Starthulp

In de ochtend zette ik wat tomatenplantjes buiten en opende een plantenbak voordat het te warm zou worden. Aan het tuinhek stond één van de buurtbewoners.

“Heb je startkabels?”
“Ja”
“Ik heb de lichten aangelaten en we moeten naar de markt.”
“Ik zal ze pakken.”

De kabels werden verbonden tussen twee accu’s, maar de start lukte niet.
“Ik heb nog iets beters.”

In de dagen van de ontruiming van buurman’s huis was gereedschap en een snellader gestolen uit de auto die buurman en ik samen gebruikten. Ik zag een dag later iemand met een zelfde lader bezig. Maar er zijn natuurlijk meer van die apparaten in omloop en wie als een dief in de nacht verdwijnt met je spullen, zal die niet teruggeven. Een nieuwe kopen leek de beste oplossing.

Mijn nieuwe lader en kabelhaspel reed ik nu op de rollator tot naast de auto met startproblemen. Voor verbinding met het stroomnet van 240 volt was mijn 20 meter kabellengte te kort. Iemand koppelde daar 10 meter extra aan. Een volgende verlengde het met twee meter, daarna werd een 5 meter kabel gekoppeld, en zo verder, tot voldoende kabellengte gevormd was om alles aan te sluiten op de elektra van de dichtstbijzijnde woning.

Accuklemmen vastgezet, knopje omgezet, controlelampjes gingen branden. Er werd een getal zichtbaar in het display van de lader: 40. Het apparaat liet zich niet instellen op de laadfunctie. Ik dacht dat de accu niet verder dan 40% wilde opladen. Een startpoging mislukte.

In de omgeving om hulp gevraagd bleken veel buurtbewoners geen tijd, geen stroom, geen kabels of geen accu te hebben en sommigen waren plotseling doof. “In deze buurt helpen mensen elkaar niet.” zei een vrouw. “Dan moeten we dat veranderen”, zei ik. “Gewoon blijven vragen, dan merken we vanzelf wie wel en wie niet helpt.”

Inderdaad weigerden veel mensen hulp. Sommigen antwoordden niet eens, draaiden zich om en liepen weg. Maar er bleken toch wel een paar mensen hulp te willen bieden. Kleine en grotere auto’s werden aangekoppeld, maar dat gaf niet de oplossing. Iemand kwam met een andere kabelset. Maar de auto startte er niet mee. Inmiddels waren best veel mensen aan het proberen om te helpen, dus ik zag het allemaal niet zo somber in, wat de hulpvaardigheid in de buurt betreft. “We moeten elkaar helpen” zei ik.

Een bedrijfsbusje reed langs. Om hulp gevraagd bleek deze een zwaardere 40 ampère accu te hebben, die het lege exemplaar voldoende kon vullen om te kunnen starten. Mijn acculader is bedoeld voor 20 ampère accu’s en geeft daarom bij aansluiten op een 40 ampère accu alleen maar het getal 40 aan. Weer wat geleerd. Buurman kon weer naar de markt.

Mijn overleden buurman van het naastgelegen huis, wilde nooit iemand om hulp vragen. Om geen afwijzing te hoeven krijgen. De meest gehoorde vind ik erg grof, hoewel er geen onvertogen woord bij zit: “Nee, daar kan ik niet aan beginnen.”

Ik begrijp dat het voor hem pijnlijk was om dat te horen. Vooral omdat hij als kind vaak dringend hulp nodig had die hem altijd werd geweigerd. Om die reden hielp hij zelf altijd mensen en dieren met van alles en nog wat. Maar hij vermeed om hulp te vragen. Wat mij betreft is het beter om te weten wie wel helpt en wie niet. Dan kun je direct naar de juiste mensen als je echt hulp nodig hebt. Alleen door hulp te vragen leer je bij wie je in geval van nood terecht kunt.

(tekst © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

13 gedachten over “Starthulp”

 1. Toch goed dat je dat apparaat hebt. Dan kun je zelf in ieder geval altijd starten, ook als er alleen maar onvriendelijke mensen thuis zijn. De man (of vrouw) die “toevallig” precies zo een apparaat hebt als van jou gestolen is, zou je eens met zijn allen moeten vragen om hulp bij het starten. Ben benieuwd hoe die dan reageert.

  Geliked door 1 persoon

 2. In mijn buurt zijn er een paar buren die alleen maar vriendelijk zijn als ze wat van je nodig hebben. Zo waren 2 buurvrouwen de eerste jaren dat ze hier woonden uitermate vriendelijk, maar kwam er al snel achter dat dat was omdat ze iemand nodig hadden om de plantjes water geven als ze op vakantie waren en een van hen als er iemand naar de katten moest kijken als ze er een paar dagen niet was. Verder sprak ik ze niet en op het moment dat ik zei dat het niet uitkwam waren ze gepikeerd. Het contact met die buren blijft nu beperkt tot goeiemorgen/goeiemiddag. Ik wil best behulpzaam zijn, maar als mensen alleen op die momenten contact zoeken ben ik er snel klaar mee. Er is eigenlijk maar een buurman die altijd vriendelijk is zonder er iets voor terug te verwachten en tijdens corona ook meermaals even contact zocht als hij me een tijdje niet gezien had en weet dat ik buiten mijn dochter die aan de andere kant van de stad woont niet veel mensen in de buurt heb om ergens mee te helpen mocht dat nodig zijn. Dat vind ik meer waarde hebben dan mensen die je wel weten te vinden op het moment dat ze je ergens voor nodig hebben.

  Geliked door 2 people

  1. Hoe vervelend het ook is om NEE te horen, ja kunt beter snel weten wat voor iemand het is,. Stel dat je echt dringend hulp nodig hebt, dan kun je die types overslaan en direct de goede vragen, die je ook echt helpt.

   Like

 3. Ik heb in Amsterdam (arbeiderswijk) en Leiden (duurdere koopwoningen) gewoond. Daar was nooit een probleem om burenhulp te vinden. Dit is eigenlijk een gat van niks. Geen dorp en geen stad. Sommige bewoners voelen zich ver verheven boven andere.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hulp vragen vind ik moeilijk maar af en toe is het nodig. Gelukkig is daar nog steeds een kennis die ik als klusjesman kan inroepen.
  Ik moet zeggen dat de overigen ook vriendelijk genoeg zijn. Bij autostart-hulpacties waren altijd een paar buren bereid.
  Het scheelt waarschijnlijk dat we elkaar kennen, of elkaars familie, of het dorp waaruit we komen. De enkele buitenlander hoort er gewoon bij.
  Het is niet overal zo, weet ik. In de grotere gemeentes gaat het wel eens anders.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: