Een paar weken terug had Aldi wel groentezaden in de aanbieding, maar niet in de winkel. Nu stonden groenteplanten zelfs een paar dagen na de aanbiedingen nog in de supermarkt.


Tomaten had ik al gezaaid en voor een deel in potten overgeplant. Maar die plantjes zijn nog klein.


De winkelprijs is flink hoger dan in 2020. Nu zijn er geen 6 tomatenplantjes meer te koop voor 1 euro. Toch besloot ik nu die 4 planten voor €3,99 er nog bij te kopen.
De gekochte vleestomaten plantjes uit de winkel zijn groter dan mijn zelf gezaaide plantjes, maar wel een beetje slap. Ze staan nu in bloempotten tussen de rest voor het raam. Te wachten op warm weer. Dan pas kunnen ze naar buiten. Alles bij elkaar geeft het me meer zekerheid dat ik straks tomaten heb.
Sinds de lockdowns en de oorlog zijn alle prijzen flink verhoogd en lang niet alles is meer te koop. Brood is een paar cent duurder. Meel was al eerder flink in prijs verhoogd. Spijsolie, eieren en deegwaren zijn nu vaak uitverkocht.

Maximaal 2 per klant in de ene winkel. Maximaal 1 per klant in de andere.

Hoge prijzen en lege schappen. Echte voedselschaarste is er nog niet. Voor alles zijn alternatieven. Je ziet dat de spaghetti van de Aldi is uitverkocht, maar de Chinese bami niet. Mensen kopen extra van wat ze gewend zijn te eten. Het zou ook onverstandig zijn om iets in te kopen wat je niet lust. Dat eet je pas als je echt honger hebt. Zover is het nu nog niet.

Nederland is dol op kale tegeltuintjes. Ook onder druk van de woningcorporaties, die als een valse waakhond aanslaan op groene tuintjes. Er zou niet snel schaarste zijn als meer mensen wat groente, fruit en een paar kippen in de tuin, zou hebben. Nog maar weinig jaren geleden was dat heel gebruikelijk. Nu wordt in elk huishouden groente afval, oud brood en kliekjes weggegooid. Daar had een kip van gevoed kunnen worden. Maar in een land dat schaarste en armoede ontkent en verbergt, waar alles wordt verboden, zal schaarste zijn. Straks misschien echt honger.

Kou en tekort aan eieren en vlees zal vooral lage inkomens treffen door beleid van “sociale” verhuurders. Wie de vrijheid heeft in eigen tuin eigen beslissingen te nemen kan groenten en fruit aanplanten en een paar kippen laten lopen. Tegen de tijd dat er echt schaarste is biedt dat beetje zelfvoorziening een oplossing.
Een tekort aan meel kan gecompenseerd door aardappelen. Die kun je zelf in de tuin of een grote pot laten groeien. In brooddeeg kun je de helft van het meel vervangen door fijngemaakte gekookte aardappel.
In een grote buitenbloempot had ik al een eerste uitgelopen aardappel geplant, maar vanwege de vorst moest die pot naar binnen. Er liggen nog een paar aardappelen te wachten tot de nachtvorsten voorbij zijn.
Prei kan tegen kou. Die stengels staan buiten in een bloempot. Daar heb ik al van gegeten en nu lopen ze opnieuw uit. Vandaag zet ik ook wat kleine uien in een pot met aarde. Grote uien gebruik ik gewoon in het eten. Maar aan de kleintjes, die ook altijd in zo’n netje zitten, heb ik meer als ze verder groeien en groen blad geven. Uiengroen vind ik vaak lekkerder dan de uien zelf.
Vandaag is het grijs en koud buiten. Net als gisteren. Maar de weersvoorspelling zegt dat er geen nachtvorst te verwachten is. Dus er kunnen weer wat potten terug naar buiten.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen
De 14 dagen voorspelling laat ook geen nachtvorst zien. Ik denk dat ik nog wat aardappelen buiten in potten uitplant.
Niet iedereen heeft tijd, plaats of zin om zelf voedsel te kweken, 🤔 denk eens aan een gezin van drie, vier of meer personen.
Vervangingsmiddelen in de winkels zijn inderdaad vaak goed maar er moet eerst echte schaarste zijn voor men ze gebruikt.
Het ergste lijkt mij een aardappeltekort, frieten van groenten kan ik niet zo waarderen.
LikeLike
Groentefrieten vind ik zelf ook niks. Maar een paar aardappelen kan eigenlijk iedereen makkelijk zelf kweken. Gewoon een oude uitgelopen aardappel in een bloempot doen en er komt een leuk plantje uit, dat later ook nog eens een paar kilo aardappelen oplevert.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ga ik toch eens proberen, er staan nog een paar grote potten.
LikeLike
Ik doe dat al een paar jaar met die oude aardappelen die ik niet meer wil eten. Anders zou ik ze weggooien, maar nu hou ik er lekkere verse krieltjes aan over. En het is een moeite van niks.
LikeGeliked door 1 persoon