Of hier werkelijk voedselschaarste komt, dat weten we niet. Hier in Nederland wordt veel voedsel geproduceerd voor export. Wereldwijd was er al schaarste en dat merken vooral mensen in landen die zelf minder productie hebben. En daar natuurlijk altijd de armsten. Prijsstijgingen merken we ook hier. Natuurlijk hebben hier evengoed de laagste inkomens daar het meeste last van.
Tekorten in de winkel zijn er, maar dat betekent nog niet dat we honger lijden. Er is genoeg voedsel, alleen zijn sommige dingen uitverkocht en veel is in prijs verhoogd. Iemand meldde in een blog de hoge prijs van margarine. Een ander had het over dure zonnebloemolie. In 2020 kocht ik 2 flessen zonnebloemolie en 2 flessen olijfolie. Beide waren sinds de invoering van de euro al flink in prijs gestegen. Omdat ik die olie weinig gebruik, hoef ik nu nog geen nieuwe flessen te kopen. De prijsstijgingen van de afgelopen jaren zijn me wel opgevallen en nu is de plotselinge stijging weer hoog. Voor wie veel olie gebruikt kan dat een probleem zijn. Zonnebloemolie raakt uitverkocht en ook vervangende producten zijn nu duur.

Boter
Margarine eet ik niet graag en is hier dus nooit in huis. Boter is rond de paasdagen en kerst vaak in de aanbieding. Boter blijft gekoeld lang goed. In mijn koelkast is vaak een voorraadje boter te vinden. Maar niet dit jaar.

De boter aanbieding van eind vorig jaar miste ik door een autoprobleempje en de paasaanbieding is dit jaar uitgebleven. In de winkel heeft boter de gewone prijs. Mijn gebruikelijke voorraad raakte op en is nu zonder aanbiedingsprijzen toch maar aangevuld. Het prijsverschil is groot.

De hoge margarine prijs die iemand meldde vond ik opvallend. In de winkel bleek dat de margarineprijs die van gewone boter aan het inhalen is.

Voorlopig kunnen schaarste en prijsverhogingen nog gecompenseerd door zonder toevoeging van vet te koken. Kip en vlees bevatten vaak een randje vet, dat voldoende is om bij de bereiding te gebruiken.
‘Mijn’ margarine is een halfjaartje weggeweest en nu alleen nog te koop bij de Vomar. Het is als 1 van de weinige zoutvrij en zit niet in zo’n vies plastic kuipje. De prijs bij terugkeer is wel omhoog gegaan van 55 naar 63ct per 250gram. Maar dat was al een ruim een half jaar geleden. Sinds die tijd is het stabiel. Ik bak veel roer en ben al eerder overgestapt op arachideolie. Heeft dezelfde prijs als olijfolie voor bakken. Heb daar nog geen prijsstijging van gemerkt. Wat mij opviel was dat de koffiemelkpoeder van het eigen Jumbomerk sterk (40%) is gestegen en dat Jumbo gestopt is met eigen hakachtige maar veel smakelijkere zakken voor o.m. Chili con carne en hun lekerdere tegenhanger van Ping en klaar. Toch kan ik dat soort dingen niet aan de Ukraïne koppelen. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Elke oorlog maakt energie duurder. Een tank vreet behoorlijk wat brandstof. Omdat voor alle productie energie nodig is, maakt oorlog alles duurder. Bovendien worden prijzen wel vaker verhoogd als er een excuus voor is. Maar ik zie (nog) niet alles in prijs stijgen.
Mij zijn vooraf ook al veel prijsstijgingen opgevallen. Jaren eerder al. Eigenlijk al sinds een jaar vóór de invoering van de euro. Daarna werd vooral voedsel steeds een beetje duurder. Soms met een logische oorzaak, zoals misoogsten door overstroming, te warm of te koud weer, brand, maar soms ook zonder aanwijsbare oorzaak. Ik verwacht dat die oorlog deels productie echt zal belemmeren en deels gewoon als excuus gebruikt zal worden voor prijsverhogingen.
Grofweg kun je stellen dat toegenomen vraag en afgenomen aanbod prijzen doet stijgen.
LikeLike
De duurte overleef ik wel tenzij de prijzen verdrievoudigen of meer. Niet omdat ik rijk ben maar voor één persoon hoef je niet veel in te slaan.
Ik ben gek op margarine, gebruik boter alleen als er iemand komt eten en koop daarom alleen de kleine pakjes..
LikeGeliked door 1 persoon
Per persoon zijn de prijsstijgingen natuurlijk gelijk. Hoeveel de prijzen verder zullen stijgen hangt denk ik af van hoe lang dat oorlog voeren duurt. Prijzen blijven stijgen naarmate er minder producten geproduceerd worden. Vervoer en kosten voor boeren en vissers zijn nu flink gestegen en dat wordt overal in doorberekend.
Het is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Er zijn dus ook geen goedkope alternatieven uit het buitenland. Ik zag Youtube filmpjes van Amerikanen die ook tekorten en prijsverhogingen melden. Bij hun worden ook veel winkels gesloten omdat ze te dure producten niet kunnen verkopen en voor de huidige inkoopprijzen geen winst meer kunnen maken. In een Duits TV journaal werd zelfs gemeld dat de Aldi prijzen stijgen en daarom andere supermarkten zullen volgen.
Hoe het verder gaat kunnen we alleen maar afwachten. Ik zie niet hoe we er invloed op kunnen hebben. Maar die tekorten kunnen we beperken door minder te verspillen. Ook als je het allemaal nog best kunt betalen.
LikeLike