Margarine, boter en zonnebloem olie

en andere prijsverhogingen

Of hier werkelijk voedselschaarste komt, dat weten we niet. Hier in Nederland wordt veel voedsel geproduceerd voor export. Wereldwijd was er al schaarste en dat merken vooral mensen in landen die zelf minder productie hebben. En daar natuurlijk altijd de armsten. Prijsstijgingen merken we ook hier. Natuurlijk hebben hier evengoed de laagste inkomens daar het meeste last van.

Tekorten in de winkel zijn er, maar dat betekent nog niet dat we honger lijden. Er is genoeg voedsel, alleen zijn sommige dingen uitverkocht en veel is in prijs verhoogd. Iemand meldde in een blog de hoge prijs van margarine. Een ander had het over dure zonnebloemolie. In 2020 kocht ik 2 flessen zonnebloemolie en 2 flessen olijfolie. Beide waren sinds de invoering van de euro al flink in prijs gestegen. Omdat ik die olie weinig gebruik, hoef ik nu nog geen nieuwe flessen te kopen. De prijsstijgingen van de afgelopen jaren zijn me wel opgevallen en nu is de plotselinge stijging weer hoog. Voor wie veel olie gebruikt kan dat een probleem zijn. Zonnebloemolie raakt uitverkocht en ook vervangende producten zijn nu duur.

Boter

Margarine eet ik niet graag en is hier dus nooit in huis. Boter is rond de paasdagen en kerst vaak in de aanbieding. Boter blijft gekoeld lang goed. In mijn koelkast is vaak een voorraadje boter te vinden. Maar niet dit jaar.

De boter aanbieding van eind vorig jaar miste ik door een autoprobleempje en de paasaanbieding is dit jaar uitgebleven. In de winkel heeft boter de gewone prijs. Mijn gebruikelijke voorraad raakte op en is nu zonder aanbiedingsprijzen toch maar aangevuld. Het prijsverschil is groot.

De hoge margarine prijs die iemand meldde vond ik opvallend. In de winkel bleek dat de margarineprijs die van gewone boter aan het inhalen is.

Voorlopig kunnen schaarste en prijsverhogingen nog gecompenseerd door zonder toevoeging van vet te koken. Kip en vlees bevatten vaak een randje vet, dat voldoende is om bij de bereiding te gebruiken.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

4 gedachten over “Margarine, boter en zonnebloem olie”

 1. ‘Mijn’ margarine is een halfjaartje weggeweest en nu alleen nog te koop bij de Vomar. Het is als 1 van de weinige zoutvrij en zit niet in zo’n vies plastic kuipje. De prijs bij terugkeer is wel omhoog gegaan van 55 naar 63ct per 250gram. Maar dat was al een ruim een half jaar geleden. Sinds die tijd is het stabiel. Ik bak veel roer en ben al eerder overgestapt op arachideolie. Heeft dezelfde prijs als olijfolie voor bakken. Heb daar nog geen prijsstijging van gemerkt. Wat mij opviel was dat de koffiemelkpoeder van het eigen Jumbomerk sterk (40%) is gestegen en dat Jumbo gestopt is met eigen hakachtige maar veel smakelijkere zakken voor o.m. Chili con carne en hun lekerdere tegenhanger van Ping en klaar. Toch kan ik dat soort dingen niet aan de Ukraïne koppelen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Elke oorlog maakt energie duurder. Een tank vreet behoorlijk wat brandstof. Omdat voor alle productie energie nodig is, maakt oorlog alles duurder. Bovendien worden prijzen wel vaker verhoogd als er een excuus voor is. Maar ik zie (nog) niet alles in prijs stijgen.

   Mij zijn vooraf ook al veel prijsstijgingen opgevallen. Jaren eerder al. Eigenlijk al sinds een jaar vóór de invoering van de euro. Daarna werd vooral voedsel steeds een beetje duurder. Soms met een logische oorzaak, zoals misoogsten door overstroming, te warm of te koud weer, brand, maar soms ook zonder aanwijsbare oorzaak. Ik verwacht dat die oorlog deels productie echt zal belemmeren en deels gewoon als excuus gebruikt zal worden voor prijsverhogingen.

   Grofweg kun je stellen dat toegenomen vraag en afgenomen aanbod prijzen doet stijgen.

   Like

 2. De duurte overleef ik wel tenzij de prijzen verdrievoudigen of meer. Niet omdat ik rijk ben maar voor één persoon hoef je niet veel in te slaan.
  Ik ben gek op margarine, gebruik boter alleen als er iemand komt eten en koop daarom alleen de kleine pakjes..

  Geliked door 1 persoon

  1. Per persoon zijn de prijsstijgingen natuurlijk gelijk. Hoeveel de prijzen verder zullen stijgen hangt denk ik af van hoe lang dat oorlog voeren duurt. Prijzen blijven stijgen naarmate er minder producten geproduceerd worden. Vervoer en kosten voor boeren en vissers zijn nu flink gestegen en dat wordt overal in doorberekend.

   Het is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Er zijn dus ook geen goedkope alternatieven uit het buitenland. Ik zag Youtube filmpjes van Amerikanen die ook tekorten en prijsverhogingen melden. Bij hun worden ook veel winkels gesloten omdat ze te dure producten niet kunnen verkopen en voor de huidige inkoopprijzen geen winst meer kunnen maken. In een Duits TV journaal werd zelfs gemeld dat de Aldi prijzen stijgen en daarom andere supermarkten zullen volgen.

   Hoe het verder gaat kunnen we alleen maar afwachten. Ik zie niet hoe we er invloed op kunnen hebben. Maar die tekorten kunnen we beperken door minder te verspillen. Ook als je het allemaal nog best kunt betalen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: