Jaren geleden kwam in de buurt een statenloze familie wonen. De huidige bureaucratie zou dat nu onmogelijk maken, maar zij woonden er en hadden naturalisatie aangevraagd. Ze wilden Nederlanders worden.
In die tijd waren de inburgeringscursussen nog niet ingevoerd als toelatingsvoorwaarde. De man werd uitgenodigd op het politiebureau. Daar moest hij een agent aantonen dat hij zich voldoende in het Nederlands kon uitdrukken om hier zonder problemen te kunnen wonen.
De agent had geen speciale deskundigheid, het was gewoon één van de geuniformeerden die je op straat kunt tegenkomen. Die straatagent keurde de man af en daarmee de kans op Nederlanderschap voor de hele familie. Het gezin moest de woning en het land uit.
De man zocht en vond een advocaat. Die tekende bezwaar aan, maar vertelde ook dat hij weinig kans had om van de overheid te winnen. De man zocht hulp bij zijn buren. Hij kreeg direct te horen dat ze blij waren dat er weer een buitenlander het land uitgezet zou worden.
Ten einde raad sprak hij andere buurtgenoten aan. Hij vroeg aan iedereen of ze voor hem een goede brief wilden schrijven om zich voor de rechtbank te verdedigen. Iemand stelde een tekst op met een lijst waarop mensen hun handtekening konden zetten. Daarmee ging hij langs de deuren. Sommige mensen tekenden en anderen niet.
Iemand schreef voor hem een brief:
“Van mij mag hij blijven. We helpen hem wel Nederlands te leren.”
De brief en de lijst liet hij aan anderen zien en vroeg om ook iets te schrijven. Hij kreeg niet één brief, maar vele.
“Oprotte. Trug naar je eige land.”
“Wij vinden het goed.”
“De taal is geen probleem. Hij kan zich verstaanbaar maken en begrijpt wat ik zeg.”
“Hij moet nog wat bijlere maar as ik me best doe ken ik hem verstaan.”
“Ik heb geen moeite meneer X en zijn gezinsleden te verstaan. Met hen communiceer ik even makkelijk als met de meeste andere bewoners in de wijk.”
“Als ze zich willen aanpassen en hun best doen kunnen ze hier wonen.”
“Ze mogen blijven.”
“Zelfs in ons kleine landje kennen we verschillende talen. Met een beetje goede wil kunnen een Fries en een Limburger elkaar toch verstaan. Die goede wil was bij de straatagent die oordeelde kennelijk niet aanwezig. De heer X spreekt minstens zo goed Nederlands als de echtgenoot van ons staatshoofd, die door de meeste omwonenden even goed wordt verstaan als meneer X, mevrouw Y en de kinderen.”
De brieven werden naar de rechtbank gestuurd. De familie mocht blijven. Ze zijn nu al jaren trotse Nederlanders.

(tekst © Vlierbloesem)
Een mooi verhaal Vlierbloesem. Tenminste de positieve en behulpzame reacties. Dan kan ik me weer trots voelen op Nederland.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze man heeft uiteindelijk geluk gehad, na het willekeurige oordeel van die agent. Nu zijn we allemaal afhankelijk van de willekeurige oordelen van systemen, bedacht door ‘de elite’. En jij boft dus ook, met zo’n behulpzame familie in je buurt. Mooi blog!
LikeLike
Ik heb er moeite mee, zoals de term ‘elite’ tegenwoordig wordt gebruikt. Elite duidt iets aan van waarde, mensen die zich op de één of andere manier verdienstelijk maken. Maar het wordt nu toegepast op mensen die het voor het zeggen hebben. Dat zijn vaak niet de mensen die waarde aan de samenleving bijdragen.
De systemen die oordelen zijn eigenlijk niet meer dan de beslisbomen zoals je vaak op formulieren tegenkomt. Maar in de algoritmen zitten vele beslisbomen verwerkt, samen met een enorme hoeveelheid data. De gegevens verzamelingen zijn door mensen vergaard en zitten vol fouten. De beslisbomen zitten vol vooroordelen en onlogische beslis routines. Maar niemand weet wat er allemaal aan gegevens, zin en onzin in gestopt is. Het wordt het beschouwd als een orakel.
En dat arme wicht dat als orakel van Delphi moest optreden wist onder bedwelming niet meer wat ze uitkraamde. Het wordt tijd dat ook wij onze A.I. roes uitslapen en weer zelf gaan denken.
LikeGeliked door 1 persoon
Eens! En om de redenen die jij noemt had ik ‘elite’ al tussen quote-tekens geplaatst, want in de kern is het gewoon een stelletje onfatsoenlijk rijke schurken, dat dénkt zich verdienstelijk te maken voor de samenleving…
LikeGeliked door 1 persoon
Daar zijn wij het helemaal over eens.
LikeGeliked door 1 persoon
De immigratie problematiek zouden we wat breder moeten trekken. Het gaat niet alleen om de taal en aanpassingsvermogen enz. Immigratie, of noem het de vluchtelingencrisis, doet momenteel veel stof opwaaien. Ik bekijk het simpel. Wat is NL voor een land. Een klein polderlandje waar we de welvaart hebben te danken aan onze (voor)ouders die met hard werken een welvaartsstaat hebben opgebouwd. Een land waar het prettig vertoeven is(was) en waar je je (klein)kinderen een kans wil geven.
Onze steden zijn niet gebouwd om als opvangplek te dienen voor ontheemden uit Verweggistan. Inmiddels wachten volwassen kinderen op hun zolderkamer al jarenlang op een betaalbare woning. Nu gaan de statushouders voor op de wachtlijst omdat de AZC’s overlopen. We laten ons leiden door emotie i.v.m. de oorlog in Oekraïne en vangen ontheemden op. Is dat de wens van de gewone burger in de straat of is hier sprake van politiek gekonkel door politici die zich bezig houden met de globalisering(WEF/VN en cs.) i.p.v. zich te bemoeien met de lokale bevolking. Zijn we op weg om een Nieuwe Wereld Orde in te richten waarbij de belangen van regionale bevolking ondergeschikt zijn aan de globale belangen van elitaire machtswellustelingen?
Wanneer worden onze politieke partijen wakker? Waarom worden partijen als de PVV en FvD gedemoniseerd? Omdat ze denken aan de eigen bevolking misschien? Aan de mensen die moeten rondkomen met beperkte middelen in een omgeving die zich transformeert naar een nieuwe wereld met wokeness, diversiteit, build-back-better-denken, enzovoort. Ach, het zal aan mij liggen, ben gepensioneerd en heb 3 kinderen die zelfstandig wonen in appartementen maar naarstig zoeken naar gezinswoningen. Sorry kids, deze wooncrisis heb ik niet gewild. Misschien had de massa anders moeten stemmen…..
LikeGeliked door 1 persoon
Helemaal mee eens. Je staat echt niet alleen met deze inzichten.
LikeGeliked door 1 persoon
In dit geval was er geen sprake van immigratie. Het was een statenloze zigeunerfamilie, die al generaties lang door Europa reisde. Een Europese nationaliteit zou nog het meeste passen, maar dat bestaat niet. Onderweg moeten ze af en toe hun vervoermiddel vervangen en door de veranderende wetgeving in Europa konden ze zonder geregistreerd staatsburgerschap geen auto meer kopen.
In de 70 en 80-er jaren was met het oog op de toekomstige behoefte een ruime hoeveelheid woningen gebouwd. De huidige tekorten zijn ontstaan door het beleid dat daarna kwam. Veel goede woningen werden afgebroken om ruimte te maken voor onverhuurbare kantoorpanden. Maar die gebouwen zijn nog steeds hoog gewaardeerd op de balansen van vastgoedbedrijven en beleggers. Die zeepbel loopt langzaam leeg en het woningtekort drijft de prijs van woonruimte tot onwerkelijke proporties.
Die zigeunerfamilie heeft dat niet veroorzaakt. Ze zijn ze in een huis gaan wonen, omdat statenloos rondtrekken niet meer werd toegestaan. Gezien de reputatie van zigeuners in Europa voeg ik er aan toe, dat ik met deze zigeunerfamilie blij ben. Als alle Hollanders te beroerd zijn om iets voor me te doen, dan kan ik altijd bij deze familie terecht voor hulp.
LikeGeliked door 2 people
Een willekeurige agent de taalvaardigheid laten testen….. Vreselijk.
De negatieve reacties van diverse mensen verbazen me niet.
LikeLike
De procedure is nu gelukkig veranderd. Er is een inburgeringscursus en een examen. Over de kwaliteit ervan is nog steeds discussie.
Wat me indertijd vooral opviel was de gebrekkige taalkundigheid van de Nederlanders.
LikeGeliked door 1 persoon