Warmte minnende groenten

aardappel en courgette

Van de warmte minnende groenten heb ik nu tomaten, paprika, courgette gezaaid en aardappelen gepoot. Planten die eigenlijk niet in ons klimaat thuishoren.

We wonen in Nederland te noordelijk om een lange warme zomer te hebben. Daarom wordt veel binnenshuis gezaaid en pas buiten uitgeplant als het ook daar een beetje aangenaam begint te worden.

Aardappelen

Aardappelen verdragen geen vorst. Vroeg uitplanten is dus altijd een gok. De eerste moest ik weer binnenhalen, tot de vorst voorbij was. Het kan nog steeds erg koud worden, maar ik gok erop dat het niet meer gaat vriezen. Oude aardappels die ik niet meer wil eten plant ik altijd in grote bloempotten om verder te groeien en verse krieltjes te leveren. Ze gaan onderin de pot met aarde en het duurt even voordat er iets van groeisel waarneembaar is. Maar het belangrijkste gebeurt voorlopig onzichtbaar in de potgrond.

Vandaag zag ik een plantje groeien in een pot waar ik vorig jaar aardappelen had. Een aardappel die sneeuw en vorst heeft overleefd. Die laat ik doorgroeien. Als er straks goede eetbare aardappelen van komen, dan hou ik daar wat van apart om verder te kweken. Want een vorstbestendige aardappel zou een aanwinst zijn.

Courgette

Courgette is een makkelijke groente, maar het kiemen bleek dit jaar een probleem in een onverwarmd huis. Voor het raam in de huiskamer werd het soms wel 30 ℃ als de zon er op stond. Maar het daalde ook vaak tot 13 ℃. Waarschijnlijk lager, want kort voor de zon opgaat zijn de temperaturen het laagst en als ik slaap kijk ik niet op de thermometer. Geen enkel courgette zaadje dat ik daar probeerde te laten kiemen gaf een teken van leven. Toch is het me gelukt om een paar zaden tot plant op te kweken.

Eerst heb ik de zaden in water geweekt. Daarna in aarde laten kiemen voor het raam van de woonkamer lukte niet. Onder nat papier laten kiemen was ook geen succes. Toiletpapier werd zompig en de zaden ook. Het water moest ververst waarbij ik zaden verloor, terwijl andere gingen rotten.

Waar het in huis het warmst was op zonnige dagen, daalde de temperatuur vaak tot 13 ℃. Ik ging op zoek naar een warmere plek. Op allerlei plaatsen heb ik de temperatuur gemeten.

In mijn huis bleek ik zelf de meest constante warmtebron met de goede temperatuur. Mijn waterbed is verwarmd en blijft altijd een graad of 18 tot 20. Maar als ik in bed lig, verwarm ik het met mijn lichaamswarmte tot een graad of 30 ℃. Dat kon ik toepassen voor het kiemen van de courgette zaden.

Opnieuw liet ik zaden weken in water. Daarna knipte ik een stuk stevig keukenpapier op maat om in een gripzakje te passen. Met de voorgeweekte zaden op het keukenpapier in het gripzakje, liet ik er net genoeg water in om het keukenpapier nat te maken.

De zaden liet ik onder het natte papier liggen in het gesloten zakje. Dat legde ik in mijn bed, onder de dekens, dichtbij de meest betrouwbare warmtebron in huis. Dat bleek voldoende. Aan de onderkant werden na een paar dagen de eerste witte worteltjes zichtbaar. Elk zaadje dat begon te wortelen legde ik in een potje met aarde. Daaruit kwamen de kiembladen groeien en vervolgens de rest.

Het plantje moet licht zien, dus dat ging weer bij het raam. Om het kiemplantje te beschermen in een microklimaat was transparant wegwerp plastic een oplossing.

Een transparant druivenbakje beschermde plantjes in de eerste dagen. Daarna volgden transparante potten als mini kasje. Van hogere potten knipte ik de bodem af. Zo kunnen ze op de schroefdop staand dienen als pot voor de grotere plantjes waarvan het steeltje kan worden aangeaard. Zo groeien extra wortels waarmee de plant later voldoende water en voedsel kan opzuigen.

Zo laat ik de planten voorlopig nog binnen groeien. Voor courgette is het te vroeg om naar buiten te gaan. Het is nu een paar dagen mooi weer, maar er komen nog koudere dagen aan.

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

31 gedachten over “Warmte minnende groenten”

 1. Zoveel werk… ☻
  Hier staat nu alles buiten en in alle plantjes piept het groen behalve in de aardappelpotten. Van groente heb ik alleen paprika’s en tomaten, de rest is bloemenspul.

  Geliked door 1 persoon

    1. De paprika zaadjes die ik uit supermarkt puntpaprika’s haalde zijn allemaal gekiemd. Ze hadden 2 puntige kiemblaaadjes en bleven daarna steken in de groei. Ik heb ze overgeplant in potjes met betere grond, zodat ze verder kunnen groeien. Een deel heb ik buiten in een laag kasje gezet. Een deel staat nog binnen. Binnenkort zal ik een foto plaatsen van de kiemplantjes, Dan kun je vergelijken. Aan de vorm van de blaadjes kun je zien welk plantje de paprika is.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: