Temperatuur

zonne energie

Paprika is gelijk met de tomaten gezaaid maar nog niet gekiemd. Te lage temperaturen, dacht ik. Daarom heb ik er een thermometer bij gezet.

Die thermometer had ik in de kast met weckvoorraad, waar de temperatuur niet te hoog mag komen. Meting is daar dus nu niet nodig. Het meetsetje bestaat uit een klokje met temperatuur meting dat draadloos in contact staat met een ander metertje, zodat ik de temperatuur op 2 plaatsen tegelijk kan aflezen.

Vocht en warmte

Het vriest niet meer, dacht ik. Maar Bertie heeft nog ijs gezien. In huis is het in de nachtelijke uren misschien kouder geweest, maar de eerste keer dat ik in de ochtend weer naar de temperatuur keek was het 15 graden in huis. De verwarming had ik niet aan. Buiten was de lucht betrokken. Het zag er mistig uit en de zon kwam niet door de mist heen. Volgens weerberichten kwam dat door Sahara zand in de hogere atmosfeer. Zonder verwarming was het met 15 graden niet heel koud in huis, maar wel koud voor warmtekiemers.

Zaden die warmte nodig hebben om te kiemen heb ik in plastic mini kweekbakjes gezaaid die ik op de CV radiator in de woonkamer heb staan, vóór het raam, met tegels tussen radiator en bakje in. De tomaten zijn goed opgekomen, waarna ik ze heb uitgeplant in potjes die ik in gelijke soort kweekbakjes heb gezet. Die bakjes houden het klimaat rondom de plantjes een beetje gelijkmatig. De transparante kap heeft ventilatie openingen, zodat de luchtvochtigheid is te regelen.

Ruimte

Natuurlijk is er voor opgepotte plantjes meer ruimte nodig dan voor de bakjes met kiemzaadjes. Het snelst groeiende plantje kreeg te weinig ruimte in het kweekbakje. Dat staat nu in de slaapkamer voor het raam. Een transparante plastic pot over het plantje heen, als een soort mini kasje. Die afdekking gaat er soms even af om het plantje te wennen aan drogere lucht.

Meting

Die middag kwam de zon door de mist heen. Niet te geloven hoe veel warmte dat blijkt te geven. Zonder de verwarming aan te hebben maakt de zon de hele slaapkamer vrij stabiel 21℃. De woonkamer komt zelf niet hoger dan 17℃. Maar voor het raam, waar de kweekbakjes staan, schommelt daar de temperatuur tussen 24℃ en 29℃. Een constante temperatuur zou beter zijn, maar voor veel warmtekiemers zal het warm genoeg zijn. Als de zon niet meer op dat raam staat gaat de temperatuur weer zakken.

Peultjes

Van de peultjes die ik in de onverwarmde hal te kiemen heb gezet, was niets opgekomen. Daarna heb ik van alle verschillende zaden een paar in water geweekt. Vervolgens in de slaapkamer te kiemen gezet tussen natte vellen toiletpapier. Van sommige soorten kwam niets op. Maar van het oudste zaad dat ik heb getest is ruim de helft opgekomen. Het was volgens de verpakking bruikbaar tot 2016.

De gekiemde zaden heb ik nu in een bakje met vochtig zand gedaan. Zaden licht bedekt met nog wat vochtig zand. Het bakje in de slaapkamer voor het raam gezet. Als daaruit niets wil groeien, weet ik dat het zand ongeschikt is om kiemen te laten groeien. De rest van alle oude peultjes zaden heb ik tussen natte velletjes toiletpapier gedaan om te kiemen.

Courgette

Oude courgette zaden heb ik ook geweekt en daarna te kiemen gezet voor het raam van de woonkamer. Dit keer in kleine terracotta potjes met potgrond, die nu in een kweekbakje staan. Ik ben benieuwd of er wat opkomt. Ondertussen bestelde ik nieuwe courgette zaden, maar alleen de gewone groene. De soorten die mijn voorkeur hebben waren dit jaar niet beschikbaar.

Bij 29℃ zouden de warmtekiemers wel kunnen ontwaken uit hun winterslaap, maar in de avond zakte de temperatuur al snel naar 16℃. De verwarming bleef uit. De nachttemperatuur in huis weet ik niet, want ik heb geen thermometer met geheugen. Deze ochtend om 6 uur was de temperatuur opnieuw 15℃.

Kiemtemperaturen

Van het internet haalde ik deze aanbevolen kiemtemperaturen:
Tomaat 15-34℃ best 30℃
Paprika 20-35℃ best 30℃
Courgette 20-30℃ best 25℃
Erwten 5-30℃ best 25℃
Bonen 16-35℃ best 30℃
Broccoli 7-30℃ best 25℃
Kool 10-35℃ best 30℃

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Temperatuur”

 1. Ik heb 3 weerstations: 1 om de buitentemperatuur weer te geven, 1 in het foliekasje, waar het vaak met vorst nog een graad kouder is, heel apart, mogelijk omdat het beschut is en nummer 3 in de slaapkamer.
  Ik vind het gewoon leuk….
  Zaden zijn inderdaad soms heel lang houdbaar, zo heb ik een paar jaar geleden nog een zakje bloemenzaad van 10 jaar oud uitgestrooid in een pot, niet echt verwachtend, dat het op zou komen, maar integendeel, het kwam massaal op en bloeide rijkelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zaden kun je altijd proberen. Leuk als het toch opkomt.

   Weerstations heb ik vroeger gehad in de uitvoering van 3 metertjes op een plankje. Een barometer, een temperatuurmeter en nog iets wat ik ben vergeten. Maar als je die in de kas ophing, bleken ze niet tegen de vochtige lucht te kunnen. Daarna kocht ik minimum-maximum thermometers. Die lieten een schuifje staat bij de uiterste temperaturen. Was wel handig, maar op den duur gaven ze te temperatuur niet meer goed aan.

   Ook digitale metertjes doen het vaak maar kort in vochtige lucht. Waterdamp en elektronica gaan niet goed samen, kennelijk. Ook het setje dat ik nu gebruik wordt verkocht als binnen-buiten thermometer. Maar dan staat er toch in de handleiding dat ze niet nat mogen worden. Ik heb die gekocht om binnen temperatuurverschillen te meten en tegelijk de correcte tijd aan te geven. En dat doen ze tot nu toe.

   Like

 2. Toch nog een beetje vorst geweest vannacht, ik zag het op het platdak. Je kunt het voelen op de schaduwplekken.
  Het weer is geweldig, het zal niet lang duren of de meeste plantjes kunnen naar buiten.

  Geliked door 1 persoon

    1. Weerberichten zijn voor een plantje niet belangrijk. De werkelijke temperatuur is van belang en vorst is vorst.

     Het is de laatste tijd vaker dat het volgens de weerberichten niet meer vriest, maar in werkelijkheid wel. Ik had een paar dagen geleden een bak regenwater om die blokken kokosvezel los te maken. Daarop zag ik ook een laag ijs terwijl dat volgens de weerberichten niet kon.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: