Maskerade

type 2
FFP2 = KN95 = N95
FFP3 = KN100 = N100

Dan moet het weer wel en dan moet het weer niet.

De goede kwaliteit was verboden en nu wordt die weer aangeraden. Straks misschien zelfs buiten verplicht. Ze hebben kennelijk nooit geweten waarmee ze bezig zijn, onze bewindslieden in Nederland.

Banksy – chirurgisch masker

Luchtfilters

Eerder schreef ik er al over. Als dit virus via ingeademde lucht je longen besmet, dan zijn er mogelijkheden om de hoeveelheid besmette lucht te verminderen. Je kunt buiten blijven, waar de lucht minder besmettelijke deeltjes bevat dan binnen. Lucht in de ruimte waar je bent kan gefilterd worden, zodat je zo schoon mogelijke lucht inademt. Je kunt de lucht die je inademt filteren door het dragen van een masker.

Verboden wordt verplicht

Het voor de gewone burger verbieden van kwalitatief voldoende filterende maskers was raar. Om geen sterkere term te gebruiken. Maar nu wordt die dus aangeraden en misschien zelfs verplicht. Ik hoop dat ze er aan denken om al die tegenstrijdige wetgeving op te ruimen, anders is straks weer iedere Nederlander strafbaar, omdat het onmogelijk is om die wirwar van onlogische wetgeving niet te overtreden.

Type 2

De laatste keer dat ik in de Action was, zag ik daar van die geplooide lichtblauwe chirurgen maskertjes. Type 2 stond er op, maar een certificering heb ik niet kunnen vinden. Er zijn ook van die witte snaveltjes met certificaat FFP2. Heel veel andere modellen worden gemaakt van dat witte filtachtige kunststof materiaal. Nu heeft het OMT laten weten dat het beter is om “type 2” maskers te dragen, maar wat is dan “type 2”. Als je de beschrijvingen beluistert, dan bedoelen ze hiermee de tot nu toe verboden FFP2 maskers, maar dan zonder Europees keurmerk. Want het Europese CE keurmerk is er voor maskers met classificatie FFP1, FFP2 en FFP3. Dat duidt op de fijnmazigheid van de filtering.

Europa, China en de USA hebben ieder hun eigen certificering , met een eigen aanduiding, maar overeenkomende kwaliteiten: FFP2 = KN95 = N95 en dat wordt nu dus Type 2 genoemd. Ik heb ze gebruikt en ik vind ze ongemakkelijk. Bovendien zijn het wegwerpmaskers en dus milieu onvriendelijk.

Herbruikbaar

Naar een betere oplossing zocht ik maanden geleden. Comfortabeler, milieuvriendelijker en met de best mogelijke deeltjesfiltering. Hier is het terug te lezen:

FFP3 = KN100 = N100

Nu gebruik ik al lange tijd de herbruikbare maskers waar verschillende filters op gezet worden. Die kunnen alle mogelijke chemicaliën uitfilteren of kleine deeltjes, met certificering FFP1, FFP2 en FFP3. Ik gebruik FFP3 = KN100 = N100.

In de winkel heb ik een halfgezichtsmasker op met de beste kwaliteit deeltjesfilter, geschikt voor virus filtering. Die is niet zo benauwd als die wegwerp dingen. Sluit goed aan zodat een bril niet beslaat. Ik koos er de filters bij die geschikt zijn voor hergebruik. Ze kunnen volgens 3M een paar jaar meegaan. “As long as a pandemic lasts”

Deze maskers passen beter, zijn comfortabeler dan de wegwerpmaskertjes en minder vervuilend omdat ze veilig hergebruikt kunnen worden. Dat masker gebruik ik met andere filters ook bij het klussen. Wil ik mijn ogen beschermen, dan draag ik een volgezichtsmasker, waar de zelfde filters op passen.

Na elk gebruik desinfecteer ik het met desinfectiedoekjes van de Action. Ik heb daar gelukkig nog wat van in huis, want Action is volgens onze regering “niet essentieel” en moet dus dicht blijven. Het is waarschijnlijk niet het soort winkel waar mensen met hun salaris boodschappen doen. Ze weten weer eens niet wat ze doen. Maar nu jij deze informatie hebt gelezen weet jij het wel.

Op de volgende pagina staan nu weer de actuele corona cijfers tot 13 januari 2022 voor Nederland en de wereld. De officiële cijfers, die landen zelf hebben doorgegeven aan de WHO.

(tekst © Vlierbloesem)
(streetart © Banksy)

Pagina’s: Pagina 1, Pagina 2

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Maskerade”

  1. Waarschijnlijk staat het op die maskertjes gedrukt.
   Bij de Action zag ik dat geplooide model in lichtblauw, roze en zwart. Op de verpakking stond Type2.
   Die geplooide maskertjes sluiten niet goed aan op je gezicht, zodat je veel lucht ademt die er langs gaat. De maskertjes van dat witte filtachtige spul kunnen beter aansluiten, maar dan moet het model wel bij je gezicht passen. Dat type is vaak ook weer een stuk duurder.

   De regering heeft al laten uitlekken dat de “niet essentiele winkels” weer open gaan voor bezoek op afspraak. Dat lijkt me voor veel winkels niet zinvol. Maar op de website van Action zag ik dat ze “click and collect” aanbieden. Action had altijd al van die witte vilt dingen op de gereedschapsafdeling. Maar welke categorie die waren weet ik niet en ook niet of ze die nu nog hebben.

   In de supermarkt verkopen ze die geplooide dingen, waarvan ik ook geen certificaat of type aanduiding heb kunnen vinden.

   Like

 1. Ik ben die ‘snavels’ echt helemaal zat. Ik maak er geen studie van en gebruik ze zo weinig mogelijk. Behalve in de super om al teveel commentaar te voorkomen. Vandaag bij de groenteboer en bij Intratuin zonder snavel naar binnen. De winkeljuffrouw kon mij veel beter verstaan dan de klant voor mij die bijna z’n hele aangezicht had afgedekt met een vreemde luier. Geen gezicht en nogal benauwend. Gewoon afschaffen die handel. Besmettingen met de omikron-variant zijn absoluut niet dodelijk en voor de jongeren zelfs beter om het te krijgen om daarna een hele tijd klaar te zijn met het virus vanwege natuurlijke immuniteit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je zou best gelijk kunnen hebben. Ik kan me niet permitteren om ziek te worden. Ook geen griep. Dus ik draag wel een masker om te filteren wat ik inadem. Maar ik kies dan wel het masker en de filters die ook echt iets doen en waar ik ook bij het klussen nog iets aan heb.

   Geliked door 1 persoon

 2. Al doende leert men, maar soms een beetje traag. ☻
  Ik heb de FFP2 en die bevalt me beter dan de andere en de geplooide. Meer plaats voor neus en adem, voor mijn gevoel. Wat er ook wordt aangeraden of verplicht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien horen we vrijdag wat er nu werkelijk van ons verlangd wordt.
   Wat het ook wordt, ik heb al lange tijd geleden besloten te kiezen voor een goede luchtfiltering, onafhankelijk van wat anderen ervan vinden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: