Er zullen natuurlijk altijd weer nieuwe ziekten uitbreken. Oude ziekten zullen opnieuw de kop op steken. Informatie daarover is goed, vooral als je besmetting kunt voorkomen. Als er medicatie bestaat die je snel van die ziekte af kan helpen.
Bangmakerij alleen is zinloos maar het spookhuis was altijd al een succesnummer.
Met iemand die dacht achtervolgd te worden ben ik eens meegelopen. Ze bleek bang voor de echo van haar eigen voetstappen in een lege straat. Bovendien las ze een krant die voornamelijk aandacht besteedde aan misdaad, moord en verkrachting. Na een paar keer samen lopen durfde ze weer alleen de straat op.
Goede informatie lost veel problemen op. Over die apenpokken is inmiddels al bekend dat het een oud virus is, waartegen in Nederland bijna iedereen van 45 jaar en ouder is gevaccineerd. Zuigelingenzorg gaf ons met de pokkenprik weerstand tegen het inmiddels uitgeroeide pokkenvirus en ook tegen deze minder bekende ziekte die via knaagdieren kan worden overgebracht op primaten zoals de homo sapiens. Mensen zijn apen die ermee besmet kunnen raken.
Niemand is tegen alles gevaccineerd. Er zullen altijd infecties kunnen plaatsvinden. Jonge mensen zijn in Nederland niet tegen pokken gevaccineerd. Ben je jong, dan zou je kunnen letten op etterbultjes, want dat wordt na besmetting met dit zeldzame virus zichtbaar. Het vocht in die bultjes is besmettelijk. Misschien ook de korstjes die na verloop van tijd het wondje afdekken. Voor zover bekend beginnen die pokken in het gezicht. Maar ook acné veroorzaakt van die bultjes in het gezicht.
Gelukkig is de “monkeypox” ziekte in de meeste gebieden zeldzaam. Nu zijn over de hele wereld een paar gevallen aangetoond. Er zijn meer ziekten die zo nu en dan mensen besmetten in een gebied waar het niet veel voorkomt. Wat een tropische ziekte genoemd wordt, komt vaker voor in warme streken, maar blijkt soms in elk klimaat besmettelijk. Er kunnen omstandigheden zijn die verhoogd risico op besmetting geven.

Er zijn bedrijven die oude vieze matrassen recyclen. Dat wordt niet allemaal door robots gedaan. Anders dan het lijkt in de reclamefilmpjes van die bedrijven, is veel van dat proces handwerk. In 7 minuten per matras halen mensen die dingen uit elkaar, waarbij zonder voldoende bescherming onder het vieze stof komen te zitten. Stof dat besmettelijk kan zijn. Mogelijk kan ook dat apenpokken virus op die manier worden overgebracht bij inademing en aanraking van huidschilvers en stof als die matrassen zijn gebruikt door besmette personen.
Sorteren van gebruikte kleding is ook handwerk. Ongeveer zoals in Amerika de indianen besmet werden met pokken door ze besmette dekens te verkopen, zo geeft handmatige recycling besmettingsrisico. Verbetering van hygiëne, betere arbeidsomstandigheden, bevordert de volksgezondheid en vermindert zorgkosten.
Voor dit al heel oude apenpokken virus zal niet de hele wereldbevolking opnieuw in quarantaine moeten. Het is minder besmettelijk dan het coronavirus. Er zijn minder besmettelijke mensen waarvan je het zou kunnen oplopen, omdat het nog steeds in de meeste gebieden een zeldzame ziekte is.
https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/transmission.html
https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/prevention.html
Het zou prettig zijn als er een goedkoop antiviraal middel beschikbaar zou zijn dat is getest, weinig bijwerkingen heeft, al jarenlang wordt gebruikt, patentvrij is en als generiek middel wereldwijd gefabriceerd kan worden. Als de arbeidsinspectie onze arbeiders werkelijk zou beschermen tegen ongezonde werk omstandigheden. Als de gezondheidszorg de commerciële doelstellingen zou verlaten voor bevordering van de gezondheid. Dan is een dure en ongezond gebleken lock down niet nodig. Dan kan ons land een democratie blijven.
https://www.gov.uk/government/news/monkeypox-cases-confirmed-in-england-latest-updates
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23142251/
https://www.mass.gov/news/massachusetts-public-health-officials-confirm-case-of-monkeypox
Klimaatcrisis, corona, apenpokken: angstporno van de media — Columns van Gerrit Welbergen
https://emedicine.medscape.com/article/1134714-overview
https://www.nhs.uk/conditions/monkeypox/
https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON381
(tekst © Vlierbloesem)
Wat ik in dit verband interessant maar ook spannend vind is dat de tekst op de site van de RIVM over appenpokken eind vorige week is aangepast. (ik keek er donderdag of vrijdag, zondagavond was het anders) .Eerder was er te lezen dat het bestreden kon worden met ’t oude pokkenvaccin en met vrij recent ontwikkeld vaccin specifiek gericht op apenpokken. Daarnaast was er ook aandacht voor ‘ medicijnen’ (sorry, maar weet daar geen naam meer van want ik had aanpassing niet verwacht…) Nu is aandacht voor vaccins als preventie maar ook genezingsmethode als iemand net besmet is duidelijk verwoord en ‘ medicijnen’ amper.
LikeGeliked door 1 persoon
Daar heb ik wel een verklaring voor. De medicijn industrie had heel toevallig al een medicijn tegen dat apenvirus klaar. Maar inmiddels is bekend geworden dat dit middel niet effectief is. Zo is het de afgelopen tijd met meer middelen gegaan. De dure vers gepatenteerde middelen worden toegelaten, maar blijken achteraf niet te werken. Naar de effectiviteit van medicijnen waarvan de patenten al zijn verlopen wil de industrie niet eens kijken.
LikeLike
PS: geen idee of je openstaat voor dit soort dingen, en of ik hier nog een extra link mag plaatsen. Zo nee: verwijder de hele handel dan maar. Maar ik vond het wel lezenswaardig: https://ongehoordnederland.tv/2022/05/22/laatste-nieuws/vorig-jaar-werd-al-gefantaseerd-over-uitbraak-apenpokken/
LikeGeliked door 1 persoon
Ik sta bijna alles toe, hoor. Dus alle opmerkingen en links zijn in principe toegestaan.
Zelf vond ik het ook intrigerend, dat juist deze ziekte al werd besproken en in een testscenario betrokken. Maar aan de andere kant is het weer niet zo gek. Het is besmettelijk en er is een gebied waar het veel voorkomt. Als oefenvoorbeeld is het dus best voor de hand liggend. Eigenlijk vind ik het vooral opvallend dat er veel publiciteit wordt gegeven aan een klein aantal losstaande besmettingen van een al oude ziekte. Dat een ziekte ergens anders ook een keer voorkomt is niet bijzonder. Waarom dan meteen zoveel ophef? Misschien een overreactie omdat bij Corona alles fout werd gedaan.
Ik weet niet waarom nu zo wordt gereageerd en wat er al is voorbereid en sta daarom voor alles wat je daarbij kunt bedenken open.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat laatste is fijn om te weten 🙂 Verder weet ik zelf vooral ook (nog) niet zo goed wat ik hiervan moet denken. Het is wat je schrijft: waarom nu aan een klein aantal losstaande besmettingen zoveel publiciteit geven?
LikeGeliked door 1 persoon
De aap komt wel heel bijzonder uit de mouw op deze manier… (aanhakend op de reactie van Izerina)
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, we worden weer eens geconfronteerd met de nadelen van commerciële gezondheids industrie. Anders waren ze nog wel even doorgegaan met de pokkenvaccinaties, zodat ook armere werelddelen van dit soort virussen verlost konden worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad… (zo ver had ik nog niet eens nagedacht, maar je hebt zeker een goed punt hier)
LikeGeliked door 1 persoon
Het woord vind ik behoorlijk onaantrekkelijk klinken. En de pokken zien er ook naar uit.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is een ziekte die door knaagdieren wordt overgebracht op mensapen en dus ook op ons, homo sapiens.
Wij komen hier minder in contact met knaagdieren dan in West-Afrika, waar de ziekte veel voorkomt. Toch wel jammer, dat daar nooit een vaccinatie heeft gezorgd voor het uitroeien van dat apenpokkenvirus. Nadat de pokkenziekte (die hier in westerse landen voorkwam) was uitgeroeid, is gestopt met vaccineren. Aan de Afrikaanse landen kon de medicijn industrie niet genoeg verdienen. Jammer, dat commercie alles bepalend is geworden.
LikeLike
Ben wel benieuwd,of er nog een angst-aap uit de mouw gehaald gaat worden
LikeGeliked door 2 people
Ik geloof dat het al zo ver is.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/05/21/melden-van-apenpokken-besmetting-noodzakelijk-om-virus-goed-te-bestrijden
LikeLike