Computerhacks?

Oorlog, of vredesmissie, of cyberattack?

Attack from the cloud – fotografie © Vlierbloesem

Volgens Nederlands nieuws zijn veel routers van gewone Nederlandse burgers gehackt, en worden ze door Rusland gebruikt voor cyber aanvallen.

Op afstand besturen ze duizenden computers. Vanuit “the cloud”. Zo worden systemen van onwetende burgers tot wapen gemaakt. Als dat zo is, dan zul je als gebruiker van een gehackte installatie waarschijnlijk geen bericht ontvangen van de hackers. Maar hoe kun je dan weten, dat je systeem gehackt is?

Rare oorlog.
Zijn we dan in oorlog?
Oh nee, dat heet vredesmissie. Of hoe moet je het noemen?
Bevrijding, dat zal het zijn. En verder is alles Fake-News.

In elk land gaat voortaan de regering vertellen wat waar is en niet waar.
Een hele geruststelling.
Maar het is wel even wennen.

(tekst © Vlierbloesem )

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

19 gedachten over “Computerhacks?”

 1. Een computer is vaak nogal bezig met allerlei achtergrondprocessen, zeker wanneer de boel op Windows op draait. Een virusscan doet daar nog een schepje bovenop. Zo kan ook een schijnbaar inactieve computer plots verhoogte ventilator- of HD-geluiden beginnen te maken. Al is het ook nooit uitgesloten dat ie even bezig is met deel te nemen aan een ongewilde DDOS-aanval. Dus ja, helemaal afschakelen (al dan niet met stekker uit) is de veiligste optie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat is het veiligst. Uitzetten en afschakelen, als de computer toch niet in gebruik is.
   Het kan nog wel tijdens gebruik gebeuren, dat die computer extern geactiveerd wordt voor iets wat jou bedoeling niet was.

   Like

 2. Ik ben in de winter van 2015\16 gehackt door de bovenburen en er waren wel signalen, die ik wat vreemd vond, maar lampjes gingen niet meteen branden tot ik door deze mensen mishandeld werd en zonder buren was ik het ziekenhuis ingetrapt. Ze hadden hun keet in de fik gestoken, waar ik getuige van was en ik had iets onwelvalligs over hen geschreven. Men had een keylogger op mijn computer gezet.
  Gevalletje eigen schuld dikke bult en daarna mijn pc grondig onder handen genomen, beveiliging opgeschroefd en nu standaard een anti-keylogger voor alle activiteiten op Internet.
  Als je router gehackt is, kun je dat mogelijk zien aan het Internet-verkeer, als dat veel meer is dan normaal, zou hij mogelijk kunnen gehackt zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Lekker, dat soort buren. Zo gek heb ik het zelf gelukkig nooit meegemaakt.

   Wel hebben buren ooit de internet kabel afgetapt. De kabel liep door de kruipruimte van het ene huis door naar het andere. Ik klaagde bij de provider over slechte verbinding. Heel vaak kwam een monteur die het hele systeem niet begreep en stelde dat het aan mijn computer lag.

   Tot er één kwam die simpelweg de kabel ging doormeten. Hij kon precies zien op hoeveel meter afstand de kabel signaal verlies had. Er is toen een kabel gelegd via een andere route. Nu kan aftappen via de kabel alleen door de straat open te breken.

   Like

   1. Kort daarop kreeg ik te horen, dat die woningen gesloopt moesten worden (ik woonde er nog geen jaar), dus op zoek naar een andere woning en voor een ander dorp gekozen, heel prettig kan ik wel zeggen 😉

    Geliked door 1 persoon

      1. Ik kreeg mijn huidige woning toegewezen door de gemeente. Sinds ik er woon heb ik al veel buren voorbij zien komen. Het verhuurbedrijf is in andere handen. Ik woon er nog steeds. Maar de toewijzing gaat nu niet meer via de gemeente. Ze bedachten de slogan “Wie betaalt bepaalt” en dat moest goedpraten dat het verhuurbedrijf mocht beslissen of je een woning kreeg en welke. Feitelijk volstrekt onjuist, want het is de huurder die betaalt, Niet de verhuurder. Die ontvangt het geld van de huurders.

       Het resultaat is nu dat ze mensen met een laag inkomen niet meer toelaten en bestaande bewoners kwijt willen. Want door de maximale huurverhoging elk jaar toe te passen, kunnen ze de nieuwe bewoners nu een huur vragen die boven de huursubsidiegrens ligt. Volgens hun praatjes is dat opwaarderen van de wijk. Door lage inkomens van huurders noemden ze het een achterstandswijk met “probleemhuurders”. Nu heet het dat ze zich richten op woningen in een betere klasse, de “middenhuur”. Maar ze hebben er niets bij gebouwd, het zijn nog steeds de zelfde woningen, voor een hogere huur.

       Like

       1. Wat lijkt me dat vervelend wonen en vandaar dus ook dat getreiter over je tuin.
        Zou je zelf dan niet liever willen verhuizen dan steeds dat “gehijg” in je nek te voelen?
        Wonen is toch wel meer dan een dak boven je hoofd hebben en ooit heb ik een kleine 2 jaar in een woning gewoond, waar ik me door de buurt doodongelukkig voelde en toen ik een week in het ziekenhuis was als lopend patient, daar heerlijk in de tuin gezeten om uitgerust en zongebruind thuis te komen.
        Op het moment, dat ziekenhuis als vakantie gaat voelen, is het tijd om te vertrekken en een half jaar later een prima woning gevonden en de opluchting was groot.

        Like

        1. Ik kan niet verhuizen. Waar ze de mensen graag in kwijt willen dat zijn de voormalige jongerenflatjes, die bouwkundig zo slecht zijn dat niemand er wilde wonen. Die hebben ze nu omgedoopt tot bejaardenflats. Met een hogere huur dan ik nu betaal en dus boven de huursubsidiegrens Ik wil daar niet heen en ik kan het ook niet betalen.

         Like

         1. Het zal dan wel een ander verdeelsysteem zijn, want hier kun je je inschrijven als woningzoekende en naar gelang je aantal punten kom je in aanmerking voor een woning binnen de huursubsidieregeling en leeftijd lijkt niet mee te spelen.

          Like

          1. Een puntensysteem hebben ze hier ook. Maar dat is een puntensysteem van de verhuurder. Het is hier de verhuurder die mag beslissen over de verhuur, welke woning en aan wie.

           Bovendien geldt nu in Nederland het “passend toewijzen”. Als je te weinig inkomen hebt voor de woninghuur en in aanmerking zou komen voor huurtoeslag, dan kom je niet in aanmerking voor de woning. Verhuurders mogen daar in beperkte mate van afwijken. Maar het is niet zoals deze verhuurder zijn belang ziet.

           Deze woningen werden in opdracht van de overheid gebouwd in 1980, om in betaalbare woningen voor lage inkomens te voorzien. Daarna is de hele wijk voor het symbolisch bedrag van 1 gulden overgedaan aan een daarvoor opgerichte woningbouw vereniging. De gemeente wees de woningen toe. Papieren voor de huursubsidie werden door de woningbouwvereniging ingevuld. Zo zijn de eerste bewoners hier gekomen.

           Later werden de woningbouwverenigingen omgevormd tot woningcorporaties. Die gingen de huizen verkopen, tot er te weinig huurwoningen overbleven en de toestemming voor verkoop door de gemeente werd ingetrokken.

           De woningcorporaties zijn hier later opgegaan in een fusie. De huidige verhuurder is steeds commerciëler geworden. Steeds werd de maximale huurverhoging berekend. Door de wetgeving mogen ze nu elke nieuwe huurder weer een zo hoog mogelijke huur berekenen. De oude bewoners waren nog een aantal jaren beschermd tegen die hoge huurprijs. Maar de huurbescherming is afgeschaft. Nu krijgen de oude bewoners elk jaar een extra huurverhoging, maar dat is afhankelijk van het inkomen. De belastingdienst geeft de hoogte van het inkomen door aan de verhuurder, die dus precies weet welke huurders ze kwijt willen.

           Jarenlang fout woningmarkt beleid in Nederland heeft gezorgd voor een groot woningtekort. Nu wordt de oude bewoners verweten dat zij ergens wonen, waar een ander had willen wonen. Ja, jammer dan. Had op een andere partij gestemd, dan had jij ook een betaalbare woning gehad. Dat was voor iedereen beter geweest. Nu zitten we met die problemen.

           Het woningtekort is geen natuurverschijnsel. Het is bewust beleid geweest.

           Like

  2. Gisteren ging de harddisk ineens hard werken terwijl ik geen data intensieve dingen deed. Maar dat bleek de virusscanner te zijn. Die moet natuurlijk alle bestanden doorzoeken op rare dingen.

   Als ik op de computer bezig ben geweest zet ik die nooit meer in slaapstand, maar altijd uit. Nu doe ik ook de stroom er volledig af door een verzamelstekker met een aan/uit knopje er tussen te zetten. Zonder stroom doet een computer niks.

   Like

  1. Het is al eerder gedaan. We kregen al eens te maken met virussen die voorbij het oorspronkelijke doel ook over de rest van de wereld schade aanrichtten. Ook zijn al eerder computersystemen gehackt om bedrijven aan te vallen. Nieuw is, dat het volgens de Nederlandse informatie nu gaat om hacken als wapen van de Russische staat tegen ons land en waarschijnlijk meer landen.

   Like

  1. Geen enkele nieuwsbron is meer te vertrouwen. Berichten van een andere kant bekijken is onmogelijk. Alle media zijn onder controle. Russische journalisten stoppen met hun werk, want journalisten, bloggers, leraren en schoolkinderen krijgen 15 jaar gevangenisstraf als ze iets anders vertellen dan wat de regering opdraagt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: