Hongerzomer

Wat op Youtube geplaatst wordt kan elk moment weer verwijderd worden. Wat ik in januari 2020 in mijn blog plaatste is niet meer allemaal zichtbaar. Ook deze video kan straks verdwenen zijn.

https://youtu.be/J7weoXizEGU

Staatscensuur, ingrijpen door Youtube, of iemand die de eigen video niet langer wilde laten zien. Soms is er een kopie geplaatst door iemand anders, maar veel is voor altijd verloren. Als de video weg is, dan zijn ook de commentaren van kijkers verdwenen. Deze video laat de situatie in Sjanghai zien, zoals die vandaag is. Bewoners zitten opgesloten. Voedsel bereikt de stad, maar niet de mensen. Het water uit de kraan is in Sjanghai niet veilig om te drinken. Flessen water worden vaak niet bezorgd. Mensen zijn opgesloten zonder eten en drinken.

Één van de commentaren van een bewoner van Sjanghai:

“I’m in Shanghai and can share a little info about the foods not being brought to the people’s houses. What has happened is that individual neighborhood committees have been deputized to manage the lockdowns at the neighborhood level. A combination of vague government guidelines and little neighborhood tyrants have led to this situation where many people are at the mercy of their local management. Our neighborhood made a mandate saying that we’re only allowed to receive certain foods on certain days and banned “non-essential foods” like milk, fruit, and bottled water, and even forced a delivery man to take away some food which had already been delivered. On top of that, they literally chained our building shut from the outside after we had a positive case. The entire situation is horrible and so pointless.”

Een ander meldt:

“as a person that is currently in shanghai, it’s actually worst than this.. more than 2000 per day people die due to not able to get dialysis or get insulin supplies, more than 500 per day die from being rejected ICU for heart attack and other series medical conditions as asthma. I have had friends whose wechat accounts were frozen because they were themselves the affected family. anyone that forwarded also had their wechat accounts frozen. internet in shanghai now is currently spotty. have to reconnect to VPN almost every 30mins. here in my district, because no delivery is allowed, even raw food, most have resorted to chopping down trees and uprooting plants and have started planting vegetables despite china having laws that fine US$22k per tree.”

Hongerzomer

Het doet me denken aan de verhalen over de hongerwinter tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Wat er aan voedsel was ging naar Duitsland en het Duitse leger. De bevolking mocht de straat op, maar veilig was dat lang niet altijd. Mannen werden opgepakt om als dwangarbeider te werken. Vrouwen gingen de stad uit om voedsel te kopen bij boeren. Als ze terugkwamen met eten voor hun gezin werd dat door Duitse soldaten afgepakt.

De Chinese situatie van nu is daar niet gelijk aan. Een deel van de bevolking van Sjanghai wordt nu uitgehongerd terwijl voedsel ligt te verrotten. Volgens commentaren van inwoners van de stad ligt dat vooral aan de lagere functionarissen in het Chinese overheidsapparaat.

Een andere inwoner van Sjanghai meldt dat hij wel het bestelde voedsel geleverd krijgt. Thuisblijven is verplicht en dagelijks testen ook. Maar voedsel wordt gewoon afgeleverd. Kennelijk is er verschil per wijk en dus per lagere overheid of functionaris.

Dat lijkt op wat Hannah Arendt beschreef over de lagere functionarissen, de onbelangrijke mensen, die zich in hun functie belangrijk gaan voelen, zich laten gelden als uitvoerder van het onderdrukkingssysteem. Dat zijn de mensen die een totalitair systeem mogelijk maken en verergeren.

UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM

Er is geen dictator die alleen in staat is de bevolking te onderdrukken.

Een oud etiket moet niet op een nieuwe situatie geplakt worden. Maar het is zinvol om verontrustende kenmerken te blijven herkennen.

Nee, de Chinese hongerzomer is niet gelijk aan de Nederlandse hongerwinter en de huidige situatie in Nederland is zeker anders. Er zijn nu tekorten in Nederland, sommige producten zijn niet meer te koop en de prijzen stijgen. Maar wij hebben hier en nu in Nederland geen honger.

Wel hebben we al kunnen zien hoe sommige politici dictatoriale trekken vertoonden. Ook zagen we hoe onbelangrijke mensen zich belangrijk gingen voelen in het steunen van maatregelen gericht tegen mensen die afweken van wat de regering dicteerde. We konden ervaren hoe censuur werd toegepast. Hoe makkelijk het gros van de bevolking aantasting van burgerrechten accepteerde. Soms met tegenzin, maar soms ook vol enthousiasme namen mensen deel aan het uitsluiten van de ongehoorzamen.

Dat lijkt nu voorbij. Omicron lijkt de andere corona mutanten verslagen te hebben. Omicron maakt veel minder ziek. Veel maatregelen zijn nu niet van kracht. Tijdelijk. Want de wetgeving om alle beperkende maatregelen elk moment weer te kunnen opleggen is nog steeds van kracht. Vrij reizen binnen Europa is afgeschaft. Alleen wie zich elke paar maanden laat prikken en dat aantoont door een code op een tracking device waar alle persoonlijke en financiële gegevens op staan, mag van het ene Europese land naar het andere. Dat zijn beperkingen die we 2 jaar geleden niet voor mogelijk hielden. Maar inmiddels is het een feit. En de meeste Nederlanders lijken dat nu al vergeten.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

11 gedachten over “Hongerzomer”

  1. Vorige zomer leek het ook of alles voorbij was, na afschaffen van een aantal beperkingen.
   Veel mensen geloofden toen ook dat alles voorbij was. Nu lijkt dat weer zon, maar de wetgeving om beperkingen op te leggen zijn er nog steeds. We kunnen zonder elke paar maanden te prikken niet meer vrij reizen. Ik ben benieuwd hoe vaak het gaat gebeuren dat mensen dat niet weten en dat pas bij de grens of in een ander land ontdekken.

   Like

  1. Vandaag zag ik in het NPO kinderjournaal een klein stukje van de video die de flats laat zien waar mensen roepen dat ze verhongeren. Het commentaar was nogal verhullend. De mensen zouden elkaar toeroepen dat ze er genoeg van hadden dat ze thuis moesten blijven. Zo brengen ze dat nieuws, maar hoe ernstig de situatie is vertellen ze niet.

   Geliked door 1 persoon

    1. Die heeft helaas nooit bestaan. Ik weet al heel lang dat berichtgeving via TV en kranten niet overeenkomt met wat ik zelf heb waargenomen. Bijvoorbeeld als ik een gebeurtenis zelf bijwoonde of als toeschouwer zag.

     Like

     1. Dat is begrijpelijk. De beleving van een ander, een journalist of verslaggever of wie dan ook, is vaak anders dan de beleving van jezelf. Het is maar vanuit welke invalshoek iemand een incident bekijkt of benadert. Waar ik op hint is het bewust achterhouden van informatie die niet strookt met het mainstream denken, of informatie die tegen de haren van de overheid in strijkt.

      De media hebben zich in het coronatijdperk opgesteld als spreekbuis van de overheid onder het mom van: “alleen samen krijgen we corona onder controle.” Het journaille vergat dat ze juist bij het autoritaire handelen van de overheid onafhankelijk commentaar moesten leveren op de diep ingrijpende maatregelen. Werd het onbewust ‘vergeten’ door de emotie of was het in opdracht van de superieuren die werden ingefluisterd door de lobby van het grootkapitaal die eigenaren zijn van Big Media en de persagentschappen ANP, Reuters en Bloomberg e.a. En daarnaast ook eigenaar zijn van Big Tech en Big Farma. Is dit complotdenken of is het zoeken naar duistere achtergronden?

      Daarvoor zijn we dus afhankelijk van onafhankelijke journalisten die niet op de loonlijst staan bij Big Media. Helaas zijn die minder in aantal om de simpele reden dat er geen goed betalende opdrachtgevers zijn. Freelancers moeten zich bedruipen met donaties van hun lezers en/of kijkers. Zo werkt dus de invloed van het grootkapitaal. Betaal vorstelijke salarissen aan je personeel en loods ze in de juiste richting. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. (tot zover mijn laatste commentaartje, moet nu verder met m’n eigen column).

      Like

  1. Het gemak waarmee sommigen oordelen en om maatregelen vragen tegen alles wat afwijkt van het gangbare vind ik wel beangstigend. De meeste mensen zijn slecht geïnformeerd. Ze nemen niet meer nieuws waar dan wat de TV en soms ook een krant brengt. Maar dat is geen excuus voor de haat die sommigen koesteren tegen iedereen die voor zichzelf blijft denken. Gelukkig heb ik dat niet meegemaakt bij echte mensen. De mensen die ik ontmoet en spreek. Het was tot nu toe vooral iets van politici, media en internet. Hatelijke blogreacties en uitsluiting ben ik wel tegengekomen op het internet. Niet tussen fysiek aanwezige mensen onderling. Niet privé en niet op straat, niet in winkels. Face to face zijn mensen kennelijk milder dan achter een toetsenbord.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: