Verwarde bejaarde

In de stromende regen stond iemand voor de deur. “Kom binnen, hier is het droog.” Hij antwoordde “Bedankt voor het vertrouwen.” Waarop ik zei “Dat moet nog blijken.”

Het was een soort van maatschappelijk werker, die de intake moest doen van mij, als dementerende verwarde bejaarde. “Sommige mensen weigeren me binnen te laten. Ik wordt niet altijd even vriendelijk ontvangen.” Daar kon ik me wel iets bij voorstellen, na die politie inval.

“Dus jij komt mij en mijn huis inspecteren.”
“Nou, inspecteren, ik heb de opdracht om te kijken of alles goed gaat.”
Ik liep naar de bank waar ik met mijn tablet had gezeten en was van plan om die het gesprek te laten opnemen, maar ik drukte verkeerde knoppen. Dat krijg je, als verwarde dementerende, die zich toch wel wat gestrest voelt na een politie inval en opgedrongen huisbezoek van bemoeizorg.

Inspectie

Hij volgde me naar binnen en keek rond.
“U woont hier alleen.”
“Ja en ik ga niet naar een bejaardenwoning. Dat zijn de slechtste huizen van het dorp en ik wil niet verhuizen.”
“Buren maakten zich ongerust, ze hadden u al een tijd niet gezien.”

“Eén dag.” zei ik.
“Omdat ik niet in de herrie van die werklui met hun schetterende gettoblaster wilde zitten. Bovendien moesten ze ook nog mijn tuin in om die lelijke schutting te zetten. Ik zou daar in de weg zitten. Daarom ben ik zelf naar de voortuin gegaan.”

“U heeft weinig contacten en u bent al wat op leeftijd.”
“Ik ben ouder en gezonder dan mijn buren. Ik rook niet. Heb hun kwaaltjes, pillen en morfinepleisters niet. Dagelijks zeuren bij de koffie ligt me niet zo, maar ik praat wel met mensen. Ik zie ze elke dag, als ze zich niet achter een schutting verbergen.”

Er klonk gebonk op de deur.
Hij keek in de richting van het geluid en misschien verwachtte hij boze mensen, want dat bonken klonk niet zachtzinnig.
Ik moest lachen.
“Niet schrikken, dat is mijn robot.”

Hij was gekomen voor een melding van een dementerende verwarde vrouw en vroeg voorzichtig “Robot? Klopt die aan de deur?”
“Nee hij botst want hij weet niet dat hier een deur is.
Hij is blind.
Soms moet ik hem even helpen, verder doet hij alles zelf, mijn robotstofzuiger.”

“O” zei hij aarzelend, “handig”.

Ik vertelde hoe de politie inval verlopen was, dat ik begreep dat agenten hun tijd en middelen moeten verantwoorden en dus iets opschrijven, maar dat ik geen demente gevaarlijke gek ben. “Ik kan me voorstellen dat het een traumatische ervaring was.” reageerde hij. De ontruiming van buurmans woning, de vernielingen en diefstallen, de intimidatie door personeel van de verhuurder, waren voor mij een meer traumatische beleving. Ik vertelde hoe een opkoper er met een voor mij belangrijke en onvervangbare computer vandoor ging.

Liet hem meelopen naar de ook vandaag openstaande achterdeur. Onderweg stapte ik over de stofzuiger heen, die zijn eigen gangetje ging. De man moest ook even rekening houden met die zelfstandig opererende hulp in de huishouding. “Handig.” zei hij nogmaals, terwijl hij bijna op het voerbakje van de kat stapte. Ik vertelde over de schuttingbouwer die met veel lawaai en een hond kwam, waarvoor mijn kat bang werd. Dat ik daarom de tuindeur open had laten staan, zoals ik wel vaker doe. Een beetje frisse lucht en makkelijk naar binnen en buiten lopen voor de kat.

Ik liet hem de schutting in de achtertuin zien.
“Die schutting heb ik me niet ingebeeld. De werklui en de herrie ook niet. De kat werd er bang van. Die durfde niet meer de tuin in, kwam niet meer thuis en daarom heb ik de deur voor hem open gelaten om in de stille uurtjes naar binnen te lopen.”

De schutting was nu klaar en nadrukkelijk aanwezig. Mijn rozenstruik was uit de grond getrokken door de werklui die geen beplanting dicht tegen de schutting aan wilden hebben. Planten vernield. Tuinaarde weggehaald. Mijn tuinbankje tussen de bloemen gekwakt.

Beestjes

In de schuur stond de wasmachine te draaien. Het rook naar zeepsop, gemengd met frisse buitenlucht. “U heeft geen muizen” stelde hij vast. “Nee, ik heb een kat.” Over de andere jager vertelde ik maar niet. Dat zou voor hem te moeilijk kunnen worden. Hij vroeg naar de ordners in mijn woonkamer. “Anders dan Rutte ben ik wel verplicht administratie te bewaren.” Hij begreep mijn uitleg over belastingdienst, eigen bedrijf, vereniging en bewaarplicht. Vond toen dat ik te veel pannen had voor 1 persoon en er misschien wel vanaf zou willen. Maar die hulp hoefde ik niet. Lang bekeek hij de afgesloten glazen pot waarin ik mijn rijst bewaar. “Geen beestjes.”

Ik vertelde dat politie aan de muziek apparatuur had gezeten. Dat de studio apparatuur aantoonbaar eigendom is van de vereniging waarvan ik bestuurslid ben en de bewijzen zijn opgeborgen in de ordners. Dat het geen gestolen spullen zijn.

Contacten

“U bent al dagen niet gezien. Buren waren bang dat u dood in huis zou liggen.”
“Eén dag heb ik haar van hiernaast niet gezien, maar andere buren wel. Ik was in de voortuin, terwijl zij met die herrieschoppers in de achtertuin was. En waarom zou ik ineens dood zijn? Er mankeert me niks.

“Maar u heeft geen contact meer met buren.” zei de man.
“Jawel, elke dag. Maar sinds er een schutting tussen ons in staat kunnen die buurvrouw (ik wees naar de schutting) en ik elkaar niet meer zien.
“Misschien zou u toch wel weer eens bezoek willen ontvangen.” probeerde hij nu.
“Ik ontvang bezoek. Mensen die op uitnodiging komen zijn welkom. De buurvrouw mag, als ze de moeite wil nemen, om haar schutting heen lopen. Mijn tuinhekje zit niet op slot.”

Conclusie

Ik vroeg wat hij nu voor rapport ging uitbrengen over die dementerende oude vrouw. “Ik zie geen vervuiling, geen muizen, geen brandgevaar. Geen dozen en plastic, geen etensresten, geen vuile afwas, geen beestjes, u heeft een prullenbak, het is hier schoon. U bent helder van geest en fit, zelfredzaam.” “Ja”, liet ik me ontvallen, “fitter dan heel wat buren die 30 jaar jonger zijn.”

“U heeft dus nog contact met buren.”
“Ik zie ze regelmatig. En haar van hiernaast tot voor kort meermalen per dag. Nu zit zij achter de schutting en ben ik zelf vaker in de voortuin. Die schutting geeft me te veel schaduw. Maar waarom ze nou ineens moest denken dat ik dood was? Daar is geen enkele reden voor. Zo snel ben ik niet weg. Ik moet nog honderd worden en ik ga niet naar een bejaardenwoning.”

Hij stelde me gerust. “Bejaardenwoningen krijgen mensen alleen nog met een medische indicatie en daarvoor komt u niet in aanmerking.” Hij gaf me een visitekaartje, zei dat ik kon bellen als ik hulp wilde. “Ja, je mag mijn parketvloer leggen.” Maar dat was niet het soort hulp dat hij kon bieden. “Ik ben dus geen dementerende verwarde brandgevaarlijke bejaarde die slecht ter been en bedlegerig is?” vroeg ik nog maar eens. “Nee, dat is niet wat ik heb aangetroffen. Maar ik breng alleen verslag uit en neem zelf geen beslissingen.”

“De paraplu staat bij de voordeur”, zei ik, “maar je mag ook de achterdeur kiezen.” Hij vertrok via de voortuin. Op de pergola wijzend: “Dat heeft u zelf gebouwd?” “Ja.” “Voor bescherming tegen iets?” “Nee, voor de rozen. En om honden tegen te houden. Ik heb geen hekel aan honden, maar dit voetpad is een honden uitlaat route. Sommige mensen vinden het een goed idee om hun hond in de tuinen te laten poepen. Dit helpt.” Hij liep de tuin uit, sloot netjes het hekje en vertrok.

Dit is misschien een stapje verder naar normaal. Het kan ook het begin zijn van een eindeloze stoet aan ongewenste hulpverleners. Nadat hij zijn rapportje schrijft, kan meer bemoeizorg komen. Het YARVIS effect, zoals kenners van de hulpverlening dat verschijnsel noemen. *) Maar misschien valt het mee, omdat ik niet rijk ben, mooi iets van vroeger is en ik ouder ben dan ik lijk.

Rechtbank

Van de verhuurder heb ik nog wel last te verwachten. Want die heeft de procedure tegen mij nog niet ingetrokken. De rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan.

Inmiddels weet ik ook dat die verhuurder via hun advocatenkantoor over meer liegt dan ik zelf al vaststelde. De beschrijving van mijn tuin die aan de rechtbank werd gestuurd is aantoonbaar onjuist. De bewering, dat ik de enige huurder ben waarmee ze onenigheid over de tuin hebben, is niet waar. Met hoe veel bewoners deze verhuurder een conflict heeft werd me pas duidelijk na wat ik tijdens de fluister barbecue hoorde. De video opnamen die ik kreeg te zien en de mondelinge uitleg hoe ik me moet verdedigen tegen de verhuurder, gaf me het inzicht dat ik zelf de beste strategie had gekozen. Ik betaal geen boetes en dwangsommen, ik verdedig me bij de rechtbank.

Middenhuur

Ook andere bewoners ziet de verhuurder graag vertrekken. Want bij elke verhuizing mag de verhuurder van een “sociale” huurwoning een vrije sector “middenhuur” woning maken. Niet door woningverbetering, maar simpelweg door een forse huurverhoging in rekening te brengen.

“Upgrading” van het woningbestand in VVD stijl.

(tekst © Vlierbloesem)

Lees ook:

Meldingen 30 mei 2022

Starthulp 28 mei 2022

Bemoeizorg 19 mei 2022

Politie inval 18 mei 2022

Verhuurders treiteren bewoners weg 31 oktober 2021

Bosaardbei 30 oktober 2021

De schutting van Lia 9 oktober 2021

Onverwacht probleem 18 september 2021

Verder zonder vrienden 18 juli 2021

Foute planning 17 juni 2021

Cruciale superspreader 7 april 2021

Ongewenst bezoek 15 september 2020

*) het YARVIS effect zal ik misschien later een keer uitleggen.

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

25 gedachten over “Verwarde bejaarde”

 1. Vreselijk dat je tegenwoordig nog steeds zomaar in een Kafkaiaans scenario terecht kunt komen. Ik vind je een krachtige persoonlijkheid, ik zou me toch wel machteloos (overgeleverd aan de wolven) voelen in zo’n situatie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik voel me ook “aan de wolven overgeleverd”, maar ik laat me niet zomaar opvreten.
   Er zijn mensen aan haaien ontkomen door het beest op zijn ogen te stompen. Ik noem maar een soortgelijke situatie.
   Wie zich niet verdedigt heeft direct al verloren.

   Like

  1. Dat hebben ze nog niet gedaan. Ik heb anderen gesproken, die dat wel kregen en zijn gaan kijken. Het zijn kleine slechte woningen die niemand wil. Bovendien wordt meteen de maximale huur berekend. Dat daarvoor geen huurtoeslag wordt gegeven omdat die woningen daarvoor te duur zijn, weten veel mensen niet. Het wordt ook niet verteld. Dat merken de mensen pas als ze al verhuisd zijn. Huisuitzetting wegens huurschuld mag nog steeds.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het enge hierbij is, is dat er iemand bij jou is geweest en een ander het rapport schrijft. Ik snap dat men daar zo werkt, maar als er iemand het rapport zou moeten schrijven dan is dat degene die bij jou is geweest.
  Ik hoop voor je dat het meevalt en dat het rapport positief uitvalt voor je. En inderdaad, opvragen. Dat is je recht en ze zijn wettelijk dat ook verplicht omdat te geven.Maar dat wist je natuurlijk al.
  Sterkte met dit Kafka gedoe (daar begint het op te lijken).

  Geliked door 1 persoon

  1. Die bezoeker zal eerst zelf iets moeten rapporteren en daarvan heb ik nu een afschrift opgevraagd. Een ander, of misschien wel een heel team, gaat aan de hand daarvan een beslissing nemen. Ik ken die procedures. Dat heet in de hulpverlening “case management”. Dat kan behoorlijk ver gaan, tot het beheer over je financiën en gedwongen opname toe. Ik verwacht niet dat het zo ver zal gaan, omdat ze dat voor de kosten niet kunnen verantwoorden.

   Het doet allemaal erg onwerkelijk aan. De hoofdpersoon in “Het proces” van Kafka had geen idee waarvoor hij werd vervolgd. In mijn geval wordt daar ook niet eerlijk over gedaan, maar ik denk dat het hier domweg om geld gaat. Nieuwe bewoners betalen ongeveer 200 euro per maand meer dan de eerste bewoners zoals ik. De meeste van die oudere bewoners zijn krakkemikkig maar ik niet. Die mensen vertrekken hier de één na de ander naar hun graf of een verzorgingsinstelling. Daar ben ik voorlopig niet aan toe dus willen ze mij op een andere manier kwijt.

   Er zijn andere duistere machinaties denkbaar. Daar kan ik een aardige thriller over schrijven. Ben al begonnen met wat notities voor een spannend scenario. 😄

   Like

   1. Eerlijk gezegd denk ik niet dat de verhuurder van jouw woonhuis de macht en de middelen heeft om deze hele machinerie in werking te stellen. Dat is meer iets van de overheid.

    Geliked door 1 persoon

    1. Formeel hebben ze dat niet. Maar het verhuurbedrijf heeft al eens eerder de gemeente voor hun karretje weten te spannen. Indertijd werd de gemeente daarvoor nog door de provincie op hun vingers getikt. Daar gingen ze tegen in bezwaar en vervolgens vroeg de Raad van State waar ze nou mee bezig waren.

     De juridische weg is nu anders. Nu krijg je te maken met civiel recht. Maar er is ook nog zoiets als een overlegstructuur waarin verschillende diensten en bedrijven een plan maken voor wijkbeheer en “hulpverlening”.

     Like

 3. Nou als het niet hebben van contact met de buren een indicatie is dat er iets mis is met je, kan ik in de toekomst ook bezoek verwachten haha. En dagenlang niet gezien worden is ook op mij van toepassing, ik ben erg graag op mezelf. Wat een rare redenatie om deze gang van zaken te rechtvaardigen. Contact met mensen opnemen kan toch ook zonder politie inval en vervolg onderzoek lijkt mij. Bovendien word er niet in elke stad/gemeente met zoveel precisie op mensen gelet gezien het aantal berichten van mensen die dood in huis liggen soms maanden en zelfs langer. Maar er zou toch een tussenweg moeten zijn tussen bemoeizucht en totaal geen interesse in de medemens.

  Geliked door 1 persoon

   1. Gelukkig lijkt het erop dat jij niet zomaar opgeeft iets waar het wel op lijkt nu ik de rest van het verhaal gelezen heb. Ik ben met nog een buurman nog de enige huurder op ons rijtje en lange tijd deed de woningbouw niets aan onderhoud , waarschijnlijk in de hoop dat ook wij als laatste huurders weg zouden gaan zodat de woningen verkocht konden worden. Maar de laatste jaren ben ik me hard gaan maken en de aanhouder wint. Na een flink aantal jaren zeuren kreeg ik eindelijk een nieuwe keuken. En alhoewel men eerst mijn binnendeuren niet wou vervangen , ze gingen immers nog open en dicht, maar ook die zijn eindelijk vervangen en de man die ze kwam monteren zei gelijk dat het hard nodig was. Kreeg ik een nieuwe achterdeur, die was echt verrot maar in eerste instantie timmerde men daar gewoon een plaatje voor. En ik ben nog niet klaar met wat er nog verbeterd moet worden, de huizen zijn uit 1983 en ik heb op mijn slaapkamer en bij de voordeur nog enkel glas en daar wil ik ook dubbelglas, verder is mijn schuurdeur slecht en die word elke 2 jaar geschilderd zonder dat hij geschuurd word, zo iets onbenulligs. Waar veel woningbouwverenigingen op hopen bij sociale huurwoningen is dat huurders of de energie niet hebben om te knokken of gewoon niet weten waar ze recht op hebben of bang zijn om ergens om te vragen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Helaas hebben die woningbouwverenigingen helemaal geen verenigingsstructuur meer en heten ze niet voor niks nu woningcorporaties. Commerciële huisjesmelkers zijn het nu, met nog een aura van sociale woningverhuur. Maar in de praktijk gaat het alleen maar om zo weinig mogelijk doen voor zo hoog mogelijke huuropbrengst.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: