Aangifte inkomstenbelasting 2021

De inkomstenbelasting aangifte moet weer op de laatste dag van april gedaan zijn. Lukt het je niet om dat op tijd rond te krijgen, mis je nog gegevens, dan kun je op de website van de belastingdienst na inloggen om uitstel vragen.

Uitstelformulier invullen, en niet vergeten op de ZEND knop te drukken.

Wie verplicht is de aangifte te doen, krijgt die uitstel direct na het aanvragen automatisch. Ik kreeg het niet. Volgens het briefje dat de belastingdienst me stuurde, omdat ik niet verplicht ben aangifte te doen. Klinkt leuk, maar als ik geen aangifte doe, dan betaal ik veel te veel belasting. Want de standaard aftrek waar ik recht op heb wordt dan niet toegepast. Ik doe dus in ieder geval wel aangifte. Als het nodig is kan ik later nog gebruik maken van de mogelijkheid de aangifte te wijzigen.

Mijn reiskosten (ziekenvervoer) overzicht zag er vreemd uit. Lange perioden helemaal niks en dan weer ineens wel een paar kilometers. Maar dat was verklaarbaar. Met behulp van mijn overzicht van coronadata werd het allemaal begrijpelijk. In dat overzicht heb ik de lock-down periodes vermeld. (meestal in blauw gekleurde tekst) We moesten het afgelopen jaar erg veel verplicht thuis blijven. Alleen voor noodzakelijke ritten gebruikte ik de auto. Daardoor kwam een groot deel voor ziekenvervoer aftrek in aanmerking. Dus niet alleen benzine voor die paar ritten, maar ook een evenredig deel van de wegenbelasting en verzekeringskosten.

In de spam die ik van de consumentenbond ontvang, las ik dit jaar: “Je mag alle vervoerskosten naar artsen (huisarts, tandarts, medisch specialist) zonder meer opvoeren in de belastingaangifte als aftrekbare vervoerskosten.” De rest van de informatie is ontoegankelijk gemaakt voor niet-leden. Hier en daar kun je op het internet stukjes informatie bij elkaar zoeken. Het is een heel gezoek, maar gelukkig deed ik dat voorgaande jaren al. Mijn overleden vriend had in zijn laatste jaren veel zorgkosten die voor belastingaftrek in aanmerking kwamen.

Alles had ik in een spreadsheet gezet. Daarvan heb ik een kopie gebruikt en aangepast met mijn gegevens, die heel anders zijn. Maar als de regels gelijk zijn gebleven, kan ik dit jaar ook voor mijzelf nog wat belasting aftrek krijgen.

Afgelopen jaar was een afwijkend jaar met lange perioden zonder autogebruik, dus geen benzine kosten maar wel doorlopende vaste lasten zoals belasting en verzekering. Die perioden bleken overeen te komen met de lockdowns vorig jaar. De kosten kan ik invullen. De drempelbedragen worden automatisch door de belastingdienst toegepast. Daarna is het afwachten, wat de uiteindelijke berekening zal worden.

Ik krijg in ieder geval wat terug omdat ik niet alle aftrek direct kreeg toegepast. Dat wordt dus alsnog verrekend.

Moet jij ook nog aangifte doen? Niet langer uitstellen zonder daarvoor toestemming gevraagd te hebben. 1 mei is te laat.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

12 gedachten over “Aangifte inkomstenbelasting 2021”

 1. De belastingdienst stuurt mij al jaren een dringend verzoek om aangifte te doen. Eindresultaat is ook al jaren nihil. Vind het niet erg, kost me hooguit 5 minuten werk en hoef er het huis niet voor uit. Kosten naar het ziekenhuis heb ik niet, ik woon er naast. 🙂 Dit jaar krijg ik voor het eerst wat terug omdat er door de bank teveel ingehouden is op een soort uitkering van hen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ontdekte dat die aftrek voor ziekenvervoer niet alleen voor ziekenhuis bezoek is, maar ook voor huisarts, tandarts, apotheek. Dus hele gewone dingen waarvoor je niet eens echt ziek hoeft te zijn. Het gaat dan om de werkelijke kosten en niet de kilometerprijs die voor andere regelingen geldt. Ik vond het altijd lastig om uit te rekenen of ik voldoende kosten had voor het drempelbedrag, maar nu hoeft dat niet meer. De belastingdienst rekent dat automatisch uit, zodat het invullen van de aangifte nu makkelijker is. Ik vul in en wacht af.

   Like

 2. Is het niet zo dat als je geen verplichte aangifte hoeft te doen nog van jaren (ik dacht vijf) terug alsnog aangifte kunt doen en dus verder ook niet gebonden bent aan de termijn van aangifte doen voor 1 mei?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is nieuw voor mij.
   Ik weet wel, dat je bij de belastingdienst altijd een verzoek kunt doen om te controleren of de gegevens kloppen en dat je daarbij ook extra gegevens die je nog hebt kunt meesturen. Ik heb dat ooit gedaan, toen er een gat tussen gewoon inkomen en pensioen zat, dat ik moest opvullen met bijstand. De sociale dienst had toen een veel te hoog inkomen opgegeven, omdat ze bedragen van 2 jaren bij elkaar optelden en als inkomen voor 1 jaar aan de belastingdienst hebben opgegeven. Aangifte voor het jaar met gemengd inkomen had ik al gedaan en de aanslag betaald. Door de fout van de sociale dienst moest ik dat het volgende jaar opnieuw betalen en kwam ik bovendien in een hoger tarief terecht. Ik heb dat gemeld bij de belastingdienst, met bewijsstukken erbij en een verzoek ingediend voor een correcte aanslag.

   De belastingdienst schreef niet terug, maar belde. Hoewel ik alles kon aantonen, en mondeling gezegd werd dat ik gelijk had, werd er toch niets gecorrigeerd. Want een opgave van de sociale dienst zou altijd de doorslag geven bij de beslissingen van de belastingdienst.

   Ik reken dus niet op correcties achteraf. Vul alles zo goed mogelijk in mijn voordeel in en neem daarom de tijd om rare regeltjes te ontdekken waarvan anderen melding doen.

   Like

  1. Ik ben meestal wel snel met het vragen van uitstel. Want uitstel voor het uitstel dat kennen ze niet. Dan krijg ik de laatste jaren dat briefje dat ik geen uitstel krijg omdat ik niet verplicht ben aangifte te doen. Dat heb ik dan alvast binnen. Vervolgens lees ik hier en daar wat, om te ontdekken of er opvallende wijzigingen zijn. Ik kan niet alle belastingregeltjes bijhouden, maar anderen doen dat wel en dat wordt dan meestal wel ergens gepubliceerd.

   Geliked door 1 persoon

   1. Precies. Als je niet verplicht bent aangifte te doen hoeft dat dan ook niet maar mag het wel (binnen een termijn van een aantal jaren). Omdat je alsdan niet gebonden bent aan een termijn van indiening hoef je dan uiteraard ook geen uitstel te vragen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: