Vlierbloesem

heksenkruid

Vlierbloesem blog had de afgelopen jaren nog steeds geen vlierbloesem foto. De Vlier bloeit elk jaar, maar soms ben ik te laat voor een opname, soms regent het te hard en af en toe wordt alles hier zo kort gesnoeid dat er geen bloesem te bekennen is.

Dit jaar kan ik een Vlierbloesem kopfoto plaatsen. Dat is altijd een op maat geknipte versie, want zo doet WordPress dat. Dit is de complete foto:

Vlierbloesem op een regenachtige dag. De knopjes zijn nog maar net open. De compositie vond ik wel aardig, maar het is met een mobieltje gemaakt. Niet helemaal scherp. Voorlopig voldoet het.

Het mobieltje laat me niet kiezen op welk deel van het beeld scherp gesteld moet worden. Maar herkenning van de plant maakt deze foto wel mogelijk. De voorste bloemscherm nog in de knop, daarachter nog één die goed geopend is. Voor het maken van vlierbloesemsiroop en andere drankjes gebruik je die met geopende bloempjes. Het groene blad wordt niet gebruikt, maar draagt bij aan herkenning.

Deze vlier staat niet in mijn tuin, maar in het plantsoen. Een paar jaar geleden kwam ik toevallig een opzichter van het groenbedrijf tegen, die de plantsoenwerkers instructies gaf. Een rij oude statige hoog de hemel in gegroeide wilgen werd weggehaald. Ze lieten takken vallen. Na storm en bliksem inslag moesten ze weg. De beplanting werd vernieuwd.

Ik vroeg of er fruit aangeplant kon worden. “Niet in deze buurt”, was het antwoord. “Hier krijgen we klachten als kinderen er mee gaan gooien.” Ik stelde voor een nog kale slootwal bij wat duurdere huizen verderop wel met fruit te beplanten en hier vlier te zetten, bramen en bottelroos. Dat werd gedaan en ik was daar ook tevreden mee. Die fruitbomen staan niet ver weg. Vlier is in de bosaanplant gezet, achter de hondenuitlaatplek voor mijn deur. Bottelrozen heb ik jarenlang kunnen plukken, totdat bewoners klaagden. De man van het groenbedrijf had gelijk.

Ik hoorde het onderlinge gemopper in de tuinen wel eens.
“Moet je nou kijken, die heks.”
“Waar?”
“Kijk dan, voedsel zoeken in de bosjes. Alsof er niks te eten is.”
“Dat is geen lelijke heks. Ik mag er graag naar kijken.”
“Ik moet het niet.”
“Wat is er dan op tegen?”
“Kinderen gooien met die dingen. De rotzooi komt overal.”
“Dus eigenlijk moeten we haar dankbaar zijn. Ze ruimt het al op voordat kinderen er mee gaan klieren.”
“Nee, die struiken moeten weg.”

En dat gebeurde. Beplanting weg, parkeerplaatsen er bij. Alleen bij de zigeunerfamilie bleven de bottelrozen in het plantsoen staan. En de vlier staat nog steeds aan de zoom van de hondenuitlaatplek.

Vlier is eigenlijk geen boom of struik, maar een meerjarige kruidenplant. Toch kan die wel een meter of 4 hoog worden. Bij het plukken moet je alles onder heuphoogte ongemoeid laten. Daar hebben de honden en vossen tegenaan geplast.

Rauwe vlierbessen zijn voor zoogdieren giftig. Even koken lost dat probleem op en vogels hebben er geen last van. De gekookte bessen zijn zuur, dus wordt meestal suiker of honing toegevoegd. Vlierbessensap is rijk aan vitamines en mineralen die de afweer tegen griep en andere virusziekten ondersteunen.

(tekst en fotografie © Vlierbloesem)

Advertentie

Auteur: Vlierbloesem

Vlierbloesem is een pseudoniem, gekozen omdat de vlier bloeide op de dag dat ik het blog account opende. Als die naam door de overheid is gekoppeld aan het identiteitsnummer van een Nederlandse burger, dan is dat iemand anders.

23 gedachten over “Vlierbloesem”

 1. Heerlijk blogje! Fijn inderdaad, wat Nicole hier ook opmerkt, dat het groenbedrijf indertijd jouw suggesties overnam. Ik maak al jaren vliesbessensap (puur gekookt sap, zonder suiker) en daar nemen we dagelijks 2 theelepels van. We zijn nooit ziek… (oorzakelijk verband is niet wetenschappelijk verantwoord aan te tonen, maar toch) Ik vind het ook heerlijk. De bloesem laat ik ongemoeid dus, vind ik ook te zoet van zichzelf. Bij mijn vorige huis, in Nijmegen, werd ik door Poolse bewoners alert gemaakt op het bestaan van hazelnoot-struiken in de plantsoenen. Daar zat echter altijd veel worm in, dus die heb ik nooit gegeten. Van rozenbottels, die hier in de duinen een invasieve soort zijn, maak ik (ook weer zonder toevoegingen) ‘jam’. Eten uit de natuur vind ik het lekkerste eten… en nog gezond ook

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik stoom het sap eruit, vul daar flessen mee. Zo heb ik mijn eigen vruchtensap. Veel lekkerder dan de pakken sap en flessen cola die anderen drinken en zonder kunstmatige toevoegingen. De prut die overblijft zeef ik en gebruik ik als taartvulling of broodbeleg, of om zomaar te lepelen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat vond ik ook leuk.
   Wat heeft geholpen de plantsoenen man te overtuigen, waren de Latijnse namen. Gewone zwarte vlier heet Sambucus Nigra. Belangrijk, want er bestaat ook een oneetbare rode vlier. De Japanse bottelroos heet Rosa Rugosa. De braam, die gewone met stekels, heet Rubus fruticosus.

   Geliked door 1 persoon

     1. Fluitekruid heeft ook van die witte bloemschermen. Maar het zijn veel kleinere planten met groen blijvende stelen die niet zo houtig worden als de vlier. Van fluitekruid weet ik alleen dat je er fluitjes mee kan maken. Een steel afsnijden, gaatje erin maken en met je vingers op de gaatjes kun je verschillende tonen fluiten.

      Geliked door 1 persoon

 2. Ik krijg van mijn buren te horen dat de wijk er uit gaat zien als een tokkieplek.
  Waarom de tokkies nog steeds een negatieve naam hebben komt door de jaren geleden uitgezonden tv-serie over deze familie.
  Waarom nuttige inheemse planten een slecht naam hebben? De natuur wordt vooral gezien als een plek waar je ziek van kunt worden. Hoe dit negatieve imago veranderd kan worden?

  Mooi Blog !!!

  Natuurvriendelijke groet,

  Geliked door 2 people

  1. Betere informatie doet wonderen. Maar helaas worden kranten, TV programma’s en wijkkrantjes nog te veel gevuld met zinloze mopperkonterij. Het plaatselijke suffertje vult hier de ruimte tussen advertenties met lof over de eindeloze rij schuttingen tussen trottoirs en tuinen plus geklaag over brandnetels en paardenbloemen in het plantsoen.

   Geliked door 1 persoon

     1. Ik beheer een openbare grasstrook van 150 meter langs het fietspad achter mijn huis. Het gevolg is bijna jaarrond een bloemenpracht. Er komen zelfs beschermde inheemse orchideeën te voorschijn.

      Maar sommigen zien alleen maar gevaar …

      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

  1. Luizige bloemschermen pluk ik niet. Andere beestjes, die mobieler zijn, laat ik ontsnappen door de bloemschermen even op de tuintafel uit te spreiden. Dan kruipen ze er uit. Daarna spoel ik alles nog schoon, maar daarmee gaat ook geur en smaak voor een deel verloren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Verwoede noten

Hoge noten, lage noten en alles daartussen

Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

schrijft met plezier

Alice her blog

Freedom of speaking

rozegolf.wordpress.com/

LHBTIQA-Plus platform Podcast & Internet

Bruno Borrelt

Wat ooit op een eerste april 2006 begon als Bruno's BlogBoek, het internetdagboek van een CEO is sinds september 2021 Bruno Borrelt geworden; regelmatige bedenkingen van een vrije ondernemer met een co-operatieve instelling om de wereld digitaler maar tegelijkertijd ook slimmer, duurzamer en leefbaarder te maken. Kortom, een digitale teamspeler én bruggenbouwer.

Plantestisch!

Blogs, recepten en instagram extra's

Enjoythisfood.com

Everyday food with a healthy twist, we make cooking easy and serve dishes full of love!

Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

Coronacolumns

Vrijmoedig commentaar op de berichtgeving over corona en aanverwante zaken

Dagelijks leven

Tuin, katje, ditjes en datjes

The Chatsworth Lady

gardening, jewelry, porcelain, beautiful things...

Bomenclub Nederland

Digitaal platform voor en door bomenliefhebbers.

jan krosenbrink

voor een dialoog zijn twee mensen nodig

sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Feiten.net

Feiten die te denken geven

Financial Reality

Separating fact from fiction in finance and economics

Uit de Klei getrokken

Op weg naar een zelfvoorzienend leven!

LEVENSJUTTERS

Over authentiek leven aan de buitenkant van Denemarken

Actiegroep Niet Te Koop

Sociale Huurwoningen zijn Niet Te Koop

JuridischEHBO

Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen; voor elk contact dat leidt tot een contract

Yildiz & Partners

Bookkeeping Professionals

annoz blog

Paris Coted'Azure NYC Thailand

zeiljacht JEST X

Zeilerspraat......en reisverslagen met onze XC 35

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

IMPREINT journal

The official bulletin of the artist IMPREINT created to repost excerpts from 'En plein air'.

Vlierbloesem

https://vlierbloesem.wordpress.com

Wat u niet in de kranten leest

Opmerkelijk nieuws over de rechtspraak en financiële schandalen

BERTJENS

Zij. Diversen.

Peter Teffer

onderzoeksjournalist

MOESTUIN HIPPIE

Moestuin blog over moestuinieren, duurzaamheid en een groener leven.

Revolutionair Socialistische Media

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Compliance Platform Trustkantoren

weblog van het Compliance Platform

henk 50

Altijd onderweg...

WOKIE

Nederland

Anja's Foodblog

365 Dagen Inspiratie

LHM

Blog van Luc Hamelinck

Infonosity.net

Gratis hoe, wat, waarom, info,... Free how to, what, and why info...

Argusvlinder

De avonturen van de Argusvlinder

%d bloggers liken dit: