Lichtpuntjes

een cyclus

kiwi bloesem – foto Vlierbloesem

Ik had een pergola in de voortuin, begroeid met rozen, hedera, clematis, kamperfoelie, blauwe regen, doornloze braam, kiwi en japanse wijnbes.

De pergola liep door in de volgende tuin, die van buurman.

kiwi vruchten – foto Vlierbloesem

En nog verder in de daaropvolgende tuin, die van buurvrouw.

Dus eigenlijk had ik geen pergola, wij hadden een gezamenlijke pergola. Drie tuinen breed.

Probleem

Het werd een mooi begroeide pergola met veel bloemen, waar we bovendien veel fruit vanaf haalden. Maar het loste ook een probleem op.

Langs de voortuinen wordt het voetpad al jaren intensief gebruikt door honden uitlaters. Het plantsoen tegenover onze huizen wordt door hen gebruikt als hondentoilet. Mensen bleven op het pad, de honden liepen door het drollenplantsoen. Loslopend, een beetje rennend, spelend met elkaar. Als ze de kans kregen, want de meeste honden uitlaters hebben het geduld niet om te wachten tot de dieren zijn uitgespeeld. Het dier wordt geacht op commando te poepen. Op het pad, in het plantsoen, en in de tuinen.

Honden mogen elkaar vaak niet begroeten. Maar als de mensen elkaar tegenkomen kunnen ze uren staan kletsen met elkaar. Daar hebben ze wel geduld voor. Ze stemmen de honden uitlaat tijden op elkaar af, nemen sigaretten en blikjes drinken mee. De rotzooi smijten ze op het voetpad, in het plantsoen en in de tuinen, waar ook de hondendrollen dagelijks terechtkomen.

Oplossing

Daarom bouwden wij met zijn drieën samen iets om die tuinen heen, dat de dagelijkse vervuiling buiten hield. Een pergola met gaas en beplanting. We bouwden elk een nis in die pergola, die ruimte bood voor de vuilnisbak, zodat mensen hun troep daar kwijt konden. We hoefden nog geen afval te scheiden, dus mocht alles door elkaar er in. Sommige uitlaters maakten daar gebruik van, anderen lieten liever een spoor van viezigheid op hun wandelroute na. Zo bakenden ze hun territorium af. Kennelijk was er grote behoefte aan het vervuilen van het terrein van andere mensen. Ongeveer zoals hun honden de weg van huis naar poepplaats dagelijks vervuilen met kleine plasjes die de grenzen van hun gebied aangeven.

De pergola vormde een belemmering voor honden en uitlaters met een sterke territoriumdrang. Er werd geageerd tegen onze pergola, zonder veel succes. De verhuurder deed pogingen het te verbieden, zelfs enkele gemeente ambtenaren zetten zich daar voor in. Maar het provinciebestuur vroeg of ze hun energie niet beter konden besteden en de Raad van State stelde later de zelfde vraag. Want de territoriumdrang was groot genoeg om te procederen. De uitlaters verhuisden langzamerhand naar nieuw terrein. Van de soms agressieve meute bleef maar een enkeling over. Het tumult verstomde. Er kwamen nieuwe bewoners en ook hun honden moesten poepen. Mensen bleven rotzooi neergooien, maar het kwam niet vaak meer in onze tuinen terecht. Over de pergola heen gooien was extra moeite.

Alles weg

Buurvrouw verhuisde. We beperkten onze pergola nu tot de breedte van twee huizen. Later overleed buurman, waarna de verhuurder de pergola langs zijn tuin afbrak. De man die de opdracht kreeg hoorde ik nog voorstellen om een deel van het materiaal te laten staan tussen mijn tuin en de tuin waar hij moest slopen, maar de man van de verhuurder antwoordde dat ook bij mij “alles weg” moest. Ik ben niet van plan aan die wens gehoor te geven. Mijn deel van de pergola staat er dus nog. Één tuintje breed. Beplanting is vernield en er is geen afscheiding tussen mijn tuin en die van de nieuwe buren.

Rolcontainers

Het vuilophaal beleid is al vele malen gewijzigd. Eerst waren er grijze vuilniszakken die eens per week werden opgehaald. Daarna kwam de grijze rolcontainer. Vervolgens kregen we een klein groen emmertje voor keukenafval, om te composteren. Daarna werd de grijze vuilcontainer vervangen door een exemplaar met 2 vakken om organisch en niet organisch afval gescheiden in te leveren. Die bak maakte plaats voor twee aparte containers. De gemeente bood compost containers aan en de oude rolcontainers waren te koop voor allerlei innovatieve toepassingen. Voor verzameling van de stembiljetten worden nog steeds aangepaste rolcontainers gebruikt.

Op dit moment heeft iedereen in mijn woonplaats verplicht een aantal rolcontainers. Plastic, blik, organisch materiaal en papier moeten apart aangeboden. Ik heb de containers op een rijtje in de tuin gezet, bij wijze van mobiele erfafscheiding. Kleine hondjes, katten en egels kunnen tussen die bakken door lopen, maar grote honden komen hier niet poepen. De kat zit hier veilig. Ik stel geen container meer beschikbaar voor langslopende voetgangers, want als alles er in gegooid wordt is afvalscheiding niet goed mogelijk.

Onkruid

Bij die buren is alle beplanting door de verhuurder weg gehaald, inclusief de toplaag van de tuingrond. Daarna kwam er spontane inheemse begroeiing, die vele tuintjes in de buurt bedekt. Ik heb daar geen bezwaar tegen en de verhuurder kennelijk ook niet. Maar ik trek het weg zodra het mijn tuingrens overschrijdt. Want waar het mijn tuin betreft noemt de verhuurder elk plantje onkruid en het niet weghalen wanprestatie. Kennelijk gelden voor elke bewoner andere regels.

Hondenbelasting

In het hondenbeleid is iets veranderd. Er is opnieuw hondenbelasting, wat het aantal honden heeft gereduceerd. Honden mogen niet meer loslopen op het plantsoen voor mijn deur. Het voetpad is nu een uitlaatroute. Daar moeten honden aan de lijn, maar mogen drollen op het pad achtergelaten. De meeste uitlaters hebben lange lijnen aangeschaft, zodat de honden toch het gras op kunnen.

Loslopende honden zijn er nog steeds, maar nu irriteren die de andere uitlaters. Een aangelijnde hond wil graag een sprintje trekken naar die rondrennende honden. Lekker samen spelen. Maar de aangelijnde mens trekken ze dan achter zich aan. Ineens van het pad gerukt, het gras op, het drollenveld in. Soms struikelend en languit vallend op het veldje. “Ik kom hier niet meer.” heb ik al horen zeggen.

Luidruchtig hoor je commando `s roepen. De uitlaters commanderen nu ook elkaar. Ze wijzen op de nieuwe regels. “Hou die hond vast!” Meestal zijn de honden sterker dan de uitlaters. Met het lijntje achter zich aan rennen ze het openbaar groen in. Mensen glijden uit over de drollen op het pad. “Neem je stront mee.” Maar dat hoeft dus niet meer, volgens de nieuwe regels.

Je moet heel goed kijken waar je loopt. Ook de postbode moet over het drollenpad. Het pad is vies, ondanks een drollenzuiger en een bezemwagen. De krachtig ronddraaiende borstel veegt de stront van het pad naar het openbaar groen en de tuinen in. Honden hoeven het nu niet meer zelf de tuin in te brengen. Ik ben benieuwd hoe andere bewoners de stront gaan weren.

Getijden

Het gemeentebeleid kan zomaar weer veranderen. Daarin kun je een cyclus ontdekken. Na een honden restrictie beleid met heffingen en allerlei bepalingen, volgt straks weer meer ruimte voor honden en afschaffen van de hondenbelasting. Zoals de jaargetijden elkaar opvolgen. Zo kent ook beleid cycli.

Mijn pergola is nu een beetje kaal. Veel is kapot gemaakt. Het is winter. De rozen bloeien niet. Beplanting heb ik gesnoeid. De tuinverlichting vervangen. Nieuwe minilampjes door de pergola gevlochten. Deze werken op zonne-energie. Kleine lichtpuntjes voor de donkere maanden. In de zomer zullen ze niet opvallen tussen het groen en de bloemen. Maar voor nu maakt het mijn nog steeds stevig staande deel van de pergola wat vrolijker.

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

15 gedachten over “Lichtpuntjes”

 1. Met groeiende verbijstering heb ik dit zitten lezen. ‘Dit kan toch niet waar zijn’ en ‘dit verzin je niet’ zijn twee gedachten die om voorrang strijden. Het (Nederlandse) beleid is wel herkenbaar…

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk dat je dat schrijft.
   Zelf heb ik dit met groeiende verbijstering beleefd. En het was niet iets dat 1 dag gebeurde. Dit is een jarenlang voortdurend proces, waarbij ik van de ene verbazing in de andere val. Was het me vooraf verteld, dan had ik het niet geloofd. Maar het gebeurde, zoals ik het beschreef.

   Like

 2. Fijn hoor dat de verlichting in de pergola je nog wat opvrolijkt op deze grijze dagen. Jouw gemeente voert heel merkwaardig beleid. Een voetpad aanwijzen als hondenuitlaatroute zonder opruimplicht is van de zotte. Wellicht kun je nog bezwaar aantekenen. Jammer dat je zoveel problemen hebt in jouw buurt. Dat moet toch anders kunnen. Je zou er bekant voor gaan verhuizen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bestuurders komen en gaan. Hun beleid is veranderlijk. Bijna alle woningen in de buurt zijn al van bewoners gewisseld. Ook het verhuurbedrijf is niet het zelfde als toen ik hier kwam wonen. Ik ben hier de vaste factor. Al het andere is vergankelijk. Het is de tijdgeest, de vertrutting, die sommigen doet streven naar éénvormigheid. Ieder tuintje moet het zelfde. Dictatoriale neigingen van een nitwit die zich wil laten gelden. Onzinnige gemeente regels die voor bergen stront zorgen. Verhuurders die eigendom en macht toebedeeld kregen, waar ze niet mee om kunnen gaan. Het is Nederlands beleid dat dit mogelijk maakt. Daarvoor verhuizen is zinloos. Bovendien door schaarste op de markt niet mogelijk. Of heb je ergens een leuk hutje op een eiland in de Stille Zuidzee voor me?

   Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn best leuke honden en hondjes, maar ze hebben vaak een rot leven. Ze mogen niks. Ze krijgen geen aandacht. Even de deur uitlopen om de hond te laten poepen is meestal het enige wat de hondenbezitters er mee doen.

   Like

  1. De poepzakjes werden wel gebruikt en dan in onze vuilnisbakken gedumpt. Dat wil ik niet meer, want de combinatie poep met plastic is sinds de laatste regels voor afvalscheiding niet meer toegestaan. Dat moet nu in een vuilcontainer een paar straten verderop, die alleen toegankelijk is met een pasje.

   Maar nu heeft de gemeente het voetpad bestempeld als uitlaatroute, waar alle stront mag blijven liggen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: