoogt de huurprijzen elk jaar maximaal, zodat alle woningen boven de huurgrens voor sociale woningen getild worden. Niet alleen maakt dat wonen onbetaalbaar voor wie de woningen bedoeld waren, maar het maakt de verhuurder almachtig. Eénmaal boven die grens mag de verhuurder doen waar die trek in heeft.

De wijk is ooit door de overheid gebouwd om te voorzien in woonruimte voor mensen met een laag inkomen. Voor 1 gulden werd de hele wijk in eigendom overgedragen aan een woningbouw vereniging, die werd omgevormd tot een commercieel opererende woning corporatie en zich ontwikkelt tot een ordinaire huisjesmelker.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Consumentenprijs stijgingen”

 1. Het worden Noorse prijzen zeg! Hoewel de prijzen hier ook stijgen.
  We worden met zijn allen in een richting van complete afhankelijkheid gedrukt. Dat is heel zorgwekkend. Enige dat helpt is de handen in elkaar slaan, ons vermogen weghalen bij de banken, weer zelf dingen gaan doen, samen doen… Dit gaat niet goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb hier samen met buren een groententuin, fruit, kippen en konijnen gehad. Een gezamenlijke houtkachel met grill en rook mogelijkheid, waar met gietijzeren pannen op gekookt kon worden. Een voorraad stookhout, die kwam van de bomen die mensen uit hun tuin weg wilden hebben en pallets die bedrijven kwijt wilden. We waren op alles voorbereid, maar dat wekt kennelijk irritatie.

   Iemand maakte een gat in het gaas dat de kippen beschermde er stuurde een fret naar binnen. Voor de dieren was het hier niet meer veilig. Buren zijn gestorven. Ik ben als enige over met een tuin die klein is om van te eten. En wat ik nog kon redden wordt me nu dwangmatig afgenomen als de verhuurder zijn zin krijgt. Samen zelf dingen doen gaat niet meer op als mensen overlijden en je alleen overblijft.

   Geliked door 1 persoon

   1. Oef, wat verdrietig van de kippen. En voor jou. Echt, wat een….
    Allemaal zo mijlenver afgedwaald van de natuur, van hun eigen natuur.
    En straks zit iedereen helemaal muurvast, alles electrisch en derhalve op afstand bestuurbaar en al het andere verboden. Want ‘milieubelasting’. Of ‘besmettingsgevaar’. Maar zo lang de meerderheid nog comfortabel is met Netflix en crappy food en hun 5e booster om weer een weekje aan de Costa del Sol te mogen liggen dan verandert er niet veel ben ik bang. Zal er toch iets ingrijpenders moeten gebeuren.
    Mensen snappen niet dat we in oorlog zijn, ik denk letterlijk, hoewel de wapens nu anders dan zijn 80 jaar geleden. Alles wat goed en vrij is, moet en zal kapot.
    Enige dat we kunnen doen is handen ineen slaan en er het beste van maken… Maar hoe, haha 😀

    Geliked door 1 persoon

  1. Het resultaat van afschaffen van alle waarborgen voor behoud van de oorspronkelijke doelstellingen. Er zijn veel voorbeelden van woningcorporaties die de zelfde weg gaan. Geld gaat boven mensen, helaas.

   Like

 2. Minimumloon en bijstandsuitkering krijgen een salarisverhoging van 7,5%. De AOW is daar nu net van losgekoppeld dus de gepensioneerden profiteren hiervan niet mee. In tegenstelling van wat vaak beweerd wordt zijn gepensioneerden helemaal niet rijk. En dan wordt ze dit ook nog afgenomen. De loonsverhogingen in het algemeen dekken bij lange na de prijsstijgingen niet.

  Geliked door 2 people

  1. Pensioenen zijn op zijn best 70% van het laatst verdiende loon, dus altijd minder dan het inkomen was. Maar de grondslag van het pensioen werd al vaak gewijzigd en altijd in het nadeel van de pensioengerechtigde. Onderweg naar de pensioenleeftijd zijn mensen op verschillende manieren bestolen. Ouder personeel werd vaker ontslagen en ze hadden weinig kans op nieuw werk. Leeftijdsontslag op de 65ste verjaardag bleef bestaan, maar de pensioenleeftijd ging omhoog. Velen moesten naar de bijstand. Dan geldt pensioenaanspraak als vermogen dat eerst opgemaakt moet worden, voordat een uitkering betaald werd. Voor die pensioenen gelden erg onvoordelige afkoopregelingen. De verzekeringsbedrijven konden ongestraft allerlei slechte pensioenverzekeringen verkopen, zodat er na jaren betalen weinig pensioen werd uitgekeerd. Bedrijfspensioenen konden legaal leeggeroofd door de bedrijven en de staat heeft ook flink uit de pensioenpotten gegraaid. Wat overbleef aan pensioenrechten werd niet meer geïndexeerd, waardoor de maandelijkse betalingen steeds minder waarde hebben. Een reparatie door verhoging van de AOW verwacht ik van dit kabinet niet.

   Geliked door 1 persoon

  1. Biologische producten kosten meer dan de “gewone”, maar basisproducten zijn goedkoper dan kant en klare maaltijden. De pizzabezorger zal het bij mij niet druk krijgen. Ook de andere maaltijden aan huis zal ik niet vaak laten komen. Zelf koken is meestal gezonder en goedkoper. Maar duur wordt alles, want ons geld is steeds minder waard.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: