Sirenes

fictie?

Vandaag hoorde ik die sirenes weer.

Ze loeiden tijdens oorlog en bezetting die ons land een jaar of tachtig geleden meemaakte. Ooit bedoeld om te waarschuwen dat de bevolking schuilen moest. Vanwege bombardementen die hier na de Duitse bezetting niet meer geweest zijn. Daarna werden nieuwe kelders gebouwd, die een atoomoorlog moesten kunnen weerstaan.

De sirenes zijn nog steeds elke eerste maandag van de maand te horen om het systeem te testen. Want hoe weet je dat je kunt waarschuwen, als je niet weet of de sirenes nog werken? Het geluid is ooit aangepast. De sirenes klinken anders dan vroeger, minder luid en lang. De oorspronkelijke betekenis verdween. Want waar is die schuilkelder, waar we kunnen schuilen?

Kelders

De meeste zijn inmiddels afgebroken of omgebouwd. Waar ik woon weet ik nog een schuilkelder te vinden. Ik heb de kelder zien bouwen. Het is een moderne kelder van na die oorlog. Kernbom bestendig, volgens de beschrijving. Elke gemeente moet een rampenplan hebben. Als er een schuilkelder is dan staat die daarin vermeld. Die plannen moeten op het gemeentehuis ter inzage liggen. De bevolking wordt niet actief geïnformeerd, je moet als burger zelf gaan zoeken en vragen.

Rampenregels

Behalve de locatie van de schuilkelder, staat in dat plan ook een reglement voor die schuilplek. Voor de gewone bevolking blijkt die kelder niet bedoeld. Daar is te weinig ruimte. Alleen wie zichzelf indertijd belangrijk vond heeft zich als zodanig benoemd in het plan. Burgemeester, raadsleden, politiecommissaris, brandweercommandant, een paar hoge ambtenaren. Dat soort mensen. Zij mogen de kelder in bij een ramp. Met hun familie. Hond en kat mogen ook mee. Maar de kippen, konijnen, paarden, koeien en varkens moeten thuis blijven.

https://youtu.be/ljlm9Q_SVrM

Wat zou dat in de praktijk betekenen? De rantsoenen staan klaar in de kelder. Water, dekens, alles is er. Voor beperkte tijd. Maar ooit raakt het hondenvoer op. De honden eten te veel en de burgemeester beslist dat honden voedsel zijn. Mensen moeten zich over hun weerstand heen zetten. De katten smullen ervan.

Dan blijkt dat een raadslid een extra blikje bonen heeft opgegeten. Er ontstaat ruzie. Op wonderbaarlijke wijze verdwijnt hij. Maar er is een extra voorraadje vlees gevonden. Een welkome meevaller.

Kattenvoer blijkt mensen ook best te smaken. Zo doen ze wat langer met hun rantsoenen. Maar uiteindelijk raken die op. De hongerige notabelen besluiten dat katten gegeten kunnen worden. Dat geeft wat huilende kinderen, maar er wordt gedaan zoals is besloten. Uiteindelijk is alles op. Er is niets meer te eten. Wat jammer dat er geen vee mee naar binnen mocht.

De dikke burgemeester ziet er ineens niet meer zo onaantrekkelijk uit. Overbodig meubilair en verpakkingsmateriaal van de noodrantsoenen wordt opgestapeld. Een vuur is snel gemaakt. De dikste bunkerbewoner geslacht. De weerstand tegen mensenvlees is al snel overwonnen. Er is weer te eten en bovendien meer ruimte in de kelder. Ze hoeven niet lang na te denken als het vlees weer op is.

De voorraad flessenwater raakt op, maar water is er genoeg. Het begint vanuit de keldervloer op te borrelen. Gelukkig zijn er stapelbedden. Op de bovenste blijven je voeten droog. De onderste bedden zijn leeg, want wie daar sliep is al opgepeuzeld. Maanden kan het duren, misschien wel jaren, voordat het veilig is om buiten te gaan. Maar hoe kun je weten of en wanneer het veilig is?

Er wordt gebonkt op de stalen deuren. Er wordt iets geroepen, maar binnen is niemand die het kan verstaan. Het ooit zo geavanceerde communicatiesysteem met camera en bewegingsmelders werkt niet meer. “Niemand in leven”, roept de reddende vrijwilliger. Er wordt een kruis op de deur geschilderd. De reddingsploeg vertrekt en het duurt niet lang meer of zijn uitspraak is waar.

Buiten blijven

Ik weet waar de schuilkelder te vinden is. De muren zijn dik. De ingang is me bekend. Ik zal er niet binnengaan. Ik mag niet en ik wil niet. Maar elke keer dat ik de sirenes hoor, moet ik hier aan denken.

Meer over schuilkelders in Nederland:

https://www.gld.nl/nieuws/7581056/onze-bunkers-zijn-vervallen-of-gesloopt-we-hebben-niets-meer-om-in-te-schuilen

https://www.gelderlander.nl/home/wat-als-de-bom-zou-vallen-kunnen-we-hier-nog-ergens-een-schuilkelder-in~a9752132/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.pzc.nl/walcheren/en-als-de-bom-valt-dan-ja-wat-dan-kunnen-we-nog-ergens-schuilen-in-zeeland~abde4769/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3279321/dikke-deuren-van-bunkers-en-atoomschuilkelders-uit-de-koude-oorlog-staan-nu-open-voor-iedereen

https://www.bd.nl/oss-e-o/in-deze-unieke-atoomschuilkelder-hadden-3-800-ossenaren-moeten-vechten-voor-een-plek-als-de-bom-zou-vallen~ad13841b/

http://spqa-am.blogspot.com/2012/02/de-schuilkelders-in-de-metrostations.html

(tekst © Vlierbloesem)
(muziek © Michael Wilbur)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

5 gedachten over “Sirenes”

  1. Dat hoopt iedereen. De meesten van ons dachten eigenlijk dat dit gevaar verleden tijd was.
   Er zijn veel van die bunkers afgebroken of omgebouwd tot iets anders.
   Maar als het ooit echt nodig zou zijn, waar laat je dan 17 miljoen mensen?

   Like

  1. Elke eerste maandag van de maand. Om 12 uur in de middag.
   Het is de bedoeling dat er zoveel staan opgesteld, dat het overal is te horen. Maar ze loeien nu veel zachter dan vroeger. Echt oorverdovend was het toen. Maar misschien zijn we er allemaal een beetje doof van geworden en horen we ze nu niet meer. Of minder.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Kop op de Tocht

Een nieuw leven met NAH

Vrij Eigenwijs

Ook nieuwsgierig naar alternatieve manieren van leven? Volg dan mijn persoonlijke zoektocht naar een vrije en eigenwijze levensstijl.

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Chit_ChatGPT

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO werd in september 2021 Bruno Borrelt, de regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer. "Wie schrijft die blijft" is echter een oneliner die dateert uit het pre-digitale tijdperk. Vanaf 2023 gaat Bruno terug naar zijn roots; uitvoering en daadkracht met passie, energie en enthousiasme, geen blabla maar boemboem. En dus geen tijd meer voor persoonlijke bijdragen via dit medium. Geen nood want Chit_ChatGPT wordt een waardige opvolger. Deze populaire maar niet populistische wereldauthoriteit tekende een exclusiviteitscontract met onze website en zorgt voor een dagelijks nederlandstalig editoriaal over een actualiteit die onze aandacht verdient. Met af en toe een illustratie van DALL·E.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

AnnoZ Webb blog

France Dordogne Paris Cote d'Azur New York City Thailande

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

%d bloggers liken dit: