Zaaigoed en zaaislecht

de terreur van het onbenul

Tomatenzaadjes heb ik de afgelopen jaren vaak overgehouden. Want je maakt een zakje zaad zelden in 1 jaar op. Weggooien doe ik dan niet.

Van soorten die lekkere tomaten gaven bewaarde ik de zakjes. Om niet te vergeten welke die lekkere tomatensoorten waren. Zo heb ik langzamerhand veel van die zakjes. Vandaag heb ik van elk een paar zaden gezaaid. Ze zullen niet allemaal opkomen, maar ik heb aan een paar planten genoeg.

Het kweekbakje staat nu op de CV radiator voor het raam. Tussen radiator en kweekbakje liggen tegels. Dat tempert de warmte misschien een beetje. Vroeger had ik op die radiator een soort beugels, waarmee een plank op afstand boven de radiator was vastgezet. Maar in de loop der jaren is dat verdwenen. Of beter gezegd, ik heb het moeten weghalen omdat de verhuurder dat nodig vond. De hele pui is vervangen en daarna paste het niet meer.

Het bedrijf wisselt jaren van verwaarlozing en reparatieweigering af met aanpassingen waarvoor subsidie is gescoord. Bewoners hebben daarover weinig in te brengen. De verenigde verhuurders bedenken samen met de bouwondernemers iets waarvoor de overheid geld moet geven. Waarvoor de huren verhoogd mogen worden. Dat wordt dan zo goedkoop mogelijk uitgevoerd tegen een zo hoog mogelijke begroting. Vroeger hadden ze het egalisatiefonds voor het verschil tussen die bedragen. Nu verdampt het ergens anders.

Daarna past in huis niks meer zoals ik het had bedacht en gemaakt. Ik kan het niet meer opbrengen om telkens weer te herstellen. Nu heb ik op die radiator een paar tegels gelegd en daarop staat het eerste kweekbakje. De komende dagen zal ik op de zelfde manier paprika zaaien.

Peultjes komen in een ander kweekbakje in de onverwarmde hal om te kiemen. Achter de voordeur met ramen die ik kortgeleden met folie beplakt heb. Die folie beschermt tegen inkijk waar ik eerder geen moeite mee had. Maar sinds de verhuurder een gluurder de wijk door stuurt om bij bewoners aan hun kop te zeuren over tuintjes en woning inrichting heb ik me net als alle andere bewoners tegen het binnengluren beschermd. Alle ramen in de buurt zijn beplakt. Je kunt niet meer naar binnen kijken. En ook niet meer naar buiten.

Er is weinig over van de metalen rekjes voor klimmende bonen en erwten. De verhuurder stuurde allerlei opkopers naar het huis waar mijn overleden buurman woonde. Die graaiden alles waar ze profijt in zagen mee. Uit het huis en uit de tuin van het lege huis. En ook uit mijn tuin. Ze maakten veel kapot en het puin lieten ze liggen.

Wat in mijn eigen tuin van mijn eigen spullen overbleef, werd door de huisjes gluurder rommel en afval genoemd. Mijn beplanting was volgens hem onkruid. Hij is hinderlijk. Veel bewoners durven hem de toegang niet te weigeren. Hij heeft daar wat truukjes voor geleerd. De man is getraind in het binnensmoezen. Maar buiten dat geeft hij weinig blijk van kennis of vaardigheden.

Ik probeer de draad weer op te pakken. Zaaien, planten, oogsten. Nu kom ik materiaal tekort voor de bonen, erwten en peultjes. Het is gestolen. In opdracht. Ik heb me er niet tegen kunnen verdedigen. Ik heb niet langer het plezier in mijn tuin, zoals ik eerder had.

(tekst © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Zaaigoed en zaaislecht”

 1. Wát een intens treurig verhaal! Kan en mag dat zomaar? Het is een forse inbreuk op jouw privacy. Mijn man verhuurt ook veel huizen, ik heb nog nooit zoiets van hem gehoord.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit bedrijf is een rechtsopvolging van 2 gefuseerde woningbouw verenigingen. In de vereniging waren huurders lid en konden invloed hebben op het beleid via de ledenvergadering. Maar die verenigingen heeft de Nederlandse overheid omgevormd tot “corporaties”. Gewone huisjesmelkers met speciale voorrechten. Ze worden nog steeds gezien als de oorspronkelijke verenigingen met volkshuisvesting als doel, maar het zijn nu commerciële bedrijven, die steeds verder gaan in aantasting van huurders rechten. Het verschil met een gewone woningverhuurder is, dat ze nooit iets hebben hoeven betalen voor het huizenbestand dat ze beheren en uitmelken.

   Like

 2. Doorzetten is het enige wat er op zit.
  Bijna elk jaar heb ik een paar tomatenplanten, van pitjes die ik overhoud. Zijn de tomaten erg lekker dan bewaar ik ze.
  Van paprika’s lukt het niet, die zijn bewerkt en doen niets. Jammer, ze hebben prachtige bloemen maar er is natuurlijk k+k zaad te koop.

  Geliked door 1 persoon

  1. De tomaten kan ik makkelijk een 2e keer zaaien, als ik dit jaar te vroeg blijk te zijn. Voorspellen kan ik niet wanneer het warm genoeg is om ze uit te planten. Maar ik heb genoeg zaden.

   Paprika zaad van supermarkt exemplaren leek me vorig jaar ook niet te lukken. Het kweekbakje waar niets leek te groeien heb ik toen buiten gezet onder een tuinbankje. Dan was het maar uit de weg. Het werd toen ineens heel zonnig en ik zag alle zaadjes toch kiemen en opgroeien. Maar het mislukte alsnog door de slakken.

   Geliked door 1 persoon

    1. Je moet het zaad van de rode gebruiken. De groene zijn gewoon nog niet rijp. Wel eetbaar, maar met onrijpe zaden. Die zullen dus niet kiemen. De groene worden rood. De gele worden oranje. Dus wil je gele paprika dan moet je de zaden van de oranje paprika zaaien. En je moet ze op de fruitschaal tijd geven om goed rijp te worden.

     Geliked door 2 people

 3. Je eindigt wat moedeloos en ik kan me dat wel wat voorstellen, zo iemand, die bepaalt, wat al dan niet mooi is en dat tot in het uiterste doorvoert, het is een inbreuk op je persoonlijke levenssfeer, waarover je een klacht kunt indienen bij de woningbouw\verhuurder, wordt dat niet gehoord, ga je hogerop.
  Ja, dat is heel veel gedoe, maar nog altijd beter om in actie te komen, dan in stilte ongelukkig voelen.

  Maar goed, je bent begonnen met zaaien en ik heb me ook niet meer kunnen bedwingen en eerverleden week tuinbonen, doperwten en peulen gezaaid, die nu in mijn folie buitenkasje staan om te ontkiemen, de eerste groene puntjes al gezien, Heerlijk 😀
  Je bent vroeg met tomaten, na het debacle van vorig jaar van te vroeg zaaien, wacht ik nu braaf tot eind februari en ik ga het dit jaar eens anders doen. Vorig jaar al getest met een gekochte tomaat: een plakje tomaat over een potje aarde smeren, wat aarde erover en dat kiemt heel snel en geeft ook mooie planten. Dus ik ga een paar bijzondere tomaten kopen en daarvan tomaten kweken.

  Groet Lily

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb het afgelopen jaar al een klacht ingediend en die kwam bij hun gluurder terecht. Het is tenslotte wel de verhuurder die de gluurder heeft aangesteld, dus het is hun beleid. Die man werd nog fanatieker. Buren vertelden mij dat hij zonder vragen hun tuin inloopt om foto´s te maken. Dat hij door de ramen gluurt. Nu loopt er een rechtszaak. Dat is de reden waarom ik me nu niet kan permitteren om ziek te worden. Ook geen griep. Want als ik niet verschijn op de zitting verlies ik het.

   Geliked door 1 persoon

   1. Okee, je hebt al actie ondernomen, wel spannend en gaan andere bewoners ook mee naar de rechtszaak, want samen sta je toch sterker en maakt het protest duidelijk. Hebben jullie ook foto’s gemaakt van dit gluurgedrag, als die man zo grof brutaal is, is dat zeker gerechtvaardigd als bewijs.
    Al met al veel gedoe, waar je niet vrolijk van wordt!
    Sterkte!
    Groet lily

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: