Kleine jager

Het lichtgrijze diertje in de kleur van de Britse korthaar van deze foto was geen kat en geen muis. Een bijzondere verschijning, dat wel.

foto kejamy via Pixabay

Met het korte slurfje van een tapir. Vier voetjes, die handjes lijken, met elk 5 vingertjes of tenen. Een zacht fluwelig vachtje, zo dicht als van een mol. Kleine oogjes in de kop en kleine oren. Het gebit van een carnivoor en een flinke wijd uitstaande snor. Een lange beweeglijke staart. Tjirpend als een vogeltje. Actief bewegend, springend, bijna dansend en fanatiek op jacht.

Een bijzonder dier, geen wonder dat het beschermd is. Ze mogen niet gedood. Maar leg dat de kat eens uit. Ik heb het hem al meerdere malen verteld. Maar tussen alle muizen die hij mee naar huis neemt, om op te eten of aan mij te schenken, heb ik ook exemplaren van deze diersoort gevonden. Dood zijn ze lang niet zo bijzonder als levend.

Maar misschien heeft hij toch geluisterd, de kat met wie ik mijn woning deel. Ik zag er één, die nog springlevend was. Letterlijk. Dagenlang hoorde ik geritsel en getjirp. Ik dacht aan een vogeltje. Er is al eens eerder een vogel per ongeluk mijn huis in gevlogen. Of ontsnapt aan de kat die het ving en mee naar binnen nam.

Omdat elk diertje voedsel en water nodig heeft, komt het vroeg of laat tevoorschijn. Een klein bakje water, graankorrels, een stukje kaas of brood, daar komen dieren meestal wel op af. Dan kun je proberen het te vangen en je huis uit werken. Dat is voor jezelf en voor het diertje het beste.

Omdat ik niet wist wat er in de kamer scharrelde, hield ik rekening met muizen. Een nest muizen in huis is niet prettig. Het worden er in snel tempo steeds meer, ze vreten werkelijk alles aan, ze stinken en kunnen ziekten overbrengen. Ik kocht een muizenval. Legde er een stukje kaas in.

In de nacht hoorde ik weer geritsel. De muizenval had geen effect. Ook overdag hoorde ik af en toe van die geluidjes. En ineens zag ik het. Het diertje trok zich weinig aan van mijn aanwezigheid. Voor de kaas was ook geen interesse. Er kwam een spinnetje aangerend en het diertje met een korte dichte grijze vacht sprong er bovenop als een vos die zijn prooi bespringt. Het was snel en kort. De spin was snel gevangen en opgegeten, het diertje weer vertrokken. De kier tussen vloer en buitenmuur in gesprongen en verdwenen. Voor een foto was geen tijd.

Ik heb gegevens over het diertje op het internet gezocht. Het is geen muis, hoewel de naam dat doet vermoeden. Het vormt geen muizennesten met vele generaties die in korte tijd je woonruimte overnemen. Het leeft solitair. Ze ontmoeten elkaar heel kort in de paartijd. Het vrouwtje zoogt de jongen een paar dagen en vertrekt dan met het hele spul in polonaise. De nog blinde jongen bijten zich vast aan elkaars staart en laten zich door het moederdiertje naar buiten leiden. Dan al leren ze jagen en zich voeden met kleine insecten, slakken, en als ze volwassen zijn ook met de jongen die ze roven uit de nesten van muizen. Het diertje heeft de onterechte naam spitsmuis gekregen.

Er bestaan verschillende spitsmuizen, die te herkennen zijn aan de kleur van de vacht en de grootte en de bouw. Deze mooie lichtgrijze leeft normaal buiten, maar kruipt bij vorst wel eens een warm holletje binnen van een mol of het huis van een mens.

Mijn woning is bij wijze van ventilatie voorzien van een aantal open voegen in de halfsteens muur van de aangebouwde schuur. Daar kunnen tocht en kleine diertjes door naar binnen. Bovendien kan van alles vanuit de kruipruimte via de spouwmuur van de woonruimte de meterkast in kruipen en van daar de hele woning door lopen. Daarom is de kat een noodzaak.

De muizenval heb ik weggehaald. Dit diertje laat zich niet door kaas verleiden. Het loopt een muizenval voorbij, op zoek naar kleine kruipende griezels die ik best kwijt wil. Als die op zijn, vertrekt het diertje door de zelfde kieren van mijn huis naar een volgend jacht terrein.

Ik zou willen dat ik er een foto van had kunnen maken, maar daar ging alles te snel voor. Vandaag heb ik het niet meer gehoord in huis. Maar misschien heb ik naast de kat nog een tweede huisgenoot.

foto Simona Robová via Pixabay

(tekst © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Kleine jager”

 1. Zo grappig, ik lees jouw bericht, staar wat naar buiten om opeens een muisje bij het netje zonnebloempitten en pinda’s te zien. Een klein bruin muisje met vrij grote ogen.
  Ze zijn schattig, maar niet in huis zoals 4 jaar geleden.
  Muizen zijn ook dol op chocola, waar ze meestal ook mee te vangen zijn. Vroeger in een ander huis was het altijd prijs met chocoladeletters en paaseitjes, die mijn oudste dochter dan mee naar zolder nam, wat haar kamer was en steevast werd die chocolade aangevreten door muizen. Gelokt met chocola in een muizenval en dat was prijs.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rond mijn huis komen ze ook voor, want de kat nam al een paar keer een dood exemplaar mee. Ik wist wel dat het geen muizen zijn, maar een ander zoogdiertje. Meestal zijn ze dood, maar van deze levende zag ik het gedrag en dat maakte hem veel interessanter. Ook de kleur was anders dan die de kat meeneemt.

   Like

 2. Een prachtige kat heb je.
  Een spitsmuis zag ik één keer, lag hier dood op de achterstoep met wat bloed op zijn lijfje. Welk dier op hem jaagt weet ik niet, misschien de kat maar die bracht alles naar binnen.
  Het beestje ziet er eigenaardig uit, geen muis, geen rat, niets dat je kent.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die mooie katten heb ik geplaatst omdat het de zelfde vachtkleur is als van dat beestje. Het is niet mijn kat, die heeft weer een heel ander vachtje. Dood vond ik de spitsmuizen die de kat meenam niet zo heel bijzonder. Een kleine mol heeft hij ook wel eens aan mij gepresenteerd. Die herken je aan de graafklauwtjes. Maar dat beestje fanatiek zien jagen, zonder zich iets van mij aan te trekken, dat vond ik wel bijzonder. En ik vond dit een mooi diertje.

   Geliked door 1 persoon

  1. Jammer dat ik geen foto heb kunnen maken. Het ging zo vlug. Ik weet ook niet of hij zich nog eens laat zien. Maar als ik de kans krijg komt hij op de foto en zal ik het plaatsen. Een plaatje van de zelfde heb ik op het internet ook niet kunnen vinden. Er zijn veel soorten spitsmuisjes en alles wat ik tegenkwam ziet er anders uit.

   Like

  1. Het is een erg klein diertje, dat zich makkelijk kan verstoppen. Levend had ik eerder nog geen spitsmuis gezien. En nu van heel dichtbij. Ik weet niet of het diertje nog terugkomt. Maar ik vond het heel bijzonder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: