Paprika

Paprika is als potplant te koop. Daar hangen de eerste vruchten vaak al aan. Je kunt de planten ook opkweken uit zaad. Om te kiemen is warmte nodig.

paprika opkweken uit zaad – https://youtu.be/gRS80BqZ0dc

Zaden van een goed rijpe paprika kunnen direct gezaaid om de volgende generatie te kweken. Een groene paprika is ook lekker, maar nog niet rijp. Onrijpe zaden ontkiemen niet. Kies daarom een rode paprika als je de zaden wilt opkweken. Leg een rode paprika op de fruitschaal om goed na te rijpen.

zaad uit paprika, paprika uit zaad – https://youtu.be/fZZjaIGog68

Eén enkele paprika levert al veel meer zaden dan je nodig hebt om de plantjes op te kweken die je van veel paprika ´s voorzien. Supermarkt paprika `s kunnen gepatenteerde soorten zijn, waarvan het kweken van de zaden verboden is. Dat staat er niet op en de zaadjes trekken er zich niets van aan.

Paprika heeft warmte nodig en voldoende tijd om de vruchten te laten groeien en rijpen. De jonge plantjes kweek je binnen op, tot het buiten warm genoeg is om daar verder te groeien en vrucht te dragen.

https://youtu.be/CiSzQe4bvHI

De planten kunnen in de tuingrond geplant, in containers en bloempotten en in hangende systemen. Plaats ze in de zon. Ze hebben warmte nodig en verdragen geen vorst. Denk aan regelmatige bewatering.

muurpaprika – https://youtu.be/mEVcQxLzbUI

Rode paprika bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. De groene, gele en oranje bevatten weer andere vitamines. Het is dus goed om de verschillende kleuren te eten. Het brengt extra kleur en smaak aan je eten. Paprika kan rauw, gekookt en gebakken gegeten.

TV koks laten de steeltjes soms zitten, want die maken decoratiemateriaal, geen voedsel. Verwijder de steeltjes voor je er mee gaat koken. De vruchten zijn eetbaar, maar alle delen van de plant zijn giftig. Inclusief het steeltje aan de vrucht. De zaden haal je weg omdat die niet lekker zijn.

In Oekraïne proberen burgers te voorkomen dat het Russisch leger de nucleaire energie centrales bezetten. Enkele dagen eerder was al gemeld dat Tsjernobyl door Russen is ingenomen. Maar wat is waar? In Rusland brengen alleen de regeringskanalen nog nieuws. In Nederland worden Russische kanalen geweerd. Berichtgeving is nu overal gecensureerd. Russen mogen het woord “oorlog” niet meer gebruiken. In het Nederlands parlement mag het woord “tribunaal” niet uitgesproken. Het internationaal gerechtshof bereidt zich volgens Nederlands nieuws voor op onderzoek. Een “oorlogstribunaal” ?

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

7 gedachten over “Paprika”

 1. Paprika vorig jaar gekweekt, maar niet echt een succes te noemen, wat vooral kwam door het weer, een geweldige zomer was het niet. Dit jaar kweek ik ze niet vanwege ruimtegebrek, omdat ik wat meer tomaten achter het huis wil zetten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vorig jaar hadden we veel regen, weinig zon en veel slakken. Toch had ik nog tot laat in het jaar een paar paprika `s. Niet zo veel als normaal, maar toch wel wat. Ik ga het weer proberen.

   Door de herrie en zware machines die de verhuurder bij de vernielingen inzette, is ook de egel vertrokken. Ik hoop dat ze dit jaar terugkomt, zodat ik minder slakken in de tuin heb. Het egelhuisje heb ik op een rustige plek gezet. Als ze komt zoeken naar een plekje om haar jongen groot te brengen, dan zal ze het wel terugvinden, hoop ik.

   Like

   1. Ach, wat leuk een egeltje in de tuin en wat jammer, dat het vertrokken is door de zware machinerie.
    Ik heb ook af en toe een egeltje in de tuin, wat ik kan zien aan de poepjes, maar ze wonen bij de buurvrouw heb ik begrepen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Bij mij liep ze gewoon overdag door de tuin. Ook met haar kleintjes, elk jaar. Ze was zo aan me gewend, dat ze zelfs niet schrok toen ik in het egelhuisje keek terwijl ze haar jongen aan het zogen was. Het zijn leuke diertjes.

     Like

     1. Wat leuk, zulke schattige beestjes en inderdaad, ze eten slakken, wat vermoedelijk de reden is, dat ze in mijn tuin komen, waar het barst van de slakken.
      Ja, als jij ze met rust laat en er alleen met kijken van geniet, ben je ook geen gevaar voor haar.
      Ik hoop voor je, dat ze weer terugkomt!!

      Like

  1. Ik heb jarenlang groenten en fruit voornamelijk uit de tuin gegeten. Nu heb ik nog maar een klein stukje grond dat ik kan gebruiken en dat ligt deels niet goed op de zon. Ik ben fruitbomen, bessen en noten kwijt. De verhuurder heeft veel laten vernielen. Maar ik probeer het dit jaar toch weer, voor zover mogelijk. Hoop doet leven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: