Connecties

een beetje hulp is altijd welkom

Tegenwoordig wordt vuilnis niet meer gewoon opgehaald. Bruikbare grondstoffen moeten gescheiden in aparte containers aangeboden. Waar ik woon moeten we wat voor de recycling niet bruikbaar is een paar straten verderop in een container dumpen. Een oud vrouwtje torste een vuilniszak mee. Op weg naar de dumpplek. Ze liep moeilijk en had er zichtbaar moeite mee.

Het bleek iemand die verderop woont. We kennen elkaar al 30 jaar. Ze leek altijd al een breekbaar oud vrouwtje. Ik bood aan die zak naar de container te brengen, haalde mijn rollator en zette het daar op. “Zo is het makkelijker.” Ze liep mee terwijl ik de zak naar de container reed. “Niks voor jou, zo´n karretje?” Ze vertelde over haar knie en haar rug en haar voeten en haar handen. Het werkte allemaal niet meer zoals vroeger. Maar aan een rollator was ze nog niet toe, vond ze. Ik vroeg hoe oud ze nu was. Een paar jaar jonger dan ik. Dat was ze dus 30 jaar geleden ook al.

Laat op de avond moest ik de rolcontainer nog wegzetten. Het was te horen dat meer mensen die klus hadden uitgesteld. In het donker hielp ik een buurvrouw om haar overschot aan kartonnen dozen te verkleinen en in mijn bak te doen. Een andere buurvrouw had moeite om de container het stoepje op te sjouwen, waar we ze netjes op een rij moeten aanbieden. Samen lukte het beter. Ze vroeg hoe het met me ging, of ik nog te eten heb. In de buurt lijkt iedereen te denken dat ik financieel afhankelijk was van mijn overleden buurman. Maar dat is nooit zo geweest. Zelf had ze een probleem met haar gezondheid. “Oud worden is niet makkelijk.” Maar gevraagd naar haar leeftijd bleek ze ruim een decennium later geboren dan ik.

Van mijn vrienden is niemand meer in leven. Niet oud, maar wel gestorven. Soms voel ik me een soort vampier, zonder bloed te drinken. Ik maak geen misbruik van anderen. Leef niet ten koste van mensen. Maar het gaat me steeds meer opvallen dat ik minder snel verouder dan anderen. Daar heb ik geen verklaring voor, behalve dat mijn overgrootmoeder de honderd passeerde zonder fysiek erg hulpbehoevend te worden. Geld kon ze niemand nalaten, maar misschien wel genen die voor minder snelle veroudering zorgen?

Een krachtpatser ben ik niet en zelf mankeer ik ook wel eens wat. Maar blessures helen en als ik rekening hou met wat mijn lichaam aankan valt het met mij wel mee. Soms is het lastig om een klus alleen op te knappen. Met meer handen is alles makkelijker en een extra stel hersens heeft soms ook nut. Mijn wereldje is klein geworden. Alleen online heb ik nog contact met de rest van de aardbol. Zo denken vaak vele hersenen mee om iets op te lossen. Nog steeds is het internet een goede manier om toegang te krijgen tot deskundigheid op heel veel terreinen. Welwillend gratis ter beschikking gesteld. Dat bestaat nog.

Op vroegere werk contacten kon ik nog wel eens een beroep doen. Ik kende mensen die iets konden regelen. Maar ook die zijn sneller eindig gebleken dan ik. Nu ga ik alleen nog om met mensen die in de buurt wonen. Tegenwoordig eet ik wel eens samen met iemand die bidt voor het eten. Ik doe dat niet. “Geeft niet”, zegt hij. “Ik heb voor ons allebei gebeden”. En zo is ook in de hemel weer alles geregeld.

TV nieuws en kranten melden regelmatig dat er weer iemand is overleden. Mensen die bekend zijn, maar die ik zelf meestal niet ken. Niet persoonlijk. Of al lange tijd geen contact meer mee gehad. “Hé, die ook al”, denk ik dan. Vaak blijken ze jonger dan ik dacht. Ik overleef steeds meer mensen.

“Alles na je 70ste is een godsgeschenk” zei mijn tafelgenoot laatst na het horen van weer een overlijdensbericht. Hij is nogal erg gelovig en barst af en toe spontaan uit in gebed. Hij dankte voor het eten – hoewel hij dat zelf had verzorgd – en voor mij. Hij vroeg aan zijn hooggezeten vriend of ik nog even in deze wereld mocht blijven. Kennelijk mocht dat, want ik besta nog.

Invloedrijke contacten kunnen belangrijk zijn.

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

14 gedachten over “Connecties”

  1. Ik had een paar jaar van te voren een automatische melding aan mijzelf ingeprogrammeerd, om me op tijd te herinneren aan de aanvraag van pensioen en AOW. Want ik wist niet of ik tegen die tijd nog helemaal helder van geest zou zijn en je moet zelf aanvragen. Het wordt niet zomaar uitbetaald omdat je er recht op hebt.

   Die automatische melding heb ik vele malen moeten aanpassen door veranderende wetgeving. Eerst konden mensen steeds jonger met pensioen. Daarna kreeg je steeds ouder pas rechten. Ook de bedragen en allerlei regelingen verslechterden steeds. Toen het zo ver was werd ik op tijd herinnerd, maar had ik ook een overzicht van de afbraak van rechten. Dat heeft me geholpen.

   Zelfs wat er was overgebleven aan pensioenrechten kreeg ik na de aanvraag niet zomaar uitbetaald. Er was een aanvullende briefwisseling voor nodig om het correcte bedrag uitbetaald te krijgen. Kennelijk wordt er ook nog op gegokt dat veel van die oudjes de afbraak van rechten niet hebben kunnen volgen en er niets van merken dat ze de overgebleven rechten niet krijgen.

   Geliked door 1 persoon

 1. Wat een mooi en bijzonder blog heb je geschreven.
  Ik ben nu wel héél benieuwd wat jouw kalenderleeftijd is want ik had het idee dat je nog erg jong was, begin veertiger, zoiets.

  Ik denk dat het eten van onbewerkt voedsel de meeste gezondheidswinst oplevert. En bewegen. Mijn beide schoonouders, ver in de 80, zijn nog topfit en doen dat. Én slikken geen enkele farmaceutische medicatie. Zij luisteren áltijd naar mij 😆

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt goede genen en leeft waarschijnlijk verstandig, al zijn m.i. de genen het meest veelzeggend.
  Van mijn schoonfamilie (9 kinderen) is nog meer 1 dochter over.
  Wel zijn er rondom me veel senioren, vooral vrouwen, met wie ik op een seniorenclubje zit.
  We verhalen niet van alle kwaaltjes. Ze komen op met de jaren en accepteren ze.

  Geliked door 1 persoon

   1. Het ligt eraan wat er bedoeld wordt. Slecht ter been bijvoorbeeld en andere ernstige dingen mogen best benoemd worden. Is zelfs beter, soms.
    Maar over de algemene achteruitgang hebben we het zelden: beetje doof, beetje stijf, en meer van dat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

Roze Golf

LHBTIQA-Plus magazine op Radio Oost

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

interest in social developments, landscape, architecture

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

Fabian

Just the way I am

De Maanboom

Living in Brussels

een klein lochtingske

Zever, gezever. Vooral over mijn lochtingske.

%d bloggers liken dit: