Een concert waar ik niet kon zijn

Ik heb David Jones inmiddels overleefd. Ooit ontmoet in Amsterdam.

Maar het zou ook iemand geweest kunnen zijn die zich voor hem uitgaf. Omdat ik niet wist hoe hij er zonder podium uitdossing zou uitzien en ik toch al een probleem heb met het herkennen van mensen, zou het iedereen geweest kunnen zijn. Ik ben niet het type dat artiesten om een handtekening vraagt. Hij sprak mij aan en we raakten in gesprek. Pas later vertelde hij wie hij was.

Concerten heb ik later wel bezocht, maar niet veel, niet vaak. Daarvoor ontbraken mij de middelen. In 2002 zou ik niet eens een reis naar Groningen of Rotterdam hebben kunnen betalen. Laat staan Montreux, plus de kosten van kaartjes.

Maar nu hebben we bijna alles beschikbaar op Youtube.

0:54 Sunday 7:41 Life on Mars 13:08 Ashes to Ashes 19:32 Cactus 22:39 Slip Away 28:21 China Girl 32:59 Starman 38:10 I Would Be Your Slave 43:59 I’ve Been Waiting For You 49:29 Stay 55:32 Changes 1:00:02 Fashion 1:04:25 Fame 1:09:01 I’m Afraid Of Americans 1:14:30 The Angels Have Gone 1:19:58 Heroes 1:25:51 Heathen (The Rays) 1:34:40 Everyone Says ‘Hi’ 1:37:15 Hallo Spaceboy 1:39:39 Let’s Dance 1:46:16 Ziggy Stardust 1:50:47 Warszawa 1:57:28 Speed of Life 2:00:23 Breaking Glass 2:03:00 What in the World 2:06:33 Sound and Vision 2:11:16 Art Decade 2:15:23 Always Crashing In The Same Car 2:19:00 Be My Wife 2:22:08 A New Career in a New Town 2:26:09 Subterraneas

(Met dank aan The Thin Pale Whale)

Veel muziekvideo’s, waar eerder illegale kopietjes werden geplaatst, maar waar nu zo veel op wordt geklikt, dat het voor degene die auteursrechten bezit ook interessant wordt om het werk zelf te plaatsen. En natuurlijk staan daar ook onbekende en overleden artiesten.

Het is niet mijn verjaardag en ook niet die van Bowie of iemand anders waar ik weet van heb. Maar vandaag bedacht ik dat ik iedereen die voor mij iets positiefs betekende aan het overleven ben. Dat doet pijn. Ondanks goede herinneringen.

Net vóórdat de pandemie heel Nederland raakte bezocht ik met mijn beste vriend de musical Lazarus van Bowie, die posthuum in het De La Mar theater van Amsterdam werd opgevoerd. Het virus had het zuiden van het land bereikt, maar nog niet het Noorden en niet Amsterdam en omstreken.

Lazarus De musical

We twijfelden, mijn vriend en ik. Een oud theater met slechte ventilatie, veel mensen dicht bij elkaar, terwijl de eerste Covid-19 slachtoffers in Nederland stierven. We konden het nog afzeggen, maar we zeiden tegen elkaar, “Laten we gaan. Het is misschien de laatste keer dat het kan.”

We waren beide blij het gezien te hebben, hoewel mijn vriend niet in optimale conditie was en we het niet Bowies beste werk vonden. We waren bovendien geen musical liefhebbers en hadden liever de muziek, de concerten. Die zijn er via internet nog steeds. Of eigenlijk, steeds meer. Maar de musical bijwonen was een waardig afscheid van Bowie.

Heel wat minder bevredigend was later het afscheid van mijn vriend. Hij in het ziekenhuis, stervend aan de andere kant van de telefoonlijn. Ik, overvallen door de aankondiging. Er niet op voorbereid, want ik was al dagen druk bezig om te zorgen dat ik aan de voorwaarden van thuiszorg kon voldoen. Om hem in staat te stellen thuis te sterven.

Ruimte maken, voor een bed zoals de thuiszorg dat wil. Beneden in de woonkamer, hoewel alles waar hij graag mee bezig was boven was geïnstalleerd. Schoonmaken, wassen, voor passend beddengoed en comfortabele kussens zorgend. Zijn muziek apparatuur erbij plaatsen en installeren. Computer, netwerk aansluiting. Want “met één hand en een werkend hoofd kan ik toch ook nog muziek maken?”

Geprobeerd een reparateur voor de traplift te regelen, omdat hij was blijven steken in het vervangen van de batterijen. Stannah weigerde omdat ik niet van hen had gekocht. Zijn tuin snoeien, omdat de verhuurder toen begon te zeuren over zijn tuin. Dat kon een stervende er niet nog bij hebben, dacht ik, dus ging ik ook daarmee aan het werk. In afwachting van zijn vertrek naar huis wilde hij vooral veel slapen. “Want hier lig ik niks te doen en heb alleen maar pijn.”

Ineens was er dat telefoontje. Er was geen thuiszorg voor hem beschikbaar. Hij kon naar een verpleeghuis zinloos liggen wachten op de dood. Of nu al vertrekken met de hulp van wat ze daarvoor toedienen. Hij koos het laatste en zij bepaalden het moment.

Hij wilde niet dat ik ervoor naar het ziekenhuis kwam. Bang voor de invloed op mijn rijvaardigheid. Dat had hij goed gezien, want van de zenuwen kon ik niet eens de knoppen van de telefoon meer goed bedienen. Daardoor was het geluid zo slecht dat we elkaar nauwelijks konden horen. Wat zeg je op zo’n moment tegen elkaar? Niet wat je in gedachten had. Niet wat je achteraf had willen zeggen.

Soms overvallen me die herinneringen.
Zomaar. Op een willekeurige datum.

Misschien omdat ik een foto zocht en er één van hem tegenkwam. Het viel me op hoe oud hij er uit zag, terwijl hij jaren jonger was dan ik. Ziekte laat je er niet op zijn best uitzien. Maar de huisarts wist niet beter dan: “Dat hoort bij ouder worden”. Alleen nog van de laatste jaren heb ik digitale foto’s. Van de jonge versie heb ik geen plaatjes meer. Oude foto afdrukjes en negatieven zijn verloren gegaan.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

8 gedachten over “Een concert waar ik niet kon zijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: