De beelden van de eerste corona patiënten en verhalen over de ziekte lieten een ernstig ziektebeeld zien. De Omicron mutanten – het zijn er inmiddels alweer meer dan die eerste die in Zuid Afrika ontdekt werd – veroorzaken andere verschijnselen dan de vele voorgaande mutanten. Dat zijn verschijnselen die ook op andere ziekten kunnen wijzen.
Nederland
Op de website van de Nederlandse overheid worden symptomen niet onderverdeeld in verschijnselen die bij de Delta mutanten horen en welke bij de Omicron tak van de Corona familie.
Hier https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/gezondheid-en-zorg/symptomen-coronavirus is te lezen:
“Deze symptomen komen vaak voor bij een besmetting met het coronavirus:
- U bent verkouden (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn);
- U hoest;
- U bent benauwd of kortademig;
- U heeft verhoging (tot 38 graden Celsius);
- U heeft koorts (vanaf 38 graden Celsius);
- U ruikt en/of proeft plotseling niets meer, zonder dat uw neus verstopt is.
Lang niet iedereen krijgt hoge koorts na Omicron besmetting.
Meer symptomen zijn hier te vinden:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ziekte
Wijzigingsdatum 17-01-2022 | 15:24 “
Daar staat de nieuwe Nederlandse lijst met de meest voorkomende klachten bij COVID-19:
- “Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
- Hoesten
- Benauwdheid
- Verhoging of koorts
- Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Minder voorkomende klachten:
- Vermoeidheid
- Algehele pijnklachten
- Hoofdpijn
- Oogpijn
- Spierpijn
- Duizeligheid
- Prikkelbaarheid/verwardheid
- Buikpijn
- Afvallen/verlies van eetlust
- Diarree
- Overgeven / misselijkheid
- Oogontsteking
- Verschillende huidafwijkingen
- Zich niet lekker voelen“
Die Nederlandse lijst met minder voorkomende corona klachten treedt ook op bij tal van andere ziekten en infecties.
Griep
Dit zijn klachten waarvoor Nederlanders niet snel naar een dokter zullen gaan. Het lijkt op griep. Op influenza wordt in Nederland niet getest, behalve bij melding door een beperkte selectie van huisartsen. Dat dient om een griep epidemie te kunnen waarnemen. Medicatie wordt in Nederland niet voor griep toegepast, tenzij er een longontsteking is ontwikkeld. We weten dus niet hoe vaak die griepverschijnselen worden veroorzaakt door influenza, door corona, of door een ander virus. Kennelijk is voor de verzekering en de regering de Nederlandse bevolking geen medisch onderzoek waard.
Protocol
De meeste Nederlandse huisartsen gaven nooit aandacht aan dat ziektebeeld, zodat Nederlanders hebben afgeleerd zich met griepachtige symptomen bij een arts te melden. De artsen houden zich aan de instructies die ze krijgen van de overheid en de ziektekosten verzekeringen. De richtlijnen melden dat onderzoek te duur is.
Penny wise
Door het negéren van die verschijnselen worden in Nederland veel ziekten gemist. Een ziekte die zich onbehandeld verder ontwikkelt kan tot ernstige klachten leiden waarvan de behandeling duurder is, of onmogelijk omdat het voor behandeling te laat is. Iemand die altijd gezond en sterk was, krijgt na besmetting de eerste symptomen. Dan is er volgens het protocol geen reden voor onderzoek. Totdat de conditie te slecht is geworden voor behandeling en de ziekte dodelijk is en onbehandelbaar.
Hepatitis laat je niet hoesten en niezen, maar verder vertoont dat in het beginstadium de zelfde symptomen als Omicron. Volgens het protocol wordt niet getest op hepatitis. Het protocol stelt dat een hepatitis test te duur is. Pas als de ziekte ernstig is geworden wordt alsnog getest. Behandeling van hepatitis is duur geworden sinds de fabrikant een goedkoop medicijn van de markt heeft genomen en vervangen door een peperduur nieuw middel. Onbehandeld wordt het een langdurige slopende ziekte die uiteindelijk dodelijk is.
Marktverstoring
Corona zelftesten zijn regelmatig uitverkocht. De Nederlandse regering wil ze niet gratis verstrekken, omdat het de commerciële markt zou verstoren. Een kwestie van prioriteiten. Er kan een afspraak gemaakt voor een gratis PCR corona test door de GGD. Er wordt alleen getest op corona besmetting. Er wordt niet gekeken of de verschijnselen veroorzaakt worden door andere besmettelijke ziekten.
Steekproefsgewijze wordt onderzocht of het een Omicron mutant betreft, maar de uitslag daarvan wordt niet verteld aan degene die getest wordt. Ook is geen aandacht voor andere ziekten. Na de test krijgt betrokkene bericht of de test positief of negatief is voor corona.
Bij een positieve uitslag van de corona test moet je thuis blijven. Is de uitslag negatief dan kan om een QR code gevraagd worden die toegang geeft tot evenementen, horeca en vakantiereizen.
Engelse symptomen
De officiële Britse lijst met symptomen wijkt af van wat er in onderzoek wordt gevonden. Volgens waarnemingen in het Engelse ZOE onderzoek zijn de volgende verschijnselen het meest gemeld:
Uit Engels onderzoek van ZOE blijken de meest gemelde klachten te staan in de Nederlandse lijst met minder voorkomende klachten. In de UK werd de Omicron eerder waargenomen dan in Nederland. Op dit moment worden daar de corona besmettingen voor 99% veroorzaakt door Omicron. In Nederland zou die verhouding anders kunnen zijn.
- Loopneus en verstopte neus
- Hoofdpijn
- Lichte tot ernstige vermoeidheid
- Niezen
- Geïrriteerde of zere keel
- Gezwollen lymfeklieren
- Onbestemde pijnklachten
- Rugpijn
- Pijnlijke organen
- Oorpijn
- Oogpijn
- Spierpijn
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Geen eetlust
- Hoesten
Ook op het Britse eiland wordt niet direct aandacht gegeven aan die ziekteverschijnselen. Als corona besmetting na een test is vastgesteld moet je thuis blijven zolang je ziek bent. Je kunt iets tegen hoofdpijn nemen. Meestal wordt Paracetamol aangeraden.
Ik vind het nu best verwarrend, wanneer je gealarmeerd moet zijn. De symptomen zijn nu veel diffuser.
LikeLike
Uit Engels onafhankelijk onderzoek blijkt bovendien dat daar nu veel mensen geen symptomen hebben. Maar als ze voor bijvoorbeeld een gebroken been in het ziekenhuis worden opgenomen dan volgt een routine controle op corona besmetting. Dan blijkt pas dat ze besmet zijn. Het is dus bijna onmogelijk te weten of iemand besmet is, want als je er niets van merkt, doe je ook geen test.
LikeLike
Lastig,dat al die infecties zo op elkaar lijken. 2 w. geleden leken mijn klachten op beginnende griep. Zelftest negatief. Toch maar yoga afgezegd en bij ieder uit de buurt gebleven. Ongeacht diagnose wilde ik niemand besmetten
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is goed en verantwoord tegenover andere mensen. Uit de buurt blijven is nog altijd de beste bescherming tegen besmetting. In de Nederlandse gezondheidszorg is dan nog steeds een risico dat je een andere ziekte hebt opgelopen, waar geen onderzoek naar wordt gedaan. Het is niet algemeen bekend, dat je dan het beginstadium van een ernstige ziekte kunt doormaken, die niet op tijd ontdekt wordt. En dat alleen maar omdat onze overheid samen met de verzekeraars heeft besloten dat het onderzoek te duur is.
LikeLike
Ja triest he? Ook een deel van de oversterfte?
LikeLike
Alle ziekten krijgen sinds die corona ellende minder aandacht. Maar het beleid om aan griepachtige verschijnselen geen aandacht te geven is al jaren oud. Het lijkt erop dat onze gezondheidszorg vooral is afgestemd op geld. Een patiënt mag niks kosten, maar met de financiële belangen van de industrie en de verzekeraars wordt wel rekening gehouden.
LikeLike