Gemeenteraad

Voor wie vandaag of morgen nog wil gaan stemmen voor de gemeenteraad, zijn er kieswijzers. Bij de meeste vul je jouw standpunten in bij vraagstelling die de kieswijzermakers hebben bedacht. Dat is lang niet altijd gelijk aan wat je zelf belangrijk vindt.

Na het invullen komt het stemadvies. Dan moet je op een regeringspartij stemmen. Ik heb veel twijfels, maar op basis van wat ik de afgelopen tijd heb gezien in de politiek weet ik zeker dat ik op geen enkele partij stem die nu in de regering zit.

Ik heb toch nog een stemwijzer gebruikt: https://voortschrijdendinzicht.org/stemwijzer-16-maart-gemeenteraadsverkiezingen-2022/

Hier wordt uitsluitend aandacht gegeven aan het stemgedrag aangaande het corona beleid. Hier komt geen advies uitrollen. Alleen het stemgedrag wordt weergegeven bij een aantal belangrijke moties die in het parlement zijn behandeld. Daar trek je dan je eigen conclusies uit.

Het corona beleid is belangrijk, vooral waar het burgerrechten betreft. Want als je dat politici toestaat, wonen we in korte tijd in een dictatuur zoals die Putin wel zou bevallen. Maar daarnaast zijn nog wel wat zaken van belang.

Ik wil bijvoorbeeld GEEN vliegveld uitbreiding van Schiphol en geen opening van vliegveld Lelystad voor de grote luchtvaart, vakantievluchten en dergelijke. De kleine hobby vliegtuigjes vind ik prima, ook al is dat een dure hobby van enkelingen. Maar dat veroorzaakt weinig overlast.

Ik wil herstel van de jarenlange afbraak van gezondheidszorg. Een eerlijker inkomensbeleid. Menselijker uitkeringsregels. Geen uitverkoop aan grote multinationals. Respecteren van burgerrechten. Rechtszekerheid door herstel van de sociale advocatuur en heroprichting van de bureaus voor rechtshulp. Dat zijn landelijk politieke onderwerpen, maar met een plaatselijke impact.

Ik trap niet in de sociaal klinkende verhalen over het mooier maken van achterstandswijken, want ik weet precies hoe asociaal dat wordt toegepast. Hondepoep is vies, maar het dient maar al te vaak als excuus voor meer wijkagenten, buurtwachten en BOA’s die deel uitmaken van een onderdrukkingsapparaat en aantasting van burgerrechten.

Onder het mom van drugscriminaliteit worden gezinnen uit huis geplaatst nadat zoonlief bij de gemeentelijke koffieshop wiet kocht, waarbij hij zich moest legitimeren en zijn adres liet registreren.

Van mij hoeven niet alle katten gechipt te worden, maar dat wil ik nog accepteren van een partij die overwegend burgerrechten respecteerde.

Ik ben er niet in geslaagd een partij te vinden waar ik het mee eens ben. Maar ik weet wel goed welke partijen wat mij betreft liever vandaag dan morgen moeten verdwijnen. Dus ik ga wel stemmen.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Gemeenteraad”

 1. In Rusland is het gevaarlijk om kandidaat te staan voor een andere partij dan die van Putin. De tegenkandidaten worden gearresteerd voor iets dat ze verzinnen. Maar je kunt er wel stemmen. Dat wordt zelfs aangemoedigd en er wordt vaak in het stemlokaal worst en drank uitgedeeld. Om te doen alsof het er democratisch aan toe gaat, wordt ook nog iemand gevraagd om zich kandidaat te stellen. Een onbekend iemand, niet van een de regeringspartij en ook niet van de echte oppositie. Soms de werkster. Soms de portier van het stadhuis. Of de slager, de bakker, een straatveger. Dan lijkt alles democratisch.

  De oppositiepartij adviseert daarom te stemmen op die onbekende mensen. Alles beter dan de regeringspartij. En zo hebben ze zich in een aantal plaatsen kunnen ontdoen van corrupte burgemeesters. De werkster werd door de regeringspartij gevraagd om voor de schijn kandidaat te staan. Niemand stemde op de burgemeester, maar wel op de werkster en die werd de nieuwe burgemeester.

  Like

 2. Gekke vraag misschien: op gemeenteniveau scoort een partij die in landelijke politiek beslissingen neemt waar ik niet achter kan staan wel heel goed. (Uitgaand van programma punten die ze hebben opgesteld.) Klopt het dat in tegenstelling tot Provinciale verkiezingen de landelijke partij er nu geen voordeel van heeft als ik op gmeenteniveau
  zou steunen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is een moeilijke.

   Alle partijen die bij gemeenteraadsverkiezingen goed scoren zullen beweren dat dit hun landelijk beleid legitimeert. Ook verlangen ze vaak van gemeenteraadslieden binnen hun partij, dat die de landelijke koers van de partij zullen volgen. Dat zijn die mensen niet verplicht, maar er wordt wel druk op ze uitgeoefend.

   De persoon op wie je stemt krijgt zelf gewoon de zetel waarvoor hij voldoende stemmen kreeg. Tenzij hij besluit de politiek te verlaten. Dan gaan al zijn stemmen naar wie de partij aanwijst. Dan komt er een vervanger uit die partij zijn raadslidmaatschap overnemen. Dat kan de volgende persoon op de kieslijst zijn. Het kan ook een ander zijn, als de partij dat wil en hun mensen dwingt te gehoorzamen.

   Ongeveer zoals Pieter Omtzigt op de CDA lijst stond, genoeg stemmen kreeg voor 5 zetels, uit de partij stapte, waarna het CDA alle zetels die ze dankzij hem hadden gekregen gewoon met partijgetrouwe mensen opvulde. Dat is dus het risico dat je loopt door op iemand te stemmen die in de verkeerde partij zit.

   Je stemt op een persoon. Maar als die is verbonden aan een partij, kies je ook die partij. Als de persoon naar de partij luistert, kan er heel ander beleid gevoerd worden dan je had gedacht.

   Like

   1. Wat verschrikkelijk lastig is het toch! De partij heeft op plaatselijk niveau best aardige en in elk geval niet de slechtste ideeën. Maar landelijk mag Europaliefde voor mij veel kleiner…

    Geliked door 1 persoon

    1. Bedenk dan dat Omtzigt geen kamerlid zou zijn geworden, als hij niet een enorm aantal voorkeurstemmen had gekregen. Zijn partij had hem onderaan de lijst gezet, zodat hij het niet zou worden. Ik heb niet op hem gestemd omdat hij de verkeerde partij had gekozen. Maar ben wel blij dat anderen wel op hem stemden.

     Like

  1. Waar ik woon is een coalitie aan de macht die heel slecht beleid voert. Echte oppositie is er niet. De beloften klinken allemaal mooi, maar ik weet hoe ze het in praktijk brengen. De minst slechte kiezen is de enige mogelijkheid om iets van die coalitie af te knabbelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: